top of page

126 | MARIE ZUKALOVÁ | JAKÝ JE AKTUÁLNÍ STAV 3D TISKU VE VÝROBĚ




3D tiskárna patří do každé rodiny. Protože si doma vytisknete všechno od další tiskárny až pro vlastní brýle. A možná i mnohem víc. To bylo heslo nedávných let. 

 

Tak se mi přiznejte. Kdo doma 3D tiskárnu máte? A co na ní doopravdy tisknete? Nebo se vám na ni práší?  

 

Bylo by ale lehké házet 3D tisk do koše. Z vlastní praxe vím, že se, možná trochu pod radarem, rozvíjí celá řada zajímavých profesionálních technologií a že se už dnes 3D tisk používá v těch nejnáročnějších technologiích od leteckého průmyslu až po zdravotnictví.  

 

Tenhle rozpor mě zajímá už několik let. Takže když byla možnost to rozebrat před mikrofonem, volba byla jasná. Maria Zukalová. Majitelka a šéfka Solidify 3D, s.r.o. 3DeS, s.r.o. firem, které 3D tisk živí. 

 

Co jsme společně rozebírali? 

 

🔸 Jaký je stav 3D tisku v Česku a na Slovensku? 

🔸 Jaké materiály se dají 3D tisknout? 

🔸 Na jaký typ výroby je 3D tisk vhodný? 

🔸Jaké jsou limity 3D tisku? 

🔸Jak jde dohromady 3D tisk a umělá inteligence?  


Marie dala dohromady i krátký checklist, který vás provede výběrem nejčastějšího 3D tiskového řešení pod názvem „Jak vybrat správně“. Pokud tedy o pořízení 3D tisku uvažujete, měli byste mrknout.

 


 

BONUS: JAK VYBRAT SPRÁVNĚ (Kód bonusu: JVSPR)

 

JAKÝ JE AKTUÁLNÍ STAV 3D TISKU VE VÝROBĚ (PŘEPIS ROZHOVORU)

Martin Hurych 

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Tentokrát po všech službách se budeme věnovat výrobě a to výrobě poněkud netradiční. Poprvé v Zážehu se budeme bavit o 3D tisku a když o 3D tisku, tak s nikým jiným, než s českou královnou 3D tisku, Marií Zukalovou. Ahoj. 

 

Marie Zukalová

Ahoj, hezký den všem. Díky za pozvání. 

 

Martin Hurych

Marie je jednatelkou společnosti Solidify 3D. 

 

Marie Zukalová

Kromě Solidify ještě vlastním firmu na Slovensku, 3DeS, s.r.o. 

 

Jaký koncert jí loni udělal radost?  

 

Martin Hurych

Musíme se dostat k tomu, jak to všechno stíháš, protože ve výčtu tvých koníčků je toho také řádná porce. Já jsem si na úvod vybral něco, co možná na první pohled by k tobě nesedělo. Jaký koncert ti v roce 2023 udělal největší radost a co posloucháš? 

 

Marie Zukalová

Nejvíce asi While She Sleeps, protože jsem byla na Brutal Assaultu, metalovém festivalu. 

 

Martin Hurych

To mě zaujalo. Co tě přitahuje na metalu? 

 

Marie Zukalová

Dvojšlapka. Jak to není dvojšlapka, není to hudba. 

 

Martin Hurych

To znamená, že když běháš, tak s AC/DC a s metalem? 

 

Marie Zukalová

Většinou je tam Rammstein a podobné kapely. 

 

Jak se dostala ke 3D tisku a svým firmám? 

 

Martin Hurych

Rozumím, to se běhá samo. Pojď nám povědět, jak ses tedy dostala ke svým dvěma firmám a jak tě vůbec přitáhl 3D tisk. 

 

Marie Zukalová

7 let zpátky jsem pracovala ještě v korporátu na obchodní pozici a odcházela jsem na mateřskou dovolenou. Jelikož jsem hodně takový workoholik, tak jsem záhy zjistila, že se se dvěma dětmi doma trošičku mentálně nudím, takže mě nenapadlo nic chytřejšího, než začít podnikat. Tou dobou jsme měli rozestavěný dům, tak mi to přišlo takové příznačné, že se určitě nudit nebudu, tak jsem založila firmu.  

Proč 3D tisk? Byla jsem ve spolupráci s hochy s Vysokým učením technickým, kteří tam právě ten 3D tisk zkoumali a tu aditivní výrobu, jak se 3D tisku říká jinak. Řekli mi, že by bylo pro ně dobré, kdyby toho mohli tisknout více a lépe, ale že nemají dostatek správného materiálu pro tu tiskárnu, která to potřebuje pro tu výrobu. Já jsem se tedy podívala, jak na tom ten trh je, co se tady dodává, nedodává, jak jsme na tom, jak jsou na tom v okolí a zjistila jsem, že tady je opravdu větší poptávka než nabídka, tak jsem otevřela e-shop. 

 

Martin Hurych

To zní hrozně jednoduše. Co se stalo po tom, co jsi otevřela e-shop? E-shop si otevře dnes leckdo za půl hodiny, to se jednodušeji říká, než se dělá. 

 

Marie Zukalová

Je to tak. I mně trvalo půl hodiny otevřít si e-shop, to není to, co by na tom trvalo nejdéle. Já jsem si nejdříve zjistila, jaké materiály by byly potřeba, něco jsem si o tom načetla a celý ten e-shop buduji od začátku prozákaznicky, aby i ti naši zákazníci rovnou věděli, jak používat ty jednotlivé materiály. Hned od začátku jsme tedy začali psát blog, hned od začátku jsme do toho dávali spoustu textů a naší invence a radili zákazníkům, co s tím. Pořídili jsme si tiskárny, abychom mohli ty materiály tisknout, abychom mohli říct, jaký je dobrý, jaký je špatný a opravdu jsme vybrali ty, které se tiskly dobře a byly za tu cenovku, která byla dobře prodejná pro zákazníky. To zaplnilo tu díru na trhu, která tady byla. 

 

Jaký je stav 3D tisku v Česku a na Slovensku? 

 

Martin Hurych 

K materiálům a možnostem se dostaneme. Já bych začal možná trochu netradičně svojí historií s 3D tiskem, protože když jsme tady jmenovali korporát, tak já jsem v korporátu narazil na 3D tisk nějakých 12, 15 let zpátky. Dával se tomu hrozný hype, stavěly se před 3D tisk téměř neuvěřitelné historky, s čím nám to pomůže a ve finále jsme to používali jen pro ukázání modelu managementu, jak skvělé budou naše výrobky. O spoustu let později se začalo experimentovat s kovem, s tiskem kovů, ale ta historka byla pořád stejná, veliká budoucnost, veliké možnosti nasazení, mezitím někde byla fáze v každé rodině 3D tiskárna. Já to moc nepozoruji, tak jako člověk, který je insider, jaký je momentálně stav 3D tisku v Čechách a na Slovensku v rámci těch odvětví, kde se dá nasadit? 

 

Marie Zukalová

Já bych řekla, že jsou dvě roviny, profesionální 3D tisk a hobby 3D tisk. Ty dvě skupiny se navzájem z mé zkušenosti až tak moc neznají, co se týká použití, nicméně dost často se prolínají. Velmi často se stane, že hobby tiskař, nějaký kutil, který si doma sám vytiskne nějaký držáček, přijde do firmy a řekne, že by mohli ty náhradní díly, které se jim kazí na nějakém stroji, vyrábět 3D tiskárnou ve firmě. Tam zjistí, že to mohou používat a pak to tisknou ve velkém a kupují si profi stroje a už se na ten 3D tisk z toho laického pohledu zapomene.  

Nicméně ten 3D tisk se posunul asi zhruba tam, kde se o něm říkalo před 15 lety, že bude. Teď nám 3D tištěné modely a díly létají do vesmíru, hodně se to používá v defence, nahrazuje to spoustu dílů, ať už pro zbraně nebo doplňky pro vojsko. Velmi často se 3D tisk používá v automotive, ať už na prototypování nebo při výrobě nějaké součástky. Využívá se i při opravárenství, protože stroj, který je 30, 50 let starý, už neopravíte z dílů, které byly vyrobené tou dobou, takže se třeba tisknou díly. Pak máme určitě design, to je také taková veliká skupina. To jsou věci, které třeba laik úplně nevidí, ale i taková veliká socha, která někde stojí na náměstí, je teď z bronzu, i když předtím byla stoprocentně vytištěná 3D tiskem. Nějaký sochař si ji vymodeloval, došel s ní na nějakou soutěž, vyhrál a potom se teprve ten model dělal v té fyzické velikosti. Skoro za každým produktem v nějaké fázi bych si troufla říct, že může ten 3D tisk být. 

 

Jaké materiály se dají 3D tisknout? 

 

Martin Hurych

To mě nikdy nenapadlo, že se socha nejdříve tiskne a potom se odlévá. Ta hobby úroveň je hodně o různých typech plastů, až relativně nedávno jsem zjistil, že se dá tisknout hromada dalších materiálů. Pro lidi, kteří třeba ještě ani netuší, co se s 3D tiskem dá dělat, jaká je šíře toho, co se tedy dá reálně 3D tisknout? 

 

Marie Zukalová

Na hobby úrovni se bavíme pořád o nějakém plastu. Většinou je to struna, tenká struna, 1,75 široká, kulatá a v různých barvách z různých typů plastu. Co se týká jiných odvětví, tak se tiskne z betonu, ze skla, velmi často je používaný materiál ve zdravotnictví, velmi často už teď narazíte, že kovové zubní náhrady jsou tisknuté na 3D tiskárnách. Nosiče na bělení zubů nebo rovnátka se také už teď tisknou. Jestli chcete vědět, jestli je máte, nebo nemáte z 3D tiskárny, podívejte se na ně zblízka a pokud na nich uvidíte jemné rysky, tak to určitě dělala 3D tiskárna. Ortotika, protetika, využívá se to všude tam, kde potřebujete speciálně jeden díl pro konkrétního člověka, jak my říkáme anglický název "custom". Například po amputaci nohy zůstane pahýl a ten pahýl je každý jiný, není možné použít stejnou protézu pro každého člověka. U dětí, když rostou, tam je to úplně jasné, takže se pořád dotiskávají další a další. V medicíně je ten potenciál toho 3D tisku teď největší, dokonce se teď testují i tisky tkání, takže materiálů, které by nahradily lidskou tkáň, žilní stěny a podobně. 

Beton se také dá tisknout, tisknou se celé domy, i u nás v České republice má několik firem tiskárny na beton. Jediná potíž je teď vychytat tu správnou hustotu betonu nebo ten správný materiál tak, aby se ten výrobní postup zachoval a aby ta pevnost té budovy nebo toho vytištěného dílu byla taková, jaká má být. Na to se už ale specializují firmy, které se zabývají přímo tiskem z betonu, máme je tady v republice. 

 

Na jaký typ výroby je 3D tisk vhodný? 

 

Martin Hurych

Chápu správně, že 3D tisk je tedy na kusovou výrobu? 

 

Marie Zukalová

Nemusí být na kusovou, může být i na malosériovou, dokonce i na velkosériovou, ale tam už se bavíme o ekonomické stránce věci. Pro vás je 3D tisk zajímavý do té doby, dokud vám ekonomicky vychází nebo potřebujete ten díl mít rychle, ale to je zase ekonomika. 3D tisk využiji tam, kde to potřebuji mít teď hned a nevadí mi cena. Pokud vím, že to obrábění nebo frézování bude levnější, vstřikolis bude vždy levnější nebo budu dělat dvacetitisíce kusů a nechám si to vyrobit v Číně, tam ten 3D tisk bude vždy drahý. 

 

Kdy se 3D tisk začíná vyplácet? 

 

Martin Hurych

Dokážeme od boku dát nějaký odborný odhad pro někoho, kdo ještě nic netiskne, teď jsme ho možná v tom dobrém slova smyslu zažehli a začal by přemýšlet o náhradě části své výroby 3D tiskem? Dokážeme dát nějaký expertní odhad, kde a za jakých okolností se to začíná vyplácet? 

 

Marie Zukalová

Já bych u 3D tisku mluvila o desítkách kusů. Jakmile to bude více jak 10 kusů, už se budeme bavit s velikou pravděpodobností o jiné technologii, pokud to ten dotyčný nebude chtít mít do 2 hodin hotové. Pokud totiž zadáte 10, 20 kusů nějaké firmě, která se zabývá konvenční výrobou, tak buď to pro ni nebude vůbec zajímavá výrobní položka a vůbec ji do výrobního plánu nezahrne, nebo ji zahrne třeba za 2, 3 měsíce. Pokud na to tedy spěcháte, tak ten 3D tisk pro vás bude zajímavý, ale musí se kalkulovat každý výtisk zvlášť. Potom jsou speciální případy, kdy máte velmi složitý díl, který konvenční technologií ani vyrobit nejde. Má třeba sofistikovanou vnitřní strukturu, je vypočítaný podle pevnostních matematických vzorců a tam je ten 3D tisk zkrátka nenahraditelný. 

 

Jaké jsou limity 3D tisku? 

 

Martin Hurych

Kde jsou tedy limity 3D tisku, když se bavíme o technologii, na co bych 3D tisk vůbec neměl zkoušet ani nasadit? 

 

Marie Zukalová

V současné době ten 3D tisk není určitě vhodný pro věci, které jsou v kontaktu s lidskou sliznicí. Není to tak, že by na to nebyly vhodné materiály, ale ten 3D tisk má svoji povrchovou strukturu a není úplně vhodný na udržování a čištění. Mohou se tam zanechávat nečistoty, množit bakterie a podobně, takže tam bych v této fázi byla ještě opatrná. Samozřejmě se bavíme o plastu, pokud bychom tiskli ze skla nebo z kovu, tak je to něco jiného. Další věc, kde je ten limit, je hlavně ten ekonomický a časový rámec. Pokud potřebujete nějaký opravdu veliký sofistikovaný díl typu dům, tak se vám pořád ještě vyplatí, abyste místo obrovských jeřábů a ramene a počítání betonových prvků si zavolali ty zedníky. 

 

Martin Hurych

Zmínila jsi dotek s lidskou sliznicí, ale zároveň jsi mluvila o custom tisku náhrad, protéz a podobně. Jak to jde dohromady? 

 

Marie Zukalová

Tam jde o to, že máte nějaké plasty a vy potřebujete, aby se například neuvolnily při požití. Myslela jsem to tak, že kdyby z toho byly dělané skleničky nebo hračky pro děti, které často strkají věci do úst, mohl by se uštípnout kousek a ten plast opravdu nyní nemůže být zdravotně nezávadný. Prošel totiž tou 3D tiskárnou, která by sama o sobě musela být certifikovaná pro tisk takovýchto věcí. 

 

Jaký nejkurioznější projekt ve firmě tiskla? 

 

Martin Hurych

Co nejkurióznějšího jste tiskli nebo u čeho nejkurióznějšího jsi v jakékoliv fázi toho projektu byla a na co jsi nejvíce pyšná? Co jste u vás možná technologicky nejsložitějšího tiskli? 

 

Marie Zukalová

To je trošičku složitá otázka. Já mám pocit, že někdy ty kuriozity nám tam vyskakují samy, když někdo přijde a chce vytisknout sošku něčeho, co absolutně nedává smysl. Teď jsme zrovna tiskli různé postavičky z nějakých komiksů, které byly ještě zvlášť upravené a někdy až vulgární. To si potom říkám, že to snad ani nemusím vidět. Velmi často se mi stává, že třeba přijdu do firmy, která od nás odebírá materiál, myslím si, že ta firma s tím materiálem něco dělá a zjistím, že ho používá na úplně něco jiného, než jsem myslela. Jedna firma například pronajímá jeřáby a my jsme zjistili, že používá náš materiál a tiskne si pažby pro své airsoftové zbraně. Je to někdy zvláštní. Tiskli jsme i prototyp pro lékaře na nástavec pro gynekologické vyšetření, taková dlouhá tyčka, protože zvažoval jinou anatomii toho zařízení. To bylo asi to nejzajímavější. 

 

Jaké jsou bariéry, že některé firmy ještě 3D netisknou? 

 

Martin Hurych

Co je podle tebe důvod, že ti, co ještě netisknou a vycházelo by jim to podle všech těch pravidel, které jsme si tady řekli, pořád netisknou? 

 

Marie Zukalová

Já si myslím, že je to nedostatečná znalost o té technologii, jak se používá. Jsou totiž tiskárny, u kterých zmáčknete čudlík a ony začnou tisknout a vypadne vám hotový model. Ty tiskárny existují, jsou poměrně drahé a vyžadují docela velikou údržbu, tam se bavíme o strojích, které jsou řádově ve statisících. Pak je samozřejmě ta nižší, střední třída tiskáren i pro kutily a tam se bavíme o částkách od 5 tisíc za tiskárnu, možná i levněji. Ta už ale zase vyžaduje mít to know-how toho nastavení, vědět, jak tu tiskárnu mám použít, jak vyčistit trysku, ze které jde ten tavený materiál, vědět, který materiál si mám koupit a podobně. Tam se obávám, že ty firmy se zaleknou, že by musely mít nějaké sofistikované znalosti, které nemají. Tam jsme schopni zase pomoci my, protože ty kurzy pro ty zaměstnance a pro ty firmy děláme. 

 

Martin Hurych

To mě překvapuješ, protože pokud jsem si tu danou věc vyráběl dnes jinou technologii, tak velmi pravděpodobně se musím starat o jinou technologii. Není to tak? 

 

Marie Zukalová

Ty konvenční technologie jsou ale zažité a je spousta lidí, kteří vám řeknou, jak je to správně, jak je to špatně a jaký stroj udělá tohle a umí tohle. Tam je to zažité, jsou na to normy, ISO normy a podobně, takže tam je to jednodušší. Když chcete tu technologii nahradit, tak samozřejmě jsou nějaké parametry, které musíte vědět, aby ten výsledek byl stejný jako z té konvenční výroby, ne-li lepší. My se tedy ptáme zákazníka, jaké chce, aby to mělo mechanické vlastnosti, pružnost, pevnost, musí to odolávat nárazům, bude to zatěžované třením, budou na to sahat lidské ruce. Dále potřebujete chemickou odolnost, ty lidské ruce budou zamazané od nějaké chemikálie, tak aby se vám ten plast pod rukama nerozpustil. Potřebujete, aby to vydrželo teplo, zimu, sluneční paprsky, UV záření a budete to chtít v modré barvě, protože je to vaše firemní barva. Je spousta věcí, které si musí ten zákazník odpovědět, a když si odpoví, tak my jsme mu schopní říct, že to tak lze udělat. 

 

Jaké parametry musím zvážit před 3D tiskem? 

 

Martin Hurych

Když už jsme se dali do výčtu, co bych si měl dát dohromady předtím, než se případně rozhodnu? Ty jsi připravila i bonus, kde to potom celé shrneme do nějaké kompaktní a materiální formy. Dokážeme si projít ty body, co já kromě toho typu materiálu a těch vlastností, co očekávám od výrobku, musím projít, abych zjistil, jestli 3D tisk je něco, co bych měl seriózně ve firmě zvážit? 

 

Marie Zukalová

Typické ve firmě je, co nejčastěji kupuji a neumím si to sám vyrobit, co se mi ničí a nejsem schopný si to sám opravit nebo co bych rád měl a nejsem schopný to sehnat. To jsou tři takové otázky, které když si položím a napadne mě nějaká věc, tak ta je zpravidla řešitelná tím 3D tiskem. 

 

Martin Hurych

To znamená, že to jsou dvě defenzívní otázky sám pro sebe a ta první byla ofenzívní, výrobní. Je to tak? 

 

Marie Zukalová

Ofenzívní, výrobní může být samozřejmě také tam, kde se mi to vyplatí nebo nejsem schopný to v tuto chvíli vyrobit svou technologií a potřeboval bych ji vylepšit, tak mohu ten 3D tisk také zvážit. 

 

Martin Hurych

Máme tedy materiál, typ nasazení, co dále potřebuji zvážit? 

 

Marie Zukalová

Potřebuješ zvážit, jestli umíš pracovat s těmi 3D modely. To znamená, jestli máš schopného pracovníka nebo jestli jsi schopný dostat ta 3D data toho jednotlivého výtisku a buď toho člověka můžeš naučit, aby si je uměl dát nebo ho naučit, kde je správně stáhnout. Ne vždy to samozřejmě jde, ale lepší je si je vymodelovat, abys měl ta 3D data. Potom už stačí vědět, který materiál použít a můžeš dát ten čudlík a tisknout. 

 

Martin Hurych

Zní to hrozně jednoduše. 

 

Marie Zukalová

Ono to není tak složité, jak to může navenek vypadat. Většina našich tiskařů, kteří začínali a poslali nám je z firem, do dvou dnů tiskli úplně parádně. 

 

Jaká je role 3D tisku v R&D? 

 

Martin Hurych

Bavili jsme se o servisu, bavili jsme se o výrobě. Ten důvod, kdy já jsem někdy před těmi 12, 15 lety k tomu čichnul poprvé, byl rapid prototyping, cesta R&D, vývoje, výzkumu, toho jsme se vůbec nedotkli. Jaká je dnes role 3D tisku ve vývojových odděleních? 

 

Marie Zukalová

Tam to většinou začíná. Tam je úplně nejpoužívanější a tam to berou už jako samozřejmost. 3D tisk už mají snad všechny R&D týmy. 

 

Martin Hurych

Já budu trochu podezíravý. Berou to jako samozřejmost v tvojí bublině, nebo jsme opravdu tak daleko, že každé druhé R&D centrum tady má 3D tisk? 

 

Marie Zukalová

Bavme se o R&D týmech ve strojírenství. R&D tým na Filozofické fakultě určitě asi nic takového používat nebude, nicméně dovedu si představit, že místní údržbář by určitě 3D tiskárnu užil. 

 

Jaké jsou trendy v 3D tisku? 

 

Martin Hurych

Když jsme koukali 15 let dozadu, jaký je výhled třeba na 5 let dopředu? Kam se 3D tisk sune? 

 

Marie Zukalová

Když se podíváme od nás na západ, který je zhruba 3 roky před námi, kde jsem se dívala na poslední prognózy, tak je tam neustálý růst. Očekává se, že použití 3D tisku se zvedne ještě o nějakých asi 50, 60 % během dalších 5 let a to se bavíme jen o plastu. V kovu je to mnohonásobně více, tam už se uvažuje o zavedení nějaké klasické standardní výroby. On už se teď hodně kovový tisk používá v té medicíně, to už jsem zmiňovala, ale velmi často se třeba používá i v letectví. V momentě, kdy vy certifikujete ty stroje, aby mohly tisknout náhradní díly do Airbusu a podobných velikých strojařských celků, tak ten 3D tisk bude zahrnut mezi klasické technologie. 

 

Martin Hurych

Měli by se ti, co mají slévárnu, bát, zavřít a nakoupit 3D tiskárny? 

 

Marie Zukalová

3D tiskárny mají svoje ekonomické limity a co se týká toho kovu, tak určitě rozměrové. Když budete chtít vytisknout obrovské lopatky nebo lodní šroub, tak to 3D tiskem sice půjde, ale pořád asi vyjde levnější ta konvenční výroba. 

 

Jak jde dohromady 3D tisk a umělá inteligence? 

 

Martin Hurych

Napadlo mě, 3D tisk a umělá inteligence, jak moc to jde dohromady? Vidíš nějaké trendy zrychlení třeba příprav těch modelů? 

 

Marie Zukalová

V tuto chvíli to vypadá tak, že se budeme blížit době, kdy vy řeknete, co chcete vytisknout, a ta umělá inteligence vám vyhotoví model a rovnou pošle do tiskárny. Tam si myslíme, že bude ten posun, takto to bude fungovat do budoucna. Zatím to tak není, zatím se používá umělá inteligence na víceméně nějaký náčrt těch modelů, ale pro získání těch 3D dat nebo tvorbu těch 3D dat to bude úplně stejně jako u textu nebo obrázků, zkrátka vám to vymodeluje 3D data. 

 

Martin Hurych  

Jak daleko je doba, kdy řeknu, že chci převodovku z Mustanga 68 a umělá inteligence mi ji pošle do tiskárny? 

 

Marie Zukalová

Nechci být úplně špatným prorokem, ale já bych skoro řekla, že už to umí, akorát jsou tam nějaké aspekty, co se týká vlastnických práv. Kdybys hledal hodně dobře na internetu, tak už tu převodovku tam možná v těch 3D datech najdeš. Jde jen o to, za jak dlouho ji najde ChatGPT nebo nějaká jiná aplikace a do té tiskárny ti ji hodí. 

 

Jak se podniká dámě v mužském prostředí? 

 

Martin Hurych

Už jsem tady naznačil, že ta moje bublina je převážně mužská, stejně tak ta tvoje. Jak se v tom žije? Jestli jsem dobře četl přípravu, tak vy jste ve firmě těsně pod 10 a samá dáma. Je to tak? 

 

Marie Zukalová

Je to tak. Máme tam teď jednoho muže, ale dlouho jsme byly samé dámy. 

 

Martin Hurych

Jak to funguje směrem do byznysu? Je to výhoda, nebo je to nevýhoda ve smyslu, co ty nám tady budeš povídat, když my jsme ti inženýři a protřelí průmysloví kormidelníci? 

 

Marie Zukalová

Výhoda i nevýhoda. Musím říct, že když jdu do toho byznysu face to face, dělám B2B a jako obchodník navštívím nějakou firmu, strojaře, tak tam trochu vidím ten rozdíl. Se strojírenstvím to nemá nic společného, oni tomu rozumí nejvíce, navíc jsem žena, takže tam to cítím. Co se týká online byznysu, tam prakticky vůbec ne, tam to naopak vidím jako výhodu, protože konkurence si z nás nic nedělá, jelikož jsme samé ženy. Využíváme toho celých 7 let. Na druhou stranu, kam přijdu, tam si mě zapamatují, takže to vidím jako výhodu ve smyslu, že spousta lidí mě zná právě proto, že jsem v oboru, ve kterém jsou většinou muži. 

 

Martin Hurych

Když to takhle pozoruješ, jakou tam vidíš ze svojí pozice tu největší chybu, kterou jako chlapi děláme? Moje zkušenost je, že když do kompaktního týmu přivedu někoho úplně zvenku, ať už je výrazně mladší, výrazně starší, do chlapského ženskou a obráceně, tak to chvilku jiskří, ale ve finále je to většinou veliký posun. Když takhle navštěvuješ ty pánské kanceláře a nejdříve se potkáš s tím opovržením, co je to, co přesvědčí ty chlapy, kromě samozřejmě toho, že máš hromadu informací o té technologii, kterou vládneš, že jsi relevantní parťák? 

 

Marie Zukalová

Já se opravdu potkávám hodně s tím, že mě podceňují, ale většinou to opravdu odbourám třetí, čtvrtou větou, kdy zjistí, že jsem většinou mnohem dál než oni, co se týká znalostí o té technologii. Velmi rádi si tedy nechají zase naopak potom poradit. Přijde mi, že jim to paradoxně není blbé tolik ode mě jako od chlapů. Možná tam hraje roli to ego, že se baví s ženou a ta jim klidně radit může. 

 

Čím Solidify 3D své klienty provede? 

 

Martin Hurych

Ty jsi tady zmiňovala, že máš dvě firmy, že máš e-shop, nicméně před natáčením jsme se bavili, že dokážeš pomoci daleko šířeji. Pojďme si tedy na závěr podcastu říct, co reálně dokážeš pro posluchače a diváky zařídit, nabídnout a s čím můžeš pomoci. 

 

Marie Zukalová

Ta naše výhoda, to, co dokážeme zvládnout, je, že vás dokážeme provést tím 3D tiskem od výkresu až po ten samotný výtisk. Když za námi přijdete a řeknete, že byste chtěli tisknout, ale nevíte co, tak my se půjdeme podívat k vám do firmy a zjistíme, co by se dalo tisknout. Vezmeme toho člověka, naučíme ho modelovat ve 3D, řekneme mu, jak pracovat s 3D tiskárnou. Pomůžeme vám vybrat tu 3D tiskárnu, pomůžeme vám vybrat materiál, naučíme člověka to používat, dokážeme vám spočítat návratnost té investice. Dokážeme vám také doporučit, jakou technologii 3D tisku využít, protože ten tisk ze struny je jen jedna z mála možností, jak tu aditivní výrobu používat. Ukážeme vám, jak udělat postprocessing a ještě vám poradíme, jak to prodat. Shodou okolností včera jsem jednomu startupu takhle radila. 

 

Martin Hurych

To je kompletní 3D akademie. 

 

Marie Zukalová

Víceméně to děláme, ale děláme to opravdu na zakázku s tím, že se na nás zákazník obrátí. Většina z těch věcí je zdarma. Poradenství je zdarma, ta školení, ty materiály, ty tiskárny si samozřejmě musí zákazník koupit. Pokud ta tisková technologie ze strun není pro toho zákazníka vhodná, doporučíme mu jinou technologii, třeba sinteringovou, kdy se tiskne z prášku, ať už kovového nebo plastového. Tam jsme napojeni zase na další profesionální firmy, které mu s tím dokáží poradit. Dokonce jsme schopní vás napojit i na firmu, která by vám ten tiskový stroj mohla prodat nebo vám ukázala ty jeho možnosti. Dokážeme rozhodnout za vás, jestli je to vhodné pro tisk ze struny nebo ze sinteringu, takže jsme schopní od toho výkresu až po ten hotový produkt vám poradit se vším, co se týká 3D tisku. 

 

Martin Hurych

Od stojánku pro mikrofon po křídlo vesmírné lodi. Ať se vám to daří. Přeji, ať 3D tisk jako technologie dále roste, ať máte hromadu spokojených zákazníků. 

 

Marie Zukalová

Děkuji. 

 

Martin Hurych

To byl další opět trošku netradiční díl o technologii, o které se v Zážehu standardně moc nemluví. Pokud jsme vás pro technologii zažehli a pokud už teď chodíte po firmě a zkoumáte, co byste si dokázali vytisknout, tak jsme svoji práci udělali dobře. Pokud jsme se zastyděli, že dámy pořád podceňujeme, tak to jsme také udělali dobře. Každopádně držím palce, přeji úspěch a na závěr musím jako vždy zopakovat, mrkněte na www.martinhurych.com/zazeh, kde už v tuto chvíli pod touto epizodou je Marie slíbený bonus, díky. 

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page