top of page

111 | LADISLAV HRBÁČEK | JAK ROZVÍJET PRODUKT A NAJÍT SPRÁVNÉ LIDI


„Nevzdávejte to. Úspěch není pouze o velkých nápadech, ale především o vytrvalosti a odhodlání.“

Už jednou měl známý startup. Jenže špatně odhadl jeho byznysový potenciál. Podruhé si dal větší pozor. Chtěl být tam, kde nebude pro klienty jen občasnou pomocí. Chtěl se se svým produktem stát každodenním nástrojem svých klientů. Chtěl, aby si bez něj svůj život nedokázali představit.


Zároveň svůj start-up buduje dost netradičně. Nikam nespěchá. Dbá na kvalitu. Do světa nepustí jen tak něco. I kdyby mu to startupové poučky nutily. Říká, že má už pouze jednu šanci. Svoje lidi nechává žít a věří na to, že dobří nemají být penalizováni za to, že jsou dobří.


Takhle to má v hlavě srovnáno Ladislav Hrbáček, founder a CEO startupu Laedhub.co. Co jsem společně probírali?


🔸 Jak dobře definovat první verzi produktu?

🔸 Kdy ukročit od vlastních plánů k zákaznickým požadavkům?

🔸 Co nabízí novým kandidátům na pracovní pozice?

🔸 Jak kontroluje výkonnost týmu?

🔸 Co stálo za rozhodnutím nevzít do firmy investora?



 


LADISLAV HRBÁČEK | JAK ROZVÍJET PRODUKT A NAJÍT SPRÁVNÉ LIDI (PŘEPIS ROZHOVORU)


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnešní díl bude o úspěšném startupu a projdeme si oblasti, jako je vývoj produktů, priority v roadmapě, hiring lidí a možná se trochu pobavíme o tom, jestli shánět investora, nebo ne. Všechna tato témata budu probírat s Láďou Hrbáčkem z firmy Leadhub, jehož je Láďa CEO a co-founder. Ahoj.

Ladislav Hrbáček

Ahoj, děkuji za pozvání.

Koho naposledy pochválil a za co?

Martin Hurych

My tady vždy začínáme takovou otázkou, která má nastavit atmosféru a rozkopnout ledy. Já jsem si teď na pár fórech vyzkoušel trochu jinou, než tady standardně podávám, tak ji vyzkouším i na tebe. Koho jsi za poslední týden pochválil, za co a jaká byla jeho, nebo její reakce?

Ladislav Hrbáček

Já jsem se v neděli vrátil z dovolené, takže jsem toho od pondělí moc nestihl. Když ale narážím na toto téma, tak je u mě typicky problém, že máme super lidi v týmu a oni dělají všechnu práci skvěle, ale já o tom tolik nemluvím. Když se mi potom ale něco zdá, že by šlo udělat trochu lépe, tak o tom mluvím, ale jedná se tak o půl procenta situací. Měl bych si tedy dávat veliký pozor, abych více mluvil o tom zbytku práce, který je odveden skvěle. Když totiž mluvím o tom půl procentu, tak to pro ty lidi vypadá, že to nedělají dobře a to je věc, na které bych chtěl zapracovat.

Jak vzniknul Leadhub a co dělá?

Martin Hurych

Lidé v Leadhubu, budete chválení více. Pojď mi tedy povědět ve zkratce tvoji cestu k Leadhubu, co tě k němu vedlo a co vlastně děláte.

Ladislav Hrbáček

Úplný začátek je taková ta klasika, studuji na ČVUT, k tomu jsem měl nějakou práci v reklamní agentuře, digitální marketing, takže jsem freelancoval nějaký vývoj. Tou dobou jsem četl Neila Patela na Twitteru, takže jsem nějak objevil existenci SaaS byznysu a přišlo mi to jako dobrá věc, obzvlášť v B2B sektoru. V rámci té reklamní agentury jsem vyvíjel různé aplikace, tehdy to byly záložky na Facebooku, soutěže a přišlo mi, že je ten vývoj strašně drahý a přitom by z toho šel udělat produkt. Byl by to nějaký editor, který může obsluhovat každý v té agentuře a udělá tu soutěž bez toho, aniž by právě zaplatil 100 tisíc někde za nějaký vývoj.

V květnu 2012, nebo ještě trochu dříve se objevila výzva StartupYardu, což je akcelerátor, kam jsem se tedy přihlásil ještě s kamarádem z ČVUT a tam nás přijali. Dali nám podmínku přijmout ještě co-foundera, takže s Petrem Messnerem a s Michalem Kvasničkou jsme založili Tabfoundry. To jsme tak nějak v lednu 2013 spustili, celkem se nám dařilo, rovnou jsme cílili na globální trh, dokonce o nás napsal Social Media Examiner a byli jsme se podívat na těch konferencích. Získali jsme tedy skrze to celkem slušné freemium třeba 35 tisíc uživatelů za tu dobu, ale jako SaaS to nebylo úplně dobré. Lidé totiž dělali tyto kampaně spíše jako doplňkovou část marketingového mixu. Dělali je třeba jenom na Black Friday a nebyl to SaaS, který si někdo začne platit. Já tomu říkám děravý hrnec, my jsme tam přilévali, ale teklo to velikou dírou dole. Ačkoliv se nám tedy celkem dařilo, používal to třeba i herec Darth Vadera, Dave Prowse, jehož tým to používal na prodej merche ze Star Wars, tak to byznysově moc nešlo.

Přemýšleli jsme tedy nad tím, co udělat, abychom mohli postavit nějaký funkční SaaS. Ta hlavní myšlenka byla jít do jádra toho MarTechu, chtěli jsme tam zůstat. Jelikož nám to moc nešlo, tak jsem pracoval v Koření od Antonína, dělal jsem tam marketing e-shopu a dělal se i mailing. Chyběl mi tam ale nějaký nástroj, ve kterém by jednoduše šlo shromažďovat chování lidí. Co dělají na e-shopu, co mají v košíku, nebo co nakoupili a na základě toho potom třeba udělat segment lidí, co koupili z určité kategorie, nebo jim automaticky poslat nějaké retenční e-maily. Tím, že jsme společně pracovali i na tom e-shopu, nás to dost přivedlo na to udělat ten nástroj sami.

To byl tedy ten hlavní směr, jak jsme se k tomu dostali a skutečně to tak funguje. Lidé, kteří používají tyto CRM nástroje pro komunikaci se svými zákazníky, pro nás jsou to primárně shopy, s tím pracují každý týden určitě alespoň jednou, někdo každý den. Obsluhují tím e-mailové kampaně, SMSkové kampaně, reklamní retenční kampaně na Skliku a na Google Ads. K tomu jsme se tedy dopracovali tímto způsobem.

Jak dobře definovat první verzi produktu? 

Martin Hurych

Máte tedy produkt a to je důležité říct, protože spousta mých klientů o produktu sní a vy už ho máte. Pojďme lidem, kteří teprve po produktu šilhají, říct, jak jste přistupovali k několika věcem. Vidím vlastně dvě zásadní věci, jedna je, s čím vyrazit do světa, aby to už dávalo hodnotu, ale nebyl to pro mě overkill a dokázal jsem relativně rychle začít vydělávat peníze. Ta druhá je, jakmile jsem s tím venku, tak přichází hromada požadavků, co by ještě a jak je prioritizovat. Tyto dvě věci bych s tebou chtěl probrat. Jak jste třeba přistupovali vy k tomu úplnému začátku, když jste si říkali, co budete dělat? Jak jste si ohraničili to, co je pro vás už dostatečně dobré, za co se nebudete stydět a půjdete s tím do světa?

Ladislav Hrbáček

S tím jsme měli trošku problém a i právě proto nám to trvalo celkem dlouho. Ten produkt jako takový je strašně široký a ve světě ho vyvíjejí násobně větší týmy, než jsme byli my, nebo jsme i teď. Občas je to pro nás overkill, jsme si toho vědomí, snažíme se na tom pracovat, ale dost často se nám stává, že nám trvá dlouho, než to právě vydáme, abychom s tím byli spokojení. Líbí se mi třeba metoda Shape Up od 37signals, kteří omezují ten cyklus na 6 týdnů, aby něco vydali. To jsme ale nebyli schopní dostat k nám, protože ty funkce nám přijdou na tak dlouhý běh, aby potom byly dobré, že se nám úplně nechce vydávat jak z těchto startupových pouček. Nám to trvá a pak si myslíme, že to je to nejlepší, co jsme dokázali udělat, ale teoreticky to je podle všeho chyba.

Máme například SMS kampaně a kdo je chce, tak je může používat. V každé SMS je odhlašovací odkaz odhlasit.se, takže to, co mě nejvíce štvalo na SMS, asi to štve úplně všechny, jsme takto vyřešili. Jde tam vkládat personalizace přes hvězdičku, není třeba tam psát *|vokativ a teď se bát, jestli lidem přijde vokativ, nebo jestli jim přijde jejich jméno. Stále jsme to ale ještě nevydali úplně na široko, protože jsme zjistili, že má půlka lidí špatně čísla v CRM, že jim tam chybí předvolby, takže to pořád dopékáme. Chtěli bychom potom ale říkat, že jsou to ty nejlepší SMS kampaně, které kdo má, že se s tím nejlépe pracuje. Na tvoji otázku tedy nevím, jestli dokáži takto odpovědět, protože my to pravděpodobně overkillujeme a možná to nebylo v určitých chvílích to nejlepší.

Martin Hurych

Když se vrátím úplně na začátek, jak jste třeba rozhodli, s čím půjdete ven, za co se nebudete stydět? Jak jste si zjišťovali, co je pro klienta opravdu zajímavé a kdy už je to spíše vaše hračka?

Ladislav Hrbáček

My jsme moc průzkumu nedělali. Prostě nám přišlo úplně jasné, že by to tak mělo být, že tou dobou ty nástroje takto moc nevypadaly, ale bylo jasné, že když vlastním e-shop, tak chci zacílit e-mail jen na určitý segment. My jsme chtěli, aby to šlo snadno udělat a aby to fungovalo automaticky, že si to nainstaluji a mohu to používat jako běžný člověk, nemusím být specialista. My jsme měli samozřejmě vymyšlenou obrovskou množinu těch různých druhů segmentací. Definice MVP byla, když přijdeme za e-shopem a ukážeme mu to, tak aby se nadchnul a chtěl to a aby opustil svůj existující mailingový nástroj a přestal posílat na jeden list jednou týdně všechno. Nám to hodně trvalo, takže jsme si na to na začátku dali nějaký time frame, ale trval nám dlouho vývoj, déle, než jsme čekali. Myslím si, že jsme trochu i nafukovali ten produkt, ale to je otázka. Navíc nám potom začaly docházet finance a museli jsme to řešit dále, jestli bude potřeba sehnat investici.

Kdy ukročit od vlastních plánů k zákaznickým požadavkům?

Martin Hurych

K tomu se dostaneme. My jsme tady ještě nezmínili, že vy máte odnož. Ty jsi říkal, že ten core produkt je pro e-commerce řešení pro e-shopy, nicméně v historii se stalo, že jste udělali relativně dlouhý odskok k realitám. Já se o tom tady nechci úplně bavit, mě spíše zajímá to, co vás přiměje ukročit od vaší naplánované roadmapy a s čím se má zákazník šanci a za jakých podmínek dostat prioritně do toho, co chcete rozvíjet vy. K tomu má spousta lidí různé přístupy, většinou je to ale tak, že když dost zaplatíš, tak všechno odkládáme a vyvíjíme pro tebe. Jak je to u vás?

Ladislav Hrbáček

Tak to úplně nebylo. My jsme určitě nechtěli přijmout zakázku pro někoho a něco někomu vyvinout. To, co se nám stalo, bylo, že ta naše roadmapa, kterou jsme si určili, že spustíme MVP, tedy minimální produkt, který ti zákazníci budou chtít koupit a používat, jsme víceméně nestihli. Měli jsme celkem mizerné platy a buď jsme tedy museli najít investora s nějakou mizernou valuací, protože když nejsou zákazníci, není produkt, tak ta valuace je likvidující, nebo jít jinou cestou. My jsme z toho prvního byznysu, Tabfoundry, znali parťáky v Dánsku, kteří přeprodávali ten nástroj lokálně. Jeli jsme jim tedy ukázat prvotní verzi toho Leadhubu a je to nadchlo a říkali, že mají v plánu udělat něco podobného, ale ještě pro realitky. Vypadalo to, že to stihneme třeba za 3 až 6 měsíců vyvinout, odmítli jsme jim vývoj na zakázku, ale udělali jsme takový joint venture, takže to byl náš společný projekt. To je tedy porušení další startupové poučky, laser-sharp focus, který jsme tedy neměli, ale i tak se to povedlo. Vyvinuli jsme nástroj, ve kterém si makléři spouští sami celkem sofistikované reklamy na více reklamních sítích, Adform, Facebook, Google a generují si tam i kreativu. To znamená, že jim to generuje i bannery domů a funguje to v tom Dánsku celkem dobře. Nám to také pomohlo, protože jsme z toho měli revenue a tehdy nám to na chvíli pomohlo přemostit tu nouzi, protože nám nabídli nějakým způsobem spolupracovat zčásti finančně.

Martin Hurych

Kdy se tedy zákaznický požadavek dostane do vaší pipeline, vašich vlastních nápadů, co se má ještě s Leadhubem stát?

Ladislav Hrbáček

Leadhub je pro e-shopy, tam to řešíme nejčastěji. Je tam několik faktorů, které ovlivňují to, co dále dáme do vývoje. Pro mě osobně to je přítok od lidí, kteří se věnují podpoře. Jednou za čas si děláme reporty, co je nejčastěji opakovaná věc, co i lidi štve a co fyzicky poptávají za konkrétní funkci, což je tedy první vstup. To má ohromnou váhu, protože když se nám to podaří, tak jsou ti lidé úplně šťastní, že přestanou psát na tu podporu, což podpoře uleví. I přesto, že máme tisíce shopů, jsou tam fyzicky třeba dva, tři lidé a úplně v pohodě se to stíhá. Pro nás je tedy veliká priorita, aby byli lidé šťastní a to je win-win, protože oni jsou spokojení a nám spadne množství support requestů.

Potom samozřejmě máme nějakou svoji produktovou vizi, kam chceme ten produkt směřovat. Ta je daná nějakou naší budoucností, kde chceme být a zároveň i co se děje na trhu. Teď přišla veliká rána s umělou inteligencí, takže je jasné, že se tomu všechny ostatní nástroje budou věnovat. My to tedy také musíme zprioritizovat. Myslím si, že ta hlavní odpověď je hlavně slovo klientů, ale ovlivňuje to samozřejmě i to, že v rámci toho týmu máme několik mikrotýmů a ty funkce, které chceme dát do vývoje, mohou být ve frontě nějakého týmu, který nemá čas. Někdy tedy zprioritizujeme něco s menší důležitostí, protože tým, který na tom může pracovat, má zrovna čas, ale nebylo by efektivní, aby začali dělat něco jiného, v čem třeba nejsou nejrychlejší.

Martin Hurych

To znamená, že pokud bych byl já jeden veliký e-shop a měl nějaký speciální požadavek, tak se do vaší roadmapy nedostanu?

Ladislav Hrbáček

To by musel být e-shop typu Alza, nebo něco takového a musela by tam být podmínka, že to budou používat, ale o to my se ani nesnažíme.

Martin Hurych

Čistě na základě požadavků a statistiky nejvíce vyžadovaný požadavek jde tedy do vývoje.

Ladislav Hrbáček

Ano, nebo když jsou to menší věci, což se také hodně často děje, když něco stihneme za den, za tři, tak to děláme pro jednotlivé klienty, když víme, že to je v souladu s naším směrem. To se děje tak dvakrát měsíčně, že něco vyvineme vyloženě pro jednoho člověka, ale my víme, že to je něco širšího, co se nám určitě do budoucna vrátí. Snažíme se tedy vycházet vstříc i takto, ale nejsou to veliké projekty.

Martin Hurych

Co tě z hlediska produktu naučilo dnes už zavřené Tabfoundry?

Ladislav Hrbáček

Tabfoundry nás utvrdilo v tom, že to je možné, že jsme to sice nezmonetizovali, ale za rok, nebo za dva se nám podařilo, že to lidé skutečně začali používat. Dalo nám to tedy primárně pocit, že to jde, jen jsme měli špatný produkt na špatném místě toho MarTechu. Stačilo to tedy udělat znovu, ale dostat se více k tomu jádru, aby to ti lidé opravdu potřebovali, aby to řešilo nějaký jejich reálný problém.

Martin Hurych

Kolik vás je ve firmě?

Ladislav Hrbáček

Teď nás bude asi 18.

Co nabízí novým kandidátům na pracovní pozice?

Martin Hurych

Firmy vaší velikosti mají většinou problém, nebo výzvu v nabírání lidí do týmu, protože takovýchto firem je v Čechách relativně hodně a mladší generace si dnes vybírá podle spousty parametrů. Co nabízíte vy, abyste si ten tým udrželi dlouhodobě a možná i rozvíjeli?

Ladislav Hrbáček

Je pravda, že jsme měli dost problém přijímat lidi. To se projevilo tak, že jsme na začátku přijímali prakticky všechny lidi, co známe, ale nebylo to přes inzerát. Až poslední dobou se nám podařilo sehnat super lidi, které jsme neznali a přišli přes inzerát. S tím, co jim nabízet, jsme měli také veliký problém, protože tu jsou veliké firmy, které slibují super podmínky, krásné kanceláře, pracovat na něčem globálním, takže je to pro nás výzva. V tomto ohledu jsme třeba změnili kanceláře, protože nám to vždy bylo tak nějak jedno, i když už nás bylo poměrně dost. Měli jsme v Karlíně fajn místo, ale nebylo to vůbec pěkné, takže jsme si potom řekli, že to zlepšíme, aby to pro ty lidi bylo lepší.

Co si myslím, že nám funguje a na co jsme asi přijali ty lidi, je svoboda. U nás není time reporting, víceméně jsou jen denní stand-upy, v odrážkovém seznamu si napíšeme, kdo co ten den dělal, ale nikdo nikoho důkladně nehlídá. Funguje to, daří se nám přijímat lidi, kteří se to nesnaží šidit, navíc by to bylo vidět, protože by za nimi nebyla ta hotová práce. Nepotřebujeme tedy žádné timesheety a lidé dělají, odkud chtějí. Když někdo přijde, tak jsme samozřejmě více spolu, ale pokud potom chce odjet na čtvrt roku někam a účastní se našich stand-upů, reaguje a samozřejmě pracuje, tak nám na tom nezáleží. Určitě prioritizujeme, když ten člověk je s námi tady v Praze, ale jinak je nám to jedno. Teď se nám daří už i lépe finančně ohodnocovat a s těmi lidmi komunikujeme i tu naši vizi, co dál, která je docela přitažlivá.

Jak kontroluje výkonnost týmu?

Martin Hurych

Když nemáte timesheety, jak tedy kontrolujete výkonnost těch jednotlivých lidí?

Ladislav Hrbáček

Timesheety nemáme, ale pokud poslouchají nějací vývojáři, tak ví, že pokud se používá Git, nebo jakýkoliv verzovací systém, tak je tam vidět, kdy se komituje. Máme takové ne úplně vynucované pravidlo, že by se mělo pushovat každý den. Ty změny, které ten člověk udělá, by se měly objevit na repozitáři. Hlavně je to ale vidět na tom výstupu, protože kdyby člověk neměl výstup, tak to hned uvidíme. Někdo je tak dobrý, že ty věci dokončí rychleji a neměl by za to být trestaný, ale zároveň už si říkáme, protože už nás je více, jestli to není až moc svobodné. Řešíme tedy, jestli bychom to neměli řešit nějak lépe.

Co stálo za rozhodnutím nevzít do firmy investora?

Martin Hurych

Vy jste se rozhodli, že nebudete mít investora. To je pořád, byť už se tady nějací lidé objevili, relativně výjimka. Spousta lidí sní o tom, že nabere investora, napumpuje firmu, prodá, zbohatne a odjede někam na Bahamy. Teď to samozřejmě hodně zjednodušuji, takže se všem omlouvám. Co stálo za rozhodnutím rozvíjet to sami za vlastní peníze?

Ladislav Hrbáček

Jsou tam dva zásadní faktory. Leadhub jsme založili prakticky v 5 lidech a máme poměrně rovnoměrné podíly. Já jsem nad tím zpětně pochyboval, jestli to není špatně, ale pro nás to bylo super, protože kdybychom neměli prakticky stejné podíly, tak by se na mě už dávno vykašlali. Nám tedy strašně pomohlo, že jsme všichni na stejné lodi. Kdybychom navíc na začátku přijali investici, tak by si ten investor vzal desítky procent, dostali bychom nic moc peníze a to by nás demotivovalo.

Druhý důvod, který přetrvává i teď a s tím určitě budou souhlasit lidé s podobnou zkušeností, je, že pokud přijde nějaký větší investor, který už to má propracované, tak má potom požadavky na reporting. Šijí do toho, přichází tam ztráta svobody, najednou se stávají ti foundeři nepřímo podřízenými tomu fondu, oni je něčím straší a mají na ně páky. To se nám úplně nelíbí. Já určitě neprohlašuji, že nikdy nevezme investici, možná ji budeme potřebovat, ale pokud bychom nemuseli, tak bychom byli rádi, abychom ji neměli. Investici tedy nepovažuji za velikou slávu, na druhou stranu to chápu, protože když do firmy vstoupí investor, který má za sebou velikou historii, tak je to důkaz, že je ta firma opravdu hodnotná.

Jak dosáhnout 10% globálního trhu?

Martin Hurych

V přípravě jsem načetl, že máte tajný sen mít 10 % globálního trhu ve vašem segmentu. Každý musí mít veliký sen, mně se to hrozně líbí. Jak se takového snu dá dosáhnout bez externích investic?

Ladislav Hrbáček

Když se o tom teď bavíme, tak mi to přijde absurdní, ale když se pak člověk podívá na příběhy typu WeWork, tak je vidět, že když ti lidé mají správný přístup k věci, tak mohou i z kanceláří udělat Unicorna. Dost mi to otevřelo oči, jestli někdo viděl WeCrashed, nicméně možná bych spíše řekl třeba jednotky procent než těch 10. Jak toho dosáhnout, to úplně nemohu prozradit, protože to je něco, čím bychom si trošku vzali sami sobě vítr z plachet, ale určitě to nebudeme moci udělat stejně, jak se to dělá teď. Ten trh je už obsazený hráči typu MailChimp, Klaviyo, ActiveCampaign, takže ten trh je rozdělený, už je to vlastně dané. Dalo by se říct, že se tam i nakupuje, MailChimp byl koupený za hodně peněz, takže to určitě neporazíme, když budeme hrát stejnou hru. Budeme potřebovat udělat nějaký hack a tím bych to asi uzavřel.

Martin Hurych

Teď mě napadlo, když jsi mluvil o MailChimpu, máte nějakou exit strategii, nebo se vidíte ve firmě do důchodu?

Ladislav Hrbáček

Nemáme. Je pravda, že už to děláme opravdu dlouho, že to je i na nás poznat, ale já bych řekl, že my nesprintujeme, my jedeme takový maraton. Máme svoje rodiny, není to tak, že bychom chodili domů v 9 večer, zkrátka to musí být udržitelné. Potom to tedy trošku déle trvá, ale jsme za to rádi, protože asi každý ve výsledku potom uzná, že je důležitější rodina, než mít nějakou super úspěšnou firmu.

Jak vypadají obchodní aktivity Leadhubu?

Martin Hurych

Napadla mě teď ještě jedna věc, jak jsme se bavili o těch segmentech a konkurenci. Vy děláte nástroj na prodej sebe sama pro ty e-shopy. Jak se prodáváte vy, jestli náhodou kovářova kobyla nechodí bosa?

Ladislav Hrbáček

E-shopy jsou B2C, takže prodávají zákazníkům, my prodáváme B2B, to znamená, že naši zákazníci jsou e-shopy. Náš typický zákazník je malý, střední e-shop, takže tam jsou e-shopy se stamilionovými obraty, ale zároveň jsou tam třeba ženy na mateřské, nebo začínající podnikatel, co něco vyrábí a neplatí nám nic. Ta škála je široká, což je docela zajímavé. My máme takový pyramidový přístup, že chceme, aby to mohla používat moje mamka, ale zároveň máme zákazníky, kteří jedou do hloubky a mohou si tam programovat své věci, mají tam třeba napojená call centra. Potom ale máme trochu problém s tím, že jsme vnímaní jako jednoduchý nástroj, i když je docela složitý.

Každopádně náš marketing je obsahový marketing. To znamená, že píšeme o tom, co děláme, snažíme se pomáhat a vzdělávat, jak by se to mělo dělat. Píšeme o mailingu, takže to je kanál obsahového marketingu, který pomáhá se SEO, můžeme ho dávat na své sociální sítě a pak je promovat pomocí reklam na širší publikum. Máme i nějaké svoje sales, je to zatím malý tým, ale funguje to. Cílíme hlavně na mailing a podobná konkurenční slova. To znamená, že vysloveně si vybírají e-shopy a oslovují, vyhledávací reklamy, klasika, to znamená, cílení na mailing a podobná konkurenční slova.

Martin Hurych

Kdybych měl tedy produkt, kterému věřím, že je na světové úrovni, nebo je minimálně tady ve střední Evropě unikátní a nikdo o něm zatím neví, jak bych s ním měl jít ven?

Ladislav Hrbáček

To je takový můj paradox, co jsem si vždy opakoval, když budu mít nejlepší produkt a nikdo o něm nebude vědět, tak budu vydělávat 0 Kč. Když ale budu mít špatný produkt a budu ho skvěle prodávat, tak budu v balíku a tak mi někdy přišly i některé nástroje. Udělat produkt není ta nejtěžší část, nejtěžší je ho prodávat. Potom typicky vyhrávají lidé, kteří neumí udělat produkt, ale umí prodávat a mohou pak prodávat vlastně cokoliv, takže mají v určitém úhlu pohledu navrch.

Podle mě nejjednodušší, nebo nejpřímější cesta je taková, že ten produkt, který mám, řeší nějaký problém pro nějakou skupinu lidí. Nejlepší je tedy se věnovat těm lidem, co je trápí a když potom skutečně člověk řeší něco, co je skutečně trápí, tak oni ho nevnímají tak, že jim něco prodává, oni ho vnímají, že jim s něčím pomáhá. Proto funguje obsahový marketing, což je de facto psaní obsahu, který nemá primární snahu prodávat, ale má primární snahu pomáhat, a typicky pak může i vyhrávat ve vyhledávacích dotazech na Googlu.

Co jsem také pochopil, že je dobré, když lidé, kteří ještě nemají technického co-foundera a chtěli by nějaký technologický startup, tak ohromná hodnota je budovat tu komunitu dříve, než vůbec vznikne ten produkt. Jeden startup na finance, jmenoval se, myslím, Mint, nejdříve udělal portál, kde jen psal o osobních financích. Sbíral si svůj mailing list, svůj following na sociálních sítích a měl tak obrovskou komunitu, které pomáhal slovy řešit problémy s financemi, že když potom spouštěl ten produkt, tak už to poslal na svůj list statisíců lidí, kteří tyto věci řeší. To mi tedy přijde nejlepší, reálně to pomáhá a i kdyby se nic jiného nepovedlo, tak to alespoň pomáhá.

Martin Hurych

Jak jste to dělali vy?

Ladislav Hrbáček

My jsme to takto nedokázali udělat. Ten většinový přístup je takový, že ti lidé jsou zahledění do toho produktu a myslí si, že prodeje půjdou samy. V tomto ohledu jsme to tedy určitě mohli udělat lépe, mohli jsme tu komunitu vybudovat dopředu.

Martin Hurych

Děkuji. Držím palce, ať se ti tvůj ambiciózní sen alespoň zčásti plní a ať je o Leadhubu slyšet čím dál tím více. Díky za návštěvu.

Ladislav Hrbáček

Díky moc za pozvání.

Martin Hurych

Vidíte to, dnes jsme nakoukli do kuchyně jednoho z mnoha startupů, které tady naštěstí rostou a mají globální ambice. Pokud jste se v tom, co jsme tady s Láďou probírali, zhlédli a zamysleli se nad třeba zrovna vaším startupem, tak jsme svoji práci udělali dobře. Pokud se tak skutečně stalo, tak likujte, sdílejte a povídejte o nás všude, kde to jen jde, protože jak tady vždy říkám na konec, jinak se o nás svět nedoví. Mrkněte určitě na www.martinhurych.com/zazeh, kde kromě této epizody jsou i všechny ostatní. Mně už nezbývá, než jen držet vám palce a přát úspěch, díky.

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page