top of page

075 | MICHALA JANATOVÁ | JAK NAKLÁDAT S FIREMNÍMI FINANCEMI


„Peníze, pro které máte využití na následující 3 roky, ukládejte na krátkodobé produkty. Ostatní akumulované peníze zdaňte a vyveďte z firmy a investujte jako privátní osoba.“

Určitě tušíte, jak to loni dopadlo. Možná už i přesně víte, kolik jste jich vydělali.


Peněz. Chechtáků. Merglí. Toho maziva vašeho podnikání.


Předpokládejme optimisticky, že rok 2022 dopadl skvěle a vám se na účtu zjevilo víc, než momentálně potřebujete. Co s tímhle přebytkem? Aby mi ho neukradla inflace?


To byly otázky, které mi docela dlouho kroužily hlavou. Pak to přišlo. Proč se prostě nezeptáš někoho, koho máš neustále nadosah? A tak jsem si do podcastu pozval Michalu Janatovou z JAMICO Investment Office. Co mne zajímalo?


🔸 Jakou chybu v podnikání děláme ohledně financí?

🔸 Jaký je předpokládaný ekonomický scénář na první dva kvartály 2023?

🔸 Jak uložit peníze na 6 měsíců až 3 roky?

🔸 Jak ochránit naakumulované prostředky dlouhodobě?

🔸 Jak má vypadat správný finanční plán z hlediska firemních financí?

Michala to celé shrnula i do bonusu „8 principů finančního plánování

pro majitele firem“, který si můžete stáhnout níže.



 

BONUS

8 PRINCIPŮ FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ PRO MAJITELE FIREM

(Kód bonusu: 8PFPPMF)

 

PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Dnešní Zážeh bude o financích a jak pevně doufám, tak hlavně o těch, které jste vydělali minulý rok a teď možná nevíte, co s nimi. Když se budeme bavit o financích, tak s Michalou Janatovou z JAMICO Investment Office. Ahoj, Míšo.


Michala Janatová

Ahoj, Martine.


Jak se daří wealth management u Janatových?


Martin Hurych

Jak je na tom wealth management u Janatových, jak se vám to daří?


Michala Janatová

Je pravda, že inflace měla velký vliv i na naše výdaje, které vzrostly možná i víc než ta oficiální inflace. Vzhledem k tomu, že však jako správní wealth managers správně plánujeme, se žádné dramatické věci nedějí a zvládáme to s mírnými úsporami celkem bez problémů.


Představení Michaly a její dráhy k financím


Martin Hurych

Pojď se nám trošičku představit. Pojď nám říct, co máš za sebou, abychom věděli, z jakého úhlu nám potom budeš radit, co s podnikatelskými financemi. Jak jsi přišla tam, kde momentálně jsi?


Michala Janatová

Já se financím a hlavně investování věnuji skoro celý svůj profesní život, i když to původně nebylo to, co jsem si vybrala. Já jsem chtěla dělat marketing, nebo cestovní ruch, ale studovala jsem Vysokou školu ekonomickou, národní hospodářství. Spíše mě to však lákalo do toho marketingu a do financí jsem se dostala víceméně náhodou, protože mi můj kamarád, který pracoval v ČSOB bance, hodil lano. Dal mi nabídku, což tehdy měla být dočasná práce, ale mně se tam zalíbilo a obzvláště ten obor investičního bankovnictví mě tak zaujal, že jsem ho potom začala i studovat na Americkém institutu. Veškeré mé další profesní kroky směřovaly i v rámci ČSOB do investic. Pracovala jsem v investiční společnosti, poté zase jako investiční manažer v Private Banking a nakonec jsem zakotvila. Řekla jsem si, že všechny ty znalosti a zkušenosti, kterých jsem dosáhla za 14 let v bance, zúročím ve svůj vlastní prospěch, ve svůj vlastní byznys a vrhla jsem se na volnou nohu.


Martin Hurych

To je jednotka dočasnosti, jakou známe úplně odjinud. Dnes tedy děláš co?


Michala Janatová

Dnes dělám nezávislou investiční poradkyni, nezávislou úplně v té pravé míře, protože slovo nezávislý bylo trochu zprofanované. Ta nezávislost spočívá hlavně v tom, že mám vlastní licenci od ČSOB, tím pádem veškeré mé strategie jsou mé vlastní. Nemusím se přizpůsobovat nějaké bance nebo finanční instituci a samozřejmě ta nezávislost spočívá i v tom, že mi platí přímo klient. To mi při poradenství umožňuje se snažit být vždy na té jeho straně.


Jak se Míše žije v oboru, který nemá nejlepší pověst?


Martin Hurych

Když tu mám někoho z oboru, který nemá zrovna skvělou pověst, tak se ptám, jak se těm lidem v tom daří, nebo jak se jim v tom žije. Jak se ti žije v oboru, který nutně u každého nemusí úplně znamenat ten nejlepší obor na světě?


Michala Janatová

Já jsem se k tomu postavila tak, že jsem si právě dala za cíl, že to změním a brala jsem jako velikou výzvu se naučit v tom pracovat, fungovat, získat si tu vážnost a získat vážnost i pro ten obor. Mým dlouhodobým cílem je naučit lidi, kteří mají znalosti, zkušenosti a umějí investovat, umějí s tím pracovat a mají i potřebné vzdělání, aby i oni chtěli jít do toho oboru a nebyli zašití někde jako portfolio manažeři či analytici. Aby skutečně chtěli pracovat s těmi klienty, protože tam si myslím, že je to nejvíce potřeba.


Jakou chybu v podnikání děláme ohledně financí?


Martin Hurych

V tom ti budu držet palce. Jak už jsem říkal na začátku Zážehu, je začátek nového roku, možná začínáme tušit, jak se nám povedl ten rok minulý, možná už to víme úplně přesně, doufejme, že jsme něco vydělali. Proto jsem se chtěl dnes bavit o firemních financích. Než se pustíme do toho, co s přebytkem, pojď nám říct ze své zkušenosti, jakou nejčastější chybu podnikatelé s finančními prostředky dělají.


Michala Janatová

Nejčastější chyba je, že neplánují.


Martin Hurych

Co myslíš, že je k tomu vede? Myslíš, že jsou rádi, že něco vydělali a chtějí si to uložit do polštáře, nebo někam na účet?


Michala Janatová

Já myslím, že je to takový ten pocit, že to je příliš složité a příliš imaginární. Hodně lidí nechce plánovat, protože si říká, že se stejně ten svět mění a když si něco naplánují, tak to bude za měsíc úplně jinak. Nemá tedy smysl vůbec plánovat. Budou to dělat intuitivně a budou se přizpůsobovat tomu, co se zrovna děje.


Jak správně plánovat firemní finance?


Martin Hurych

To je skvělý neplánovaný oslí můstek. Jak mám plánovat teď? S tím, co se teď děje kousek na východ od našich hranic, je to velmi složité. Jak mám tedy plánovat, když první, druhý kvartál je někde v mlze, nemluvě o delším výhledu?


Michala Janatová

Já si naopak myslím, že by se mělo plánovat na 20 let a více. Ty plány ale samozřejmě mají určitou míru detailnosti, takže plán na 20 let bude úplně jinak detailní než plán na jeden rok. Plánování by mělo spočívat především v tom, že nebudu odhadovat, co se bude dít, ale budu se připravovat na všechny možné scénáře, které mohou nastat. Představím si, jak nejhůře může ta situace dopadnout a na to se připravím. Je dobré mít plán B, kdyby se ten můj základní scénář, se kterým počítám, nepovedl a všechno by šlo do háje a vědět, co budu dělat a jaké je to krajní řešení.


Jaký je předpokládaný scénář na první dva kvartály 20223?


Martin Hurych

Pojďme si tedy říct, jaký je ten nejhorší, nebo jaký je pravděpodobný scénář na první dva kvartály tohoto roku.


Michala Janatová

Nejhorší scénář pro mě, jako vystudovaného ekonoma, je ten, že bude pokračovat inflace a zároveň bude recese. To znamená, že se nepodaří tou recesí, do které už směřujeme, s tím už se musíme holt smířit, zkrotit tu inflaci. Čekala by nás stagflace, která by vedla k tomu, že stejně dřív nebo později by musela přijít recese mnohem horší, než která se teď očekává, která může dopadnout ještě relativně dobře.

Očekávaný scénář je velmi těžké předvídat, ale zkusím se na to podívat trochu optimisticky. Recesi se nevyhneme, což alespoň v tom českém prostředí nepovažuji úplně za špatné. Vyřeší to totiž spoustu ekonomických problémů především na trhu práce, který byl přehřátý mnoho let předtím, a podaří se zároveň pomalu snižovat inflaci. To, čemu se říká v americké ekonomice mělké přistání, je možná ten vysněný scénář, nebo takový, jaký bych si ideálně představovala. Mělké přistání znamená mírnou recesi, zvýšení nezaměstnanosti z aktuální 3% přezaměstnanosti na třeba kolem 4 %, maximálně 5 % a stagnaci, nebo mírný pokles hospodářského růstu.


Co vede k lidi k vyhlížení krize?


Martin Hurych

V mé bublině ke konci 2022 úplně žádné ochlazení nevidím. Všichni se bojí toho, co bude, všichni mluví o nejhorším kvartálu, prvním kvartálu tohoto roku, ale situace v našich hlavách a tisku byla horší, než byla skutečná situace v té bublině. Čím si myslíš, že to je?


Michala Janatová

Sentiment hraje ohromnou roli v těch hospodářských cyklech, takže kdybychom nečekali recesi, tak možná ani nepřijde. My si ji vlastně způsobujeme tímto sami. Spousta lidí v té obavě začne uvažovat o tom, jestli ještě má smysl bojovat a pokračovat v podnikání a radši zavře krám, než aby bojovala dál. Všude kolem totiž slyší, že bude špatně a bojí se, že se dostane do ještě hlubších ztrát. Proto já velmi negativně reaguji na negativní zprávy a negativní mediální vystoupení různých ekonomů a podobně. Není to tak, že bych jim nevěřila, že se to nemůže stát, ale tu situaci to ještě zhoršuje.

Jak uložit peníze na 6 měsíců?


Martin Hurych

Takže do krize se vlastně promyslíme. Ono už to několikrát takhle bylo. Vždycky se říkalo, že bude krize, ale ve finále byla ještě horší, než by mohla být. Nebudeme tedy škarohlídi, pojďme na to pozitivně a pořád si mysleme, že jsme něco vydělali a teď pojďme projít několik scénářů. Když jako majitel firmy něco vydělám, tak mohu ty peníze potřebovat na těch tvých 20 let a velmi pravděpodobně třeba i sám pro sebe. Potom jsou ale scénáře, kdy já v rámci firmy si šetřím na nějaké investice, nebo potřebuji pojistit cash flow a potřebuji ty peníze zajistit oproti inflaci na 3, 6, 12 měsíců. Pojďme postupně z tvé pozice poradit, co bych měl dělat, když ty peníze budu potřebovat za 6 měsíců. Co s tím, aby mi z toho každý měsíc kousek inflace neukousla?


Michala Janatová

Tady je pozitivní to, že Česká národní banka v boji proti inflaci zvyšovala ještě v tom starém složení rady poměrně razantně úrokové sazby, které jsou teď na sedmi procentech. To se zobrazí v těch produktech, které jsou určené právě pro krátkodobé uložení peněz. Dnes na těch 6 měsíců existují termínované vklady, které samozřejmě nezachrání peníze před inflací, ale výrazně sníží tu reálnou ztrátu. Dnes se na těch termínovaných vkladech můžeme dostávat v závislosti samozřejmě na objemu a podobně na 5, 6 %.

Zvedla se tu také ohromná vlna tzv. repo fondů, nebo fondů peněžního trhu, které se transformovaly na repo fondy. Ty fungují tak, že ten fond vezme ty peníze od investorů a uloží je u České národní banky za aktuální repo sazbu a po odečtení poplatků ten výnos vyplácí podílníkům toho fondu. Ty fondy jsou k dispozici i pro právnické osoby a je tam ta likvidita lepší než na tom termínovaném vkladu. Jsou totiž k dispozici kdykoliv, nebo třeba jednou týdně, jednou za 14 dnů mívají ty obchodní dny, kdy z těch fondů lze vystoupit. I to může být tedy řešení na krátkodobé uložení peněz.


Martin Hurych

Jaká je dnes repo sazba, na kolik se vlastně dostanu v rámci těch repo fondů?


Michala Janatová

Repo sazba je 7 % a ty fondy mají různé poplatky, takže u těch nejlepších, které mají nějaký větší minimální objem, se můžeš dostat na 6,5 %. Potom jsou další retailové, běžné fondy, které jsou kolem 6,25 %, nebo 6 %. Peníze máš k dispozici do toho týdne, 14 dnů s tím, že se ani nemusíš bát nějakého velkého kolísání, protože ty peníze jsou využité tímto způsobem. Maximálně se doplňují nějakými krátkodobými dluhopisy, nebo pokladničními poukázkami, ale v dnešní době je uložení u České národní banky opravdu ta nejvýhodnější strategie, takže ji většina fondů takto využívá.

Potom jsou samozřejmě nějaké klasické spořicí účty, to je na tu úplně nejkratší dobu. Je potřeba říct, že při takto krátkém horizontu ta inflace není zas až tak veliký strašák. Inflace je strašák v tom dlouhém horizontu. Další věc je, že jestli dneska vidíme inflaci 15 %, fakticky spíše 18 %, tak příští rok už to pravděpodobně nebude 18 %. V normálním scénáři to může být něco kolem 10 %. Při půlročním horizontu tedy ztratíš 5 %, což reálně není zas až taková katastrofa, než vymýšlet něco, co potom nedopadne dobře a zbytečně ta ztráta bude mnohem větší.


Jak rozdělit volné finance mezi běžný účet a dlouhodobější nástroje?


Martin Hurych

Tomu rozumím. Kdybych přece jenom zatoužil nedávat nikomu ani procento, kolik z volných finančních prostředků bych si měl podle tebe uložit na tyto dlouhodobější, byť stále krátkodobé věci?


Michala Janatová

To se strašně odvíjí od finančních plánů, nicméně třeba ty spořicí účty jsou likvidní úplně ze dne na den a stejně tak fondy, které jsem tu zmiňovala. Není tedy důvod, proč mít peníze, které nespotřebuji v rámci příštího týdne, 14 dnů, někde na běžném účtu, který nenese vůbec nic.


Jak uložit peníze na 12 měsíců?


Martin Hurych

Teď šetřím peníze v ročním horizontu. Co se pro mě mění?


Michala Janatová

Nic. Ten roční horizont je jako půlroční, je to podobné. Řekla bych, že tam se do tří let nemění prakticky nic. Samozřejmě se to týká nějakých klasických finančních produktů, teď nemluvím o investicích do firmy a podobně. V rámci klasických finančních produktů se do tří let nic nemění.


Jak ochránit naakumulované prostředky dlouhodobě?


Martin Hurych

Co tedy dělat, když se mi zadařilo extrémně, nebo když už se mi daří delší dobu? Nakupoval jsem nějaké prostředky, které ta firma momentálně nepotřebuje. Co s tím?


Michala Janatová

Tady přichází na řadu ten dlouhodobý, dvacetiletý finanční plán, o kterém jsem mluvila. Každá firma má nějakého majitele, má nějaké akcionáře a ten majitel, nebo akcionář by měl určit, jaký je hlavní cíl té firmy. Jestli generovat průběžně cash flow, nebo co největší cash flow, nebo růst, nebo mít nějaký impact a podobně. Z toho cíle by mělo vycházet to, jak naložíme s volnými finančními prostředky. Jestli je budeme investovat do té firmy, nebo je budeme vyplácet ve formě dividend majitelům. Je důležitý i typ té konkrétní firmy, jak moc je tam veliká nejistota, kolik je potřeba držet peněz v rezervě a kdy může tu firmu nedostatek cashe položit. Covid byl krásná škola toho, co se může neočekávaného přihodit a z toho se dá i krásně odvodit, jaká by měla být ta rezerva pro to, aby byla ochrana před nějakou podobnou situací.


Jak ekonomicky vyvést peníze z firmy ven?


Martin Hurych

Řekněme, že jsem v situaci, kdy potřebuji zainvestovat do další firmy a chci rozjet něco dalšího, nechci to úplně spojovat, protože to je třeba úplně jiný obor. Jak nejlépe a nejekonomičtěji dostat peníze z firmy ven a jak si je začít ukládat na 5 let, abych věděl, že za těch 5 let budu mít dostatek kapitálu na rozjetí dalšího projektu?

Michala Janatová

Samozřejmě existuje nějaká možnost vytvořit holdingové struktury, díky kterým se ty peníze udrží v rámci firmy, ale tam nezajistíš tu diverzifikaci, že jsou ty firmy na sobě skutečně nezávislé a krach jedné neovlivní tu druhou. Jediný legální způsob tedy je skutečně ty peníze vytáhnout ve formě zisku a zdanit je. Existují nějaké drobné účetní triky, jak v menších částkách vytáhnout ty peníze z firmy, ale ve větším objemu není žádný legální způsob jiný než vyplatit si zisk. Myslím si, že to je i správně, protože cílem podnikání je vytváření zisku a zisk je zdanitelný příjem, takže tak by to mělo být.


Martin Hurych

Ty jsi mi říkala, jestli jsem to dobře pochopil, že tohle to by mělo proběhnout relativně co nejrychleji a že není dobré nechávat kumulované peníze v rámci té firmy.


Michala Janatová

To samozřejmě. Je věčný rozpor, jestli cash is king, nebo cash is trash. Je tedy pravda, že na jednu stranu tě cash může zachránit, na druhou stranu, když nepracuje, tak přicházíš o peníze, protože je někde neinvestuješ.


Martin Hurych

Podle tebe je cash king, nebo trash?


Michala Janatová

Já si myslím, že to chce rovnováhu. Samozřejmě ta rezerva je potřeba a je potřeba si udělat analýzu tvého vlastního byznysu, jaká je potřeba, ale peníze nad rámec nějaké rozumné rezervy je zbytečné držet. Když člověk plánuje i negativní scénáře, tak může mít i nějakou variantu, co dělat, když ten cash dojde. Někdy je tedy lepší nemít tak velkou rezervu a ty peníze skutečně využít, ale mít připravenou variantu, co se stane, když mi cash dojde.


Co dělat, když vám dojdou peníze?


Martin Hurych

Co pak?


Michala Janatová

Myslím si, že je dobré mít v rámci nějakých vztahů s bankou zjištěno, jaké lze dostat podmínky na provozní financování. Jsou tu klasické produkty jako kontokorent, který mi může pomoci, do kterých se dá sáhnout v případě, že se něco děje, ale když se nic neděje, tak vás to nic nestojí. Je tedy dobré mít otevřená vrátka k tomu si ty peníze za nějakých rozumných podmínek půjčit a překlenout to těžké období.


Jak má vypadat správný finanční plán z hlediska firemních financí?


Martin Hurych

Jak tě tak poslouchám, tak už jsi několikrát zmínila finanční plánování. Předpokládám, že jako majitel firmy musím mít jak svoje, tak plánování v rámci firmy, abych ty peníze mohl co nejekonomičtěji přelévat případně tam a zpátky. Jak za tebe vypadá takový správný finanční plán na straně firmy? My jsme tu nedávno probírali, jak se staví finanční plán z hlediska budgetování, controllingu, co ta firma vlastně má dělat, jak vidět podnikání v číslech. Co ty bys chtěla vidět z hlediska někoho, kdo pomáhá s financemi, ve finančním plánu?


Michala Janatová

Já si myslím, že každý finanční plán by měl vycházet z finančních cílů. Ty cíle by měly splňovat klasickou metodiku SMART. Tím, že ty cíle jsou měřitelné, jsou kvantifikované, tak to je to číslo, ze kterého já vycházím při finančním plánu a ten finanční plán by měl být cesta k těm cílům. Říkám to hodně obecně, ale je to vlastně ten základ, který pak individuálně nastaví ten plán pro každou firmu, nebo každého člověka.


Martin Hurych

U toho bych se zastavil, protože já neznám v mé bublině člověka, který by si řekl, že chce vydělat ve firmě za 5 let 20 milionů. Finanční plány se takto nestaví. Myslela jsi to tak?


Michala Janatová

Takhle by se přesně stavět měly. To, že chci vydělat 20 milionů, by mělo být v plánu na následující rok a z toho se vycházet. Když si vezmu ty dlouhodobé plány, tak tam by měla být spíše ta čísla, jak by ta firma měla být veliká, jaký by měla mít obrat, kolik zaměstnanců a z toho potom vycházet. Plány by se měly dělat na jednotlivé roky, protože to samozřejmě ovlivňuje inflace, úrokové sazby a další věci.


Martin Hurych

Když se bavíš s podnikateli, na jak dlouho mají finanční plány?


Michala Janatová

Nemají žádné finanční plány. Nemají ani osobní, ani firemní. Hlavně je tam další věc, se kterou se setkávám, že majitel firmy je pořád taky člověk a ten člověk by měl mít svoje plány, svoje cíle a svoji představu o tom, jaký bude život a ta firma by mu měla do toho plánu zapadat. On by měl řídit tu firmu tak, aby sloužila k jeho osobním cílům. Jestli chce každý rok na cestu kolem světa, koupit si Ferrari a posílat děti do nejdražších škol, nebo jestli chce žít skromně a potom ty peníze, které jednou dostane z exitu té firmy, využít na nějaké bohulibé účely. Z toho potom vychází i to řízení té firmy.


Martin Hurych

Já vždycky říkám, že zisk není sprosté slovo a je na libovůli každého, jak s ním naloží. Někdo chce velké červené placaté auto, někdo chce třinácté, čtrnácté platy pro zaměstnance. Když ale není zisk, tak není co rozdělovat. Na konci tedy musí být nějaké černé číslo, se kterým se dá nakládat.


Michala Janatová

Z toho vycházím. Podnikání je činnost za účelem zisku. Pokud by nebyla zisková, tak to nemá smysl dělat a je lepší se jít někam zaměstnat.


Shrnutí


Martin Hurych

Kdybychom to měli nějakým způsobem uzavřít do pár razantních bodů, jak naložit s tím, co mi momentálně zůstalo na účtu, je to volné a já to opravdu chci využít, co by to bylo? Druhá část je, když se mi nezadařilo minulý rok, jak relativně rychle zlepšit svůj postoj k penězům tak, aby se mi letos v roce 2023 dařilo s penězi nakládat líp?


Michala Janatová

Co se týče první otázky, tam ty peníze, pro které ta firma má využití v následující 3 roky, je dobré mít připravené pro nějakou rezervu. Plus je můžu zainvestovat v rámci firmy a pomůže to rozvoji firmy a dosažení těch budoucí zisků, na to slouží ty klasické krátkodobé produkty. Tam nemá smysl nic jiného vymýšlet. U peněz, pro které ta firma nevidí využití a jenom je tam drží proto, aby je nemusela danit, je lepší zamáčknout slzu a vytáhnout je ven a využít je buď pro rozjetí jiné firmy, nebo pro osobní investice a další věci.

Co se týče druhé otázky, tak tam samozřejmě je potřeba jít skutečně do detailů těch jednotlivých příjmů, výdajů a podívat se na to s klasickým pohledem Paretova optima. Podívat se, co přináší ten zisk, dělat ty věci a mít ten focus na věci, které přinášejí zisk, a nebát se do toho dát ty náklady. To je strašně důležité, protože nevidím cestu v osekávání nákladů. Klasická chyba, o které slyším už léta, je, že v době, kdy se nedaří, nebo se zdá, že se nemusí dařit, se osekávají třeba marketingové náklady, nebo mzdové náklady. Potom se ten vlak znovu těžko rozjíždí. Skutečně to tedy není o tom snižování nákladů, ale spíše o focusu na činnost, která přináší zisk.


Martin Hurych

Je to tak. Neposlouchejte v tomto případě bývalé korporátníky, protože v korporátech se hnedka škrtá a že my dva, jako bývalí korporátníci, o tom něco víme. Míšo, děkuji moc, bylo to prima. Kdyby tě ti, co si je právě nadchla pro nějakou aktivnější práci s penězi, chtěli vyhledat, kde tě najdeme?


Michala Janatová

Mám svoje vlastní webové stránky, www.jamico.cz, ale jinak stačí zadat moje jméno do vyhledávače na Googlu a myslím si, že těch možností, jak mě kontaktovat, vyjede nesmírně. Najdete mě také na LinkedInu, na Twitteru, na YouTube a na Facebooku a mám i vlastní podcast, Jamicast. Při zadání do Googlu si tedy myslím, že určitě nebudete mít problém mě zkontaktovat.


Martin Hurych

Děkuji, že jsi tady byla a že jsi nám poradila, co s našimi penězi.

Michala Janatová

Já děkuji za pozvání a zdravím diváky a posluchače a budu se těšit zase třeba někdy na slyšenou.


Martin Hurych

Určitě. To byla Míša Janatová. Hned, jak doposloucháte tento Zážeh, se podívejte na Jamicast, ale ne, že mi tam zůstanete moc dlouho. Jestli se vám tato epizoda líbila, tak určitě likujte, dávejte odběry, protože jinak se o nás svět nedoví. Mrkněte na moje webové stránky, www.martinhurych.com, kde v sekci Zážeh bude nejenom tato epizoda, ale i bonus, který ještě z Míši vytáhnu, abyste měli všechno pěkně v tištěné podobě před sebou, až budete s penězi nějakým způsobem a určitě lepším nakládat. Mně už nezbývá, než jenom držet vám palce a přát úspěch, díky.


(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page