top of page

031 | FILIP DŘÍMALKA | JAK DIGITÁLNĚ TRANFORMOVAT VLASTNÍ FIRMU A PROČ TO UDĚLAT


„Pokud chcete skvělé výsledky, skvělou firmu, skvělou produktivitu…. pak k dosažení není nic lepšího než skvělé technologie. Pokud si naopak chcete život zjednodušit, nechcete se stresovat a chcete dělat míň .. i tady jsou k ruce technologie. Důležité je najít cíl, nástroje jsou pouze prostředkem jejich dosažení, nikoliv cílem samotným. Najděte si svoji vlastní motivaci a začněte.“

Filip Dřímalka je majitel agentury EF1 marketing & management s.r.o., zakladatel Digiskills.cz a Digitask.cz, autor knihy HOT: Jak uspět v digitálním světě a zřejmě nejznámější a nejviditelnější propagátor digitální transformace.


Popis jednotlivých firem zdaleka přesahuje místo, které tu máme. Všechny se zabývají automatizací a digitalizací, tvorbou digitálního pracoviště, školením a obecně osvětou digitálních malověrců.


Filip má pro jednotlivé aplikace skutečnou vášeň. Je vidět z něj i z jeho projevu, že to není pouhá póza, ale že si bez appek už svůj život představit nedokáže. Proto se bavíme o následujících otázkách:


🔸Jaký je stav digitální transformace v malých a středních firmách?

🔸Jak si správně vybrat aplikaci na daný úkol?

🔸Jak prosadit digitální transformaci navzdory vlastnímu IT?

🔸Jaké jsou trendy digitální transformace?

🔸Jak udržovat vztahy v hybridních firmách a je to potřeba?


Pokud po poslechnutí zatoužíte zjistit, jak jste na tom s digitální transformací vy u vás, mrkněte na bonusy. Bude vás to stát jen pár minut času a dostanete jasnou představu, kudy kam.


Držím palce a přeji úspěch


 

BONUS


První krok k digitalizaci vaší firmy

Nenechte digitální budoucnost vaší firmy náhodě a získejte průvodce pro její digitalizaci 👉 https://audit.digitask.cz/


Kapitola z knihy "HOT: Jak uspět v digitálním světě" zdarma


 

PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Tenhle Zážeh bude o digitální transformaci, a když o digitální transformaci, tak s Filipem Dřímalkou. Zdravím Filipe.


Filip Dřímalka

Dobrý den, zdravím všechny posluchače Zážehu.


Představení Filipa Dřímalky


Martin Hurych

Filip je majitel agentury EF1, zakladatel Digiskills, autor první knihy o digitální transformaci v Čechách s titulem „HOT: Jak uspět digitálním světě“ a asi nejznámější konzultant a tvář digitální transformace v Čechách. Řekl jsem to přesně?


Filip Dřímalka

Nevím, jestli nejznámější, ale snažím se propagovat výhody digitalizace a trošku motivovat české firmy, aby digitalizovaly více, rychleji a trošku urgentněji než doposud.


Martin Hurych

Super, než se k tomu dostaneme. Jak se stane, že z práv, která jste vystudoval, se dostanete až k osobnosti digitalizace a transformace českých firem? Jaká byla cesta z právní fakulty až k napsání knihy o digitální transformaci?


Filip Dřímalka

Cesta byla trnitá, ale jak se říká, „It takes seven years for overnight success“, trvá to 7 let, aby člověk pak byl trošku vidět, ale ta cesta byla o hledání. Člověk, když studuje, tak často neví, jestli chce dělat právě to, co studuje. V mém případě, já jsem začal pracovat už během studia a zjistil jsem, že chci dělat něco jiného než právo, ale práva jsem dokončil. Nicméně prošel jsem si cestou – zákaznický servis, obchod a marketing. To, co bylo zajímavé na všech profesích bylo, že se ve všech dají používat technologie. Ať už k zefektivní zákaznického servisu, k efektivnějšímu prodeji nebo samozřejmě marketingu, který je technologicky přirozeně nejdál. Ve všech pracích jsem používal technologie a když jsem začal dělat konzultanta právě marketingu, tak jsem zjistil, že mě daleko více baví to, jakým způsobem můžu podpořit byznys tím, že pomůžu dané firmě lépe využívat technologie. Ta poslední změna byla, že namísto tvorby technologií, kdy jsme vyvíjeli různé weby, aplikace a rozšířenou realitu, tak jsem si uvědomil, že je důležitější, aby firmy byly schopny si tyto věci dělat samy. Z té realizace jsme přešli k tomu, že učíme firmy lépe pracovat s technologiemi. Pomáháme jim je zavádět, ale ideálně tak, aby tu kompetenci, tu schopnost měly právě ty samotné firmy uvnitř a u konkrétních lidí.


Martin Hurych

Dá se říct, že jste byl teda, slovy vaší knížky, digitální rebel?


Filip Dřímalka

Každopádně a pamatuji si, kdy jsem pracoval v jedné mezinárodní firmě a přinesl jsem si tam svůj Mac Book. Zapojil jsem si ho tam pokoutně na internet a hnedka přiběhl tehdejší ajťák a moc si s tím nevěděl rady. Takže ano, byl jsem digitálním rebelem, neustále jsem porušoval nějaká pravidla, ale díky tomu jsem se nejvíc naučil.


Stav digitální transformace v malých a středních firmách


Martin Hurych

Tak, teď se pojďme posunout k hlavnímu tématu dnešního. Jaká je situace v digitální transformaci v Čechách? Možná obecně a potom vzhledem k mojí cílovce, pro kterou hodně vysílám, jaká je situace třeba v malých, středních podnicích, ve výrobních podnicích? Často vidíme digitální transformace obrovských korporátů typu banky, Škodovka atd., ale u těch menších podniků už to tolik vidět není.


Filip Dřímalka

Já bych řekl, že situace je různá, asi se nedá generalizovat, ale to, co si uvědomuji čím dál více je, že nejde ani tak o digitalizované firmy, jako spíš o digitalizované týmy. V jedné firmě může být tým, který využívá velmi pokročilé technologie, má automatizované procesy, digitálně schopné pracovníky a pak druhý tým, který pracuje pořád jako v roce 1990. Rozdíly jsou mezi týmy, rozdíly jsou i mezi lidmi, a to co vnímám v českých firmách je, že digitální talenti nebo lidé, kteří mají technologie rádi a chtěli by digitalizovat firmu, tak si čím dál více uvědomují, kdy je ta firma brzdí. Tzn. když ostatní nevnímají důležitost technologií, když ostatní pracují stejným nebo starým způsobem. Cítím, že roste míra frustrace lidí, kteří nemohou využívat všechny možnosti, které technologie nabízejí, což v budoucnu bude důležité a bude to rozdělovat firmy, které budou atraktivní pro digitální talenty, nadšence do technologií a ty, které nebudou. V momentě, kdy ve firmě nemůžu používat ty nejlepší nástroje, tak se mi v takové firmě nebude chtít pracovat. Ptal jste se na ten rozdíl velké firmy, malé firmy. Já myslím, že jsou to právě středně velké a malé firmy, které digitalizují daleko více, protože mají daleko více možností. Upřímně, pokud pracuji v bance, tak mám nějaký set aplikací v rámci, kterých já mohu inovovat tu svoji každodenní agendu, ale ty možnosti jsou omezené. Máme program, který se jmenuje Digital Leadership Masterclass a tam jsou zástupci všech typů firem a jsou to právě malé a střední firmy, kde, když se ten majitel rozhodne, že teď budu používat tady tu aplikaci, tak ji začne používat a často i v ten samý den. Ty příležitosti jsou obrovské a velká výhoda oproti minulosti je, že často ty aplikace, o kterých se bavíme, tak stojí několik stokorun za měsíc a jsou dostupné komukoliv. Dnes jsou technologie tak dostupné, že opravdu stačí chtít a rozvíjet se a důležitější je ta proaktivita, nemusím být ten digitální expert, který všechno umí.


Správný výběr aplikace na daný úkol


Martin Hurych

Občas vidím takovou paralýzu z analýzy, protože, jak taky správně píšete, dnes je appka úplně na všechno. Kdyby byla jedna appka úplně na všechno, tak je to super, ale většinou je těch appek třeba 50. Jak se v tomhle chaosu vyznat, nebo jak si nějak smysluplně vybrat ten set, se kterým začnu pracovat?


Filip Dřímalka

To je ta nejdůležitější otázka, kterou dnes řešíme. My sami jsme se posunuli od toho, že je aplikace na všechno k tomu, že radíme klientům jednu konkrétní aplikaci, která jim pomůže. Teď zrovna spouštím nový projekt, který se jmenuje digitask.cz, který je zaměřen právě na to, že když někdo potřebuje nástroj X, Y, tak mu poradíme například jeden, nebo dva nástroje a pomůžeme mu ten nástroj zavést. Ta paralýza je obrovská, těch nástrojů jsou desítky tisíc, takže to je ta největší výzva a já bych možná doporučil jednak, bavit se se svým okolím, bavit se možná i s dětmi, co používají za nástroje, bavit se s firmami v mém okolí a sdílet. Další věc je, že sice může být rozdíl mezi nástrojem 1 nebo 2, ale důležité je začít něco používat, někdy je daleko důležitější než ten samotný nástroj to, že ho opravdu začnu používat, že mám disciplínu a řeknu si, že v něm teď měsíc budu intenzivně pracovat. Ať už se jedná o CRM v malé firmě, která ho doteď nepoužívala, ať už se jedná o nějaký systém evidence, anebo to, že si nechám jakožto majitel udělat pár dashboardů, reportů, grafů, které mi sledují finance a já už nemusím kontaktovat účetní, aby mi posílala info o tom, jestli budeme mít příští týden peníze na účtu nebo ne. Takže ano, nástrojů je celá řada, ale tím, jak lidé zkouší, jak více digitalizují, tak je i to know-how je mezi námi. Takže opravdu, bavit se, spojit s námi, my rádi poradíme, anebo zkrátka googlit a potom si najít někoho, kdo mi jakožto parťák pomůže ty nástroje ve firmě zavádět.


Kde začít s digitální transformací


Martin Hurych

Podle vaší zkušenosti, když se třeba i díky vašim programům nebo tomuhle Zážehu rozhodnu se svojí firmou pořádně zatřást a začít transformovat firmu do 21. století. Je bod, který byste doporučil, odkud začít, aby to přineslo třeba co možná největší užitek, na co možná nejmenší změnu, nebo je to v zásadě úplně jedno?


Filip Dřímalka

Vy jste to řekl přesně, začal bych tam, kde mi to dlouhodobě přinese největší úspory. Ať už času energie nebo aktivit, které se dnes dělají ručně. Je pár oblastí, které by měla každá firma řešit jako prioritu. Tzn. jedna věc je vůbec digitální pracoviště, ať už řešíme e-mail, kalendář, soubory, poznámky, takovéto jedno místo, kde budu mít všechny informace ve firmě, budu tam komunikovat s lidmi a opravdu dobře ho využívat. My třeba v rámci Digiskills vůbec nepoužíváme interní e-mail. Máme všechno nastaveno v Microsoft 365 a učíme to jiné firmy, ale je jedno, jestli používáte Google nebo Microsoft. Důležité je mít jedno dobré pracoviště, ideálně v cloudu, abych nemusel ty data někde lovit, nebo když mi náhodou shoří počítač, abych o ně nepřišel, takže ten základ je opravdu dobře používat kancelářské aplikace. Druhá věc jsou pak procesy, jejich propojení a nastavení. Dnes máme řadu nástrojů, které nám umožnují všechny ty možné aplikace, které používáme propojit tak, abychom nemuseli kopírovat data, kopírovat tabulky, takže taková nějaká jednoduchá automatizace nebo alespoň to základní propojení aplikací. Potom v závislosti na tom, co dělám, jestli se věnuji spíše obchodu, nebo jestli řídím výrobu, tak samozřejmě se bavit i s lidmi, nakreslit si proces, jak dělám tu svoji práci a popřemýšlet, co by mi pomohlo dlouhodobě. Když začnu s nějakou technologií, tak aby pracovala pro mě. Já to vždy beru tak, že nástroje pro vás pracují, jako kdybyste zaměstnali lidi. Pokud zaměstnám někoho, kdo mi ušetří půl hodiny nebo hodinu denně, no tak mám půl hodiny nebo hodinu denně, abych se mohl věnovat dalším činnostem. Nakonec jsou tady nástroje a technologie, které mnoho firem nevnímá jako prioritní. Typicky digitální podpis smluv a podobně, které už dneska dokážou víceméně pokrýt většinu obchodních vztahů, obchodních závazků a tam nejde ani tak o to, že to ušetří čas, ale ono to mění i mentalitu. Jakmile se člověk naučí a zjistí, že opravdu stačí otevřít si to na mobilu, podepsat a poslat zpátky, tak začne uvažovat jinak a začne se měnit vůbec to, jakým způsobem přistupuje k technologiím, protože potom chce digitalizovat a zjednodušovat víc a víc dalších procesů.


Jak prosadit digitální transformaci navzdory vlastnímu IT


Martin Hurych

Tohle podepíšu, Ondra Říha z DigiSign.cz tady byl před pár díly, takže se určitě mrkněte, digitální podpis je skvělá věc. Když jsem četl vaši knížku, tak jsem se nejvíc bavil u vět, které říkají, že IT oddělení je paradoxně brzda pokroku v mnoha firmách. Jak to, co jste teďka vyjmenoval, že bychom měli dělat, jak toho dosáhnout, přes vlastní IT, které říká to nemůžeš, to je v cloudu, to je nebezpečný, co s tím?


Filip Dřímalka

Najít si lepší IT... Ne, já mám ajťáky samozřejmě rád, ale musím sklouznout k takovému tomu klišé, že je to o lidech. Můžu mít IT oddělení, kde je někdo, kdo je mým parťákem a pomáhá mi, ale můžu mít i IT oddělení, které je naopak brzdou pokroku. Obecně platí, že je dobré se s IT bavit ještě předtím, než sám začnu něco dělat, brát ho jako parťáka a od začátku s ním diskutovat ten svůj problém. To je krok číslo 1. Krok číslo 2, pokud se mi nedaří ve firmě něco prosadit, tak je dobré si pozvat někoho z firmy, kde to prosadit šlo a inspirovat tak ostatní členy mého týmu nebo vedení firmy. Všechno už se někde vyřešilo. Takže jakmile řešíme ve firmě 5 důvodů, proč něco nejde a najednou já si pozvu na nějakou inspirativní půlhodinku někoho, kdo popíše, jak to šlo a že to je bez problémů, tak otevírám hlavy těch lidí a pomáhám tomu týmu protlačit ty myšlenky a ty vize, které směrem k digitalizaci mám. V některých případech stojí za to vyzkoušet si to bokem, jako experiment a potom třeba zcela, konkrétně ukázat, jak by to mohlo vypadat. Typický příklad, byl jsem ve firmě, která nepoužívala CRM a tam jsme udělali to, že jsme to s nimi vyzkoušeli, nahráli jsme tam zkušební data a pak jsme ukázali všechny ty výhody a benefity a jak to může fungovat, když to CRM bude. Namísto těch prázdných diskusí, jestli CRM ano, nebo ne, tak jsme jim ukázali zcela konkrétní věci, jak to může lidem pomoct, jak to pomůže firmě, jak budeme mít větší přehled o tom, co se tam děje a ti lidé byli přesvědčeni daleko víc, než kdybychom tam ukázali nějaký slide z prezentace. Takže toto funguje a obecně, nejlepší inovátoři, nejlepší digitalizátoři, jsou ti, kteří se nenechají odradit a zkoušejí ty věci znovu a znovu, je potřeba se trošku obrnit.


Trendy digitální transformace


Martin Hurych

Dva roky zpátky, díky všem známým docela nepříjemným okolnostem, jsme začali digitalizovat ze dne na den, protože jsme k tomu byli donucení, takže všichni známe Teamsy, Zoom, Slack atd. Vy určitě máte periskop namířený vpřed. Co nás čeká, jaké jsou digitální trendy, na co se máme připravit, jak se třeba změní práce během dalších dvou, tří let?


Filip Dřímalka

Zajímavé, já jsem nedávno vytáhl prezentaci z roku 2013 a ty aplikace, které jsem tam prezentoval, tak až teď začínají být opravdu intenzivně používány. Ještě nějakou dobu se budeme snažit ladit vůbec tu spolupráci a komunikaci, ale to, kde vidím největší potenciál je jednak automatizace propojení aplikací a vůbec automatizace workflows, tedy pracovních postupů. Toho, co dnes dělá člověk, kde musí klikat, musí opakovaně dělat nějakou aktivitu. Věci, které si často neuvědomujeme, ale děláme je 100× za týden, ať už my nebo naši kolegové. Druhý bod, říká se tomu, no-code nebo low-code tzn. programování bez kódování. Nástroj, kdy já jsem schopen si vlastně řídit jakýkoliv projekt, postavit si systém víceméně tím, že si ho naťukám a nepotřebuji k tomu vůbec žádnou IT znalost. Můžu si postavit web, můžu si dokonce postavit nějakou mobilní aplikaci a v tomto vidím obrovský potenciál. Představme si, že mám servisáky, mám 8 lidí, kteří jezdí a něco servisují, tak já jim můžu nechat vytvořit mobilní aplikaci a zabere mi to pár hodin a nepotřebuji k tomu firmu, nepotřebuji k tomu IT oddělení. Pokud budu moci spolupracovat s někým, kdo je tady v těch no-code aplikacích, tady v těch jednodušších nástrojích zdatný, tak mi může pomoct digitalizovat firmu neuvěřitelným způsobem. Ten třetí trend je zamýšlet se nad tím, jakým způsobem chceme fungovat a teď nemyslím jenom nástroje, ale třeba to, že najednou mám možnost dělat obchod online. Najednou mám možnost zaměstnat někoho z Jeseníků, kdo mi bude dělat podporu zákazníků. Těch možností celá řada a já se musím zamyslet nejenom nad těmi nástroji, ale také nad tím, jak chci mít postavený byznys a jak k tomu můžu využít nástroje, lidi a nové formy organizace práce. Uvedu příklad, minulý rok jsem četl článek o jedné slečně, která má nějaká fyzická omezení a psali v deníku o tom, že posílala životopis do 92 firem a nikde ji nezaměstnali. Já jsem si řekl, že to je výzva a připravili jsme jí ty naše systémy tak, že ona začala pracovat skoro druhý nebo třetí den a dnes spolupracujeme. Je součásti našeho týmu, jen musíme trošku jinak zorganizovat práci a nastavit jí ty systémy tak, aby jí pomáhaly více, protože nemůže třeba volat, a tak dál. Je to obrovská příležitost, pokud my dokážeme zaměstnat skoro kohokoliv a nastavit mu systém, že dokáže pracovat, tak si uvědomme, co mohou dělat ostatní lidé, pokud opravdu dobře dokážou s nástroji a aplikacemi pracovat. To je asi základ toho, co se bude dít v budoucnu, uvědomění si, že najednou mám k dispozici skoro všechny lidi na celém světě, aby mi pomáhali v byznyse nebo v té mé práci a můžu si vymýšlet nové projekty, nové aktivity, k tomu využívat, ať už lidi na částečný úvazek nebo jednorázově nebo si na to nechávat vytvářet technologie. Vůbec ta možnost realizace a ty obrovské příležitosti, to je ten největší trend, který já tady vidím.


Jak udržovat vztahy v hybridních firmách


Martin Hurych

Teď jste mě přivedl na jednu otázku a na situaci, kterou vidím, hlavně třeba v menších softwarových domech nebo studiích. Nechci, aby to znělo špatně, protože to, co říkáte, že vlastně zaměstnáte kohokoliv, kdekoliv, na jakékoliv projekty je určitě super. Na druhou stranu vidím, že třeba ten základ lidí, kteří původně seděli v jedné kanceláři, se velmi špatně sžívá nebo spíš obráceně, ty satelity, které jsou najímány externě na virtuální práci se velmi špatně sžívají s kolektivem, který původně seděl v kanceláři při sobě. Je v rámci digitální transformace už nějaké doporučení, jak vlastně pracovat s hybridními firmami, jak ty lidi udržet v nějakém sociálním kontaktu nebo?


Filip Dřímalka

Za mě ta klíčová otázka je, jestli chci, protože ta myšlenka, že chodíme do práce a budujeme kolektiv a jsme rodina, tak není úplně pro každého. Upřímně já, kdybych byl zaměstnaný, tak mám své přátelé, mám svoji zábavu a nechci tam trávit ani těch 8 hodin, já bych možná chtěl pracovat 4 hodiny, ale udělat osmihodinovou práci a chodím do práce pro nějakou seberealizaci a nepotřebují budovat kolektiv. Chápu, že pro někoho je to důležité, pro někoho ne, ale vidím velký trend firem, které se na to dívají trošku, jinak. Tzn. říkají ano, práce je důležitá, ale daleko důležitější je ten život před, po a mezitím, takže to pojďme nastavit tak, abyste byli spokojeni v práci, ale nepotřebujeme budovat vztahy, kulturu a kolektiv. Jsou firmy, které jsou na tom naopak postavené a zase, nástroj je jenom nástroj. Pokud mám satelity, pokud mám lidi pracující na dálku, tak co můžu dělat? Můžu dělat pravidelné hovory, kdy si necháme jenom zapnutý Teams na zvuk a pracujeme, jako kdybychom spolu seděli v kanceláři, každý si dělá svoje, občas se pobavíme. Můžu dělat pravidelné pondělní setkání u snídaně, můžu dělat spoustu akcí, kde je to možná daleko efektivnější nebo dostupnější, než kdybych to dělal čistě jenom v kanceláři a je to jenom o kreativitě, proaktivitě lidí, aby udělali něco navíc a vyzkoušeli nějaké formáty, aby ten tým dali dohromady. Můžeme například vyjet do regionů, můžeme jednou za měsíc si dojet na nějaké offline setkání. Mimochodem, říká se, že z Prahy do Brna je to daleko dál než z Brna do Prahy. Nejvíce mluví o stmelování lidé, kteří neopustili Prahu a sami by na ten region nedojeli, ale neustále lákají ty lidi, aby přijeli do Prahy na nějaké setkání. Takže je to podle mě o tom, že technologie mi umožňují něco a pokud mám hybridní firmu, tak musím uvažovat nad tím, jakým způsobem já použiji technologie, ale taky, že občas musím vyjet a trávit ten čas s lidmi, tak jako jsem ho trávil v kanceláři. Poslední věc je, že už dnes existují aplikace, jedna se jmenuje Donut a funguje. Lidé, kteří mají zájem, tak se do ní přihlásí, ona je ve náhodně spojuje buď na telefonát nebo online kafe. Ty vztahy, které vznikají tím, že někoho potkám, tak se v tom online světě trošku vytrácejí, ale jsou už nástroje, které mě propojují. Není to jako na živo, ale jde o to, že firemní kultura i týmovost lze podpořit a daleko důležitější je ten čas, který tomu věnujeme než to, jestli budeme sedět v zasedačce, anebo si budeme povídat on-line.


Digitální kancelář pro freelancera


Martin Hurych

Vy jste říkal, někdo chce trávit ve firmě 4 hodiny, protože ho baví trávit čas jinak a nevidí práci jako svoje všechno. Je tady spousta lidí, kteří chtějí pracovat relativně hodně, svoji budoucnost nespojují s jednou firmou a rádi pracují na různých projektech ve stejnou chvíli pro různé firmy. Osobně to vidím čím dál častěji, já jsem toho třeba zářným příkladem. Přijde mi, že všechny nástroje na produktivitu nebo na týmovou spolupráci jsou ale stavěné na situaci, kdy máte firmu, team a pár satelitů okolo. Jak si my, co děláme v jednu chvíli v několika týmech najednou, máme udržet čistý mozek a jak si máme postavit tu digitální kancelář, tak abychom nemuseli každé 2 hodiny měnit pracovní prostředí podle toho našeho klienta?


Filip Dřímalka

Martine tady vás zklamu. Digitální svět je čím dál komplexnější, těch nástrojů je celá řada a asi nebude lépe ani v budoucnu. I v soukromí to vidíme, že máme Whatsapp, Messenger, SMSky, Viber, někdo nám píše na Instagramu a bohužel se tomu v budoucnu nevyhneme. Já věřím tomu, že se začnou objevovat aplikace, které nám to dávají dohromady, takže už dneska existují některé nástroje. Já mám jednu aplikaci a komunikuji ve více aplikací v rámci té jedné, takže věřím tomu, že technologie nám to částečně vyřeší. Za mě osobně je to spíš o nějakém osobním systému. Možná to řešení je, že si vyhradím nějaké časové momenty, kdy se budu věnovat jednomu projektu nebo si domluvím způsob komunikace, anebo, a to asi mnozí neuslyší rádi, se přizpůsobím. Já jsem také v několika firmách, v jedné firmě se využívají Microsoft 365, Teamsy, OneNote, všechno ostatní. Druhá firma zase používá Slack, Notion a další. Já to beru tak, že se v tom i učím, někdy se musím přizpůsobovat. To, co jsem se za poslední roky naučil, je spíše se přizpůsobovat lidem, oni v tom pracují, tak aby oni byli spokojení a dobře se jim v tom řídily projekty. Já, jakožto buď majitel nebo manažer projektu, tak se snažím spíše nastavovat ten systém, a to, aby se ladil, spíš než to, aby se mi přizpůsoboval a já v něm pracoval jednoduše. Řeknu jeden příklad, kdy je daleko důležitější nastavovat ty principy spolupráce než ladit, jaké konkrétní nástroje. Moji kolegové v jednom projektu si stěžovali, že pomalu odpovídám na zprávy v chatu, abych nebrzdil tým, tak jsem vytvořil jednoduché pravidlo 24/48. To pravidlo říká, že se v týmu snažíme v chatovacích nástrojích, které slouží pro rychlou komunikaci, reagovat do 24 hodin, a když nezareaguji do 48 hodin, tak je ta věc braná jako schválená. Tzn. někdo se mě zeptá: „Hele Filipe, řeším takovou situaci, co říkáš, na to a na to?“ Pokud na to nezareaguji do dvou dnů, tak to beru jako schváleno, protože pro mě je daleko důležitější rychlost, než abych všechno musel schvalovat a kontrolovat. Takže tohle uvolnilo prostor a je to jednoduchý princip 24/48 a je vlastně jedno, jestli pracuji v Microsoft 365 nebo v nějakém jiném nástroji. Tady ty principy spolupráce, a to nastavení je daleko důležitější. Takže zamyslete se nad tím a nastavte si základní principy, základní týmové dohody. Pokud děláte ve více nástrojích, naučte se s nimi pracovat a potom si zorganizujte ten svůj svět tak, aby pokud vám to vadí, tak aby vám vadilo, co nejméně. Základem je identifikovat si, co mi na tom vadí a potom se snažit přizpůsobit nástroje a organizaci práce.


Osobní systém produktivity Filipa Dřímalky


Martin Hurych

Jak vypadá váš osobní systém digitální produktivity?


Filip Dřímalka

Za mě je základ, pravidlo dvou minut, tzn. co můžu odbavit hned, odbavím hned. Tím, že všechno, co mám v počítači, tak mám i v telefonu, všechno máme v cloudu, takže spoustu věcí můžu odbavit, i když jsem v terénu. Druhá věc je, že se snažím všechny úkoly dávat na jedno místo a označovat i úkoly, které přichází z jiných nástrojů, tak abych na ně nemusel myslet. Třetí věc je, že se snažím co nejvíce věcí řešit asynchronně, tzn. že když někdo chce schůzku a pobavit se o spolupráci, tak to teď už skoro nikdy neakceptuji. Ať napíše pár bodů, nahraje video a potom se můžeme pobavit. Stejně tak komunikuji já, když něco posílám zákazníkovi, nahraji k tomu krátké video, tam mu to vysvětlím a často tím omezím to, že tam potřebujeme další půlhodinovou nebo hodinovou schůzku. Tady ta asynchronní práce je pro mě teď tématem číslo. 1. Zabývám se tím a snažím se vyladit procesy ve firmě tak, aby to fungovalo ideálně beze mě. Takže se neustále snažím zamýšlet nad tím, co můžu udělat dnes proto, abych měl zítra jednodušší práci a každý úkol, který řeším, tak se nad ním zamýšlím nejenom z pohledu toho úkolu, ale jak to můžu udělat, tak abych už příště tady ten úkol nemusel řešit. Aby to bylo delegované, automatizované, anebo aby to bylo zjednodušené tak, abychom nemuseli řešit drobnosti a mohli věnovat důležitým věcem.


Shrnutí


Martin Hurych

Moc se mi líbí, jak pro digitální kancelář, transformaci, cokoliv hoříte. Pokud na nás teď přes těch 30 minut koukali nedůvěřivci a říkali si, co to tam ti dva šašci říkají, tohle není pro mě. Pojďte je ve dvou, třech větách zažehnout pro změnu jejich byznysu.


Filip Dřímalka

Tu motivaci si každý musí najít sám. Já myslím, že jsou 2 pohledy na věc. Jeden pohled je, že buď chci něco dokázat, chci mít skvělé výsledky, chci postavit skvělou firmu a mám k dispozici skvělé nástroje, které mi k tomu můžou pomoct, ať už dělám cokoliv. Takže, pokud chcete dosahovat lepších výsledků, není nic lepšího než k tomu použít technologie, ale i když nechcete a chcete si jenom zjednodušit práci, nechcete se stresovat, chcete dělat míň nebo zkrátka chcete za stejný čas dosáhnout lepších výsledků, anebo si jenom zjednodušit práci, tak stejně, k tomu jdou využít technologie. Vy musíte být zažehnutí pro vlastní práci a ty technologie jsou jen nástrojem, který vám ji pomůže dělat lépe, takže pokud jste zažehnutí pro svoji práci, tak se možná otevřete. Zkuste objevit svět digitalizace a uvidíte, že vám to pomůže, ať už opravdu děláte cokoliv.


Martin Hurych

Když jsou zažehnuti, kde vás najdou a jak vlastně těmhle těm zažehnutým můžeme pomoct? Co pro ně máte?


Filip Dřímalka

Tak buď drimalka.com, když se zapíšete do mého newsletteru, tak vám budou chodit pravidelně tipy na různé nástroje, moje myšlenky k rozvoji byznysu a vůbec k transformaci firem, ale velmi praktické, žádné řeči kolem, opravdu věci, které můžete použít. Pokud chcete pomoci s technologiemi, tak jděte na digitask.cz a tam se zapište a ať máte jakýkoliv problém, chcete nastavit jakoukoliv aplikaci, hledáte někoho, kdo vám pomůže implementovat nástroj, tak tam napište a my vám do 24 hodin napíšeme konkrétní radu, konkrétní řešení nebo propojení s konkrétním člověkem, který vám pomůže. Takže je to opravdu o tom udělat ten první krok a říct jsem ten a ten, dělám to a to a potřebuji pomoc s tím a tím a my už se o vás postaráme.


Martin Hurych

Já už mám na vás Filipe seznam, který jsem si psal během čtení knihy, takže já už tam určitě dnes odpoledne něco pošlu. Děkuji za účast.


Filip Dřímalka

Já děkuji moc za pozvání.


Martin Hurych

Díky.


Martin Hurych

Tak to byl Zážeh s Filipem Dřímalkou. Doufám, že jsme vás zažehli a že právě na nějakém storu hledáte první appku, kterou si nainstalujete a budete ji zkoušet, aby vám, aby vám zjednodušila život. Pokud se tak děje, tak jsme svoji práci s Filipem udělali dneska skvěle. Nezapomeňte mrknout na moje webovky www.martinhurych.com, kde bude tahle epizoda velmi pravděpodobně i s bonusem, na který jsme s Filipem zapomněli, ale určitě tam něco od nás dvou najdete. Pokud jsme se vám zalíbili i jakkoliv jinak, určitě dejte odběr ve vaší podcastové aplikaci nebo na YouTube, ať se uvidíme i příště. Mě už nezbývá než vám držet palce a přát úspěch. Díky.


(automaticky přepsáno www.beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page