top of page

122 | JAKUB HERINK | JAK SPRÁVNĚ ZVOLIT EFEKTIVNÍ CLOUDOVÉ ŘEŠENÍ



Všechno máte na telefonu, tabletu i počítači. V nejnovějších verzích. Okamžitě synchronizované napříč všemi zařízeními. Odevšad máte přístup ke všemu. Z lyží, kavárny, pláže u moře. Ať už v kapse máte jablko, nebo zelenou příšerku. Už vám ani nepřijde, že by to mělo být jinak. Tohle je benefit cloudu. Tak zřejmý, že už o cloudu v těchto případech ani nemluvíme. Prostě to tak je. 

 

No a pak přijdete do práce a svět se změní. Alespoň ten pracovní. Protože ten přece musí být bezpečnější. Proto musíme mít data u nás v serverovně. Nebo dokonce u ajťáků v kanceláři, pěkně pod stolem. A k datům nesmíme z osobních zařízení. A už vůbec ne vzdáleně. Jenže … je tenhle přístup opravdu bezpečnější?  

 

Osobně na to mám názor poměrně jednoznačný. Všechny svoje aktivity už mám přes deset let „v mracích“. K mojí plné spokojenosti. I bezpečnosti. Jenže já jsem jeden.  

 

Jak je to ve firmách jsem se musel zeptat někoho zkušenějšího. A tak jsem si vzal  do studia Jakuba Herinka, obchodního ředitele Geetoo Technology. Společně jsme téma probrali opravdu zevrubně. Čeho jsme se dotkli? 

 

🔸 Kdy je správný čas na přechod do cloudu? 

🔸 Jaké jsou typické blokátory přechodu do cloudu? 

🔸 Pro koho cloud není? 

🔸 Jak v případě trablů z cloudu ven? 

🔸 Co dělat při přechodu z cloudu do cloudu? 

 

Jakub pro vás připravil i bonus. Tentokrát nejde o písemný materiál, ale … Poslechněte si epizodu a zjistěte sami, co vám Jakub přichystal.



 


JAK SPRÁVNĚ ZVOLIT EFEKTIVNÍ CLOUDOVÉ ŘEŠENÍ (PŘEPIS ROZHOVORU)


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnešní Zážeh bude o cloudu, ale neděste se, dnes tady nebudeme mluvit jen o tom, proč do cloudu a jak je skvělý, ale probereme možná i trochu důležitější věci, co s tím, když se to s cloudem úplně nepovede. K tomu jsem si vzal hosta z nejpovolanějších, Jakuba Herinka. Ahoj. 

 

Jakub Herink

Ahoj, Martine. 

 

Co Jakuba nejvíc překvapilo v psychologii vztahů? 

 

Martin Hurych

Martin je šéfem obchodu ve společnosti Geetoo Technology. Začnu úplně jinak než od obchodu a od cloudu. Ty máš rád psychologii vztahů, tak mě zajímá, co tě třeba nejvíce překvapilo. 

 

Jakub Herink

Všeobecně se dá asi začít tím, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Dost často to tím skončí a lidé už nad tím moc nepřemýšlí, ale pak je zajímavé se nad tím zamyslet do té hloubky a začít vůbec řešit to chápání. Já jsem přečetl pár knížek a baví mě to číst, baví mě se tím vzdělávat. Naštěstí mám i skvělou partnerku, takže v tom nejsem sám, tu to baví také, což musím říct na začátek, že je dobrý začátek toho, že to má smysl. Musel jsem tedy vysvětlovat, že to není proto, abych to dělal jen pro sebe, ale že ten benefit z toho můžeme mít všichni.  

To zásadní je chápat vůbec ty myšlenky a chápat to, co ten druhý člověk říká. Krásný příklad je, že když jde o něco zásadního, kde mi třeba může jít o zdraví, tak moje partnerka nevnímá tu situaci úplně pozitivně, rozčílí se a je nepříčetná. Já jsem to vždy historicky bral tak, že jsem nechápal, proč na mě křičí, že vím, že dělám něco, co je na hraně, ale když si to potom člověk vyříká a pochopí, tak zjistí, že to je vlastně jen její obrana a projev toho, že o mě má strach a to je celé. Z toho důvodu je pak dobré se právě zamýšlet nad tím, co znamená to, muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Každý můžeme vnímat trošičku jinak tu danou situaci, ten daný problém a stejně tak ne na každou ženu bude fungovat, že jí koupíme diamant, ale bude radši, když s ní vyjdeme třeba na procházku. 

 

Čím se Geetoo Technology zabývá? 

 

Martin Hurych

Rád bych, abychom se k tomu vrátili třeba ještě potom v obchodu, každopádně teď se podíváme na cloud a Geetoo Technology. Jak ses do Geetoo Technology dostal, jaká je v krátkosti tvá profesní cesta a abychom chápali, z jakého úhlu pohledu to budeme dále komentovat, co je Geetoo Technology, jak jste velcí a co vlastně děláte? 

 

Jakub Herink

Předcházelo tomu to, že kolem roku 2003, 2004 byl takový ten boom internetových kaváren a tohoto světa. Já jsem měl štěstí a narazil jsem na skvělé lidi v centru Prahy, kteří mi poskytli prostor a mohl jsem tam provozovat internetovou kavárnu. Zároveň jsem byl partnerem 100MEGY a stavěl jsem počítače klientům na míru. To mě bavilo, vůbec už řešit to, že každý má jiné potřeby a jinak to vnímá a počítač do kanceláře bude asi trošku jiný než pro nějakého nerdíčka, který si to potřebuje udělat pořádné, ať to funguje a bude na tom hrát hry. 

Potom jsem zakotvil na 6 let v AUTOCONTu, kde jsem působil v roli system engineer. Tam jsem pomáhal už firmám stavět infrastrukturu, starat se o tu jejich infrastrukturu, co mají u sebe, aby se zajistil ten chod toho všeho a navrhoval jsem, kam to směřovat potom dál. Radil jsem jim, jestli si mají koupit tohle nebo tamto, aby to zafungovalo tak, jak oni potřebují. To byl takový můj vstup do toho IT světa.  

Geetoo Technology je na trhu už zhruba 20 let a tam se začalo webhostingem a vývojem webových aplikací a podobných věcí. Postupem času se z toho začalo přetvářet trošku něco jiného. Už to nebylo o tom, že se dělají čistě weby, což dnes stále frčí a stále je to rozhodně zajímavý trend. Potom ale přišly požadavky klientů, kdy kluci, zakladatelé byli ve fázi, kdy pomáhali napsat e-shop a najednou v té firmě začali řešit propojení na sklad, propojení na různé věci okolo. Ten vztah už tam byl vybudovaný a ti lidé začali řešit, jak mají dělat něco dál a jak mají třeba provozovat tu infrastrukturu. Z toho se začala právě přidávat další část v Geetoo, kdy jsme začali řešit už i provoz právě ekonomických systémů, ERP, CRM a podobných přímo v cloudu. To jsme ale byli ještě hodně na začátku cloudu, to bych nepojmenovával tak, jak cloud vnímáme dnes. 

 

Jaká je situace na trhu s cloudem v B2B byznysu? 

 

Martin Hurych

Když jsem se připravoval na toto téma, tak jsem si říkal, že osobně jsem v cloudu už asi 10 let, kdy existovaly první Dropboxy, OneDrive a podobně. Já vlastně na jednu stranu nechápu, proč je to pořád ještě téma, protože já v tom žiji dlouhá léta, lidé okolo mě v tom žijí dlouhá léta, každý telefon je dnes napojený na cloud, nicméně okolo sebe slyším, že v byznysu to tak ještě zdaleka vůbec není. Můžeme si tedy nějakým způsobem vydefinovat nebo popsat tu situaci, která v tuto chvíli okolo cloudu v té byznysové a podnikové sféře je? 

 

Jakub Herink

Je to určitě skvělé přirovnání. Ono to tak je a dost často, i když se potom bavíme s klienty, tak jim třeba na tu první dobrou to ani nedojde, že dnes používáme iCloud nebo OneDrive, SharePoint a všechny Office 365, takže to standardně používáme. Nemají tam ale to spojení, že už se vlastně jedná o cloudovou službu, že už se jedná o něco, co je v cloudu. Je vtipné, že i v dnešní době narazíme na firmu, která se brání jít do cloudu, ale samozřejmě jejich zaměstnanci právě ten cloud používají a kolikrát je to IT na ty firemní věci. Dost často se nám ještě stále stává, že firmy v České republice nebo na Slovensku rozdělují cloud a cloud. Office 365 je pro ně jedna věc, ale pak když se bavíme o provozu těch ERP a CRM, tak to je úplně jiná disciplína. Říká se tomu infrastructure as a service a to je právě možná ta hranice, kterou jsme tam nevědomky tou terminologií udělali, že ty společnosti stále vnímají, že je cloud trošku něco jiného. Pak samozřejmě narazíme na to, že když jim popisujeme, o co jde a jakým způsobem to funguje, že už je to pro ně snáz uchopitelné a že už se mohou tím směrem posouvat. Rozhodně ale platí to, že je dnes stále spousta firem, které tu infrastrukturu nebo ta ERP, CRM nebo všeobecně cloud nepoužívají na ty aplikace, co by mohly. Většina firem to používá jako úložiště fotek nebo dokumentů, ale na tu infrastrukturu jako takovou to využívá stále relativně malé procento. 

 

Jaké jsou typické blokátory přechodu do cloudu?  

 

Martin Hurych

Co jsou ty typické blokátory u firem, které nechtějí do cloudu? 

 

Jakub Herink

Je jich více, ale nejčastěji je to rozhodně to, že mají pocit, že to bude hrozně nebezpečné, že to bude o tom, že nad tím nebudou mít kontrolu. Samozřejmě jsou lidé, konkrétně zase zmíním ty geeky, ale nemyslím to rozhodně hanlivě, co jsou hračičky a milují mít ten server, rozbalovat ho z té krabice a dávat si to u sebe do toho racku. My bychom tam najednou přišli s tím, že jim to chceme sebrat. Stejný pocit je i u těch majitelů, že teď to mám u sebe, teď to mám tady a mám to pod kontrolou, mám jistotu a ať se bude dít cokoliv, tak se s tím nic nestane, protože to mám tady. Realita je ale taková, že když se budeme bavit o bezpečnosti, dnes je populární ransomware, tak to, že to máme lokálně, je daleko zranitelnější, než když se budeme bavit o cloudových infrastrukturách. 

 

Martin Hurych

Nehledě na to, že je to vystaveno potenciální fyzické hrozbě. 

 

Jakub Herink

To stoprocentně. Bohužel už jsme v době, kdy i tornáda se nás týkají a zrovna v mé bublině to rezonovalo hodně, protože se to dotklo i data centra na Moravě. Naštěstí to nemělo žádný dopad, jen je to trošku pocuchalo zvenku, ale je to přesně tak, že dnes už mám pocit, že si nemůžeme být jistí ničím. 

 

Kdy je správný čas na přechod do cloudu? 

 

Martin Hurych

Humorná historka, o které jsem slyšel, vytopený server od ucpané toalety. S tím nic nenaděláš. Napadlo mě, kdy je tedy dobrý čas do cloudu jít? 

 

Jakub Herink

Asi záleží na pohledu, s kým se bavíme a v jaké jsme fázi. Pokud je firma zrovna v momentě, kdy vybírá nový ekonomický systém a myslí si, že je super to spojit s tím, že bychom přešli do cloudu, ne vždy je to úplně správný krok. Je dobré to rozdělovat na projekty, je dobré si říct, co teď zrovna potřebuji řešit. Když budeme vyměňovat třeba infrastrukturu jako takovou a řeším, jestli mám nakoupit nové servery, nebo jít cestou cloudu, je to ideální čas. Pokud ale měním aplikace, tak tam může nastat to, že změním aplikaci, změním infrastrukturu a teď je někde problém a já nevím kde. Je to v tom, že jsem změnil tu aplikaci, nebo v tom, že jsem změnil tu infrastrukturu? Je to moc kroků najednou a je dobré si to rozdělit. 

Zase se ale nedá říct, že existuje relativně jednoduché pravidlo, kdy je ten správný čas. Je to o té diskusi s tím klientem a říct si, v jaké té fázi se nachází a co jsou teď ty potřeby, které on má. Co by měl být vůbec ten game changer pro něj, že by měl jít do toho cloudu, je flexibilita, je to rychlost, je to ta bezpečnost. Dost často se potkáváme s tím, že na klienta byl v předešlém třeba půl roce ransomware útok a on se bojí, co bude dál. Bojí se, že bude opět napaden, takže chce jít tou cestou a radši se zabezpečit tím cloudem. To může být zase ten moment, kdy si říct, že jdeme touto cestou. 

 

Proč potřebujete cloudovou strategii?  

 

Martin Hurych

Možná to bude moc silné slovo, ale chápal bych správně, že tedy potřebuji nějakou cloudovou strategii? 

 

Jakub Herink

Je to tak. Tím, že dnes je cloud prakticky cokoliv a je všude kolem nás, jak jsi sám řekl, už ho používáš x let a už jsme si na to nějak zvykli a i ty společnosti do toho přecházejí, tak se objevuje ta druhá část toho problému a to je cloudový chaos. I v našem segmentu máme spoustu klientů, kteří přešli do cloudu před těmi 10, 11 lety, kdy to opravdu bylo v plenkách. Ti už to mají všechno naučené, už ví, jak postupovat, ví, co provozovat, ví, jak to celé uchopit a jaké aplikace si vybírat. Našimi klienty je ale i hodně menších a středních firem z výrobního sektoru a ty donedávna měly ještě fax. Teď jsem zrovna shodou okolností mluvil s partnerem, že ještě provozují faxové služby pro pár klientů. Teď ale chtějí udělat takovýto obrovský krok dopředu a samozřejmě se může stát, že to začne drhnout. Tím, že to začne drhnout, tak začnou řešit, jestli udělali krok špatně, tak ho udělají jiným směrem a tím do toho vnesou ještě více chaosu a více se do toho zamotají. Oni potom přijdou s tím, že mají něco v Azure, něco v AWS, něco v Googlu, pak mají něco u lokálního providera a teď jim to celé spolu nefunguje. Je to pomalejší, než když to bylo doposud a buduje se v nich taková ta nenávist v cloud a nenávist v to, že dokud to měli doma pod stolem, tak to fungovalo a teď šli do cloudu, je to dražší a nefunguje to.  

Reálný příklad z našich klientů je, že klient se takto rozhodl jít cestou Azure, protože v tom viděl ekonomický smysl, že to bude levnější než to provozovat u nás v cloudu. Vzhledem k tomu, že ten klient byl evropský, tak potřeboval, aby to bylo dostupné všude. Vzali to tedy jedna ku jedné, jak to měli u nás, zmigrovali to do Azure a očekávali fakturu, že přijde relativně podobná, o něco nižší, než přijde od nás. Najednou jim ale přišla dvojnásobná faktura, než chodila od nás. Oni nechápali proč, když je to vlastně to stejné. Potom nám tedy volali, že s tím potřebují pomoct, takže jsme to zoptimalizovali, udělali jsme trošku nad tím tu strategii, vymysleli jsme jim vůbec, co dává smysl v tom Azure mít a co je dobré dát jinam a 2, 3 měsíce na to už jim chodily nižší faktury. 

 

Pro koho cloud není? 

 

Martin Hurych

Pro koho tedy cloud není? Kdy by ses zamýšlel toho klienta odradit od cloudu? Digitalizace, automatizace, cloud rovná se, chci být moderní, chci být připravený na výzvy příchozích let. Kdy bys to tomu klientovi rozmlouval? 

 

Jakub Herink

Já mám rád příběhy, protože se to potom lépe chápe a mám skvělý příběh přesně na toto téma. Je to pár let dozadu, kdy jsem byl u jednoho klienta, shodou okolností to byla zase výrobní firma. Ten člověk byl strašný nadšenec do cloudu, opravdu na něm šlo vidět, že je ten technologický člověk, co se chce posouvat a miluje to. Přijel jsem tam, začali jsme se o tom bavit, on u nás už v té době zálohoval svá data a chtěl to právě posunout a vzít všechno, co má ve firmě, a dát to do cloudu. Když jsme se s ním začali bavit, tak z něj vylezlo, že na ten ERP systém má napojené výrobní stroje. To může být jeden zádrhel, ale v momentě, kdy by měl třeba dobrou konektivitu, tak to nemusí být až takový problém. On měl ale konektivitu od lokálního providera, kde neměl zajištěné nic, že to bude fungovat a že se může stát, že to třeba 5 dní nepojede a ten provider by z toho neměl žádný postih. Realita ale byla, že v momentě, kdy by neměly ty výrobní stroje přístup k tomu ERP systému, tak by nefungovaly a on by nevyráběl. Já jsem mu říkal, že se omlouvám, že chápu, že jsem tady za cloudového providera, ale on nemůže jít do cloudu. Já mu mohu garantovat dostupnost a všechno, ale pokud mezi tím je ještě ten článek, kde ta dostupnost není garantovaná, tak to není správná cesta. Shodou okolností na mě pak ještě přišla stížnost, ale já jsem věděl dobře, proč jsem se takto rozhodl.  

Tam, kde je na tom něco extrémně závislého, co je lokálně u té výrobní firmy, tam se to ukazuje hrozně hezky, bych nad tím rozhodně přemýšlel, jak to uchopit. Já neříkám, že to nemůže být cesta, mohou být dnes nástroje, jak to zabezpečit alespoň zčásti, ale už to bude drhnout a už bych tam nad tím přemýšlel. 

 

Jak v případě trablů z cloudu ven? 

 

Martin Hurych

Co když tě neposlechneme, do cloudu půjdeme a pak se ukáže, že jsi měl pravdu, jak z cloudu ven? 

 

Jakub Herink

To také moje oblíbené téma, exit strategy, ono je to takové docela kontroverzní. Dnes už spousta firem, co se cloudem zabývají, VMware a ostatní, tu exit strategy samozřejmě vnímá a vnímá, že to může být složité téma pro klienta. Je pravda, že na těch obchodních jednáních ne každý to vytáhne, protože proč by se měl zmiňovat, že nebudu spokojený v cloudu, vždyť přece budu spokojený v cloudu, ale stát se to může. Firma bude expandovat, najednou je po celém světě a už nepotřebuje lokálního cloudového providera, už potřebuje Azure nebo někoho, kdo je po celém světě, ať to dává smysl. Tam je samozřejmě ten problém, který může s tím přijít, že pokud nad tím zase nepřemýšlí ta firma už na začátek, že tato situace může nastat, tak to vezmou a nějak to tam dají. Když se ale potom budou dostávat z toho cloudu pryč, tak je to rozsáhlý projekt.  

Také jsme to už zažili, že přesně toto nastalo. Od matky ze zahraničí přišlo nařízení, cloudová strategie ne, všechno bude lokálně a oni byli v pozici, kdy už tam toho měli hodně a nevěděli, jak z toho ven, protože to bylo situované na toho daného poskytovatele. Určitě základ je vybírat si poskytovatele, kteří vůbec nabídnou tu možnost odejít. My to s klienty řešíme na těch schůzkách, ať nad tím vůbec takto přemýšlí, ať nejsou naším rukojmím, protože to není správný obchodní vztah mezi námi. V momentě, kdy to s klientem sepíšeme hned na začátek a hned si určíme, co se stane, když, tak i ten klient pak k tomu přistupuje daleko lépe. Rozhodně dnes ty nástroje jsou a z těch cloudů se dá odejít, ale jsou stále ještě dnes cloudoví provideři, kde ta cesta zpět je složitá a hodně bolí. 

 

Co dělat při přechodu z cloudu do cloudu? 

 

Martin Hurych

Teď je asi dobré si ujasnit, jestli to je z cloudu do cloudu, nebo jestli jdu z cloudu zpátky do těch racků.  

 

Jakub Herink

Je to obojí. Když vezmu nás, tak my se snažíme používat ty nejvíce profanované nástroje, jako je VMware a to nabídne klientovi to, že ať už se potom rozhodne jít kamkoliv, tak relativně jednoduše může. Pokud na té druhé straně je ten VMware, tak může jednoduše. Pokud se budeme bavit o tom, že se používají jiné nástroje, může to drhnout. Neříkám, že to je nereálné, ale může to drhnout, může dojít do situace, že bude migrovat čistě jen data, nebude migrovat aplikace, rozjede to celé znovu a jen si přenese data. Vždy je ta cesta, ale někdy je jednoduchá a někdy je složitá a je dobré si to na začátku definovat a určit, co ho čeká a co může nastat, když bude potřeba od toho odejít. 

 

Co zvážit předem pro minimalizaci případných problémů? 

 

Martin Hurych

Teď jsme si prošli, kdy do cloudu, jestli do cloudu, co když se něco v cloudu nepovede nebo případně jak z cloudu. Co bych já z pozice, když o tom všem teprve uvažuji, si měl připravit za data, měl bych něco zvážit, aby ta cloudová strategie minimalizovala tyto potenciální průšvihy, o kterých jsme se teď bavili? 

 

Jakub Herink

Je to určitě ta vize té společnosti, kam to chce posouvat. Chceme expandovat, chceme se rozšiřovat tímto směrem nebo kdo má být náš klient? Má to být státní sektor, nebo to má být komerční sféra, budu jenom v Evropě, nebo budu celosvětově? To jsou zásadní otázky, které pak při výběru té cloudové strategie mají dost zásadní roli. Pokud chci expandovat, tak pro mě nemá smysl být lokálně zavřený nějakým cloudovým providerem, co je jen v České republice.  

Stejně tak mohou být různé zákony, které do toho mohou vstoupit. Třeba v loteriích nebo v kasinech mají dost striktní pravidla, jestli tam musí být v České republice nebo když se budeme bavit o kasinech na Slovensku, že musí být pouze na Slovensku. To jsou všechno věci, které do toho mohou vstoupit a je dobré to vědět v tom úvodu a rozebírat to s tím klientem. Dost často narážíme na to, že na tu schůzku přijde IT a ten moc nepřemýšlí nad tím, kam ta firma má směřovat. My se tedy potom musíme doptávat a zjišťovat, protože ne vždy vám dáme infrastrukturu a je hotovo. 

 

Čí úkol je vytvořit cloudovou strategii? 

 

Martin Hurych

Ty jsi teď narazil na velmi citlivé téma. V těch menších a středních firmách, čí úkol by byla ta cloudová strategie nebo vůbec strategie IT? Mnohdy vyčleněná osoba v těchto firmách není, majitel tomu moc nerozumí nebo se tím ani zabývat nechce, protože na to třeba nemá čas. Často vidím, že tyto věci jako digitalizace, automatizace, cloudifikace spadnou pod ekonomického ředitele, který se ale radši babrá v číslech, než by řešil IT, kterému vlastně moc nerozumí. Kdo by to měl tedy dělat? 

 

Jakub Herink

Je ideální se potkat se všemi. Pokud to tam je takto rozložené, jak popisuješ, tak není rozhodně jeden decision maker a není jeden člověk, který by o tom měl rozhodnout. 

 

Martin Hurych

Já rozumím tomu, že ty si to musíš obšlapat na všech těch stranách. Pokud se teď posadím na židli toho potenciálního majitele firmy, který říká, že se musí připravit na budoucno, chce expandovat, kdo ideálně by měl v té firmě být ten, který interně posbírá ty vnitřní požadavky a sepíše to? 

 

Jakub Herink

Ideálně ne ten IT, protože ten je IT a spíš ho to zajímá z pozice té infrastruktury. Pokud to ale bude ten ekonomický ředitel nebo to bude majitel, není to špatně. Když se ale budeme bavit o té obchodní části, tak z praxe je jasné, že pokud to zadáme finančnímu řediteli nebo ekonomickému řediteli, tak to úplně nebude mít to, co potřebujeme. Proto je lepší pak udělat jeden, dva, tři mítinky, kde se potkáme se všemi a probereme vůbec ty jejich potřeby a z toho pak jsme schopní si vzít něco a něco jim doporučit. Pak můžeme udělat další mítink, kde se potkáme a sladíme si, jestli to vůbec dává za ně smysl.  

Pokud to mají takto rozložené, není dobře určit jednoho, protože ten vždy bude upřednostňovat ty svoje potřeby v ten daný moment a pak může nastat problém. Jakákoliv změna vždy bolí a vždy na tom někdo bude hledat to špatné. Pravidlo je, že v momentě, kdy uživatelům cokoliv kdykoliv změníme, tak vždy to bude špatně. Jestli v informačním systému jen změním tlačítko z červené na modrou, tak je to veliký problém a tady se bavíme o tom, že děláme veliký zásah do infrastruktury a celého chápání. Může to být o tom, že jim změníme pravidla v bezpečnostech, že najednou jim nebude stačit jen napsat heslo 123, ale bude to dvoufázová autentifikace. Proto je dobré mít ten palec nahoru od všech těch lidí, ať jsou s tím ztotožnění, aby pak těm uživatelům byli všichni schopní vysvětlit, proč to vlastně dělá a proč ta změna přichází. 

 

Martin Hurych

Chápu správně, že ta cloudová strategie je tedy spíše byznysová než technická? 

 

Jakub Herink

Ano, je to tak. Na začátku se to může zdát, že se bavíme čistě o tom, jestli použijeme tolik CPU a tolik RAM, ale pokud se chceme bavit o tom, že to má dávat hlavu a patu i tomu byznysu a celkově té firmě, tak je to rozhodně rozsáhlejší téma. 

 

Co je multicloud? 

 

Martin Hurych

Ještě jeden terminus technicus létá světem, multicloud. Já jsem navíc zjistil, že vy máte veliké ambice mezinárodní v multicloudu a chcete být ideálně největším expertem na multicloud ve střední Evropě. Co to ten multicloud vlastně je? 

 

Jakub Herink

Jak jsme se už o tom bavili, tak v dnešní době už to není o tom, že tady je více lokálních providerů a tím jsme skončili. AWS, Azure a všichni ostatní do toho trhu také vstoupili. My zaplaťpánbůh a naštěstí jsme také začali chápat to, že Azure jen tak nezmizí a AWS také jen tak nezmizí, že by si Jeff Bezos řekl, že bude lepší zase prodávat jen knížky. Začali jsme to tedy chápat tak, že to je věc, se kterou my dnes musíme počítat a zároveň je to věc, kterou jsme dříve vnímali jako konkurenta. Dnes to vnímáme spíše jako příležitost a jako nějakou přidanou hodnotu a opravdu to je dnes tak, že i Microsoft sám hodně směřuje ty klienty do toho svého cloudu. Už jsou dnes produkty, které si nejste schopní koupit bez toho, aniž by byly u Microsoftu v Azure. V ten moment ale narážíme na to, že najednou ta společnost má část v jednom cloudu, část v druhém cloudu a teď to musí propojovat mezi sebou a musí to celé ladit a dávat smysl. Proto ten chaos, proto i ta cloudová strategie, protože najednou v ten moment může dávat smysl, že budu mít databázi v Azure a v AWS budu mít vývoj. V ten moment je to opravdu multicloud a já se na to musím koukat nějakou multicloudovou strategií.  

Od toho se tu právě snažíme být my, abychom klientům pomohli nejen s přechodem k nám, ale opravdu chápat celý ten svět. Tím, že to už děláme dlouho pro nás, tak chápeme i trošičku ta zákoutí, co jsou za tím někde na pozadí, ať už v AWS, v Azure nebo u kohokoliv. Jsme schopní jim potom s tím pomoci a definovat to. Zase je ale dobré chápat, že třeba tak, jak je dnes ten trend okolo multicloudu a všichni používají multicloud, tak cloud ve finále v tomto pojetí může být i to, co já mám lokálně u sebe. Mohu to pak propojit s tím cloudem a najednou i já patřím do toho multicloudu a už to rozšiřuji o další část. 

 

Jak se cloud prodává? 

 

Martin Hurych

Ty výsledky si dokážeme představit každý, to pod tím a jak se k těm výsledkům dostanu vypadá pro amatéra relativně složitě. Ty jsi obchodní ředitel, kolika obchodníkům teď vládneš? 

 

Jakub Herink

Teď zrovna procházíme nějakými změnami, takže teď nás bohužel na obchodě není tolik, ale měli bychom rozšiřovat. Teď je nás na obchodě nějakých 5, 6 lidí a plánujeme ještě rozhodně růst, takže plánujeme v příštím roce mít minimálně alespoň 10 dalších nových lidí na obchodě. 

 

Martin Hurych

Ta otázka zní, jak se cloud prodává? 

 

Jakub Herink

Rozhodně ne kreditkou nebo minimálně v tom našem pojetí ne. Samozřejmě Azure a AWS jste schopní si vyklikat jednoduše, ale myslím si, že ta naše přidaná hodnota a to, co Geetoo dělá Geetoo, je to, že tomu dáme tu naši tvář. Řešíme to s tím klientem i u něj a bavíme se s ním právě o těch jeho potřebách, a proto potřebujeme i ten obchodní tým, proto potřebujeme ty lidi, protože to nechceme prodávat jen elektronicky. Na rovinu si přiznejme, že my to neumíme prodávat po mailu, že by nám přišla poptávka, my jsme na ni odpověděli a tím to vyhrajeme. Ta naše přidaná hodnota je opravdu ta expertiza, a proto potřebujeme být s těmi klienty a být u nich. U nás je to hodně vztahové, hodně o tom být u těch klientů a řešit s nimi ty denní potřeby, co mají. 

 

Jak pomáhá znalost psychologie vztahů v obchodě? 

 

Martin Hurych

Abychom uzavřeli dnes ten dějový oblouk od psychologie vztahů k psychologii vztahů, ty jsi teď jmenoval vztahy v obchodě, jak ti pomáhá psychologie vztahů v obchodě? 

 

Jakub Herink

Úplně skvěle a nejen to, co jsem načetl. Když se podíváme na děti, já mám dvě děti, mám dva kluky, je tam takové krásné přirovnání, to hrozně rád používám. Když zadám doma dítěti, ukliď si pokoj, je to hodně všeobecný úkol a s největší pravděpodobností na konci toho úklidu já nebudu spokojený. Něco totiž neudělá nebo to neudělá minimálně tak, jak já jsem si představoval. Stejně tak já nemohu přijít za obchodníkem a říct mu, udělej akvizici nebo dotáhni tohoto klienta. Musím mu k tomu dát potřebné nástroje, potřebné podněty, co se k tomu má stát. Neříkám, že bych měl být v roli mikromanažera, to určitě ne, ale musíme si na začátku určit, co od toho očekáváme a co by mělo být tím výsledkem. Když řeknu dítěti, vysaj si, aby tady nebyl drobek, tak už to bude rozhodně lepší než, ukliď si pokoj.  

Ty věci rozhodně pomáhají, co se týče i toho vztahu. Jak jsem říkal, tak každý mluvíme jiným jazykem, žena, muž nebo i v tom obchodě ve finále. Tam je takové krásné přirovnání, když řeknu, jdi koupit židli, tak s největší pravděpodobností asi nekoupíš přesně tu židli, kterou jsem očekával, a to jsme chlapi. Stejné je to i u těch obchodníků. Pokud já potřebuji od těch obchodníků nějaké určité výsledky a aby se posouvali, tak jim musím dávat konkrétní věci a pomáhat jim konkrétně růst. To jsou rozhodně témata, která mně osobně pomáhají. 

 

Martin Hurych  

Tady na tom ztratím ještě jednu otázku, protože typická úloha ve spoustě firem v mé bublině není, dotáhni tohoto klienta, ale jdi ven a prodávej. Co u vás děláte pro to, aby obchodník byl efektivní? Jak mu připravujete tu půdu tak, aby on věděl, co, kdy a jak má dělat? 

 

Jakub Herink

Je to super téma. My jsme si prošli nějakými změnami, ty jsi tady měl i kdysi dávno našeho kolegu Vojtu, se kterým jste řešili i nějaké naše pokusy o expanzi, které úplně nedopadly dobře. Z toho jsme hodně čerpali přesně tímto směrem věci a témata, že nemůžeme předávat tu naši kulturu a to, jak to chceme dělat, protože to musíme mít sepsané, aby ti lidé všichni chápali, co chceme dělat. Naším cílem je teď hodně cpát energii a čas do vzdělávání a do chápání a do posouvání těch lidí. Pro nás je samozřejmostí vzdělávat technické lidi, mít certifikace, mít tam tu expertizu, ale i my jsme byli ve fázi, kdy jsme dost opomíjeli nebo zapomínali nebo spíše brali jako samozřejmost ty softové věci. Už jen to, že bude obchodník vědět, jak se má obléct, že bude obchodník vědět, jak má někoho pozvat na oběd, aby chápal obchodník rozdíl mezi obědem a večeří. Tak nějak jsme žili v tom, že je to jasné, že to z toho je zřejmé, ale došli jsme k tomu, že ne. Tady nad tím musíme tedy strávit daleko více času a daleko více se v těchto věcech posouvat a dávat těm lidem právě ty nástroje a tyto možnosti se posouvat, aby byli pro tu firmu a pro toho klienta tím parťákem, co potřebují. 

 

Bonus 

 

Martin Hurych

Tohle bych tady někdy hrozně rád rozebral detailněji a jestli mohu, tak bych tě tu rád někdy ještě měl. Dnes na závěr, vy jste si pro nás připravili bonus, co to bude? 

 

Jakub Herink

Určitě. Bohužel nemáme bonus, že bychom ho umístili k tobě na web. Přemýšleli jsme nad tím, jak to uchopit a co by tam mohlo být, ale říkali jsme si, že dát tam nějaký vstupní formulář, jak začít s tou cloudovou strategií, bude hrozně všeobecné a není to ten náš styl. Opravdu chceme k těm klientům přijít a bavit se s nimi. Rozhodně bychom ale rádi klientům nabídli alespoň půlhodinku zdarma konzultací a probrání těchto témat okolo cloudu a okolo toho, jak to celé uchopit. Když nás tedy kontaktují, rádi se jim ozveme a zajdeme k nim do kanceláří, podíváme se na to a dáme jim ten čas k dispozici. 

 

Martin Hurych

Máme to směřovat na tebe nebo na kohokoliv z Geetoo Technology? 

 

Jakub Herink

Určitě na mě, ať už na LinkedInu nebo jakkoliv mě kontaktovat. 

 

Martin Hurych

Super, děkujeme moc. 

 

Jakub Herink

Také děkuji, moc děkuji. 

 

Martin Hurych

Vidíte to, cloud jsme probrali zevrubně, doufám, že jsme vám v tom udělali trochu jasno. Evidentně není čeho se bát a když, tak jsme tady měli parťáka na trable. Pokud vás epizoda zaujala, tak jsme naši práci udělali dobře. Určitě ji sdílejte, likujte, komentujte tam, kde se koukáte nebo právě teď posloucháte a podle toho, co vám ta platforma dovolí. Určitě koukněte na moje webovky, www.martinhurych.com, kde v sekci Zážeh je tato epizoda, ale je tam i hromada dalších. Mně už nezbývá, než jen držet vám palce a přát úspěch, díky. 

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page