top of page

063 | MICHAL ČUMPELÍK | KDY SE NESPOKOJIT S HOTOVOU APLIKACÍ



Říká, že kdyby se narodil před sto lety, tak by se neuživil. Práce rukama mu nejde. Ale narodil se jako programátor.


Michal Čumpelík je CTO Tabidoo, které je platformou pro tvorbu evidenčních softwarů.


Když nad tím tak přemýšlím, já jsem se asi narodil jako obchodník, jen s tím rozdílem, že obchodovat bych mohl už před 100 lety.


I přes to, že Tabidoo vlastně nabízí firmám vytvoření svého vlastního SW pár kliky, Michal Čumpelík české vývojáře hodnotí jako jedny z nejlepších na světě. Jen ho trochu mrzí, že jim chybí hrdost a odvaha. Když dojde na lámání chleba, sahají po zahraničních řešení.


Michal nechce low-codem a no-codem brát práci programátorům, naopak je chce nechat přemýšlet nad novými SW.


Je spousta věcí, které si lidé a firmy zvládnou naklikat sami, a to programátorům ulehčí práci a uvolní ruce. Není přece nutné pálit čas a talent vývojářů na doplněním jedné kolonky nebo sloupce do apky.


S Michalem jsme kromě IT probrali i filozofické téma české hrdosti…


🔸 Jak se na low-code / no-code platformy koukají programátoři?

🔸 Kdy a proč bych měl zatoužit po vlastní aplikaci?

🔸 Jak stanovovat priority ve vývoji?

🔸 Proč si zvolit svoje aplikační vymezení

🔸 Chybí Čechům hrdost?


A nakonec se Michal plácl přes kapsu a nabízí vážně výhodný bonus, tentokrát je to sleva na placené služby Tabidoo. Tak poslouchejte a stahujte.




 

BONUS

50% SLEVA NA PLACENÉ SLUŽBY TABIDOO (Kód bonusu: 50SLNAPLP)

 

PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Dnešní Zážeh bude další v minisérii o low-code, no-code platformách, dneska ovšem trochu z jiného soudku. Vítám tady Michala Čumpelíka.


Michal Čumpelík

Dobrý den a díky za pozvání.


Kdo Michalovi zvednul náladu?


Martin Hurych

Michal pracuje jako CTO projektu Tabidoo. Dnes se tedy budeme bavit o evidenčních aplikacích, podnikových aplikacích a proč je podle Michala dobrý nápad si aplikaci postavit přesně podle toho, co u vás ve firmě potřebujete. Než se k tomu ale dostaneme, já jsem známý tím, že dělám přípravy a ve Vaší mě zaujalo, že máte rád lidi, kteří vyzařují dobrou náladu. Napadlo mě tedy, kdo Vám dnes zvednul náladu na cestě sem, nebo komu jste naopak zvedl náladu Vy?


Michal Čumpelík

Když si to tak promítnu, tak asi několik lidí v metru. Většinou tam sedí a všichni jsou zaseklí do mobilů, ale dnes tam byla spousta lidí, kteří četli knížku, poslouchali muziku a já jsem z toho měl radost. Sám jsem ale bohužel neměl příležitost někomu zvednout náladu.


Co je Tabidoo a Michalova cesta do Tabidoo


Martin Hurych

Pojďme se podívat na Tabidoo. Abychom tušili, kde na té low-code, no-code scéně stojíte, pojďte nám krátce představit jak Tabidoo, tak Vaši cestu do Tabidoo.


Michal Čumpelík

Tabidoo je platforma pro tvorbu evidenčního softwaru. Každý si tam může vytvořit skladové hospodářství, nějaký fleet management, seznam aut či CRM, což je seznam klientů a informací o nich. Je to mířeno hlavně na lidi, ne na programátory, takže si to může vytvořit každý. Já to rád připodobňuji k tomu, že kdysi, když jste si potřebovali udělat e-shop, nebo publikovat e-shop, tak jste museli oslovit vývojovou firmu. Ta vám to naprogramovala, vystavovala, starala se vám o to a byla to poměrně drahá záležitost. Člověk si to neudělal sám. Potom najednou přišel někdo na to, že to není potřeba. Člověk si musel jenom sednout, říct si, jakou tam chce mít barvu, logo, dal si tam to zboží a ve vteřině mohl mít kdokoliv e-shop na internetu. My jsme to promítli do evidenčních softwarů, kdy lidé, když chtěli software na míru, tak si zase museli říct nějaké firmě, platit tam drahý custom vývoj, ale to vůbec není potřeba. Za mě tam žádná přidaná hodnota od programátora není. Podle mě si to každý může nadefinovat sám. My jsme tedy vytvořili platformu, kde si opravdu každý může nadefinovat evidenční software. Není to však žádná jednoduchá tabulka, je to plný evidenční software se všemi funkčnostmi, jako je historie, rychlé vyhledávání či workflow automation.


Martin Hurych

Jak jste se k tomu projektu dostal Vy?


Michal Čumpelík

Já říkám, že programátorem se člověk rodí a já jsem se narodil jako programátor. Za mě je veliká klika, že jsem se nenarodil o 100 let dříve, když nebyly počítače, protože já bych byl manuálně úplně marný. Hlavní důvod ale byl, že když dělá člověk vývojový software, tak vždy dělá logovací screen, vždy jsou tam nějaká práva, je tam nějaká tabulka, v té tabulce se vyhledává a tak dále. Potom se to dokončí, uzavře a jede se znovu od nuly. Lze také použít nějaký framework, nějakou platformu, ale v podstatě nikdy se to nedotáhne do konce. My jsme se k tomu dostali tak, že už nás to nebavilo dělat a nenechali jsme se odradit řečmi, že není možné, aby si to člověk sám nadefinoval, že to nerozchodíme a že to nemůže fungovat. My jsme si to prostě nakreslili, pustili se do toho a já jsem velmi rád, že jsme to dotáhli až do konce. Opravdu to funguje, lidem to pomáhá a mají z toho radost.


Jak se na low-code / no-code platformy koukají programátoři?


Martin Hurych

Mně přijde, že všichni, co děláte low-code, no-code platformy, jste takoví rebelové, protože jste programátoři bojující proti programátorům. Jak se na vás tedy dívá programátorská komunita?


Michal Čumpelík

Já bych to programátorům nevnucoval. My se nechceme zbavovat programátorů, protože je tu spousta her, jsou tu grafické systémy, máte tu PLC. Programátoři budou potřeba vždy, ale využívat je na to, aby vám přidali sloupec do tabulky, aby ten sloupec vytvořili v databázi a aby tam rozchodili komunikační vrstvu, to mi přijde jako naprosté mrhání talentem. Na to není potřeba programátor. My tedy nejdeme proti programátorům, jen chceme eliminovat stereotypní činnosti a jednoduché věci, na kterých v našich očích nemusí programátor být. Jako jsem to uvedl s tím e-shopem, vždy bude nějaká veliká firma, která si nechá napsat e-shop na míru. Bude mít specifické požadavky, má na to prostředky, má miliardové obraty a každé procento tam udělá obrovskou částku. Je ale spousta lidí, kteří chtějí standartní e-shop, a na to není potřeba programátor.


Kdy a proč bych měl zatoužit po vlastní aplikaci?


Martin Hurych

My jsme tu v jedné epizodě probírali, že na světě je miliarda různých aplikací, které řeší miliardy různých problémů. Co jsou ty důvody, proč bych měl zatoužit po vlastní aplikaci a neměl bych použít to, co už někde někdo připravil? Saasů se totiž vyrojila celá řada, já dělám hodně obchod, tak si pojďme říct, proč bych si měl stavět vlastní CRM a neměl bych použít něco, co už na trhu je.


Michal Čumpelík

Pokud na trhu objevíte něco, co je a vyhovuje Vám to ze sta procent, tak bych řekl, že si vlastní aplikaci nemáte vyrábět. K nám ale utíkají lidé i od velikých jmen, od Raynetu a podobně, protože platí za aplikaci, kde nevyužijí 90 % funkčnosti. Nesedí jim to, oni to neustále ohýbají, aby jim to sedělo na jejich byznys a ve finále to nepřinese úsporu.

Říkáte, že je aplikace na všechno. Když těch aplikací potom ale máte 6, 7 místo jedné, která je univerzální, tak lidi neustále zaučujete v další a další aplikaci, platíte tam různé licence, teď něco přestane fungovat. Je to kontraproduktivní a lidé tak k počítačům získávají odpor. Už vůbec nebudu mluvit o tom, že přijde nějaká výjimečná situace jako Covid a podobně a Vy neobjevíte na trhu aplikaci, která Vám eviduje PCR testy u zaměstnanců a hlásí Vám, když vypršel, nebo kdo je očkovaný. Kdo má Tabidoo, ten si v podstatě přes noc evidenci udělá, zautomatizuje to a takové věci ho vůbec netrápí.


Jak na Tabidoo vytvořit malé ERP?


Martin Hurych

Jak tedy okolo Tabidoo vybudovat nějaké ERP malé firmy?


Michal Čumpelík

Já bych začal úplně jednoduchou tabulkou. Když se přihlásíte do Tabidoo, vytvoříte si na jeden klik aplikaci. Aplikace je jednoduchá, má pouze název, nic tam neřešíte a potom si tam dáváte tabulky. Já bych začal nějakou jednoduchou evidencí. Představil bych si v hlavě, co dávám do Excelu. Já mám například v Excelu služební auta a datum nejbližší technické kontroly. Potom si tam dáte seznam zákazníků. U seznamu zákazníků opět nemusíte řešit nic složitého, píšete si tam historii, kdo jim volal, kdy jim volal, kdy jim máte zavolat. Zapnete si tam notifikace, které vás upozorní, že máte za měsíc zavolat. Takto pokračujete step by step a systém roste s vámi. Má neomezené možnosti a umí toho hrozně moc, přestože je na první pohled velmi jednoduchý. Já bych tedy začal s jednoduchou evidencí obchodních případů, potom si tam můžete dát obchodníky, vyhodnocovat si marže, propojit to s účetnictvím, generovat si automatické faktury, načítat si faktury a tak dále.


Mám si aplikaci stavět sám, nebo si vzít profíka?


Martin Hurych

Vy píšete na webu, že si aplikaci nakliká úplně každý. Je úkolem majitele firmy klikat si vlastní aplikaci, nebo doporučujete si vzít někoho, kdo je profík na Tabidoo a dokáže se mi třeba i kriticky podívat na můj byznys, říct mi nějakou oponenturu a následně mi naklikat aplikaci?


Michal Čumpelík

To asi záleží. Někdo k tomu vztah má a někdo ne. My máme majitele firem, nebo vedoucí nějakých oddělení, kteří si to stejně už dělají a mají radost z toho, že si to udělají sami a sami si to přizpůsobí. Jakmile k tomu mají ten vztah, tak si to určitě doporučuji udělat, vyzkoušet, protože si to opravdu udělá každý, kdo k tomu má vztah a trochu analytického myšlení. Máme ale i firmy, které se tím nechtějí zabývat, které vidí, jak je to jednoduché, vidí, jak je to rychlé, ale nemají na to čas. To potom samozřejmě rádi předáme partnerům, kteří si s nimi sednou, zanalyzují jim požadavky a vytvoří jim to. Je to tedy případ od případu.


Martin Hurych

Když jsme tu měli Dalibora Houfka, tak jsme se bavili o tom, že low-code, no-code platformy dokážou v některých případech nahradit i kód. Vy jste se vydali trochu jinou cestou. Co vás vedlo k tomu, že kód negenerujete, nicméně aplikaci generujete tak, že děláte a rovnou vidíte, co vám vzniká pod rukama?


Michal Čumpelík

To je ošemetné. My tu aplikaci negenerujeme. Je to tak, že vy definujete, jak se má ta aplikace chovat. Vy řeknete, že tam chcete sloupec SPZ, což je povinný sloupec, typ auta, název auta, datum kontroly a v té tabulce se objeví ty sloupce. My určitě negenerujeme kód, to jsme dělali tuším v roce 2005 v jedné firmě, tam to používají doteď a není to špatné řešení, občas se někam hodí, ale ten kód musíte udržovat. My vydáváme novou verzi Tabidoo každý týden, každých 14 dní, uživatelé jsou neustále v nejnovější verzi a funguje jim to automaticky a bezúdržbově. Vy říkáte, jak se Tabidoo má chovat, co má dělat a zbytek zařídíme my.


Jak si v Tabidoo stanovují priority ve vývoji?


Martin Hurych

Mě na vašich stránkách zaujala spousta věcí z toho, o čem vlastně Zážeh je. Zážeh je hodně o obchodování a inovacích, tak si dovolím trochu pootočit list a zeptat se na pár věcí. Co sleduji v mé bublině jako hodně častý rozpor, že je velmi obtížné najít balanc mezi tím, jak se chovat k vlastní roadmapě a kam svůj produkt vést. Dva extrémy jsou, že buď jsem extrémně pro zákaznicky orientovaný a téměř každý zákaznický request začnu zpracovávat, nebo jsem paličák a trvám si na tom, že to, co jsem si vysnil v roadmapě, je to správné, a tak se ta aplikace má chovat. Jak se k tomu stavíte vy? Kdy slevíte ze svých představ, nebo uznáte, že to má zákazník vymyšlené lépe a inspirujete se vnějším světe a kdy se spíše držíte ideji naplánovaného vývoje Tabidoo?


Michal Čumpelík

Je to kombinace obojího. My jsme začali s tím, že zákazníků nebylo tolik, vyvíjeli jsme software pro 5, 6 firem a hodně jsme dali na jejich feedback. Navíc jsme měli obrovské zkušenosti s podobnými softwary, takže udělat si základní roadmapu nebylo tak těžké. Od té doby se hodně řídíme tím, co chtějí zákazníci. Máme tam spoustu feedbacku, lidé po nás chtějí nějakou funkčnost a my vyhodnocujeme, jak je ten požadavek častý a jak zapadá do Tabidoo. My si určitě Tabidoo neshodíme nějakým požadavkem, aby bylo složité a aby bylo nepoužitelné pro lidi. To je základní koncern, my chceme, aby to mohl používat každý. My tam určitě neuděláme nic, co je proti té základní myšlence. Řídíme se však prakticky striktně požadavky zákazníků. Ty shromažďujeme, vyhodnocujeme, jak jsou tam často, jaká je tam pracnost a podle toho se řídíme.


Martin Hurych

Roadmapu tedy vidíte na jak dlouho dopředu?


Michal Čumpelík

My tam máme i dlouhodobé cíle a řekl bych, že je naplánovaná tak na 3 měsíce, na 6 měsíců. Naši roadmapu v zásadě tvoří zákazník a hodně do toho zasahuje obchodní oddělení. Vyhodnocujeme to každý týden, ale je to z otázky priority a kam jsme se pohnuli. Myslím si, že to docela odsýpá.


Martin Hurych

Já jsem se tento týden potkal s jedním potenciálním klientem, kde jsme volnou diskusí zabrousili i na to, jak se oni chovají k roadmapě. Jak to máte u vás v Tabidoo? Když za Vámi přijdu a řeknu, že něco nutně potřebuji a plácneme si na to, že je to dobrý nápad, zařadíte mě na konec roadmapy, celé to kvůli mně přeskládáte, nebo si v roadmapě necháváte na takovéto requesty kapacity?


Michal Čumpelík

Rezerva v kapacitách tam je a vždycky musí být. Pokud tedy přijdete s něčím, co je to opravdu dobrý nápad a chce to spousta zákazníků, tak se to může dostat v roadmapě trošku nahoru. Potom máme placený vývoj, že když je to opravdu dobrý nápad, chce to spousta zákazníků a Vy to potřebujete, tak můžete připlatit a pro nás je to znamení, že je to opravdu nutné.


Martin Hurych

To je skvělý moment. Na tento placený vývoj extra, což je mimochodem mnohdy dobrá metoda, jak si částečně uhradit vývoj celé aplikace dopředu, jsou tedy spare kapacity v roadmapě?


Michal Čumpelík

My tam tu kapacitu extra musíme mít vždy. Co jsem chtěl říct, my nemáme deadliny. My tam tu kapacitu musíme mít vždy a je to dané i tím, že neuvolňujeme funkčnost. My nemáme deadline čtrnáctého, my to uvolníme ve chvíli, kdy je to hotové, otestované a za tím si stojíme. Nemáme jednu firmu, která nám říká, co musí být a kdy to máme ukončit. Pro nás jsou kapacity z tohoto hlediska snáz plánovatelné.


Martin Hurych

Co vás tedy motivuje to hnát dopředu v co nejkratších možných termínech? Dokážu si totiž představit, že si spousta lidí řekne, že když není deadline, tak nezáleží na tom, kdy dodělají svoji práci. Když ta roadmapa není vytesaná do kamene, tak může člověk potenciálně velmi rychle zlenivět, nebo z roadmapy uhnout. Jak se k tomu chováte u vás?


Michal Čumpelík

My tam asi nemáme nikoho, kdo by zlenivěl a nedokážu si představit, že by si sedl a řekl, že to má být až dvacátého, tak si bude 14 dní dávat kafe. Ten člověk by asi neměl co dělat. Pracujeme na tom na 100 %, novou verzi dáváme zákazníkovi každý týden ve chvíli, kdy je to otestované, ozkoušené a stojíme si za tím. S lenivostí nemáme problém.


Proč si v Tabidoo zvolili svoje aplikační vymezení


Martin Hurych

Zaujala mě na webu další věc. Vy tvrdíte, že Tabidoo není low-code platforma, ale že je to evidenční platforma. Další, co používáte, je platforma pro podnikové aplikace. Co vás k tomuto vymezení vedlo a jak se vám to vyplatilo?


Michal Čumpelík

My jsme se ze začátku vymezovat nechtěli. Když máte například Excel Sheet, tak tam si můžete napsat cokoliv, je to pro všechny a zvládne to jak jednoduché seznamy lidí, tak složité systémy komunikující se serverem. My jsme ze začátku nebyli vymezení, protože jsme přesně říkali, že to můžete použít na všechno. Nikoho jsme neoslovovali, nikdo se v tom nenašel. Dá se tedy říct, že teď to trochu střídáme. Teď je doba, kdy se snažíme oslovit firmy, protože máme nejvíc firemních aplikací, kam si firmy převádí jiné softwary, nebo si do toho zavádí evidenci o věcech, které předtím nebyly evidovány. Dají si to do Tabidoo a mají v tom krásně pořádek. Na ně je teď tedy trochu zaměřená landing page, která jim říká, co v se v tom dá dělat. V Tabidoo se dá dělat cokoliv, ale nám se to nevyplatilo takto říkat, protože si pod tím potom nikdo nic nepředstavil.


Martin Hurych

Jak dlouho vám toto prozření trvalo?


Michal Čumpelík

Naštěstí ne tak dlouho, protože jsme oslovili větší experty v marketingu a v reklamě, než jsme my. Je ale pravda, že jsme si opravdu na začátku mysleli, že napíšeme skvělou platformu, bude vyhovovat všem a přede dveřmi budou stát fronty lidí, kteří budou jásat, jak je to skvělé. Tak to bohužel nebylo. Bylo to tak, že jsme opravdu museli začít vysvětlovat, co je to low-code, no-code, protože spousta lidí se spálila o nekvalitní produkty, kdy to nefungovalo a ti lidé zavrhli celé odvětví. Museli jsme to tedy znovu vysvětlovat a dávat příklady, protože si to lidé nedokázali představit. To nám velmi pomohlo.


Martin Hurych

Vy jste mě naprosto správně opravil, když jsme se tu bavili o tom, že vy negenerujete kód, ale konfigurujete aplikaci. Je dobrý nápad se porovnávat s low-code, no-code platformami, když mám konfigurovatelnou aplikaci?


Michal Čumpelík

Pod low-code, no-code se vejde spousta věcí. Vy tam můžete dát jednoduchou tabulku, kde opravdu žádný kód v pozadí není a je to něco jako Google Sheet. Dá se tam dát generátor kódu, kde vy něco nadefinujete a vygenerujete si kód, ale potom vás to obtěžuje s tím, že děláte deployment vývoj.


Jaká je cílová skupina pro Tabidoo?


Martin Hurych

Na koho v tuto chvíli cílíte? Kdo je vaše cílová skupina?


Michal Čumpelík

Cílová skupina jsou už dlouhodobě menší a střední firmy, protože ve velikých korporátech je těžší prorazit. Tam už ti lidé mají obrovskou zodpovědnost a radši si vybírají obrovská řešení, aby byli z obliga, když se něco nepovede. Jsou tam ale i sportovní kluby, nebo řemeslníci, cokoliv.


V čem pomohl první obchodník?


Martin Hurych

V přípravě jste chválil Adama, vašeho obchodníka, tak mi pojďte trochu popovídat o zkušenosti, jaké to je nabrat prvního obchodníka a v čem vám konkrétně hodně pomohl.


Michal Čumpelík

On je hlavně pro uživatelský a dokáže s těmi lidmi mnohem lépe komunikovat než my. Není tak technický, kolikrát mě opravuje, když prezentuji zákazníkovi, že ho opravdu nezajímá, na kolika to máme serverech, kolika geolokacích a že to běží na Kubernetes. Ten by mě praštil, kdybych použil tato technická slova. Hodně nám tedy pomohl v komunikaci se zákazníkem. Navíc dobře přebírá zákaznické potřeby a o zákazníky se stará. Vybral si teď směr partnerů, kde jim poskytuje obrovskou podporu, protože my to nestíháme implementovat. Zákazníků už je opravdu hodně, ono se to nezdá, ale Tabidoo už se dost rozšířilo a my nemůžeme podporovat všechny zákazníky a implementovat, když něco potřebují. Adam se tedy hodně stará o partnery, o to, aby měli všechny podklady, aby měli všechny informace a aby se na nás mohli obrátit. Hlavně nám ale otevřel oči od toho technického hlediska k tomu uživatelskému.


Martin Hurych

Kdy to přišlo, že jste dozráli k tomu, že potřebujete obchodníka?


Michal Čumpelík

Přišlo to už dávno předtím, než Adam nastoupil, ale bylo pro nás těžké někoho takového najít. Bylo těžké najít někoho, kdo by měl technický náhled, aby se dokázal domluvit s námi, ale zároveň uměl komunikovat i s koncovými zákazníky. Hledali jsme tedy dlouho.


Jaké jsou benefity partnerského prodeje?


Martin Hurych

Budujete partnerský prodej. Pár epizod jsme na partnerský prodej také měli. Co v něm hledáte vy? Co vám přináší partnerský prodej do vašeho podnikání kromě rychlosti implementace dalších zákazníků?


Michal Čumpelík

Určitě nám přináší to, že my nejsme schopni se starat o tolik zákazníků, my nemůžeme implementovat. Naopak je tam právě výhodné, když oni osloví toho partnera, potřebují integraci, a to my nejsme schopni kapacitně všem zákazníkům poskytovat. Teď nám tedy strašně pomáhají partneři. Navíc my pomáháme i jim, protože oni mají síť zákazníků, znají jejich potřeby a potřebují jim dodat

nějaký systém, který jim pomůže, který jim vyřeší jejich agendu a nedá se všechno naprogramovat. Cenově by se to nezvládlo a nedává smysl dělat pro všechno custom software. Svým zákazníkům tedy mohou nabídnout Tabidoo, nebo si mohou vytvořit i vlastní řešení pod svým brandingem, pod svým logem, pod svým URL a nabídnout jim vlastní řešení. Ta pomoc je tedy vzájemná. My jim nabízíme řešení za zlomek ceny a času a my bychom to bez nich nezvládli. Množství zákazníků je už teď veliké a my jim nemůžeme definovat aplikace.


Martin Hurych

Jak tedy vypadá typická partnerská firma? Kdybych zatoužil být Tabidoo gold certified partner, jak bych měl vypadat?


Michal Čumpelík

Teď jsem trochu na tenkém ledě, protože tohle je z obchodu a já tam dělám spíše ty technické záležitosti. Když to tak ale vidím na těch školeních, tak je to firma, která hodně přichází do styku se zákazníkem, zná jeho potřeby a zákazník mu důvěřuje. On se na ně obrátí třeba s problémem, že má jednoduché sklady, kde mu to jenom protéká, nevejde se do žádného řešení, ztrácí se mu položky a není schopen reklamace, protože nedohledá ani sériové číslo. Partner tedy řekne, že na to může udělat jednoduchou aplikaci a pomoci mu. On to samozřejmě může začít vyvíjet v nějakém programovacím jazyce, ale udělá toho velmi málo a spotřebuje obrovské prostředky.


Jaké jsou mezinárodní plány Tabidoo?


Martin Hurych

Z toho, jak z Vás a Adama číší entuziasmus, který přenášíte na celou firmu, je mi jasné, že se nezastavíte v Čechách. Jaké jsou tedy ambice, kde bude Tabidoo za 2, za 3 roky?


Michal Čumpelík

My jsme se v Čechách ani nerozjížděli, takže se tam nemůžeme zastavit. My jsme to od začátku dělali lokalizované pro několik jazyků a nikdy tam nebyl fokus, že by to mělo fungovat jenom v Čechách a až potom jinde. Ta služba je toho typu, že tam není vůbec žádný důvod to omezovat na Čechy. My jsme od začátku začali worldwide s tím, že samozřejmě fokus na Čechy tam je, protože se tu s lidmi lépe domluvíme, získáme od nich feedback a jsme hrdí na to, odkud jsme. Nicméně od začátku jsme to začali propagovat v Evropě a v Čechách, uteklo nám to i do Ameriky přes nějaké reklamy, takže máme i zaoceánské zákazníky. Určitě se tedy nebudeme zastavovat v Čechách, protože jsme to nikdy nedělali. Spíše se bavíme o tom, jestli za pár let budeme pomáhat partnerům a soustředit se na ně, nebo se zaměříme na individuální zákazníky. Už dlouhodobě se však nemůžeme rozhodnout. Ten produkt je pořád stejný, vyhoví všem, ale třeba ta podpora a materiály, které jim připravujeme, se potom liší.


Martin Hurych

Kdy vás z Karlína uvidíme v Silicon Valley?


Michal Čumpelík

To bych hrozně nerad. Já jsem ve státech byl delší dobu, je to tam krásné, určitě se tam kdykoliv rád podívám, ale myslím si, že my tady v Čechách software umíme, jsou tu i větší software housy než my a já bych tu rád zůstal. Navíc je v Karlíně úžasný WorkLounge, kde se o nás starají, neřešíme, jestli tiskárna tiskne, kávovar kávuje a opravdu se můžeme věnovat svému byznysu. Já tedy doufám, že v Karlíně ještě nějakou dobu pobudeme.


Proč si Michal myslí, že Čechům chybí hrdost?


Martin Hurych

To se mi hrozně líbí a je to takový neumělý oslí můstek k tomu, co jsem našel v přípravě. Vy píšete, že Čechům chybí hrdost. Co tím míníte?


Michal Čumpelík

To jsem byl možná trochu ostřejší v přípravě, ale vidím to tak, že když přijedu třeba do zahraničního hotelu na dovolenou, tak mi tam vnutí své lokální drinky. Když tady německá firma založí pobočku, tak tam vrazíte německý software, i když se nehodí a tady to tak nemáme. Tady máme úžasná řešení, máme tady úžasné software housy, ale občas mám pocit, že si trochu nepomáháme, že se cítíme světoví ve chvíli, kdy použijeme nějaký světový software, světový produkt, nabídneme světová vína. Přitom tady děláme výborná vína, výborný software a já si myslím, že bychom si tu měli víc pomáhat a být hrdí na to, jak to tady umíme.


Martin Hurych

Není to mnohdy tak, že se nám nechce tlačit s vlastním produktem proti světu? V mé bublině mám zákazníky i z vašeho světa, mladé kluky ze software housu a mnohdy vidím, že ambice končí na prodeji lidí, nebo čehokoliv někomu, kdo to potom prodá dál. Nechtějí vystupovat se svým obličejem, se svou značkou, na své riziko, jak to děláte vy. Pozorujete to také, nebo proč jste vlastně šli do toho rizika, že budete mít vlastní produkt a neseděli jste někde v klidu a nepsali pro cizí startup ve Švédsku, v Holandsku, nebo kdekoliv jinde?


Michal Čumpelík

To je asi povahou. Mám i přátele, kamarády programátory, kteří samozřejmě sedí ve velikém korporátu, teď už na home office, vyřídí si spoustu věcí, mají klídek a vyhovuje jim to. My bychom tohle nechtěli. My to opravdu děláme rádi, baví nás to, cítíme za tím ty úspěchy, vidíme, jak to těm lidem pomáhá, jak jim to šetří čas, máme na to převážně pozitivní ohlasy a řekl bych, že nás to i nabíjí energií. Nechtěli bychom sedět v nějaké firmě a jenom převádět myšlenky na byty.


Martin Hurych

Kéž by vás bylo více.


Michal Čumpelík

Já si myslím, že takových lidí je spousta. My jich máme plný WorkLounge. To je taková komunita lidí, co jsou nabití a co to ženou dopředu. Moje bublina je taková hodně akční.


Bonus


Martin Hurych

To je super, to rád slyším. Vy pro nás máte speciální bonus.


Michal Čumpelík

Pokud někdo poslouchá tento podcast a chce si Tabidoo vyzkoušet, tak se mu po registraci objeví obrazovka a pokud vyplní slovo Zážeh, tak od nás dostane padesátiprocentní slevu. Pokud si nás kdykoliv v budoucnu pořídí v nějakém placeném programu, tak by měl mít první rok za 50 %. Já bych mu prodloužil třeba trial, ale my ten trial máme neomezený a uživatel si ho může zkoušet, jak dlouho chce, když nepřesáhne nějaká data. Byl bych tedy rád, kdybyste do slevového kuponu napsali slovo Zážeh a za pár vteřin získáte jistotu, že pokud si budete chtít Tabidoo v budoucnosti pořídit, tak tam budete mít slevu.


Martin Hurych

Děkujeme moc, určitě vyzkoušíme. Když Vás budeme hledat, tak Vás najdeme ve WorkLounge v Karlíně, ale elektronicky Vás najdeme kde?


Michal Čumpelík

Nejlepší bude se podívat na tabidoo.cloud. Tam už jsou všechny informace, kontakty a hlavně je tam veliké tlačítko „vyzkoušet“ a já bych řekl, že ti lidé by si to opravdu měli vyzkoušet. Zaregistrovat se a zadat tam slevový kód nic nestojí, takže doporučuji si vytvořit aplikaci, vytvořit si tabulku, dát tomu chvíli, protože to do budoucna dokáže ušetřit obrovskou spoustu času. Navíc to dokáže namotivovat lidi, práce je potom bavíc víc, protože to odbourá takovou tu stereotypní otravnou činnost. Myslím si, že každému máme co nabídnout. Neváhejte se tedy přihlásit, vyzkoušet si to, už jsme pomohli spoustě lidem a můžeme pomoci dalším.


Martin Hurych

Tohle určitě podepisuji. Udělejte si 15 minut, zlepší vám to dny, týdny a roky, sám jsem toho příkladem, sám bych toho moc bez obecně automatizací a robotizací jako jednomužný korporát nezvládl. Vám držím palce.


Michal Čumpelík

Děkuji.


Martin Hurych

Ať je takových projektů čím dál tím více. Než mi utečete a půjdete zkoušet Tabidoo, tak mi věnujte ještě poslední minutku, možná dvě. O bonusu už jsme slyšeli, zopakovaný bude určitě v rámci mých webových stránek, www.martinhurych.com, v sekci Zážeh, kde najdete i další přepisy a odkazy na Tabidoo. Ještě předtím dejte liky a odběry, ať už na YouTube, nebo ve vaší podcastové aplikaci. Mně už nezbývá, než jen držet vám palce a přát úspěch, díky.



(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page