top of page

011 | VLADAN HEJNIC | JAK PŘEDAT PROJEKT NEBO FIRMU MANAGEMENTU


Vyplácejte si férovou odměnu a vytvářejte na sebe tlak. Tím vytvoříte zázemí pro to, aby po vás mohl na vaši pozici naskočit profesionální management

Vladan Hejnic je „sériový“ podnikatel, spolumajitel a CEO společností VIVnetworks, Targito a Contentiamo.

VIVnetworks je největší a nejvýkonnější affiliate síť ve střední a východní Evropě, Targito je komunikační platforma řízená daty (email marketing a personalizované weby) pro velké retailery a e-commerce hráče. Contentiamo je nově vznikající affiliate platforma pro influencery.

Vladan se již 29 let pohybuje v technologiích, převážně v obchodu. Je nadšenec do technologických inovací, milovník adrenalinových sportů a fanda seberozvoje.


V epizodě společně probíráme:


  1. Jak funguje affiliate marketing a jakou má u nás pověst?

  2. Jak se udržuje na špičce konkurence a kde čerpá inspiraci?

  3. Jak financuje rozjezdy nových projektů a co si myslí o startupech?

  4. Kdy se stahuje z řízení projektu a jak vybírá management?

  5. Proč je pro něj důležitý firemní brand a jak jej chce využívat?


Důležité odkazy:


 

PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den, já jsem Martin Hurych a tohle … Tohle je Zážeh.

Zážeh je počátek akcelerace a akcelerace je něco, co potřebujete, abyste se pohli z místa. Tím, že jste si našli tento podcast, za což mimochodem děkuji, jste k té Vaší akceleraci udělali nejdůležitější, totiž první, krok. V Zážehu sdílíme zkušenosti z B2B podnikání, z obchodu, z inovací, z práce s lidmi i dalších oblastí.

Dnes budeme akcelerovat s Vladanem Hejnicem.

Ahoj Vladane.


Vladan Hejnic

Ahoj Martine.


Martin Hurych

Vladane, než začneme představovat Tvoje firmy, hned na úvod: tři firmy, obrat víc jak čtvrt miliardy, paragliding, jachting, motorky, golf, cestování a až 6 týdnů ročně osobního rozvoje. Když jsem to četl, tak mě napadlo, kdy spíš?


Vladan Hejnic

To je moje dilema. Když někde jsem a něco dělám, začnu přemýšlet, jestli bych neměl být někde jinde. Což se střídá mezi mými koníčky, prací a rodinou. Takže stále řeším. Ale zatím zvládám to, co jde.


Martin Hurych

Z Tvých aktuálně úspěšných firem tady mám VIVnetworks, Targito a Contentiamo. Kde jsi momentálně?


Vladan Hejnic

Teď jsem hodně času trávil v Targitu. A ještě nějaký čas budu. Ale mám tam dost šikovný tým na to, aby některé aktivity ode mě mohl převzít. Zase se vracím VIVnetworks pomáhat s některými velkými klienty, s nějakým rozvojem, expanzí do zahraničí.


Martin Hurych

Můžeš nám krátce ty firmy představit, abychom měli představu v čem a co děláte?


Vladan Hejnic

Určitě, rád. Od roku 2009 jsme zavedli značku VIVnetworks, což je affiliate síť. Už mnoho let je lídrem ve střední a východní Evropě v počtu klientů, velikosti klientů, zásahu. Affiliate marketing, velmi jednoduše vysvětleno, je provizní reklama, propojujeme středně velké a velké e-shopy s tvůrci obsahu, kteří, když propagují produkt, tak na konci je odkaz: můžete koupit zde. A tito naši partneři v rámci naší affiliate sítě, takto dostanou návštěvníka, například do Mallu nebo do Karcheru. A když zde návštěvník nakoupí, tvůrce obsahu dostane předem stanovenou provizi. Je to provizní online reklama.

Druhá společnost, Targito, je datově orientovaná firma, která na základě dat automatizuje marketingové kanály, především e-mail, ale i smsky, Facebook, personalizaci webu. Také se věnuje středně velkým klientům, protože ti mají většinou nejvíce dat. Na základě dat se stanoví a následně automatizují hypotézy tak, aby přinášely užitek a firmám to pomohlo především v komunikaci s jejich zákazníky tak, aby ti se těšili na komunikaci s naším klientem. To je náš ultimativní cíl.

A třetí společnost, Contentiamo, vzešla z affiliate byznysu. Je mnoho tvůrců obsahu, ale jsou tam specifické skupiny, například zvláštním kmenem jsou influenceři. Pro ty Contentiamo vytvořilo platformu, kde mohou jednoduše používat odkazy pro doporučování různých značek nebo produktů. Máme propojení i třeba pro profesionální recenzenty, takže Contentiamo se věnuje více budování značek skrze sociální sítě, uvádění nových produktů na trh, aby skrze třeba sociální sítě je zpropagovaly své audienci.


Martin Hurych

Chápu správně, že vlastně vytváříš pro ty svoje klienty platformu nebo ekosystém, v rámci kterého oni mohou komunikovat se světem?


Vladan Hejnic

Přiznám se, že takovou ambici nemáme, neb pořád ty tři firmy držíme poměrně odděleně. Zatím bych řekl, že se to hodně vyplácí. Vždy zjistíme prostor na trhu, příležitost, a raději na to postavíme separátní tým s oddělenou ekonomikou, vlastní značkou a vytvoříme de facto specialistu na tu oblast. Díky fokusu, když jsme tam první, se nám daří v tom oboru být jedničkou. Takže, abychom vytvořili platformu, která bude dělat automatizovanou komunikaci přes e-mail, esemesky, Facebook a podobně, a ještě vedle toho to dělali provizní reklamu, tak ne.


Martin Hurych

To znamená, že když obchodník Targita někde udělá deal a my jsme si povídali, že jste teď extrémně úspěšní a nestíháte ani implementovat, druhý den nedostanu do firmy obchodníka z VIVnetworks nebo Contentiamo?


Vladan Hejnic

Nedostaneš, protože my potřebujeme získat nejdříve kredibilitu v rámci toho, co právě s klientem děláme. Když už vidíme, že to je dobré cestě, tak teprve můžeme potom i doporučit někoho, kdo mu pomůže zase s jinou oblastí.


Martin Hurych

Koukal jsem, všechny firmy Ti rostou, s kterou z těch firem teď jsi vlastně nejspokojenější, nebo kde je Ti nejlépe?


Vladan Hejnic

Tak to jsi mě dostal, protože ty firmy jsou opravdu hodně rozdílné. Zjednodušeně, VIVnetworks dělá affiliate marketing. A tam, když přijdu ke klientovi, zeptám se ho, jak pracuje, jak utrácí peníze, on mnohdy opravdu hodně utrácí za Google, za Sklik, za Facebook, a zeptám se ho, jestli by spíš nechtěl, aby to utrácení bylo přímo úměrně závislé na výsledku, a aby motivace, zda utratíš, byla na té druhé straně. A tam je jenom otázka, jestli má affiliate marketing nebo ne. Když něco má, většinou je velmi jednoduché ho přesvědčit, že jsme úplně jiná úroveň, a jestli chceš postoupit na jinou úroveň, tak je tady příležitost.

U automatizovaný marketingový platformy u Targita je to složitější v tom, že je tam i mnoho technologických překážek, abychom dostali od klienta konzistentní data, se kterými potom pracujeme. V tomto ohledu je to více sofistikované, je tam větší kreativita v té technické části, což přináší mnohdy velké problémy. Takže proto se v Targitu zaměřujeme na větší firmy než VIVnetworks. VIVnetworks umí pomoci firmám, které mají měsíčně kolem 50–80 tisíc uživatelů na webu, například střední – menší e-shop, ale v Targitu potřebujeme firmu, která má třeba obrat 150 - 200 milionů.


Jak funguje affiliate marketing v Česku a na Slovensku?


Martin Hurych

Jak sleduji affiliate marketing, hlavně anglo-americkou scénu, tam to žije už dlouho, i lidé jako já mají na svých stránkách nějaký affiliate. Tady je to pořád trochu něco neznámého. Mladší se s tím evidentně spojují, influenceři speciálně, ale ta moje generace to vidí ještě jako nestandardní nástroj. Jak to vidíš Ty?


Vladan Hejnic

Úplně stejně. Když jsme se bavili o těch značkách, to je taková challenge, že ve VIVnetworks potřebujeme kromě té značky především podporovat ten obor jako takový. Na západě, jak si zmínil, tak affiliate marketing je standardní kanál. Když k nám přichází klient ze zahraničí, tak chce affiliate marketing, protože ho mají všude jinde, a vědí, že to funguje. Tady je to spíš o tom vysvětlit těm podnikatelům, e-commerce manažerům, performance manažerům, jak s tím pracovat a vysvětlit ty rozdíly.

Například všechny PPC systémy, ať je to Google, Seznam, mají dostatečnou finanční sílu, aby vzdělávaly agentury, aby preferovaly tento úhel práce s online marketingem, ale nikdo to samé nedělá na bázi affiliate marketingu. My nejsme dostatečně velcí, abychom mohli spendovat jako Google, nebo Sklik a dělat vzdělávací webináře, konference atd. Děláme to, ale pořád je to vůči nim jen v malém měřítku.


Martin Hurych

Z toho, co vidím já, tak affiliate je dneska hodně na B2C trhu. Co affiliate a B2B?


Vladan Hejnic

Ještě jsem se nesetkal s tím, že by to fungovalo. Je to z toho důvodu, že na jedné straně může být skvělá firma, ale bohužel na druhé straně nejsou ti partneři, kteří by o té firmě a jejích službách nebo produktech uměli mluvit. Výjimkou na západě jsou všechny právní služby, zubaři, což je skoro B2C, ale je to složitější produkt, je to služba. Nemůžeš si to osahat, členství v golfových klubech apod., tam už dneska vědí, jak najít partnery a vysvětlit jim, aby je propagovali, a ten byznys funguje. Ale u nás, bohužel se to nikdy nepodařilo.


Martin Hurych

Kdybych to brutálně zjednodušil na to, že affiliate je vlastně ve větším dávání referencí nebo zprostředkování, mýlil bych se moc?


Vladan Hejnic

Asi by ses mýlil, protože těch kategorií těch partnerů, co dělají, jakým způsobem pracují s návštěvníkem kdy ho pošlou do toho e-shopu, je minimálně pět. Co jsi nezmínil, je někdo, kdo dělá katalogy. Velký problém mnoha e-shopů je, že neumí dobře katalogovat nebo kategorizovat své produkty z pohledu vyhledávání. Teď už je to mnohem lepší, ale dřív například co se týče bot, máš různé barvy, velikosti, ale zároveň, když prodáváš i jiné produkty, které nemají velikost ani barvu, tak ten systém vyhledávání je technicky velmi těžko udělatelný. Pak vznikají katalogy, které jsou zaměřené pouze na módu, boty, kabelky, nebo podobné produkty. A ty pak sdružují nabídku všech těch e-shopu, a třeba právě konkrétně to vyhledávání je tam pro uživatele mnohem lepší.


Jak inovovat a udržet se na špičce konkurence


Martin Hurych

Tak teď na chvilku pryč od affiliate marketingu, mě zaujalo, že Ty jsi duší inovátor. I v jiných podcastech, ve kterých jsi se objevil, jsi říkal, že rád sleduješ, co dělá konkurence, kam se sune západní svět nebo obecně, co se děje okolo Tebe. Jak se udržovat na špici, jak číst z trhu, co se tady bude dít za rok za dva, za tři, za pět?


Vladan Hejnic

Mít nějaké vzory, dívat se nejenom na nám podobné vzory, ale dívat se i na jejich klienty, protože většinou tam člověk vidí ten výsledek, podíváš se, kdo to pro ně dělá, a zjistím, co zajímavého ta firma vymyslela v rámci té technologie. Musím přiznat, že dost často inspirace přichází právě od našich klientů. My jsme okolo Targita vybudovali komunitu Targito, což jsou naši zákazníci, kteří tam prezentují, co dělají, v čem jsou dobří a nemusí to přímo úplně souviset s marketingovou automatizací, mají možnost nám dávat tipy, co chtějí v rámci svého byznysu, protože i oni sledují svoji konkurenci, vidí inovátorské firmy v zahraničí, vyvíjejí se, a dávají nám impulsy, co zlepšit nebo přidat. Takže inovace přicházejí hodně i od klientů. A myslím si, že každá technologická firma by si měla přiznat, a i to říct těm klientům, že jsou zdrojem inspirace pro to, co dělat dál.


Martin Hurych

Ty máš tři firmy, všechny rostou o desítky procent, zaujalo mě, že pro specifický nápad vytváříš, dneska by se asi řeklo startup, je to, tak? Jak vlastně financuješ rozjezd nového projektu?


Vladan Hejnic

My jsme takoví oldschooleři, takže my to děláme z vlastních financí. Když jsme zakládali první firmu, tak dva roky jsme z ní neviděli ani korunu, naopak jsme tam ty rodinné peníze dávali, abychom dali na výplaty lidem, kteří nám to pomáhali budovat, takže vždycky ten růst je organický. Zní to honosně, že rosteme o desítky procent, což už rosteme několik let, ale on celý obor roste takto rychle, já bych řekl, že jsme děti štěstěny. Těšil jsem se někdy před dvěma lety, až přijde nějaká krize, protože tam se ukáže, jestli naše sázka na tu specializaci a obor v rámci toho e-commerce, je dobrá, jenže jsem netušil, že krize může přijít z biologických důvodů, myslel jsem nějakou finanční krizi. Ale opravdu i v rámci covidu je vidět, že byznys v rámci e-commerce letí nahoru, ať chceš nebo nechceš, to by člověk musel být vyloženě lempl.


Financování projektu nebo firmy


Martin Hurych

Když otevíráš teda novou firmu nebo nový projekt, jak rychle chceš vidět jeho nebo její návratnost. Kdy chceš vidět černá čísla?


Vladan Hejnic

Dnes už děláme i nějaké akvizice do firem, které jsou nám podobné a v něčem nás doplňují, takže dneska se už víc dívám na ty synergie, ale platí zlaté pravidlo: dva roky. Po dvou letech se ukáže, jestli to funguje nebo nefunguje, ale když na to máš ten fokus a věnuješ se tomu.


Martin Hurych

Takže dva roky, a firma by měla být v černých číslech.


Vladan Hejnic

Ano, ano.


Martin Hurych

To znamená, Ty dáš nějaký prvotní vklad, a po dvou letech se ta firma už o sebe musí postarat sama. Není to náhodou tak, že vás to znevýhodňuje proti spoustě startupům, které tady vzniknou s externím financováním?


Vladan Hejnic

To určitě ano. Já bych byl rád, kdyby se na trhu jasně říkalo, toto je startup, tento má tuto strategii, a toto je firma, která má jinou strategii. My tím, že nejsme startup, nemáme externí financování, tak nemáme ten tlak na ty krátkodobé nebo střednědobé cíle. Já rozhodně nepočítám s tím, že ty firmy chci za tři roky prodat. Tedy moje rozhodnutí jsou na pět let dopředu, i ve vztahu ke klientům. Je to o tom, jak hiruju lidi, za jaké peníze, a byl bych rád a bojuju za to, aby tady byla větší upřímnost, a já věřím, že jsou firmy jako zákazníci, kteří jsou a kteří nejsou ochotni podstoupit riziko, že půjdou se svými transakčními daty do startupu, a ten tu za rok nemusí být.


Martin Hurych

Když zakládáš firmu jako inovátor, vždy jsi členem toho týmu?


Vladan Hejnic

Ano, určitě. To je zlaté pravidlo, Ty si to musíš prošlapat. Teď jsme vymysleli novou technologii na atribuci v rámci affiliate marketingu nebo všech kanálů. A já teď obvolávám každého klienta s naším affiliate manažerem, aby viděl, jak to dělám, mám za sebou patnáct prvních callů, a já se tím učím, ptám se jich, jak vám to vyhovuje, co byste chtěli zlepšit, jsou tyhle náklady na pokrytí technologie fér, je to v pořádku? Tak to si myslím, že je opravdu základní.


Předání firmy nebo projektu managementu


Martin Hurych

Nemůžeš být všude ve stejný čas. Kdy je pro zakladatele, nebo majitele, ředitele firmy čas stáhnout se z denního byznysu, najít si profi management, a věnovat se dalšímu projektu nebo strategickému plánování nad skupinou firem?


Vladan Hejnic

Za mě je to ve chvíli, kdy ta firma si na ty lidi vydělá. S kolegou jsme si po prvních dvou letech ve VIVnetworks uvědomili, že si musíme začít vyplácet férovou mzdu, protože tím na sebe vytváříme tlak. Jak se říká, pravidlo: nejdřív vyplať sebe a pak ostatní, a ono to fakt funguje. Vytváříš tím zázemí, aby sis pak toho profíka mohl najmout a dal mu svoji mzdu, a tím si uvolnit si ruce na to, abys mohl dělat něco dalšího. A pak je to ještě situace, kdy my jsme na začátku začínali především s juniory, protože jsme neměli na na profíky, na seniorní lidi, peníze, pak balancuješ kvalitu práce, to, jak bys chtěl, aby firma s klienty pracovala, a to je přímo úměrné té junioritě nebo senioritě těch lidí. Takže pořád je tlak na to, abys ty peníze dával zpátky, vyměnil jsi juniora za seniora nebo kombinaci senior – junior, a stojí Tě to víc a víc peněz, ale vyplatí se to, protože kvalita firmy jde nahoru. A já garantuji, že peníze už pak vždycky přijdou.


Martin Hurych

Skvělá poznámka. Svůj plat si dejte do balance sheetu okamžitě, protože znám spoustu podnikatelů, kteří mají pocit, že firma je v pohodě, zdravá, ale pak se dozvíš, že si z ní nevyplácejí ani korunu. Junior versus senior, Ty tedy neinklinuješ k tomu vychovávat si juniora?


Vladan Hejnic

Není to tak úplně. Hledám vhodnou kombinaci, což se nám povedlo například v oblasti hiringu. Ten junior ale musí mít dispozice, schopnost se dál rozvíjet tak, abych z něj byl během roku schopný udělat alespoň mid-seniora. My si je tedy vychováváme, ale někdy musíme vzít seniora z jiného oboru, který má určité dobré návyky, které můžeme přenést k nám, nás to obohatí, ale musíme ho naučit tu naši specializaci.


Martin Hurych

Jak vybíráš seniora, kterému potom předáš ten projekt nebo firmu? Jak si získám Tvoji důvěru, abys byl ochoten jít rozvíjet zase něco dalšího?


Vladan Hejnic

Většinou to byla nějaká náhoda, ti lidé mi byli doporučeni, na doporučení jsem se ptal. Následně se s těmi lidmi potkám, ale stejně je potřeba být s tím člověkem alespoň rok v tandemu, vidět ho při práci, nastavit si s ním úzký vztah, a naučit ho své vlastní přemýšlení, aby dokázal i beze mě řešit věci stejně jako já.


Martin Hurych

To znamená, tihle lidé nepřijdou z volného pracovního trhu?


Vladan Hejnic

To ne, například poslední kolega pracoval 13 let pro PPF, většinou v zahraničí, a kvůli rodině se chtěl vrátit, a zároveň pouze nepracovat pro někoho, ale mít i něco vlastního. Takže máme navržené i opční programy, sešlo se pár věcí a byl mi doporučen.


Jak důležitý je tým a jak ho vybrat?


Martin Hurych

Jak důležitý je pro Tebe tým, který máš ve firmě?


Vladan Hejnic

Dneska absolutně. Dříve pro mě byla alfa a omega ta myšlenka, nápad, ale pochopil jsem, že ta exekuce je mnohem důležitější. S odstupem času ale zjišťuju, že abych mohl pomoci více klientům, nemůžu se zamknout pouze do té exekutivy a dělat si to sám, takže ten tým je základ. Můžeš mít sebelepší nápad, značku, ale pokud ten tým není stejného DNA jako Ty, nedokážeš jim to předat, oni tím nežijí, a výkon je poloviční.


Martin Hurych

Já měl podobné poznání. Je tohle poznání s věkem, anebo s tím, že prostě máš tolik aktivit, že už na ně nedohlédneš, takže jsi částečně nucený na ty lidi spoléhat?


Vladan Hejnic

Já můžu mluvit jen o svém osobním případu. Nevím, jestli to je pravidlem, dokážu si představit skvělé lidi, kterým to ve třiceti dojde, můžou se potkat s někým, komu důvěřují a nasají od něj tu znalost dříve. Já jsem žádný vzor neměl, vše jsem se naučil metodou pokus – omyl, takže já jsem na to přišel až po čtyřicítce.


Martin Hurych

To je pořád relativně brzy, znám lidi, kteří podle mě k tomuhle poznání nedorazí do důchodu. Jak vybíráš lidí s tím správným DNA, nebo jak vůbec dáváš vědět, co je DNA vaší firmy?


Vladan Hejnic

Souvisí to s budováním značky, čemuž se teď začínáme věnovat. Aby ta značka mohla oslovit na trhu a dalo se s ní pracovat, a aby k nám chodili lidi vyznávající stejné hodnoty, je nutné umět jim to nějak dát vědět. Je potřeba si definovat, jak se díváme na různé věci, etiku v podnikání, což je vlastně obrácený postup než u startupu, který si definuje jací chtějí být.

My máme složitější hiring proces. Na začátku máme juniora, který nám vyhledává tipy na LinkedInu, v článcích, kdo byl v čem úspěšný atd., aby s ním potom seniornější člověk začal komunikovat ve smyslu: jak by Vás zajímal takovýto obor, myslíte si, že je perspektivní? A na konci té komunikace je otázka: chtěl byste se dozvědět o někom, kdo je v tom oboru úspěšný? Například ze 70 lidí vypadne jenom 10 lidí, kteří vůbec mají zájem se bavit dále. Mění se to i podle situace na trhu, jestli lidé chtějí měnit místo, nebo ne.


Martin Hurych

Tzn. Ty na začátku vůbec neříkáš, pro jakou firmu hledáš toho člověka?


Vladan Hejnic

Já ne, ale kolegové, kteří mi pomáhají, na začátku spíš začínají vést diskuzi, aby poznali, jestli ten člověk je ochoten změny, jsou i lidé skvělí ve svém oboru, ale nechtějí ho měnit. Nám pomáhá, když řeknou, že mají zájem dostat nabídku, tehdy řekneme: fajn, ale nejdřív se potřebujeme více poznat, jestli by Vám to nevadilo, vyplňte nám prosím dotazník, test. Mně se osvědčil vascas.cz, což je asi 200 otázek, jak Ty sám sebe vidíš v různých situacích, a z toho lze vysledovat ve dvanácti oblastech, jestli umíš startovat nápady, jestli umíš exekuovat, jestli umíš dokončovat, jestli umíš navazovat vztahy, jestli si třeba lpíš na svých pravdách a nejsi ochoten to změnit atd. Není to pro nás nějaký show stopper, ale když se ten člověk dostane osobně ke mně, tak to používám, abych se ho zeptal na nějaké situace, jak je řeší, co minule dělal a podobně. Uchazeč se i kolikrát ptá, jak dopadl, probereme, v čem je skvělý, a co je důležité zvážit, například kdyby v budoucnu měl spolupracovat v týmu, tak musím říct: na tohle si musíte dát pozor, protože jinak ten tým s Vámi nebude spolupracovat. A Vy sám si rozhodněte, jestli chcete do toho jít nebo ne.


Martin Hurych

Kontroluješ každého nového zaměstnance?


Vladan Hejnic

Ano, určitě, protože pro mě je důležité, abych mu vysvětlil, kdo jsme, jak přemýšlíme, a ať si to fakt rozmyslí, jestli k nám chce jít.


Martin Hurych

Ty jsi říkal důležitost značky. Na druhou stranu v tom náborovém procesu, jestli to dobře chápu, bys značku stejně odtajnil až někdy ve třetím kroku?


Vladan Hejnic

My to tak teď děláme, protože ty značky nejsou světoznámé. Kdybychom měli skvělý akviziční proces téměř automatický, že nám lidi posílají CV, ale ten proces takhle nastavený nemám, takže my to tak máme z toho důvodu, že se nám třeba nedaří v nějaké oblasti.


Martin Hurych

Pro Tebe teda značka je důležitá i v nějakým employer brandingu, nebo jak se tomu dneska říká.


Vladan Hejnic

Tenhle termín chápu tak, že hlavně ti lidé, kteří pak u nás pracují, jsou na to hrdí, co dělají, s kým, a že pracují ve VIVnetworks, v Targitu, nebo v Contentiamu, a dokážou to nějak šířit i okolo. Řeknu veselou historku od kolegyně: vy jste mi pěkně zkomplikovali život, protože já teď, když si sednu s někým k baru a řeknu mu, co všechno dělám, jakou skvělou práci dělám, tak vidím, jak kolikrát ten jejich život a práce jsou relativně nudné, což mě i vyčleňuje z té skupiny. Takže pak to může činit určité vztahové společenské problémy.


Proč je důležitý brand?


Martin Hurych

Vy teď stojíte před metou: značku postavit, oprášit, redefinovat. Proč je to pro Tebe důležité, kromě hiringu?


Vladan Hejnic

Třeba v Targitu na to narážíme velmi často, protože když chceme dělat cokoliv v marketingu, a nemáme to nějak ukotvené, tak zvlášť v marketingu lidé jsou typicky kreativní, máme hodně diskuzí, nad kterými plýtváme energií a časem, jestli to má být s tímhle fontem nebo s tamtím fontem. Ale kdybys měl brandbook, kde ten font je jasný, máš to s nějakou logikou, tak nad tím ten čas netrávíš.


Martin Hurych

Tohle mě zaujalo. Znám lidi, kteří staví značky, a tipnul bych si, že by moc nesouhlasili s tím, že značka rovná se design guidelines. Jak byste tedy měli podle Tebe vypadat? Co by ta značka měla nést do světa?


Vladan Hejnic

VIVnetworks by měla definovat transparentnost v tom našem podnikání, v affiliate marketingu. My máme tak dokonalou technologii, že si to můžeme dovolit, a to je třeba velká výhoda oproti konkurenci. A druhý takový tagline, my máme klienty ve 27 zemích. Z toho v 6 zemích jsme fyzicky, a na všechny ty země máme rodilé mluvčí. Mnoho i mezinárodních konkurentů nám proto nemůže tolik konkurovat, když český trh ovládá Němec z Hamburku, a dělá věci podle toho, jak se dělají v Německu. Takže znalost trhu a rodilí mluvčí.


Martin Hurych

27 zemí, který region máte pod palcem, takříkajíc?


Vladan Hejnic

Seřadím to: Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Německo, Ukrajina, ex jugoslávské země, tam teď hodně investujeme, Rumunsko.


Martin Hurych

A bývalý Sovětský svaz.


Vladan Hejnic

Sovětský svaz, ale třeba Německo, Francie, Anglie jsou pro nás velmi významné.


Martin Hurych

Co jsou tvoje tři nejdůležitější body na splnění do konce roku?


Vladan Hejnic

Určitě Targito posunout tak, aby bylo hodně samostatné, na tom teď hodně pracuji, VIVnetworks dostat do většího povědomí našich klientů, abychom pro ně mohli více dělat, protože je tam obrovský potenciál, a v Contentiamu propojit nějaké spolupráce s recenzenty, jako je Testuj.to a podobně, rozšířit typ produktu, služby tak, abych klientovi mohl nabídnout větší paletu. To jsou asi tři streamy, na kterých do konce roku intenzivně pracujeme.


Martin Hurych

Poděl se s námi na závěr o něco, co se Ti extra povedlo, v čem by Tě měli lidé následovat, nebo naopak něco, za co si drbeš hlavu ještě dneska? Vybral bys nějaký highlight, co by to bylo?


Vladan Hejnic

Negativní, to, co se děje každému, tedy umět se rozloučit s nějakými spolupracemi, s nějakými lidmi včas. Není třeba k tomu co dodávat, proč se nám to nedaří. Možná, že všichni pořád věříme, že to bude lepší… tak asi si to vždycky dobře nastavit a jít do nějakých KPI, a ty hodně ukážou pravdu.

U toho pozitivního, hodně to záleží na lidech, protože já bych řekl, že je to kolikrát hlavně jejich úspěch, alespoň v našich firmách, protože ta exekutiva je už hodně na jejich straně. Díky tomu, že ti lidé tou firmou opravdu žijí, nemám starost a strach o to, že bychom tady za rok, za dva, za tři nebyli. Kdyby se nedej bože nám majitelům něco stalo, věřím, že ta kultura je bude držet pohromadě. A myslím si, že se i za poslední dobu naučili, jak my se rozhodujeme, aby se mohli rozhodovat velmi podobně.


Martin Hurych

Takže nastává Tvoje doutníková fáze?


Vladan Hejnic

Ty víš, že doutníková fáze neexistuje. To, to je velký omyl, a Ty když se nevzděláváš a nepřemýšlíš dál, tak tak prostě zhyneš, nebudeš růst tak jako trh, tím pádem Ti ho někdo ukusuje, a začínáš končit. Mě zajímá dlouhověkost. Když jsem se díval na nějakou americkou studii, co drží ty staleté lidi při životě, ve zdraví, tak i když pili whisky, kouřili doutníky, tak vždycky měli pravidelnou mentální činnost, a často i fyzickou. Já říkám, že do důchodu nepůjdu. A je to čistě o tom, jak si ty síly rozložit. Já jsem příznivcem vybírání mini důchodu.


Martin Hurych

Takže místo doutníku Tě uvidíme spíš zažehávat někde nějaký další projekt?


Vladan Hejnic

Určitě.

Martin Hurych

Tak Ti budu držet palce.


Vladan Hejnic

Děkuji moc.


Martin Hurych

To byl Vladan Hejnic, pokud vás tato epizoda zažehla, ať už pro e-mail marketing, influencer marketing nebo affiliate marketing, budeme rádi, určitě laďte další epizody na YouTube nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci. Určitě mrkněte i na moje webovky www.martinhurych.com, kde najdete další akcelerační nástroje zdarma. Držím palce a přeji úspěch.


(upraveno, kráceno)

bottom of page