top of page

VŠICHNI JSME BORCI. KDYŽ CHCEME

Okolo Vánoc jsem neměl zrovna nejlepší období. Ne vše se dařilo, jak mělo. Propadal jsem trudomyslnosti a míč jsem kdesi zapomněl (znalci Járy da Cimrmana mě určitě pochopí). Asi proto mi pod stromeček Ježíšek přinesl aktuální bestseller New York Times, knihu „Jsi prostě borec: Přestaňte pochybovat, že jste skvělí, a začněte si úžasně žít“ od Jen Cincero.


Nejdříve jsem si lehce posměšně zařadil knihu do amerických motivačních blábolů, nicméně jsem na ni musel docela brzo změnit názor. Ano, je americká. Ano, je motivační. Od ostatních se ale v něčem podstatném liší. Je psaná velmi čtivým stylem, nechybí humor, vše je jednoduše srozumitelné a s každým dalším řádkem získává čtenář pocit, že to všechno dokáže. Chtělo by do ní nahlédnout vždycky, když se člověk necítí dobře, když věci nejdou tak, jak by chtěl. Z celé knihy čiší optimismus a skutečná radost ze života.


Jistě, obsahuje několikrát převyprávěné mantry typu „Když si vše vizualizujete, budete věřit, dostatečně dlouho makat, oddáte se osudu / Vesmíru / Pánu Bohu a pak budete ještě chvilku makat, dojdete, kam jste měli namířeno. Jen je to v této knize tak nějak lidštěji podáno.


Proč tu o tom píšu? Protože jsem si uvědomil, že toto přesně se mi stalo před lety, kdy jsem „budoval kariéru“. Makal jsem od rána do večera. Věděl jsem, proč makám. Čeho chci dosáhnout. A nešlo (jen) o peníze. Chtěl jsem prostě poznat svět, jiné kultury, jiný styl businessu.


Mnozí toto nepochopí. Jenže pravda je taková, že pokud něčeho skutečně chcete dosáhnout – ať už v privátním, nebo profesním životě – musíte na tom makat stejně jako já. Od rána do večera. Soboty neděle. Ať už je to sport, přátelé, cestování, firma, business. Jinak jen proplujeme životem a nic z něj nebude. I když … I na tom proplouvání životem se dá makat od rána do večera 😊


Je to na každém z nás, v čem – a zda vůbec – chceme něčeho dosáhnout a v něčem excelovat. Pokud takové ambice máte, neváhejte po knize sáhnout. Pobavíte se a získáte spoustu námětů k zamyšlení.


A na závěr „executive summary“. Zvyk z korporátu 😊

  1. Udělejte si naprosto jasno v tom, co si přejete

  2. Mějte to před očima.

  3. Rozhodněte se, že to budete mít.

  4. Sdělte svůj úmysl kamarádům, přátelům, kolegům.

  5. Obklopte se lidmi, kteří vám pomohou.

  6. S urputným odhodláním, radostí a vervou začněte konat.

  7. Vydržte.

  8. Opakujte body 6 a 7, dokud to nebudete mít.

Tak a já jdu zase makat na svém snu …

bottom of page