top of page

047 | VOJTĚCH MORÁVEK | JAKÁ JE ROLE OBCHODU V INOVACÍCH


„Inovace je klíč, abyste nestáli na místě. Hledejte ve firmě inovátory. Třeba ve sklepě. Vytáhněte je na světlo a dejte jim prostor. Zapojte do inovací obchod. Vzdělávejte ho. Bude pak vaším parťákem a nejrychleji vám řekne, kam trh kráčí.“

Vojtěch Morávek je inovátor. Miluje historii, ale uvědomuje si, že rychlost změn ve společnosti není lineární, ale exponenciální. Pokrok se strašně zrychluje. A to nejen v IT, kde pracuje od konce devadesátých let, ale v celém našem životě.


Neřeší na minulost. Směřuje budoucnost firem. Nekouká na risky, ale na benefity a kam se svět posune. V IT je to o to jednodušší, že se stačí podívat do Států. To, co se děje v IT tam, bude u nás za dva tři roky. Vojta hledá souvislosti a zda se to opravdu ujme i u nás.


Geetoo je největší český inovativní cloud provider. Začínali vývojem webů a nástrojů pro firmy. A našli prostor na trhu. Cloud. Všichni k tomu inklinovali a chtěli být největší. A tak se stalo. Zabývají se poskytováním Infrastructure as a Service (IaaS), ale i Platform as a Service (PaaS) a hybridními řešeními, kde jsou leaderem českého trhu.


A protože já stavím inovace a obchod vedle sebe a Vojta sdílí stejný názor, tak jsme si v dnešním Zážehu notovali. Hlavním tématem byly sice inovace, ale zaznělo i pár zajímavých, až filozofických mouder. A protože jsme souzněli, tak jsem vyzvídal …


🔸 Jak se vybírají inovační projekty, do kterých se Geetoo pustí?

🔸 Jak na ofenzivní inovační taktiku reaguje obchod?

🔸 Jak přesvědčit byznys, že je třeba se změnit a jít vpřed?

🔸 Co se daří ve vzdělávání obchodníků?

🔸 Jak ubezpečit nedůvěřivé, že cloud je cesta?


 


PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Dnešní Zážeh bude s Vojtěchem Morávkem, chief innovation officerem ze společnosti Geetoo, což, jak sami sebe titulují, je největší český cloudový provider. Dobrý den.


Vojtěch Morávek

Dobrý den, Martine.


Jak se měří, kdo největší cloudový provider?


Martin Hurych

Jak se to měří?


Vojtěch Morávek

Velmi jednoduše, respektive technologicky. Každý o sobě hovoří, že je největší cloudový provider, což je jasný marketingový záměr, ale ve své podstatě to jde měřit. My jsme postaveni na nějakých technologiích, u nás je to technologie VMware a my, výrobci této technologie, reportujeme body. Neděláme to sami, dělají to i ostatní, protože těch technologií, na kterých se dá postavit cloud opravdu tolik není a díky tomu se můžeme poměřovat. Tyto informace samozřejmě nejsou veřejné, má je vendor, nicméně v branži jsme už dlouho, takže asi dokážeme zjistit, jak na tom jsme. V tuto chvíli jsme jako český provider nemající žádné vlastnictví z jiných zemí, nemající matku jinde a neagregující body z ostatních zemí opravdu největší.


Představení Geetoo


Martin Hurych

Dnešní podcast bude o produktu, o inovacích, o expanzi společnosti a hromadě dalších věcí. Než se k tomu dostaneme, Vojto, chtěl bych se zeptat. Jaká je Vaše profesní cesta tam, kam jste došel, a zároveň firmy? V přípravě jste říkal, že rapidně rostete, v tuto chvíli jste největší český provider, tak nám pojďte krátce popsat tu cestu, abychom věděli, z jakého úhlu pohledu budeme dál ty věci popisovat.


Vojtěch Morávek

Začnu asi firmou, to je ta zajímavější část. Firmu založili dva lidé, Vladimír Kvaš a Michal Hampl, před mnoha lety, 15, 16 let, teď z hlavy nevím. Je to tedy relativně etablovaná společnost na trhu, která se postupně vyvíjela.

Začali tím, co bylo poplatné době, vývojem webových stránek či různých nástrojů poskytovaných firmám. Před nějakým časem se však řeklo, že je na trhu zajímavý prostor, kterým je cloud. Všichni lidé ve firmě k tomu mentálně mindshiftem dost inklinovali, a tak se řeklo, že se začne dělat cloud. Majitelé řekli, že hodlají být největší, a vážně si za tím stáli. Firma rostla tím, že se vytvořilo povědomí o tom, že se bude dělat technologicky nějaká věc, která má na trhu smysl. Postavil se okolo toho celý byznys.

Já jsem v té době byl ve společnosti VMware. Přišel tam Vladimír Kvaš a říkal, že chtějí dělat cloud s naší společností a chtějí být největší. Po nějaké době jsme si s Láďou Kvašem padli do oka. Jemu trvalo mě 4krát opít, než mě přesvědčil, že nápady, které mu dávám z pozice výrobce softwaru, by uplatnil i doma a mohli jsme rozvíjet spolupráci. Taková byla má cesta do Geetoo.


Jak se vybírají projekty, do kterých se Geetoo pustí?


Martin Hurych

Vy jste chief innovation officer, člen boardu. Jak se ve Vaší branži hledá inovace a jak se rozhoduje, do čeho se pustíte? Pochopil jsem, že do značné míry směřujete budoucnost firmy. Jak se hledá, čemu se budete věnovat, na jakých základech se rozhodujete? Můžete trochu popsat Vaše zákulisí?


Vojtěch Morávek

Je to vždy trochu o člověku, to je první věc. Každý z nás žije trochu v jiné realitě, někdo se hodně mentálně pohybuje v minulosti a rád vzpomíná na to, co bylo. Někdo žije ve středu bytí, vidí měsíc dozadu, měsíc dopředu. Takový je náš druhý majitel, Michal Hampl. Ti lidé jsou velice dobří na identifikaci risku. Já takový nejsem. Já minulost úplně neřeším, protože mě nezajímá a nikdy mě moc nezajímala, pokud se nebavíme o třeba středověku a historii, to mě zajímá hodně. Spíše mě zajímá, jak to bude vypadat za 2, za 10, za 15 let. Já moc neřeším risky, já spíše řeším benefity, výhody, kam se svět posune, proč se to vlastně děje, jaké to má návaznosti. Můj mindset je posunutý více do budoucna a to, co prožívám teď, je spíše taková směs náhod, které se mi dějí, a snažím se proplout s myslí, která je dál.

Mám to jednodušší. V IT světě se stačí, teď to hodně zjednoduším, podívat do států a vědět, že za 3 až 4 roky to bude tady. To je ten jednoduchý pohled. Potom je samozřejmě potřeba si probrat, jestli to je do branže. Jestli nás to někam posune, jestli na to máme lidi, kolik to bude stát investic, kolik to bude stát learningu, jestli vůbec seženeme zákazníky, jestli nepředběhneme trh, jestli vůbec ten trh to adoptuje. Co se stane ve státech, například v nějaké technologické oblasti, se nemusí úplně replikovat tady. Těch myšlenek je více, a to už se potom probírám nějakými patterny a podobně.

Docela zajímavá je i rychlost změn ve společnosti. Když se vás někdo zeptá, jak bude svět vypadat za 5, nebo za 10 let, tak lidé myslí lineárně. Podívají se zpátky a řeknou si, že za minulých 10 let se stalo asi tolik změn a teď to naprojektují do budoucna. Ono to tak není. Ono se musí počítat, že to je exponenciální, že ta rychlost změny je obrovská.

Dám příklad. Představte si Návrat do budoucnosti. V osmdesátém čtvrtém někdo vynalezl auto, dostal se o 30 let zpátky do roku 54. Svět 54 a 84 je úplně jiný. Začínají být barevné televize, elektrické kytary, jsou první myšlenky, že by se létalo do vesmíru, dobyl se měsíc a podobně. Za 30 let se stalo ohromně moc změn. Teď si ale vezměte, že vezmete teenagera z roku 2018 a vrátíte ho do roku 84, o 30 let zpět. To množství změn mezi rokem 54 a 84 je veliké, ale rozdíl mezi rokem 84 a 2014 je mnohonásobně větší. Vrátíte člověka, který nemá modrou tečku, která by mu říkala, kde je, neexistuje internet, neexistují tablety, neexistují mobily, neexistují počítače, auta vypadají tak, jak vypadají. A toto se stále zrychluje. Je úplně jedno, jaký zvolíte časový okamžik, jestli to bude teď, nebo za 3 roky. I když byl 2 roky zpátky Covid, máme dopady války, svět se hodně změnil, tak si to moc neuvědomujeme, protože ty dějiny žijeme.


Martin Hurych

Na cestě sem jsem poslouchal jiný podcast právě o tom, co se momentálně děje na východě Ukrajiny. Před dvěma měsíci si nikdo nedokázal představit, že něco takového budeme žít a za 2 měsíce už to vlastně bereme jako normální věc.


Vojtěch Morávek

To je to, o čem mluvím. Když se pak zpětně podíváte a zanalyzujete, kolik se za nějaký čas změnilo věcí. Vždyť už jenom vnímání třeba Ukrajiny před rokem, Ukrajinu všichni trochu vnímali jako pozapomenutou zemi. Teď je Ukrajina vnímána, znáte tam města, znáte tam lidi a fandíte jim. Dokonce se teď z Ukrajiny stává nejvíce vyzbrojená armáda na světě. Na světě se úplně změnil poměr sil.


Podle čeho se ohledně inovací rozhodují?


Martin Hurych

Pojďme zpátky k inovacím. Když tedy vidíte, co se děje ve státech, nebo čtete nějaké výzkumné white papery, jaký je potom v Geetoo proces ohledně toho, co se adoptuje, co se neadoptuje, co se zahodí? Jaká rozhodovací kritéria máte pro to, co se potom posune z fáze uvažování do fáze příprav a následně implementace?


Vojtěch Morávek

Prvním krokem je, že my s majiteli a vedením firmy diskutujeme vizi firmy. To je první věc. Kam chceme tu firmu posunout za nějaký čas krátkodobě, střednědobě i dlouhodobě a kde chceme být. Před dvěma lety jsme si ještě mysleli, že nějakým způsobem můžeme konkurovat velkým cloudům, jako je AWS, Azure a podobně, že s nimi můžeme bojovat o zákazníky, protože ten prostor tam byl. Takto veliké firmy neměly tak veliké obchodní zastoupení v naší zemi a podobně. My jsme měli možnost tam být.

Teď se spíše strategicky posouváme do role, kdy umíme cloud, víme, jak ten byznys funguje, a pomůžeme vám se rozhodnout a žít ve světě tzv. multicloudu. Potřebujete mít nějakou technologii v jednom, ve dvou, ve třech, něco lokálně, něco geograficky odděleně. My v tom žijeme a dokážeme vám to udělat. V tuto chvíli je naší vizí býti tzv. cloud brokerem, poskytovatelem všeho, cloud anywhere. Do této vize já se snažím namapovat to, co by tam sedělo, jaké technologie, jaké přístupy. Když potom řeknu, že bychom potřebovali adoptovat nějakou technologii, tak probíráme, co to vlastně obnáší. Jestli je na to trh připraven, jestli je na to naše IT připraveno, obchod. Zkusíme si udělat základní rešerši mezi zákazníky, jestli vůbec jsou takto schopni fungovat. Něco je odhad, něco je risk, něco je založeno na faktech.


Jak na ofenzivní inovační taktiku reaguje obchod?


Martin Hurych

Jmenoval jste obchod. Mně tu celou dobu v hlavě šrotuje, jak vlastně na tuto relativně ambiciózní a ofenzivní taktiku reaguje právě obchod. Jaká je spolupráce mezi inovací a obchodem?


Vojtěch Morávek

Musím říct, že obchod na inovace reaguje velmi dobře. Obchodní zástupce, když jde k zákazníkovi, tak rád povídá o nových věcech, rád hledá nové příležitosti. Přichází do firmy a říká, že našel někoho, kdo by mohl chtít něco, co jsem slyšel od vás, že řešíte. Obchod je otevřeně inovativní myšlenkám. Pokud jsou nastaveny jeho targety, pokud jsou nastaveny jeho forecasty takovým způsobem, aby to nebylo jednostranně zaměřené, aby mohl přinášet nápady, tak může být obchod tvůrcem firmy. Stává se nezřídka, že obchodník přijde od zákazníka a řekne, že používají nějakou technologii a jak bychom to mohli posadit k nám. Obchod je pro mě feedback.


Jak přesvědčit byznys, že je třeba se změnit a jít vpřed?


Martin Hurych

To je dobrý pohled na věc. Mnohdy spolupráce, kterou tak vidím, takto nefunguje. Já tam vidím dva momenty. Pokud přijdu s inovací za technologickým člověkem, za ajťákem, tak si dokážu představit, že to nadšení bude velmi rychlé. Ten dotyčný se chce vzdělávat a žije na vlně nových technologií. Co ale potom s takovými, jako jsem já, který v přípravě rozuměl jenom předložkám a spojkám, kdo není technický, ale byznysový člověk? Možná jako Váš co-founder vidím spíše ty risky, bojím se toho. Jak potom takovéto lidi přesvědčit, že bych měl překlopit něco, co mi dobře funguje, do inovace, která není vyzkoušená, ale do budoucna může být progresivnější?


Vojtěch Morávek

Já odpovím trochu obšírněji. Svět IT se mění. Já, když jsem vyrůstal, tak jsem byl nadšenec do technologie jako mí vrstevníci. Já nerozlišuji pracovní dobu, protože v práci dělám věci, co mě baví. Následuji doma, kde se učím, koukám se, takže pracovní doba je pro mě mé hobby. To se začalo měnit v IT trhu 10 let zpátky, kdy IT začalo být vnímáno jako velmi dobrý pracovně perspektivní a finanční rámec. Do IT začali přicházet lidé, kteří se rozhodovali, jestli jít do McDonald‘s, nebo na support IT a začít od píky. Ti lidé přišli do IT, jelikož tam bylo více peněz, začali v nějakém call centru, vyrostli, protože je firma donutila se učit a šli s firmou, ale není tam ten zápal. Oni nemají IT jako koníček. V tuto chvíli se potýkáme s tím, že už v IT nejsou nadšenci, kteří by v tom opravdu leželi dnes a denně a ty inovace přicházely s nimi. IT vždy přinášelo inovace. V dnešní době si lidé řeknou, že se nechtějí učit, protože je jejich pracovní doba 8 hodin. Dělají určitou část technologie, kterou umí, a ničím jiným nechtějí být zatěžováni. V tomto prostředí ty inovace už musí být řízeny. Nejsou řízeny nadšením, ale procesem, který řídí IT manažer. Je pravda, že z pohledu provozu a systému jsou inovace nebezpečné. Firma je totiž většinou založena v této oblasti na SLA, na stabilitě. Čím je větší stabilita, tím je IT oddělení více hodnoceno. Inovace porušuje stabilitu. Pokud je IT řízeno pouze SLA, tak je rigidní vůči změnám a torpéduje změny.

To je prostě změna firmy, změna kultury a mnoho firem si s tím neumí poradit, protože změnit procesy, chování firmy a hodnocení je velmi obtížné.


Martin Hurych

Jak to děláte u Vás?


Vojtěch Morávek

Je to obtížné. Díky tomu, jaký mám background, jaké jsem si ve firmě udělal jméno, mám i trochu autoritu, takže ti lidé mě vnímají. Když se mnou diskutují, tak já rozumím technologii, vím, co říkám a náhodou se mi povedlo několik lucky shotů na technologii, takže je pro mě jednodušší je přesvědčit o tom, že mám pravdu a že nám všem to přinese benefity.

Je to proces a naše firma teď prochází od rodinné firmy do firmy řízené kulturou a procesy, takže to vnímáme koncepčně na všech úrovních, nejen IT, ale i obchod. Když je inovace, obchod musí být vyškolen, obchod musí mít targety. Teď přemýšlíme, jestli je třeba mít obchod zaměřený koncepčně skrz celé portfolio, nebo fokusovat obchodníky na nové technologie. Přemýšlíme, jak jim potom nastavit targety, jestli k zákazníkovi má chodit jeden obchodník, dva obchodníci. Zatím na to nemáme odpověď. Obě cesty mají své výhody i nevýhody.


Jak přenášet vizi i mezi lidi, kteří s firmou nevyrostli?


Martin Hurych

Vy jste tu už několikrát říkal, že teď stavíte firmu na hodnotách, na procesech, na kultuře. Zmínil jste, že na začátku byla silná vize. Na druhou stranu říkáte, že ti, co teď přicházejí do firmy, a že je nabíráte rapidně, už to tak necítí. Jak se v tuto chvíli přenáší ta vize a jak je zapalujete pro tu společnou cestu?


Vojtěch Morávek

To je jeden velký úkol majitelů firmy. Majitelé firmy pracují sami na sobě, aby tu vizi dokázali předat, aby byla srozumitelná, aby byla jasná, jak na úrovni boardu, tak na úrovni managementu, tak na úrovni jednotlivých pracovníků. Každý z nich potřebuje trochu jinou message, jinou část, jinou granularitu. Učíme se to.

Pravidelně máme mítinky celé firmy, říkáme tomu QBR, vžilo se to u nás jako setkání celé firmy, ve kterém si vyměňujeme informace o vizích a o tom, co se má dělat. Někdo to vnímá jako otravu. My se snažíme to mít tak, aby bylo opravdu pochopitelné pro všechny, že mít jeden cíl a jednu vizi je jeden z benefitů firmy. Když se podíváme okolo, tak ne mnoho firem má vizi, kterou by chtěli mít.

Moje osobní vize je, být první cloudový provider na Marsu s Muskem. To je věc, kterou mi lidé třeba i věří. Já bych vážně rád měl nějaký server v raketě, která poletí na Mars. Signál sem sice poletí nějakých 25 minut, ale chtěl bych to nějak vymyslet.


Co se daří ve vzdělávání obchodníků?


Martin Hurych

Spousta mé klientely je v podobné fázi. Rapidně rostou, bojují s něčím podobným jako Vy. Pojďte nám posdílet dva momenty, co se Vám na růstu, na předávání vize, na zaškolování nových lidí daří. Potom se samozřejmě podíváme na tu další stránku věci.


Vojtěch Morávek

My jsme vždycky byli technologická firma, takže se nám daří předávat technologické znalosti třeba obchodu. U nás je kultura, kterou se snažíme udržovat. Je těžké ji udržovat v nějakém kalupu rozšiřování, kdy se snažíme mít obchodní zástupce technicky velmi edukovány. Obchodní zástupce by měl uhrát u zákazníka jednu, dvě schůzky i s technikem alespoň do té doby, že technik nemá pocit, že by někoho potřeboval. U nějakého základního portfolia služeb se nám to daří a teď se to snažíme přetavit do nových směrů. Učíme se, bereme si obchodní zástupce, máme s nimi interní mítinky, snažíme se jim vysvětlit koncepty, názvosloví, buzzwordy. Když zákazník použije například slovo DevOps, aby obchodník neřekl, že to v životě neslyšel a že potřebuje podporu. Musí to umět uhrát. Zákazník tak zjistí, že sedí s člověkem, který aspoň trochu ví. To je náš benefit.


Martin Hurych

Chápu správně, že Vaše cílová skupina jsou technologičtí lidé?


Vojtěch Morávek

Doteď ano, ale mění se to, jak se mění skladba zákazníků. Doteď to byli technologičtí lidé, kteří nás dokázali dostat do společnosti dál, ale my už v tuto chvíli máme ve finančních ústavech referenci jako třeba Kooperativa, Sportisimo a tam už musíme komunikovat CX levelem. Já jsem přišel z korporace, takže jsem naučen a vyškolen. Mě korporace vyškolila, jak se bavit na této úrovni a tyto zkušenosti se snažím předávat i níž. Takže ano, naše cílová skupina jsou teď převážně IT lidé, kteří buď s IT vyrostli, nebo v IT žijí, ale začínáme se objevovat čistě s byznysem.

Je to veliká změna přestat prodávat produkt a začít prodávat dlouhodobé benefity byznys lidem, kteří IT tolik nerozumí. Narážíme tu potom na bariéru, kdy my se snažíme identifikovat lidi, kteří u nás vyrostou v IT a už je IT přestane bavit.

Já jsem v mé kariéře dělal terminál, dělal jsem veliké unixové věci a v jednu chvíli mě přestalo bavit, že mi fouká klimatizace za krk v data centru. Bylo mi nějakých třicet, dvaatřicet let, kdy jsem si řekl, že takto už dál nebudu pokračovat. Díky tomu, že mám IT podhoubí, jsem dostal trénink a zkušenosti, jak se bavit s obchodem a mohu to využívat.

My se snažíme identifikovat lidi, kteří už vyrostli v IT a řekli, že to raději nechají mladším. Baví je to, chtějí u toho zůstat, ale chtějí dělat něco trochu jiného. Ten růst může být různý. Já jsem v IT a teď budu specialista na danou oblast a půjdu do detailu. Takové lidi potřebujeme, protože IT jde čím dál více do hloubky. A pak nastane moment, kdy se člověk zarazí a dál už nemůže, protože na to nemá

mentální kapacitu. IT je na začátku jednoduché podle manuálu, ale jak jedete do hloubky, tak se ohromně zesložiťuje až třeba na fyziku, matematiku a chemii.

Ten člověk může jít dále do managementu, nebo dělat presale. My vnímáme presale jako technického člověka, který vyrostl a dokáže prodat řešení, hodnotu byznysu. Dokáže ji prodat třeba tím, že ušetří zákazníkovi peníze a ušetří i lidi. To ti lidé chtějí slyšet.


Co se nepovedlo na firemní expanzi?


Martin Hurych

Je vidět, že jste v tom dělal. Co se naopak nedaří? Kde je ta cestička, kde, my už jsme tu několikrát otočili Járu Cimrmana, jste dokázali to, že vypouštěním cigaretového kouře do vody zlato nevzniká? Kudy se Vaši následovníci teoreticky nemají pouštět?


Vojtěch Morávek

Jako firma jsme zažili jeden fuck up. Pokusili jsme se o expanzi před třemi lety a musím říct, že jsme se museli vrátit. Expandovali jsme do Rakouska, snažili jsme se expandovat do Německa a chtěli jsme expandovat do Polska. Vybrali jsme si cestu, na kterou firma nebyla připravena. Byla malá, neměla mnoho a my jsme to nedokázali interpretovat. Hodně informací bylo založeno na lidech, málo toho bylo napsáno, bylo to takové předávání informací ústní slovesností. Všichni měli pocit, že všechno vědí, ale když přišli noví lidé do těch zemí, tak měli pocit, že nic nemáme. Neměli jsme data sheety, neměli jsme přístupy do technologií. Ti lidé byli v těch zemích osamoceni a byli ztraceni.

Investovali jsme hodně peněz, zjistili jsme, že se firma musí změnit, profesionalizovat, takže jsme se museli stáhnout. Majitele to stálo hodně peněz a nervů. Nás na nižší úrovni to také stálo nervy a celkově to vytvořilo divnou atmosféru, že se něco velikého nepovedlo. Na druhou stranu, každé kataklyzma, každé povstání z popela tu firmu posune dál, a to se nám stalo.


Jak ubezpečit nedůvěřivé, že cloud je cesta?


Martin Hurych

Už jsme tu několikrát zmiňovali, například v epizodě s Romanem Krutinou, bezpečnost IT a podobné věci. Pořád se potkávám třeba ve výrobních firmách s tím, že je veliká nedůvěra v cloud. Pořád je představa, že lokální server, který mnohdy sedí na zemi u dotyčného, který server operuje pod nohama, je bezpečnostně lepší řešení. Dokonce jsem se teď setkal s tím, že na základě událostí, o kterých jsme mluvili na začátku této epizody, tito lidé mají nabito a říkají, co se stalo, že ty cloudy povypínali a co by se stalo, kdyby to vypnuli nám. Takto to tady mám já a starám se o to sám. Co říct těmto lidem? Jak lidi ubezpečit, že tyto obavy jsou liché, a jak je převést do nového tisíciletí? Já si upřímně už svůj život bez cloudu nedokážu představit. Co jim říct?


Vojtěch Morávek

Opět začnu od lesa a vrátím se k tomu. Covid změnil jednu věc, a to je digitální transformace. Já jsem poprvé slyšel slovo digitální transformace v roce 2015 či 2016 a přišlo mi to jako úplně totální buzzword. Je to opravdu neobsažné slovo, nicméně se naplnilo Covidem, protože v Covidu museli být

všichni doma, ať chtěli, nebo nechtěli. Změnily se pracovní návyky, změnilo se myšlení a digitální transformace hitla kompletně majoritu lidí.

V dnešní době si myslím, že otázka, jestli jít do cloudu, nebo ne, moc neexistuje. Obecně je cloud přijímaný, protože mám maily v cloudu, telefon používám v cloudu a už to ani moc neřeším.

Náš byznys, jako cloudového providera, je založen na bezpečnosti. My si nemůžeme dovolit nějaký veliký únik dat, který by byl prezentován v médiích. To je bezpečnostní riziko a riziko našeho podnikání.

Argumenty ohledně bezpečnosti tu existují, ale větší bariéry jsou spíše technologické. Výrobní firmy jsou většinou někde, kde je třeba horší připojení, nebo jsou špatné latence.

Potom je také důležité si říct, co je to vlastně cloud. Já vnímám cloud jako pouze operační model. Něco si kupuji, platím za to domluvenou částku a platím ji třeba měsíčně. Cloud nevlastním. Mám doma server, který neplatím, mám ho od někoho pronajatý na operativní leasing. Někdo se mi o něj stará a já pouze konzumuji tu službu. My tomu říkáme edge computing, nebo privátní cloud. To znamená, že vám poskytneme server, dáme vám na to technologie, co máme u nás v cloudu, a spojíme vám to s cloudem. Platíte za to měsíční poplatky a máte doma cloud.


Martin Hurych

Co tedy s těmi, kdo trvale říkají, že jejich zastaralejší systémy nedovolují cloudovou strukturu? Jak je finálně přesvědčit? Moje bublina funguje mnohdy tak, že ta byznysová vrstva nedokáže smysluplně zhodnotit pro a proti, které jsou jim dávané od technologické vrstvy, od lokálního ajťáka. Lokální ajťák je mnohdy bůh a dokud on neřekne, tak se nic nemění. Jak dát patrony na přemýšlení této byznysové vrstvě, která případně může tu technologickou vrstvu ve firmě přesvědčit, aby možná i oni změnili postoj? Mnohdy to totiž není o technologiích, mnohdy to je o obavě dotyčného ajťáka v dané firmě, že přijde o práci, že přijde o kšeft a o pozici nenahraditelného. Jak s tím pracovat?


Vojtěch Morávek

První věc je, technologie, které nejdou. Čím jsem starší, tím jsem méně radikálnější. Moje odpověď asi před čtyřmi, pěti lety by byla jiná, než je dnes. Ano, jsou technologie, které se do cloudu dát nelze z mnoha důvodů. Ne vše bude v cloudu, snažíme se třeba propojovat hybridní spojení a podobně, kdy to jen jde. Někdy to vážně nejde a nemá cenu to tlačit na sílu. Nedává to smysl. Je třeba pak zajistit risky. Co se stane, když mi ta věc spadne, mám někde zálohu, dokážu to někde vzbudit, dokážu se někam přestěhovat, co se stane, když to opravdu zmizí? Potom to ale není cloud, je to spíše o tom, jak udělat zálohu a rychlou obnovu.

Co se týče obav, tyto obavy tu byly po první krizi 2008, 2009, co se se mnou stane. Myslím si, že dnes není ajťák, který by se bál o práci. Pokud ano, tak je divný. Když je ajťák malinko dobrý, tak se o práci nebojí. Ti, kteří vidí trochu dopředu, si už teď dělají certifikace na cloudy. Když mám obavu o to, že nebudu mít práci, není nic jednoduššího než si udělat certifikaci na veliký cloud. V tu chvíli jsem potřebný kdekoliv jinde. Jednoduchá věc.


Shrnutí


Martin Hurych

Já si myslím, že to by se mělo tesat. Dobrý ajťák se o práci nebojí. Pokud mám ajťáka, který se o práci bojí, tak bych se měl zamyslet, koho najímám. Kdybychom to dnešní povídání měli shrnout do nějakého závěru epizody, co by to bylo?


Vojtěch Morávek

První věc, inovace jsou klíč k tomu nezastavit se na místě. Zkuste ve firmě najít nějakého člověka, nemusí to být zrovna s nálepkou inovátor, může to být člověk, který je někde zalezlý ve sklepě, samozřejmě v tom dobrém slova smyslu, a zkouší nové věci. Zkuste ho vytáhnout na světlo, protože on dokáže říct firmě, co je trendy, kde by mohla získat nové prostředky, nové trhy. Tito lidé jsou mnohdy introvertní, nebo ty věci nedokážou formulovat. Zkuste je hledat.

Další věc je, obchod by měl být alespoň v naší branži technologicky edukovaný. To je věc, která byla na počátku našeho úspěchu. Samozřejmě veškeré IT vzadu musí také fungovat, ale obchod je ten hrot. Věc, kterou mají veliké firmy jako HP, Dell a podobně, je něco, čemu se říká presale. Presale není nabídkář, presale je člověk, který jde a dohraje a je schopen mluvit o technologiích s ajťákem, který mu věří. Je schopen mluvit s ředitelem úseků, nebo ředitelem firmy, ale duší je to obchodník. To je důležitá pozice ve firmě, kterou je dobré mít.


Martin Hurych

V nějaké další epizodě si řekneme, kde je hledat, protože těchto lidí je setsakra málo.


Vojtěch Morávek

Když jsem byl ve firmách, tak ti lidé je hledali u sebe. Snažili se je hledat u sebe, snažili se udělat způsob hledání učení, jak ty lidi identifikovat a potom je i motivovat. Ajťáci stárnou. Já jsem začal v devadesátém čtvrtém, můj první počítač byl Commodore 64 kdysi dávno v devadesátých letech. I já stárnu a také už nechci sedět neustále u terminálu a mí kolegové stejně tak. Proto hledáme nové příležitosti. Pokud firma vidí ajťáka, že zestárne u terminálu, je potřeba změnit myšlení. Ajťák potřebuje růst, má rodinu, má jiné závazky, kouká na to celé jinak a má zkušenosti, které ostatním může předat. To je přesně ono.


Martin Hurych

Tak jim budeme držet na té cestě palce. Když posluchači a diváci zatouží se s Vámi spojit a cokoliv z toho, co jsme tu probírali, probrat osobně, kde Vás najdeme?


Vojtěch Morávek

Najdete mě na LinkedInu, Vojtěch Morávek, nebo samozřejmě na e-mailové adrese, vojtech.moravek@geetoo.com.


Martin Hurych

Děkuji moc za vhledy.


Vojtěch Morávek

Já také, Martine, děkuji.


Martin Hurych

To byl další Zážeh, tentokrát s Vojtěchem Morávkem na téma hlavně inovace, trochu cloud a trochu růst firmy. Pokud vás cokoliv z toho zaujalo, určitě nám dávejte liky, kde právě posloucháte, protože bez toho se o nás svět nedoví. Dávejte odběr, ať už na YouTube, nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci. Určitě nezapomeňte mrknout na bonus na mých webových stránkách, www.martinhurych.com, kde v sekci Zážeh najdete, co bude potřeba, najdete tam i další epizody. V tuto chvíli mě napadá, protože jsme mluvili o inovacích, mrkněte třeba na Honzu Maška, který má s vytahováním introvertů ze sklepa své letité zkušenosti. Mně už nezbývá, než poděkovat za pozornost a držet vám palce a přát úspěch, díky.



(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page