top of page

083 | RADOSLAV SLOVÁK | V ČEM JE SPECIFICKÉ OŽIVOVÁNÍ HARDWARE



Dioda bliká. Tekutina teče. Závora se zvedá.


Tak si spousta lidí představuje výsledek naprogramování hardware. Něco lehkého až nezajímavého.


Ale co elektronový mikroskop? Bankomat? Nebo software ve vašem autě?

Ještě se vám oživování hardware zdá taková prkotina? Ne, že? A přesto je to alespoň pro mne daleko méně viditelná část IT oboru.


Proto jsem si před kameru a mikrofon pozval Radoslava Slováka, majitele společnosti Edhouse, který se oživováním fyzických věcí věnuje už od počátků svého podnikání. Vybudoval firmu, která dnes dokáže nabídnout svým klientům i outsourcované výzkumné a vývojové centrum. A k tomu nemohl dojít jen tak. Proto jsme se ptal na následující otázky.


🔸 Co je specifické na vývoji SW pro HW?

🔸 Jak vypadá konkurence v oživování HW?

🔸 Jak vybudovat důvěru s klientem z korporátního prostředí?

🔸 Bude muset každý umět programovat?

🔸 Proč bychom měli chtít více žen v IT?


 


PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Dnešní Zážeh bude o tak trochu jiném IT a když myslím trochu jiném, tak o tom, co možná není tolik vidět a pro spoustu z vás nebude tolik sexy, s Radoslavem Slovákem. Dobrý den.

Radoslav Slovák

Dobrý den.


Co má společného tanec salsy a oživování hardware?


Martin Hurych

Radoslav je majitelem společnosti Edhouse. Řekněte mi, co má oživování hardwaru a tančení salsy společného.


Radoslav Slovák

Absolutně nic, ale jednou velikou zvláštností je, že v té naší partě ve Zlíně, kde tančíme salsu, jsme tři majitelé IT firem. Myslím si, že to tedy není oživovaný hardware, ale musí být nějakým způsobem korelace mezi IT a salsou. Neptejte se mě proč.


Jak se Radoslav dopracoval k firmě o 140 lidech?


Martin Hurych

Je to zvláštní. Možná jste trochu žhavé nátury ve Zlíně. Pojďme se ve zkratce podívat na to, jak jste došel od programování na základce až po firmu o 140 lidech, abychom věděli, z jaké pozice to, co tady budeme rozebírat, budete komentovat.


Radoslav Slovák

Je to tak, že odmala jsem věděl, že chci být programátor. Studoval jsem to, jak jste zmiňoval, od základní školy, potom vysoká škola, matematicko-fyzikální fakulta a následně nějaká praxe. Potom jsem se z rodinných důvodů ocitl ve Zlíně, kde to bylo velice jednoduché, protože tam nebyla žádná zajímavá práce. Nebyl tam zaměstnavatel, který by mě zaujal, pro kterého bych v tu dobu chtěl dělat, tak jsme společně se švagrem Pavlem Stržínkem založili Edhouse a postupně jsme si řekli ten cíl dotáhnout ty zajímavé projekty do Zlína.


Martin Hurych

Jak by to dopadlo, kdyby Vaše žena neměla sestru?


Radoslav Slovák

Nedokáži říct. Určitě to tomu pomohlo, protože v tomto majitelském tandemu fungujeme dodnes a je to velice funkční model pro nás dva, i když mnozí nás od toho odrazovali a říkali, že tandemové firmy nefungují. My jsme toho asi výjimkou, nebo nějakým jiným případem.

Martin Hurych

Gratuluji, protože se říká, že počet majitelů má být lichý a tři už je moc, takže gratuluji k úspěchu. Když jsem četl přípravu, tak mě tam zaujala jedna věc. Já se přiznám, že v páté třídě základní školy jsem maximálně chtěl být buď prezidentem, nebo popelářem. Vy jste začal programovat a šel jste si za svým. Pamatujete si, co bylo to první, co jste naprogramoval?


Radoslav Slovák

Nevím, jestli to bylo první, ale to, co si pamatuji, bylo ještě na starém Didaktik Alfa, kde nás učil pan učitel na základní škole programovat. Myslím si, že to byly nějaké obrázky jednoduché, kreslili jsme v basicu čárami, nevím, jestli to byla kačenka, nebo zkrátka nějaký obrázek.


Martin Hurych

Dá se z toho něco přenést do dneška? Udrželo se něco za ta léta v IT?


Radoslav Slovák

Já úplně nevím. Myslím si, že v sobě mám určitě to DNA ajťáka, nebo programátora, vývojáře. My nemáme úplně rádi, když nám lidé říkají ajťáci, to určitě znáte. Myslím si, že je to ta geneze, ten postupný vývoj a poznáte to i na těch zaměstnancích, kteří pro mě pracují u nás v týmu, že jsou to častokrát lidé, kteří se tomu věnují dlouhou dobu a pozná se to v tom rozmýšlení a řešení problémů.


Martin Hurych

Jak mám ajťákům říkat, abych si u nich nerozlil horké mléko?


Radoslav Slovák

Ony jsou to různé profese. My jsme uvnitř naší bubliny buď vývojáři, programátoři, testeři, SQA, project manageři, což jsou samozřejmě různé role.


Co vedlo Radoslava k oživování HW? Co ho na tom baví?


Martin Hurych

Rozumím. Já jsem říkal, že tato epizoda bude trochu o jiném IT, protože ta bublina, která se okolo mě hodně vyskytuje, jsou většinou aplikace na míru, informační systémy, webové aplikace a tak dále. Vy jste se vydali jinou cestou, Vy oživujete hmotné věci.


Radoslav Slovák

Je to tak. Ten důvod je asi ten, že já osobně jsem měl expertizu z předchozího zaměstnání. Bylo to tedy něco, čemu jsem rozuměl, s čím jsem pracoval a úplně logicky jsme v tom našli i první zákazníky. Potom jako v každém jiném podnikání opakujete ten úspěch, kde už jste ho jednou zažil, kde tomu rozumíte a ta doména toho aplikačního softwaru pro hardwarová zařízení se tam sama objevila.

Martin Hurych

Tam musí být pořád něco hlubšího, protože kdyby Vás to nebavilo na té první aplikaci, tak byste od toho utekli.


Radoslav Slovák

Všichni programátoři a vývojáři, kteří dělají s hardware, se trošičku pohrdavě někdy dívají na lidi, co dělají webařinu, databáze a tak dále, protože ten hardware si můžete osahat. Ono to něco dělá, někde něco bliká, teče, hýbe se, svítí a je to úplně jiný pocit, než když jenom nějakým způsobem šibujete s nulami a jedničkami v paměti počítače, nebo někde na disku.


Martin Hurych

Můžeme teda říci pro diváky a posluchače nějakou typickou aplikaci, abychom si představili, co děláte?


Radoslav Slovák

Náš největší klient je světová společnost, která má v Brně významnou pobočku, Thermo Fisher Scientific a děláme pro ně vývoj aplikačního softwaru na řízení elektronových mikroskopů. Elektronový mikroskop, kopec hardwaru, kopec konstrukce, kopec desek a ta naše doména je v tom řízení a vývoji toho aplikačního softwaru pro takovéto zařízení. Je to jeden z příkladů.


Martin Hurych

Setkal jsem se s názorem, že programování hardwaru není tolik sexy, protože to může být někdy jednoduché, starší čipy, aplikace do aut a tak dále. Vy jste sám říkal, že v uvozovkách jenom něco někde bliká. To asi nevidíme úplně celou Vaši realitu.


Radoslav Slovák

Je tomu tak, že mnoho lidí si pod tím představí vývoj na jednočipech, nějaký embedded vývoj vevnitř do nějakého jednočipu v jednoduchém Céčku. To je tam samozřejmě velice potřeba, ale v dnešní době je to opravdu už vlastně minorita, protože ty problémy, které dnes řešíte, a ten ekosystém těch aplikací je daleko bohatší. Úplně upřímně vy na ten embedded třeba u elektronového mikroskopu potřebujete maximálně 10 vývojářů. Ty aplikace kolem, které už jsou řídící na PC, webové interface směrem ven a nakonec i ty databáze, protože někde musíte ty výsledky ukládat, jsou ten zbytek. Embedded je tedy taková ta špička ledovce, který z toho trčí, ale celý ten ekosystém úplně všech aplikací je možná 95 %, nebo 90 % problémů, které řešíte.


Jak vypadá konkurence v oživování HW?


Martin Hurych

Když se amatér podívá po ajťáckém poli, tak vidí právě v Praze, v Brně hromadu informačních firem, nebo technologických firem a všechny to táhne do fintechu, automotive a do informačních systémů. Konkurence tam je veliká. Jak třeba vypadá konkurence v rámci oživování hardwaru na tom Vašem poli?


Radoslav Slovák

Je to tak, že i tady konkurence samozřejmě je, asi neexistuje obor podnikání, kde by nebyla, ale nám se celkem daří nacházet zajímavé klienty. Navíc je umíme následně udržet a přesvědčit je to dobrou prací a tím, co děláme. Děláme to už 16 let, takže víme, jak ve výsledku tu zakázku udělat, rozvinout, začít, jaký je ten proces, ta komunikace. Konkurence tam je, ale já to vždy našim nově příchozím zaměstnancům říkám tak, že my hledáme firmy, které mají balík práce, který jsou schopné monetizovat v nějaké velikosti 100. Svých vlastních lidí mají na ten balík práce 20 a ten zbytek je strašné pole, kde vy můžete něco pro ty firmy vyvinout a oni vlastně neví jak. Myslím si, že toho prostoru je tam relativně dost. Samozřejmě to vyžaduje hodně vysokou expertizu a znalost té problematiky.


Jak vypadá dodávka klientovi?


Martin Hurych

Když jsme si tady povídali před podcastem přesně tady o tom, tak jsem zmínil, že děláte vývoj na klíč. S Vámi se to velmi ošívalo, tak pojďte mi říct, jak vlastně vypadá ta dodávka, nebo jak to máme pochopit.


Radoslav Slovák

Je to strašně různorodé. V podstatě až teď si zpětně uvědomujeme, že tam strašně záleží na tom, jakou dobu s daným klientem spolupracujete. Nějaký začáteční vstup k tomu klientovi by se dal přirovnat k jednoduchému vzdálenému body shopu. Vaše lidi dodáte s nějakou znalostí třeba programovacího jazyku, nebo nějakých testovacích metodik, projektového řízení. Oni k tomu zákazníkovi musí vstoupit a to řízení, zadávání práce musí být víceméně na tom klientovi. To, co je ale ta naše přidaná hodnota a to, kam my se posouváme a co je náš cíl a jaké my to děláme, je postupně se tu doménovou znalost toho klienta naučit. Naučit se v tom prostředí zorientovat, začít tvořit menší organizované týmy, které přebírají další a další kompetence, a ten ultimátní cíl je případně převzít kompletní zodpovědnost za nějaký softwarový release, nebo hardware. Je to tedy takový postupný proces.

Když se mě zeptáte, jak to děláme, děláme to vlastně na té nejnižší škále komplexnosti toho řízení. Jsou to víceméně jednotky lidí, které by se daly přirovnat k body shopu, a na té nejvyšší škále je to opravdu ta komplexní dodávka na klíč, o které Vy říkáte. Teď v podstatě hledáte s tím klientem, kde je ta správná mez, kde tu vaši službu položit. Jsou tam další závislosti, další závislostí je třeba dostupnost hardwaru, jestli ten hardware třeba není ani v České republice, tak nemůžete převzít zodpovědnost za nějaké QA, nebo za nějaké finální integrační testy. Je to tedy strašně různorodé.


Martin Hurych

To znamená, že to nejvíc, co se dá dosáhnout, je externí RnD centrum?

Radoslav Slovák

Je to tak. V tomto modelu jsem hrdý, že několik těch zakázek, nebo některých těch projektů, které my řešíme pro některé zákazníky, mi už funguje.


Na co si dát v začátcích pozor?


Martin Hurych

Kdybyste měl firmu rozjíždět znovu, nebo měl poradit někomu, kdo by do této branže chtěl, protože ho baví oživovat věci, na co si dát pozor v těch úplných začátcích?


Radoslav Slovák

To je hodně těžká otázka. Já nerad dávám takové hraběcí rady. Ten trh se také hodně posunul, už je to 16 let od doby, kdy my jsme začínali.


Martin Hurych

Kdybyste tedy s tím, co dnes víte, poradil sobě před těmi 16 lety, na co byste si dnes dal větší pozor?


Radoslav Slovák

Já nějak ničeho nelituji, co se v té firmě udělalo, mě to vlastně bavilo a nic si nevyčítám. Ty faily nějaké jsou a ty v podnikání musíte přijmout, ale možná taková jedna rada, vytrvat. Toto není obor, kde můžete čekat nějaké rychlé vítězství. Tady to je opravdu běh na dlouhou trať, to je maraton, to není sprint, to není stovka. Je to maraton a člověk si na to musí počkat. Nevím, jestli je dobré přeskakovat nějaké fáze. Jestli třeba hned na začátku nevím o tom klientovi nic, neznám ty vztahy, neznám domain know-how, tak není dobré říct, že mu to celé zastřeším. To je trošku cesta do pekel, když bychom to tak řekli.


Co je specifické na vývoji SW pro HW?


Martin Hurych

Ještě jedna věc mě tam zaujala. Možná to je moje zkreslené vidění, ale pro mě historicky tvorba čehokoliv, co je hmotné, je pomalejší, než je tvorba softwaru. Hlavně iterace jsou mnohem pomalejší. Pamatuji si doby, kdy jsem prodával pro výrobní firmy a od prototypu se ještě za neexistence 3D tiskáren počítala v měsících, ne-li v letech. Znamená to, že i tvorba toho softwaru se musí projektově řídit úplně jinak, že chvilku děláte a potom dlouho čekáte, než se zase něco stane?

Radoslav Slovák

Je to tak. Každý, kdo dělá s hardwarem, tady ta specifika určitě dobře zná. Taková trošku nepříjemná věc, když děláte tu softwarovou část v tom hardwarovém vývoji, je, že vy jste v podstatě na konci. Dlouho se něco rýsuje, kreslí, konstruuje, pak se to skládá, řeší se elektronický design, vytváří se první prototypy a ten software je poslední. Když je nějaký skluz, tak většinou všechny ty facky padají na ten software.

Má to však cestu ven. Když se dělají opravdu veliké zakázky, tak vy nečekáte na prototyp. Vy vlastně začínáte vyvíjet software už úplně na tom začátku, kdy se definuje daný produkt. To, co je tady specifikum, vy musíte vytvářet nějaké emulace, simulátory a strašně dlouhou dobu nevyvíjíte proti reálnému hardware. Vyvíjíte třeba proti emulaci, kterou jste si na začátku vybudoval. Samozřejmě to jsou další přidané náklady, ale jinak to nejde. Když byste dostal ten prototyp a teď byste měl začít vyšívat ten software, tak to prodlení je strašně dlouhé. Toto jsou tedy ta specifika toho řízení. Otáčka v hardwaru je poměrně dlouhá, takže dost často, když hardware nedělá to, co má, se to opravuje v softwaru, protože to je výrazně levnější a rychlejší, pokud to jde samozřejmě. Toto jsou všechna ta specifika a to musíte promítnout do toho projektového řízení těch projektů a zakázek.


Na jaké klienty se Edhouse specializuje?


Martin Hurych

My jsme tu jmenovali jednu konkrétní aplikaci, elektronový mikroskop. Jaká je tedy doména, kam se primárně chcete dostat?


Radoslav Slovák

Pro nás ten klient je ideálně veliká firma, která má nějaký vlastní hardwarový produkt, který vyžaduje ke své funkčnosti poměrně velikou a komplexní bázi softwaru. Většina našich klientů má i své vývojové týmy, akorát nejsou schopní pokrývat celou škálu aplikací, které potřebují, vlastními silami. Tam vstupujeme do hry my. My umíme navázat ten vztah a umíme vytvořit pro toho klienta externí vývojový tým. Většinou jsou to nadnárodní společnosti, většina našich klientů má headquarters v USA, nebo někde v západní Evropě, takže potom umíme řešit i ty věci kolem toho, dostat se pod nějaký korporátní dodavatelský vztah. To jsou věci na hodně dlouho, smlouvu řešíte třeba tři roky.


Martin Hurych

Co Vás tedy baví segmentově?


Radoslav Slovák

Baví nás věda, technika a teď se trochu díváme na projekty ve vesmíru. Mě osobně by těšilo, kdyby nám nějaký kus kódu lítal někde nad hlavami ve vesmíru mimo zemskou přitažlivost. Díváme se tedy, jestli jsme schopni vstoupit třeba do nějakých projektů European Space Agency. Tam je samozřejmě bariérou ta administrativa, ale je to tam. Potom to může být medical segment, kde jsou také zajímavé kardiostimulátory, pumpy pro diabetiky, zařízení, které potřebují software a je poměrně náročné ho vyvinout.


Jak vybudovat důvěru s klientem z korporátního prostředí?


Martin Hurych

Spoustě lidí okolo mě při slově korporát, nebo automotive naskakuje kopřivka. Mně na první dobrou přijde, že toto je ještě těžší segment než automotive. Jak se tedy buduje důvěra, nebo jak se získávají kšefty z tohoto extrémně těžkého segmentu?


Radoslav Slovák

Dnes ráno jsem poslouchal Váš předchozí podcast, kde o tom Váš řečník přesně mluvil a já jenom potvrzuji jeho slova. Je to o lidech, je to o tom nacházet v těch korporátních vodách ty správné lidi a umět je oslovit. To, co si mnozí myslí, je, že když se do toho korporátu jednou dostanete, že už je to vlastně zlatá karta a jste za vodou. To není pravda. Vy musíte pro ně odvádět 110% výkon, protože oni vás jinak vymění, tak to je. Je to tedy tou kvalitní prací, je to tím nacházet ty správné lidi a umět si tam vytvořit ten prostor. My jsme se to naučili na našich klientech a dokážeme ten úspěch replikovat i u jiných.


Je lepší všemu porozumět a pak delegovat nebo rovnou najmout experta?


Martin Hurych

Otočíme list. Už když jsem za Vámi byl ve Zlíně, tak i v přípravě jste několikrát zmínil, že jste za tu historii firmy měl na hlavě hromadu klobouků. Všechno jste se nejdříve chtěl učit sám a potom teprve předávat. Proti tomu jde teorie, vezmi si na to experta, on ti pomůže s akcelerací rychleji. Zajímal by mě Váš osobní názor, proč to máte položené tak, jak to máte položené. Pochopit, o co jde, odevzdat a být schopen to řídit. Kde se bere tento náhled na svět?


Radoslav Slovák

Já úplně nevím, ale my jsme do toho podnikání s mým parťákem Pavlem skočili rovnýma nohama a byli jsme oba ajťáci. Většinou ten tandem, když se zakládá firma dvou lidí, je jeden technik, druhý obchodník a potom se nakonec většinou pohádají. My jsme byli oba technici s analytickým myšlením, a proto jsme si řekli, že to zkusíme touto cestou. Ze začátku jste potřebovali alespoň nějakou administrativu, potom jste řešili nábor, protože jsme rostli ze dvou mužů na začátku do dneška. Prvních asi 50 lidí jsme si nahirovali sami a museli jsme se to naučit a dělat dobře. Až potom jsme si na to našli odborníky, o kterých Vy říkáte, kteří to dnes dělají lépe než my a já jsem za to rád. To jsem ale trošku utekl z té Vaší otázky. Nevím, proč jsme to dělali takto, možná to bylo tím naším vnitřním naladěním, že jsme ty analytické typy a chceme to nejprve uchopit, pochopit a následně to předáváme. Nedokáži na to asi odpovědět lépe.


Co se v Edhousu nepovedlo? A jaké je poučení?


Martin Hurych

Vy jste nebyli vždycky úplně v hardwaru. Lidé se hrozně rádi učí z cizích přešlapů. Pojďte nám o něm něco povědět. Mám teď na mysli framework pro mobilní aplikace.


Radoslav Slovák

Bylo to někdy kolem roku 2010, 2011. My jsme neustále koketovali s myšlenkou udělat nějaký vlastní produkt. To je takový zlatý grál každého, kdo založí firmu, udělejme produkt, budeme to krásně vyvíjet, ono se to bude samo prodávat a my se nebudeme starat o obchod. Tato věc vznikla trochu z krize, protože nám nějací zákazníci skončili a my jsme nechtěli vyhazovat lidi. Měli jsme v taláru nápad na produkt, takže jsme je nechali na tom vyšívat, programovat, ale ten úspěch tam vůbec nepřišel. Nepodařilo se nám to vůbec prodat a byly to vyhozené peníze.

Martin Hurych

Jak veliký to byl tehdy krok daleko od toho, co jste dělali?

Radoslav Slovák

Nebylo to úplně daleko, protože ze začátku jsme se tolik neorientovali na hardware. Zkoušeli jsme i různé mobilní aplikace, což bylo strašně trendy v roce 2010 a do toho dnešního stavu jsme se dostali až později. Nebylo to tedy úplně mimo, my jsme tu oblast znali, my jsme i nějaké aplikace v této oblasti vyvíjeli, ale v tomto případě jsme pohořeli na tom, že jsme podcenili, že neumíme prodávat produkt na bázi licencí. To je totiž o budování marketingového týmu, je to o budování obchodní sítě, je to o budování brandu a to jsou dovednosti, které my neumíme. My umíme dělat vývoj, to je to naše kopyto, ale neumíme prodej koncovému klientovi.


Martin Hurych

Když se kriticky podíváme zpátky, je to opravdu to, že jsme to neuměli prodat, nebo už tam chyběl market fit?

Radoslav Slovák

To se od sebe asi nedá oddělit, to spolu vždy souvisí samozřejmě.


Martin Hurych

Proč se na to ptám, protože já na jednu stranu vidím a hrozně podporuji lidi, kteří chtějí globálně s nějakým produktem prorazit. Na druhou stranu se říká, to už tady také v podcastu padlo, že na všechno už je dnes řešení, nebo nějaká aplikace. Zpětně vzato, dá se třeba říct, co byste dnes dělali jinak, z čeho jste se poučili, aby ten fuck up šlo odhalit dřív, nebo to naopak dotáhnout do konce?


Radoslav Slovák

Ono to nebylo tak krvavé, že by nás to stálo život firmy. Nebudu tady říkat, o kolik peněz jsme přišli, protože by mě asi manželka nepochválila, ale už je to hodně dlouhá doba. Abych Vám neutekl z té otázky, já nevím, spíše to naše poučení z toho je, že jsme si to vlastně zakázali. Řekli jsme si, že jsme dobří tady v tomto, rozumíme tomu, umíme udělat výrobní linku na vývoj toho softwaru, umíme oslovit toho klienta, přebrat od něj tu práci a doručit mu ji s mašličkou. Proč bychom tedy měli dělat něco jiného a odklánět tu naši aktivitu někam jinam.


Co nebo kdo je Edison? A čemu pomáhá?


Martin Hurych

Rozumím. Dnes poslední téma, Vy jste porodili Edisona. Co, nebo kdo je Edison?


Radoslav Slovák

To je taková naše nezisková aktivita. Edison je malý výukový robot, díky kterému se snažíme pomoci základním školám ve Zlínském a Olomouckém kraji ve výuce programování a algoritmizace dětí. My jsme s tímto projektem začali v roce 2019, nebo 2018 a jedná se o to, že u nás ve firmě organizujeme pravidelně jednou za půl roku workshopy pro učitele informatiky. Představujeme jim jednu konkrétní platformu, na které mohou děti učit programovat a myslím si, že nám to funguje. Máme na to výborné ohlasy a už jsme těch workshopů udělali asi 7 běhů a vyškolili jsme 160 učitelů. Myslím si, že to má veliký efekt, protože se potom nebojí té výuky, použijí toho robota, začlení ho do výuky a věřím, že ve Zlínském a Olomouckém kraji to vzbudí velikou vlnu zájmu o programování. Doufám, že za takových 10, 15 let tam budeme mít druhé Silicon Valley.


Martin Hurych

To bych Vám opravdu přál. Vracíme se zpátky tam, kde jsem třeba začínal já v programování Karla, nebo v programování v basicu?


Radoslav Slovák

Jo, akorát ten Karel je fyzický, ty děti si ho mohou osahat, mohou ten prográmek udělat v jednoduchém scratchovém programovacím prostředí, nahrají ho do toho robůtka a on jim něco dělá. Je to úžasné a ty děti to strašně baví. Nevím, jak Vás bavil Karel.


Bude muset každý umět programovat?


Martin Hurych

Chodil zprava doleva, nahoru, dolů a po pár hodinách nás to přestalo bavit, to je jasné. Já tam mám dvě věci. Vy jste zmiňoval výuku programování a výuku algoritmizace. Pro mě jsou to dost vzdálené věci. Opravdu ta generace, kterou se dnes snažíte k programování přitáhnout, bude muset umět každý z nich programovat, jako my teď musíme umět angličtinu?


Radoslav Slovák

Nemyslím si. Já to vnímám jako další doplněk do toho obecného vzdělání dětí. Uvědomte si, že Vy jste také studoval na základní škole hudební výchovu a nejste virtuos, měl jste výtvarnou výchovu, maloval jste domeček a nejste Picasso. Ono to bude stejné i v této oblasti. Já si myslím, že je fajn, že si to ty děti trošičku osahají, poznají, o čem to je a možná je to spíše o tom, aby to ty potenciální děti nadchlo a šly za tím dál. Není to tak, že teď budou všichni programátoři, to si myslím, že je zcestné. Je to jenom další doplněk toho vzdělání, tak jak vnímáme všechny ostatní předměty.


Martin Hurych

Já jsem právě rozdělil schválně programování a algoritmizaci, protože mi Karel dal úplně jiný pohled na věc, na řešení problémů a algoritmizace. Tam třeba na mém synovi vidím, že mu to úplně chybí a málo se to učí. Já se přece nenaučím programovat, pokud nebudu znát základy algoritmu, nebo nedokáži analyticky napsat proces, který mám popsat. Je to tak?


Radoslav Slovák

Je to tak. Podle mě je tento směr důležitý proto, aby ty děti se naučily dekomponovat problémy na menší částí, aby se naučily trochu rozmýšlet v nějakých procesních rovinách. Když jsme začínali tady s tou aktivitou, tak jsme si sami tu výuku vyzkoušeli na skupince dětí, kde jsme odškolili nějakých 10 lekcí v rámci základní školy. Ten feedback dětí byl takový, že třeba kluci nám řekli, že je to těžší, než si mysleli, že si mysleli, že to bude hračka, ale ona to fakt hračka není. I ty jednoduché problémy, které jsme řešili s těmi robůtky v umělém světě, byly relativně složité. Říkali, že si neumí představit, jak je naprogramované tátovo auto, které vám samo zaparkuje. Je to tedy i tom uvědomění, že to není samozřejmost, že ty věci v reálném světě fungují.


Martin Hurych

Co říkaly holky?


Radoslav Slovák

Bylo to opravdu zajímavé, protože paní ředitelka nám po těch hodinách říkala, že nepochybovala o tom, že nadchneme kluky. Byly tam ale i čtrnáctileté, patnáctileté holky, já mám jednu takovou doma, které většinou těžko zaujmete. Ony se tím ale bavily, ponořily se do toho a vytvářely. Byl tam třeba velice dobře znát rozdíl toho ženského a mužského elementu myšlení, ale to je možná na delší povídání.


Proč bychom měli chtít více žen v IT?


Martin Hurych

Pojďte do toho. Já jsem totiž na Vašich stránkách zjistil, že máte i speciální sekci pro dámy.


Radoslav Slovák

Je to tak. Bohužel jich je v IT málo a myslím si, že je to chyba, protože ve výsledku ty aplikace používají všichni a je to 50 na 50, ale programují a navrhují to většinou chlapi. Tady je tedy takový jasný disbalance. Ženy jsou daleko pečlivější a nepustí se do řešení problému bez rozmyslu, ony chtějí být perfektní a nechtějí dělat chyby. To je ale právě ta veliká bariéra, kterou je nedokážeme k tomu IT dostat, protože kluci jsou úplně marní, ale oni do toho jdou, oni to prostě zkouší hrubou silou. Teď udělají 10 chyb, ale tím se vlastně doberou k tomu řešení. Když náhle chcete být moc perfektní a chcete to mít na první dobrou hotovo a bez chyb, tak to není fajn. To je tedy ten rozdíl podle mě, kde by se mělo ve výuce informatiky podněcovat ty děti. Měli bychom jim říkat, ať se nebojí dělat chyby, chválit je za ně a používat je jako příklad. Když píšete diktát, dostanete dvě chyby a máte dvojku, nebo trojku, tak potom se ty děti bojí.


Martin Hurych

Tomu rozumím. Poznám kód napsaný dámou a chlapem?


Radoslav Slovák

Nechci to tak říkat, ale věřím, že ty dámy jsou opravdu preciznější a pečlivější. Nerad tady zavádím nějaké genderové stereotypy, ale bohužel je dám v IT a našem oboru strašně málo.


Co mají dělat ti, kdo by se chtěli připojit k Edisonovi?


Martin Hurych

Když se poslední otázkou vrátím zpátky k Edisonovi, co by měli dělat ti, které to nadchlo a třeba by se k Vám chtěli připojit, pomoci Vám, nebo Vás okopírovat v jiném regionu?

Radoslav Slovák

Je to tak, že my ta školení děláme jenom pro Zlínský a Olomoucký kraj, je to dostupné na našich stránkách edhouse.cz/edison. Aktuálně vzniká podobná aktivita v Brně, myslím si, že ta webovka je edisondoskol.cz. Kdyby měl někdo další třeba zájem tu aktivitu rozjet tady v Praze, může mi napsat, přímo mě kontaktovat, může se k nám přijít podívat na workshop, jak to funguje, mile rád mu vysvětlím a ukáži celý ten workshop. My to opravdu vnímáme jako dobrovolnickou aktivitu a myslím si, že když to bude na více místech, tak to bude pro Česko, naše IT a naše budoucno jenom lepší.


Martin Hurych

Budu Vám v tom držet palce, protože se školstvím je potřeba zamávat. Děkuji za účast, ať se daří jak v podnikání, tak v osvětě.


Radoslav Slovák

Také děkuji.


Martin Hurych

Máme za sebou další epizodu Zážehu. Doufám, že jsme pootevřeli okna zase do trochu jiného segmentu, který jsme tu v Zážehu zatím ještě neměli. Pevně doufám, že vás epizoda bavila, pokud to tak opravdu je, tak určitě likujte, sdílejte, mluvte o Zážehu se svými kamarády, známými, protože jinak se o nás svět nedoví. Mrkněte na www.martinhurych.com/zazeh, kde najdete i další epizody. Mně už nezbývá, než jenom držet vám palce a přát úspěch, díky.



(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page