top of page

017 | JAN JELÍNEK | JAK SPRÁVNĚ NA VAŠI PRVNÍ APLIKACI NA MÍRU


Člověk, co s vámi bude tvořit vaši aplikaci musí být odborník v technologiích. Na druhou stranu vás musí umět dobře provést procesem vývoje aplikace a měl by rozumět vašemu byznysu. Měl by být vaším byznysovým parťákem a konzultantem. Určitě by neměl slepě plnit 1:1 to, co mu řeknete.

Jan Jelínek je spoluzakladatel a výkonný ředitel vývojářské společnosti Koala42. Podle vlastních slov k pozici přišel jako slepý k houslím. Zbyla na něj. Kdo ale znáte Honzu víte, jak skromný a sebekritický je. Řízení mu jde, jinak by Koala42 již neměla 2 pobočky – v Praze a ve Zlíně. Kromě toho je duší i tělem sportovec – basketbalista, snowboarďák, plavec. Naplňuje ho i cestování a poznávaní nových míst.


Koala42 je menší vývojářské studio, 15členný tým zkušených a vášnivých vývojářů, zabývajících se vývojem webových a mobilních aplikací. Na trhu je něco přes 3 roky. Za sebou má roky spolupráce s velkými korporacemi i progresivními startupy, díky kterým se dnes může pyšnit bohatým portfoliem zajímavých projektů.


S Honzou diskutujeme o nejčastějších otázkách, se kterými se v každodenní praxi potkávají…


🔸 Jak se malá studia prosazují na trhu?

🔸 Proč je obchodní proces jako randění?

🔸 Kdy je čas začít přemýšlet nad vývojem na míru?

🔸 Jaká jsou úskalí vývoje na míru?

🔸 Kde zákazníci nejčastěji dělají chyby?


Důležité odkazy:


 

PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle, tohle je Zážeh.

Zážeh je počátek akcelerace a akcelerace je něco, co potřebujete, abyste se pohnuli z místa. Tím, že posloucháte tento podcast, za což mimochodem děkuji, tak jste k té vaší akceleraci udělali nejdůležitější, totiž první krok. V Zážehu sdílíme zkušenosti z B2B podnikání. Z obchodu, z inovací, z práce s lidmi i dalších oblastí firemního života.

Dnes budeme akcelerovat s Honzou Jelínkem ze společnosti KOALA42.

Dobrý den, Honzo.


Jan Jelínek

Dobrý den. Děkuji za pozvání.


Martin Hurych

Rádo se stalo.

Honza je spolumajitelem a CEO společnosti Koala42. Jak vznikne název KOALA42?


Jan Jelínek

Člověk přečte jednu dobrou knížku. Tam najde odpověď na všechny otázky, z tohoto číslo 42. Odkaz je ve Stopařově průvodce po galaxii. KOALA? Myslím si, že oddělit se trochu od AB softwaru nebo Software.cz. Nám tohle zvířátko přišlo příjemné, protože nikoho nenaštve.


Martin Hurych

Jsou to féroví medvídci.


Jan Jelínek

Doufám, že nejenom medvídci.


Představení KOALA42


Martin Hurych

Okay, tak pojďme na to. Představte trochu sebe i společnost.

Jan Jelínek

Jsme tým vývojářů, kteří vyvíjí mobilní a webové aplikace. Tvoříme software a specializujeme se hlavně na webové aplikace, které dodáváme našim partnerům. Buď to jsou startupy, kde tvoříme nějaký digitální produkt a vlastně simulujeme jejich vývojářský tým. Dodáváme nějaké know-how. Další noha podnikání jsou velké firmy. My jim vyvíjíme přímo na zakázku jejich software do firmy, který jim pomáhá buďto řídit nějaké procesy, automatizovat nějaké procesy, zlehčovat práci. Převádět jim to z papíru a z Excelu do něčeho, kde to budou mít přístupné odkudkoli. Poslední je, že spolupracujeme s velkými softwarovými domy, kde tím, že jsme úzce specializováni, dodáváme technologické know-how.


Martin Hurych

Specializováni na co? Podobných firem je tu relativně dost - v Čechách a na Slovensku, nemluvě o zbytku světa. Jak se vlastně prosazujete na trhu, jak se prodáváte, jaká je specializace?


Jan Jelínek

Na začátku jsme chtěli dělat všechno pro všechny. Tím, že těch technologií je hodně dneska dostupných, tak jsme chtěli dělat ve všech. Tím, že máme patnáctičlenný tým, nejde úplně všechno pokrýt. Nejdřív jsme se začali technologicky profilovat. Čili budeme dělat jenom webové mobilní aplikace s tím, že to děláme v konkrétních technologiích. Tak jako v minulosti už nepřeskakujeme mezi technologiemi. Hledáme a přibíráme do týmu už jenom specialisty na dané technologie.


Martin Hurych

Prodává se technologie, nikoliv tak, jak je obvyklé třeba bankovní aplikace? Nejde se po výseči trhu, ale jde se napříč trhem po technologii?


Jan Jelínek

No, to byl ten začátek, kdy vlastně jsme se definovali jako firma v nějakých technologií a tím, s čím chceme pracovat. To zabralo nějakou dobu. Pak jsme se začali i specializovat tím, jak jsme měli zkušenosti s nějakým projektem. Teď se snažíme vyprofilovat do pár oborů, ve kterých bychom chtěli být v budoucnu dobří.


Martin Hurych

Takže když vás parťák a spolumajitel vyšle ven a řekne: „Honzo přines zakázku“, kam typicky vyrazíte?

Jan Jelínek

Typicky vyrazím do databáze firem a nejdřív projdu firmy, které máme za sebou reference a říkám si: tohle to se nám povedlo, tohle to bychom dokázali, tuhle hodnotu bychom dokázali předat dál. Poslední dobou vyhledáváme energetické firmy, chtěli bychom se profilovat i do logistiky a v budoucnu i na ERP systémy.


Martin Hurych

Tzn. profilace je cesta, jak trhu říct, kdo jsme, co umíme?


Jan Jelínek

Je to tak. V naší branži existuje spoustu konkurence. I když poptávka je, tak konkurence pořád je velká. V dnešní době sehnat partnera, s kým chcete vyvíjet, není tak náročné jako v menších oborech, kde máte velkou konkurenci a trh je přesycený. Ale sehnat si opravdu zajímavou práci, která vás bude bavit, bude bavit lidi, se kterými to děláte a budete opravdu přinášet tu hodnotu, tak tam už to opravdu chce větší úsilí a nějakou strategii.


Specializace a přidaná hodnota pro klienta


Martin Hurych

Ta strategie, to mě zajímá. Jak poznám, že mi KOALA42 je schopná přinést přidanou hodnotu?


Jan Jelínek

To je dobrá otázka, určitě. Teď na to nedokážu úplně jednoznačně odpovědět, že když si nás najmete, tak za 2 měsíce vám a ve vašem provozu ušetříme 10 %.


Martin Hurych

To jsem ani nemyslel. Já jsem spíš myslel to, jak si mě získáte. Pobavme se chvilku o prodeji. Víme tedy 3 oblasti, ve kterých se chcete profilovat. Jak vypadá váš proces, jak toho zákazníka vůbec začnete přemlouvat? Vysvětlovat mu co přinášíte, co spolu můžete dosáhnout?


Jan Jelínek

Určitě v první řadě musíme nejdřív pochopit jeho a jeho činnost, kterou dělá. V první řadě musíme pochopit jeho podnikání. Musíme pochopit jeho fungování a kde vlastně je jeho byznys model. Tohle když dokážeme dobře vnímat, tak potom můžeme hledat možnosti, kde by se dala nějaká věc v schématu digitalizovat, nějaká věc automatizovat, kde by se dalo co zjednodušit. Přidaná hodnota je v tom, že dokážeme velmi rychle si navnímat toho, kdo sedí naproti nám. Dokážeme velmi rychle navnímat jeho podnikání. Z toho už můžeme začít tvořit. To je dobrý základ. Ale ten proces samozřejmě nějakou dobu trvá.


Obchodní proces


Martin Hurych

Vy jste veselá kopa, ono už to bylo vidět, na podcastu i slyšet. Neodpustím si jednu věc. Viděl jsem váš seznam fází obchodního procesu, respektive názvy těch fází. Říkal jsem si, že to tady musí zaznít. Pochlubte se.


Jan Jelínek

Náš sales plán, jo?


Martin Hurych

Jojo.


Jan Jelínek

No máme to přirovnané k procesu randění. Prosím, ať v tom nikdo nehledá nic škaredého nebo zlého. Máme to pojmenovaný jako Tinder. Na začátku si dáváme firmy a vyhledáváme partnery, se kterými bychom chtěli spolupracovat, se kterými si to dokážeme představit a máme nějakou zkušenost z minulosti. Na základě toho je začneme oslovovat, když najdeme potenciální match. Když to takhle řeknu, můžeme jít na první rande. A jak všichni známe, na prvním rande je důležitý první dojem. Jestli ti lidi si sednou a jestli opravdu dokážeme pokrýt nějakou hodnotu našeho budoucího partnera. Pokud tam zazní tahle tři ano, tak můžeme do další fáze „ano, chci tě, kotě!“ A „za kolik?“. Tahle fáze už je spíš taková administrativní, už se řeší detaily spolupráce. Řeší se, za jakých podmínek a co všechno bude součástí spolupráce a co všechno KOALA42 má přinést do té firmy. A když proběhne, tak potom už je jenom svatba.


Martin Hurych

Chtěl jsem, aby to tady zaznělo. Mně to přijde, a zase to nemyslím vůbec zle, vtipný a nápaditýKdyž jsem si nad tím potom přemýšlel sám, tak mi to vlastně přijde velmi příznačný. Ono vlastně namlouvání si zákazníka je proces randění.


Jan Jelínek

Náš důvod, proč jsme si to takhle udělali, je někde v minulosti. Na začátku, kdy tři mladí kluci založili firmu. Bylo daný, že teď ty budeš dělat to, ty zas tohle, a na mě zbyl obchod. Já jsem zkušenost s obchodem neměl. Dneska to beru, že je to prostě řemeslo. Musí být opravdu na to specialista.

Chtěli jsme si proces udělat zábavný, příjemný pro nás, aby nám tak nevadilo v tom pracovat. Hledali jsme nějaká CRMka, v čem bychom to mohli řídit. Všechno nám to přišlo strašně korporátní, až když to přeženu, některé ty věci byly strašně devadesátkové. U nás nemáme nějaký proces, že po dvou týdnech se člověk musí ozvat, anebo zavolat. Máme to nastavené tak, aby to bylo příjemné v první řadě nám a abychom dobrou energii mohli přenést do obchodu.


Cesta k IT a spolupráce s kolegy


Martin Hurych

Vy jste ani k IT neměl úplně přímočarou cestu…


Jan Jelínek

Ne, ne, našlo si mě to jako slepce housle, no.


Martin Hurych

Jak se to dostalo?


Jan Jelínek

Já jsem začínal s programováním někde na středních školách, ale tam mě to opravdu nebavilo a hned po střední škole jsem tuhle dovednost zahodil. Po pár letech, když jsme zakládali firmu, tak nejdřív jsme se chtěli specializovat na marketing. Přibrali jsme k sobě ještě kolegu Filipa, který teď dělá se mnou. Ten byl vývojář a dokázal mě pro to nadchnout. Dokázal věci vysvětlit mnohem líp, než mi bylo vysvětleno na škole. Zábavně to dokázal přirovnat k určitým věcem. Po velmi krátké době jsme se začali specializovat jenom na vývoj softwaru a já jsem ty věci opět oprášil. Spoustu věcí jsem se musel dovzdělat. A děláme IT.


Martin Hurych

Dneska máte dvě pobočky: Prahu a Zlín, jestli se nemýlím. Dá se nějak porovnat podhoubí nebo atmosféra a možná i podmínky pro vývoj aplikací v Praze a - teď pragocentristicky řečeno - na oblasti?


Jan Jelínek

Tak Zlín je taková oblast s trolejbusem, takže to bylo dost trefné.


Martin Hurych

Já říkám oblast i Brnu.


Jan Jelínek

To je předměstí Zlína. A teď doufám, že se jsem se nikoho nedotkl.

Já si myslím že tam není moc rozdíl. Tím, že přišel COVID, všechno v dnešní době je remote. Nám se začalo stávat i to, že jsme začali do týmu přijímat lidi, kteří nejsou ani z těch dvou měst. Jsou třeba z Brna, jsou z Ostravy. A ten rozdíl je možná v tom, že - a teď nechci nikomu fandit a nikoho protlačovat - na těch menších městech dokážete v dnešní době najít lidi, kteří jsou možná trošku víc spolehlivější. Ale je to vždycky člověk od člověka. Myslím si, že těch rozdílů není moc. My to máme na sebe navázané. Snažíme se spolupráce navázat i s vysokou školou, kde se nám to trochu daří. Je tam pro nás třeba teď víc příležitostí, skrz nové kolegy atd.


Kdy přemýšlet o vývoji na míru?


Martin Hurych

Trochu bych obrátil list. Mám firmu, menší, střední, možná i trošku větší. Kdyby měl začít přemýšlet o tom, že možná i já potřebuju na míru software.


Jan Jelínek

Už včera bylo pozdě.

Martin Hurych

Obchodně skvělý. A teď?


Jan Jelínek

Kdykoliv si uvědomíte, že už třeba věnujete nějakému procesu hodně energie, hodně síly. Dejme tomu, můžete začít s obyčejnou Excelovskou tabulkou, kde většina věcí začíná. Už tam začínáte trochu přemýšlet nad nějakým ulehčením si práce nebo vymýšlením, jak by mohl počítač či software začít pomáhat. Tam už je prvotní náznak.

Pak, chcete řídit nějaký finanční toky nebo finanční záležitosti ve firmě, tak začnete Excelem. Velice brzo ale dojdete na jeho konec. Budete chtít, aby ty věci byly třeba líp vykreslený, dejme tomu, v nějakým dashboardu. Chcete vědět, za kolik jste nakoupili, za kolik jste třeba prodali. Tak tam už narážíte na hranice Excelu. Tam jste došli na konec, tam už začínáte uvažovat nad řešením. Existuje už něco, co můžu koupit a můžu implementovat u mě? Krabicové řešení využiju třeba z 10 %, za zbytek už platím zbytečně jako částku za funkce, které třeba už nevyužiju. Tam už přichází software na míru. Potřebu do toho dostat další lidi, další kolegy v práci, aby se do toho mohli dostat? Teď jsme se všichni zničehonic ocitli na půl třičtvrtě roku na home-officu, takže se řešili vzdálené přístupy. Tam už začíná uvažování nad tím, jak software může pomoct.


Martin Hurych

Už nechci Excel. Nevyhovuje mi cokoliv, co je v krabici. Na co se mám připravit z hlediska vývoje na míru? Jaké jsou třeba pro mě - nikdy jsem to nedělal - hlavní úskalí?


Jan Jelínek

Těch úskalí je hodně a já je rozřazuji - můj osobní názor - do několika vrstev.

Jedna vrstva: Máte ve firmě někoho, kdo je technicky nadaný a může vám to dodat nebo může vám to řídit? Ano, ne? Pokud ne, tak samozřejmě začnete hledat na trhu, kdo vám s tím může pomoct.


Martin Hurych

Pardon, to znamená, že si to napíšu inhouse, nebo?


Jan Jelínek

Pokud máte jako nějaké vývojáře ve firmě, ano


Martin Hurych

Ok, jojojo.


Jan Jelínek

Tak ti lidé vám mohou pomoci.


Martin Hurych

Jasně, rozumím.


Jan Jelínek

Nebo minimálně vám můžou pomoci tím, že řeknou my tohle nedokážeme, ale dokážeme vytipovat firmy, které to dokážou. Pak je potřeba opravdu parťáka, který vám bude rozumět. Někoho, kdo vás spojí mezi světem toho vývoje a vaším byznysem. Dokáže vám ten svět vývoje dobře přetlumočit. Na druhou stranu, dokáže velmi dobře pochopit vaši potřebu. Co vy přesně konkrétně potřebujete a kde vám to má ulehčit práci. Takže je dobré si najít dobrou firmu, nebo dobrý lidi, kteří jsou na jednu stranu spolehliví, zodpovědní a na druhou stranu a vám rozumí.


Martin Hurych

Jak jsem říkal, jsem amatér. Nikdy jsem to nedělal. Jak poznám, že mám proti sobě parťáka, který mi chce opravdu pomoct, a ne někoho, kdo mě chce osejlovat?


Jan Jelínek

Ono je to těžké poznat, to není jenom ve vývoji. Hledáte někoho, kdo vám do toho dokáže donést i trochu nadhledu, nějaké inovace. Dokáže vám poradit. Klidně na začátku s vámi strávit x hodin jenom debatou a nefakturovat. To je, podle mě, asi dobrý náznak, že opravdu má zájem o spolupráci. Pak hodně rozhoduje srdíčko. Jak toho člověka dokážete navnímat. Pak další věc. Podívat se na reference, na úspěšné, ale zároveň jako neúspěšné projekty. Proč skončili a jak to, že ty úspěšné byly úspěšné.


Martin Hurych

Teď jsem teda ve fázi, z mojí strany teďka, „chci tě kotě“. Než se dostaneme do fáze „za kolik“… Je jasný, že podle aplikace to můžou být desítky možná i stovky milionů. Spíš mi řekněte, tu spodní hranici. Mám v kapse 50 000, s tím asi nepochodím?


Jan Jelínek

Pokud potřebujete vykreslit jeden dashboard do aplikace, tak určitě. Je dobré definovat na začátku grafický prototyp, který není ještě oproti vývoji tak nákladný. Kde vlastně můžete všechny své nápady a všechny do toho vložit. My do toho zároveň dokážeme vložit nějaký naše know-how. Kde, jak, co může sloužit. A ty věci se dají upravovat.

Jakmile máte prototyp, tak máte udělaný prototyp rakety do vesmíru, kterou chcete. A teď nastává to zábavný. Ten prototyp se začíná osekávat. Protože vývoj je nákladný a dá se tam opravdu udělat velká finanční chyba a nakonec ani nemít hotové řešení. S tím jsme se v minulosti už potkali, že jsme přebírali třeba software někde, kde to řídil freelancer, nebo to outsourcovali někam mimo republiku dál na východ, a vrátilo se jim řešení, které nebylo hotové, nebylo dodělané. Propálili na to jenom peníze. Je dobré jít postupně, krok pokroku. Víme, že chceme raketu. Ale pojďme začít nejdřív třeba s koloběžkou, se kterou vy dokážete přejet ulici. Abych to přirovnal k něčemu … Začali jsme s tím řízením financí ve firmě … Potřebujete vědět, kolik je náklad na provoz pro vás. Potřebujete, aby se tam dostali dva uživatelé, kteří se dokážou přihlásit odkudkoli. Tak prostě uděláte nejdřív jenom tuhle základní funkci. Nasadíte to, vyzkoušíte to, otestujete to. Funguje to? Super! Můžeme vyvíjet další funkce. Naše doporučení vždycky je - snažíme se to takhle s partnery dělat – aby se nevyvíjel software od stolu. Ptejte se uživatelů a vašich klientů, lidí, kteří s tím softwarem mají pracovat, jak jim to bude jako vyhovovat. Jít postupně po krocích.


Martin Hurych

Tzn. ne hned chtít švýcarský nožík, se všema funkcemi, ale ..teď nevím proč mě napadla tahle …


Jan Jelínek

Ale to je dobré přirovnání, to se mi líbí.


Martin Hurych

… ale stačí mi teda rybička na začátek?


Jan Jelínek

Je to tak. Stačí rybička, se kterou dokážete už něco udělat. Nemusí vás stát na začátku hned milion. Může to být cena v rámci několika set tisíc, nebo nižší řády sto tisíců. Ale už vám může plnit funkci. Už si můžete na ten software zvykat. A pokud je to třeba dejme tomu software, který má generovat váš zisk, digitální produkt, tak už dokážete na něm udělat trakci a dokážete získat první uživatele.


Martin Hurych

Ok. Krok dva?


Jan Jelínek

Krok dva: Všechno to dobře otestovat, zanalyzovat, co funguje, co nefunguje. A co je to, co potřebujete dál. Dejme tomu, že máme účetní software, který vám spočítá na začátku náklady a dokážou se vaši účetní do toho dostat. No jo no, ale teď potřebujete zisky. Takže krok dva může klidně být vytvoření nějaké fakturace a nějaká komunikace s vašimi zákazníky. Už ten software může automaticky odesílat věci a začít ulehčovat účetním práci.


Martin Hurych

Tzn. Postupovat podle byznysových priorit, jestli to dobře chápu.


Jan Jelínek

Je to tak. Tím, že to všechno nezačnete vyvíjet hned na začátku, dostáváte neuvěřitelnou příležitost a možnost během vývoje reagovat na změny. Jak v technologiích, tak i ve vašem byznysu. Dokážete i reagovat na další požadavky. Když si to naplánujete a začněte vyvíjet všechno najednou, tak bohužel už potom tuhle možnost ztrácíte.


Nejčastější chyby při vývoji na míru


Martin Hurych

Tomu rozumím. Možná stejná věc trošku z jiné strany. Tihle nováčci ve vývoji, co by si chtěli pořídit první appku, ať už mobilní nebo webovou … Jaké dělají nejčastější chyby, kromě toho, že chtějí hned švýcarský nožík?


Jan Jelínek

Teď bych trochu, jestli můžu odskočit, zabrousil


Martin Hurych

Jasně…


Jan Jelínek

do našich startupů


Martin Hurych

Zabrušte.


Jan Jelínek

Nejčastější chybou je, že, proces vývoje je začne bavit, že je to pohltí. Na začátku jsme chtěli být třeba strašně pro klientští a ohledně vývoje konzultovat s mladými foundery úplně všechno, vysvětlovat jim. Říkali jsme si, že je to super, že naši foundeři mají povědomí o tom, co děláme. Ale bralo to strašně moc času a nesoustředili se na ten svůj byznys. Pohltil je vývoj. My nechceme, aby founder byl projekťák, od toho tam jsme my. Důležité je na začátek nastavit hranice, kde končí možnost foundera zajít do vývoje a kde ne.


Martin Hurych

Něco jako důvěřuj, ale prověřuj.


Jan Jelínek

Přesně tak. Když s ním začínáme spolupracovat, je dobré si získat důvěru. Co v dnešní době je dost dobré a dost dobrý signál, že founder to opravdu myslí vážně, tak je, že začne mluvit o tom, kdy chce z jeho digitálního produktu získávat první zisk. V našich začátcích nám přišlo: je to jeho věc, je to jeho byznys, nemáme právo do toho tlačit. Ne. My se to snažíme dělat tak, aby co nejrychleji měl něco, co může nabídnou svým zákazníkům a už mohl mít zisk. Protože se nám stávalo, že founder v jeho myšlence zůstal půl roku a začal dělat software od stolu. My jsme se tomu přizpůsobili a spekulovalo se a vymýšlelo se, jak co bude vypadat, jaké funkce ještě přidáváme. Ne. V dnešní době prostě je nejlepší dostat v co nejkratší době nějakou minimální verzi na trh nebo do provozu, otestovat ji a poskytnout ji. Získat tam trakci a pak se rozvíjet. Spoustu velkých aplikací vznikla tak, že byla jenom první základní funkce, pak se začaly nabalovat další. Takže naše doporučení je co nejdřív dostat první verzi, která se může prodávat nebo může získávat uživatele.


Martin Hurych

Ani Facebook nezačínal s miliardama lidí.


Jan Jelínek

Je to tak, je to tak.


Martin Hurych

Okey. Tak začnu podle priorit. Postupně nabaluju funkcionalitu, ověřuju trhem, že je o ni zájem, mám trakci, pokud to digitální produkt, tak dokonce začínám vydělávat. Možná se společně dostaneme tak daleko, že mě napadají další věci, další nápady na funkce. Nicméně představme si, že v jistou fázi jsem na konci toho, co jsem po vás původně chtěl. Tak trochu amatérsky tuším, že tohle není konec toho cyklu.


Jan Jelínek

No, vlastně vývoj je poměrně dost nekonečná věc. To bohužel není tak, že si koupíte stůl, který vám slouží 20 let. Dnes je, bohužel, software živel. Musíte se neustále o něj starat, servisovat ho. Proto se stává ze softwaru nákladná věc. Je dobré si říci, jak tohle všechno ufinancuju, jak tohle všechno utáhnu. V dnešní době těch možností je spousta. Můžu jít za investorem, můžu to táhnout na začátku ze svých peněz a pak rychle získat byznys, který to třeba financuje.


Martin Hurych

Kolik bych měl předpokládat, že vůči základnímu vývoji, amatérsky řečeno, si mám připravit na údržbu.


Jan Jelínek

Náš obor je super díky tomu, že je abstraktní. Úplně nedokážu říct, na kolik to přesně vyjde. Dá se říct nějaký odhad v rámci nějakého toho prototypu, který jsme udělali, ale nikdy nedokážeme říct, kolik to bude stát, bohužel. Je dobré počítat. Víme, kolik nás může stát vývoj na měsíc. Můžeme říct odhadem, že první verze může zabrat tolik až tolik měsíců podle náročnosti.


Martin Hurych

Nevyjádřil jsem se přesně. Tomuhle rozumím. Na začátku nevíte mnohdy, jak bude vypadat finále, tomu rozumím. Mě šlo spíš o to… Řekneme si, tak teďka třeba verze 1.0 je venku a je finální, jestli se dá říct, kolik vůči nákladům dostat se sem mě bude stát údržba verze 1.0 směrem vpřed.


Jan Jelínek

Toť otázka. Máte tam do té verze něco přidávat? Má běžet jenom někde na cloudu? Tam jsou potom jen cloudové věci, takže platíte jenom za údržbu toho cloudu. Běží aplikace ve storech? Je to mobilní aplikace? Chcete platit marketing, aby to lidi nacházeli? Jsou tam tyhle položky. Není to tak, že potřebujete, aby dennodenně někdo za tím seděl a kontroloval, jestli to dobře běží.


Martin Hurych

Na co jako začátečník mám dát dál pozor?


Jan Jelínek

Určitě na to, s kým to budete jako dělat. Dostaly se nám pod ruce už takové smutné příběhy, že někdo chtěl na začátku ušetřit a najal si třeba freelancera, nebo tu službu outsourcoval na východ a platil půl roku těmhle subjektům. Nedostal žádný výsledek, nedostal nic, co by mohl uvést k životu. Takže na začátku opravdu pozor, je potřeba si ten subjekt opravdu velmi dobře prověřit. Má ten člověk za sebou zkušenosti? Klidně si vzít víc nabídek, vzít si jak nabídku freelancera, malé firmy, vzít si nabídku velké firmy, porovnat to. Já neříkám, že KOALA42 je ten nejlepší dodavatel, ale je potřeba si ty nabídky porovnat, udělat si trochu rešerši. V minulosti jsme viděli prostě příběhy, kdy člověk utratil řády statisíců a neměl nic. Vlastně to, co bylo vyrobeno nebo to, co mu bylo dodáno, tak z 50 – 60 % se vzalo a bohužel to nešlo zrecyklovat, nešlo to použít, protože tam byly nějaké zásadní chyby.


Martin Hurych

Jak tomuhle předejít? Znamená to, že musím do svého týmu interně ve firmě vzít někoho, kdo to bude řídit a kdo tomu bude rozumět? Opakuji znovu, já jsem tuhle chvíli amatér, který to nikdy dělal. Jak bych měl vlastně kontrolovat průběh dodávání těch prací, abych nevyhodil ty statisíce a pak vlastně neřekl, hele pro mě to vlastně není.


Jan Jelínek

Těch možností je víc. Větší firma má tu možnost, že může někoho vyčlenit na to s firmou komunikovat. Nebo bohužel jste to sám, a tím pádem ten prvotní výběr musíte uzpůsobit tak, že na to budete chvilku sám. Musíte mít excelovské tabulky, kde máte spočítané, kolik můžete do vývoje investovat. Na druhé straně si musí ti lidi sednout a vědět, že si to společně dokážete celý rok představit, i když přijde hurikán, nebo nějaký problém. Když jste firma a dokáže někoho vyčlenit, tak je to jednodušší, protože my se na toho člověk můžeme obrátit, je nám k dispozici a ta se věc rychle dá komunikovat. Když jste na to sám, tak bohužel do toho musíme trochu energie věnovat.


Martin Hurych

Abych to trochu shrnul - na cestě od makety rakety k raketě potřebuju vědět co chci a v jakých fázích to chci, nebo v jakých funkcionalitách to postupně chci. Řekli jsme si, že nemá smysl chtít švýcarský nožík okamžitě. Mít na to peníze.


Jan Jelínek

Zajištěné investování tomu můžeme říkat.


Martin Hurych

Tak. Mám proklepnutého partnera, kterému věřím, a přestože mu věřím, tak ideálně, řídím projekt sám, nenechávám ho napospas. Je to tak?


Jan Jelínek

Tady ten poslední bod není tak, že on nás řídí. My potřebujeme do softwaru mít dobrý náhled. Potřebujeme k tomu odborníka z té byznysové stránky. Spoustu byznysových věcí se dá dovymyslet.


Martin Hurych

Takže spíš komunikačního parťáka než někoho, kdo řídí?


Jan Jelínek

Je to tak, spíš nějakého komunikačního parťáka.


Martin Hurych

A co jsme zapomněli?


Jan Jelínek

No, zapomněli jsme trochu na trpělivost, protože software dokáže být někdy záludný. Potkáváme se s tím, když něco někde napojujeme. Ne vždy to projde dobře a ne vždy tu chybu dokážeme velice rychle vyřešit, protože je to na třetí straně. Zapomněli jsme na to, že je to dlouhodobý proces, kdy, když uděláme malou věc, je nedostačující.


Martin Hurych

Takže rozhodnutí se pro na míru napsanou appku je vlastně jako výchova dítěte.


Jan Jelínek

Je to proces. Ten člověk, který ten software tvoří, by měl být odborník a orientovat se v technologiích. Na druhou stranu by měl toho svýho partnera, se kterým ten software dělá, tím procesem umět dobře provést. Umět to dobře vysvětlit. Takže nějaký vzdělání by mělo proběhnout a určitě je tam konzultace. Není to tak, že tady je vývojář, developer ten si sedne a to, co vy řeknete, tak on bouchá a vypadne vám to 1 ku 1. Mezi vývojářem a byznysem, nebo mezi digitálem a byznysem, může být i dost černých a slepých děr, a to je potřeba odchytat.


Martin Hurych

Rozumím. Pokud bych ještě odchytávat s vámi, kde vás najdeme?


Jan Jelínek

Nás najdete na našich webových stránkách www.KOALA42. com, které už rok připravujeme nové. Naše kovářova kobyla chodí bosa. Případně spojení k nám do firmy je přes můj Linkedin.


Martin Hurych

Mimochodem, kdybyste si někdo chtěl zahrát Tetris, tak k Honzovi na webovky.


Jan Jelínek

Všechno u nás na webu.


Martin Hurych

Tak jo, děkuju Honzo.


Jan Jelínek

Já taky děkuju.


Martin Hurych

To byl Honza Jelínek ze společnosti KOALA42. Pokud jsme vás touto epizodou zažehli a máte neutuchající choutky napsat si appku, ať už webovou nebo mobilní, na míru, tak jsme rádi. Pokud hledáte další epizody, tak určitě hledejte na YouTubu nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci. Určitě nezapomeňte mrknout na moje webovky www.martinhurych.com, kde bude nejenom tato epizoda, ale i další akcelerační nástroje zdarma. Díky za pozornost, držím palce a přeju úspěch.


(upraveno a kráceno)



bottom of page