top of page

045 | KATKA PAVLÍČKOVÁ | JAK NA INSTAGRAM PRO B2B


„Pokud chcete být na Instagramu úspěšní, vytáhněte si hlavu ze zadku. IG je extrémně rychlá a stručná síť. Nemáte-li vztah k vizuální tvorbě, budete tu jen ztrácet čas. Zkoušejte a mějte trpělivost. Buďte konzistentní. Alespoň půl roku.“

Katka Pavlíčková je machr na Instagram a spoluzakladatelka BGRAM, be on Instagram. Původně vášnivá fotografka podlehla Instagramu v době, kdy u nás ještě nebyl. Vlastně za to může náhoda. Uvedení iPhone 4 na trh a nabídka aplikací. Katce se líbila ikona s foťákem. Začala na IG, když u nás byl ještě v plenkách a měl pár tisíc uživatelů.


V době, kdy hodila pár fotek z práce a perliček ze zákulisí na IG zjistila, že se na ní obrací známí a ona získává zakázky. A šlo to ruku v ruce. O pár let později s partnerem spustila projekt Businessgram, později BGRAM – be on Instagram.


Jsou jedni z prvních, kteří se v Čechách začali specializovat ryze na Instagram a jeho marketingové využití. Teď školí firmy, jak vytěžit z této rychlé a vizuální sítě co nejvíc pro byznys.


A protože my z byznysu máme k Instagramu trochu odtažitý vztah, vyzpovídal jsem Katku, abychom tento názor změnili. Ptám se mimo jiné …


🔸 Jak na Instagramu začít?

🔸 Jak si vybrat svoje hashtagy?

🔸 Jaký typ obsahu a podle čeho na profil dávat?

🔸 Kdy a jak často na Instagramu publikovat?

🔸 Pokud nemám čas, čemu se věnovat prioritně?


V téhle epizodě toho objasníme vážně spoustu. Abychom to s Katkou podali co nejsrozumitelněji, máme i dnes bonus. Krátké shrnutí toho, proč většina firem na IG selhává. Najdete ho kousek níže ...

 

BONUSY

Proč většina firem na Instagramu selhává? (Kód bonusu: IGFAIL)

 


PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Dnešní Zážeh bude s Katkou Pavlíčkovou, jednou z tváří značky BGRAM a machrem na Instagram. Dobrý den, Katko.


Katka Pavlíčková

Dobrý den, krásné dopoledne. Jsem moc ráda, že jste mě pozval.


Jak se dostala k Instagramu?


Martin Hurych

Já jsem rád, že jste tady. Ten důvod je, že minimálně mou B2B bublinou rezonuje poslední 2 roky, přibližně celý Covid, jedna jediná síť a tou je LinkedIn. Vy děláte Instagram. Část mé bubliny se na Instagramu pohybuje taky, takže jsem pojal nápad rozebrat něco dalšího, co nám možná uniká, jako prodejní kanál. Proto jste tady. Jak jste se vůbec k Instagramu dostala?


Katka Pavlíčková

Já si to pamatuji velice dobře, protože když Instagram přišel na trh, to bylo někdy v roce 2010, tak samozřejmě chvíli trvalo, než přišel do Evropy, plus minus asi v roce 2011. V té době zrovna Apple vydával iPhone 4 na trh. Ono se to v té době perfektně sešlo, protože já jsem si tu 4ku zrovna pořídila. V App Storu vidíte takové ty doporučené aplikace a tam bylo něco jako Instagram. Mělo to hezké logo s foťákem, což mi přišlo zajímavé, tak jsem si to stáhla. Od té doby na něm frčím.


Martin Hurych

Co Vás zaujalo na ikoně s foťákem? Vy jste předtím fotila?


Katka Pavlíčková

Já jsem fotila už od puberty. Měla jsem svůj první digitální foťák, tehdy ještě bez displeje, takže všechno, co jste vyfotil, jste musel vrazit přes kabel do počítače, abyste zjistil, co z toho vylezlo. Ta vášeň k focení je se mnou spjatá de facto odjakživa. To byl, myslím, spouštěč toho, proč se mi Instagram zalíbil.


Co je BGRAM?


Martin Hurych

Propadli jste tomu s přítelem dostatečně na to, abyste si založili instagramovou značku BGRAM. Co to znamená BGRAM? Popište nám Vaši značku a cestu k ní, ať víme, z jakého úhlu a pohledu tady budete dávat rady, na které se za chvilku budu ptát.


Katka Pavlíčková

Je to taková zkratka, Be on Instagram, buď na Instagramu, to asi mluví za vše. Je možná ještě zajímavé zmínit, že jsme se s přítelem našli právě na Instagramu v roce 2011. Našli jsme se přes hashtagy a sledovali jsme se, protože jsme oba v té době fotili. Když jsme se poznali, tak jsme každý dělali v nějaké branži a ještě jsme vůbec nevěděli, že nějaký BGRAM tady bude a že se tím budeme živit.

Já jsem v té době byla v klasickém zaměstnaneckém poměru a už jsem si nějakým způsobem přičuchla k sociálním sítím, protože v té době frčel Facebook. Firmy začínaly mít facebookové stránky. Já jsem si říkala, že je to skvělé, že to ve firmě musíme mít taky, protože jsme byli zaměření na B2C segment. To nějakým způsobem utvářelo mé zkušenosti se sociálními sítěmi.

V práci jsem však nebyla spokojená, takže jsem skončila. Zkušenosti z práce mi dodaly sebevědomí, abych mohla jít na volnou nohu. V té době jsem se začala živit focením. Nějakou chvíli jsem to dělala a zjistila jsem, že to úplně není ta cesta, kterou chci jít, ale focení mě baví.

Tím, že už jsem byla na Instagramu, nějak jsem se s ním seznamovala, přišel mi strašně zajímavý a přirozený, tak slovo dalo slovo a já jsem ho začala zkoumat. S přítelem jsme si říkali, že budeme sledovat, co to dělá v zahraničí. Tam už to bylo rozjeté, začaly s tím pracovat první firmy. Já jsem si tehdy říkala, to bylo asi v roce 2013, 2014, že to určitě přijde i do Evropy a že je nejvyšší čas se na to připravit. V té době se začala utvářet myšlenka, že založíme něco, co bude lidi s Instagramem učit. Do jisté míry to přišlo v dobrý čas, protože tady v Čechách byla díra na trhu. Nikdo to nedělal a tím to celé odstartovalo.


Je Instagram vhodný pro B2B? A co je H2H?


Martin Hurych

Dnešní úkol, já Vám popíšu moji cílovku, mé možná prehistorické názory a vy mi je tu rozmetáte na cimpr campr. Se mnou spolupracují lidé, kteří mají v zásadě několik typů firem. Všechny spojuje, že mají produkt, který protistrana vnímá jako velmi drahý, mnohdy dost vizuálně nepřitažlivý. Jedná se v zásadě o výrobní firmy, IT studia, občas obchodní firmy, právníky, většinou drahé hodinové sazby nebo drahý výrobek.

Všichni se pohybujeme na LinkedInu, kde to většině z nás frčí. Většina z nás ale slyšela něco o omnichannel přístupu, takže hledáme druhý kanál. První věc je, že se soustředíme třeba na Facebook. Syn mi říká, že je Facebook pro staré, což mi otevírá oči. Začíná nám být jasné, že se část té cílovky zrovna na Facebooku nepohybuje. Na druhou stranu panuje přesvědčení, že Instagram pro to, co děláme, není úplně vhodná síť. Instagram je spíše pro B2C. Pojďte nám to rozmetat a pojďte nás přesvědčit, že i pro výrobní nebo IT firmu je Instagram místo, kde bychom měli být.


Katka Pavlíčková

Já jsem ráda, že jste tady zmínil zkratky B2C a podobně, protože si myslím, že by k tomu člověk měl přistupovat trochu modernějším způsobem. Na sociálních sítích už úplně B2B a B2C neexistuje. Dnes máte H2H, human to human. Lidé vždy obchodují s jinými lidmi. Vy nejdete obchodovat s firmou, ale s nějakým člověkem v té firmě.

Je mi jasné, že LinkedIn je pro obory, které jste zmiňoval, zajímavější, protože lidé z těch firem se tam logicky vyskytují častěji, takže máte větší šanci je rychleji oslovit. Na druhou stranu spousta těch lidí nepracuje od rána do večera a nějakým způsobem chodí relaxovat třeba právě na Instagram či Facebook. Vy akorát využijete jinou síť, kam ten člověk stejně pravděpodobně chodí, jen tam očekává jiný typ obsahu.

Na LinkedInu se většinou vypíšete, dáte odkaz na nějaký článek a tím to končí. Instagram je však vizuální platforma. To znamená, že tam musíte vše ukázat. Tam o tom nemůžete jen psát. To je pro spoustu firem z odvětví B2B problém, protože si myslí, že jejich práce není vizuálně zajímavá. Když se dnes však podíváte na Instagram a vyhledáte si konkrétní klíčová slova z této oblasti, tak zjistíte, že tam jsou tisíce videí, kde vám firmy ukazují, jak dělají svoji práci. Ukazují tam i lidi, kteří pracují za stroji, a tím se snaží svoji firmu polidštit. To je přesně myšlenka Instagramu právě pro B2B, polidštit svoji firmu. Potom to může fungovat.


Jak na Instagramu začít?


Martin Hurych

Pojďme tedy co možná nejvíce prakticky. V bonusu, který jsme spolu dohodli, bude, proč firmy na Instagramu nejsou úspěšné. Já bych to teď jen lehce pootočil a začal bych od píky. Pojďme probrat, jaký má být začátečnický postup, když po tom, co jsme si právě řekli, jsem zatoužil soustružnickou dílnu začít prezentovat na Instagramu. Jak vůbec vytvořit profil, aby mě lidé začali hledat?


Katka Pavlíčková

Aby Vás lidé začali hledat, tak si musím nejdříve založit profil. Takže krok číslo 1, založím si Instagram. Pojmenuji si ho tak, jak mě lidé znají buď z jiných sítí, nebo z mých webovek, aby věděli, co mají hledat. Já doporučuji hned jako první krok přepnout účet na tzv. firemní. Vy, když si zakládáte Instagram, tak ho vždy zakládáte do roviny osobního účtu, i když ho pojmenujete firemním. To znamená, že cokoliv potom na Instagramu děláte, tak nemáte měřené, tudíž nevíte, odkud k vám lidé chodí, na co koukají, co se jim líbí a nelíbí. Přepnutím na firemní účet, což je mimochodem zdarma, hned po zveřejnění jakéhokoliv obsahu vidíte, co se s ním děje.

Potom je druhý krok. Instagram musíte obléct. Důležitá je dobrá profilová fotka, která v tom malém kolečku bude vypadat dost reprezentativně, krátký úderný popisek, ve kterém napíšete, kdo jste, co děláte a co od vás mohou lidé očekávat. Tady hodně lidí narazí na problém, že nejsou schopní do 150 znaků napsat dostatečně úderný popisek.

Nakonec je tu samozřejmě ta nejtěžší část, obsahová, kdy potřebujete něco začít zveřejňovat. Tady je Instagram specifický tím, že vy máte tři streamy obsahu, kam lidé chodí. Na LinkedInu máte jednu hlavní stránku, kam vám vše teče. Jste na jednom místě, podobně je to i na Facebooku. Na Instagramu lidé koukají na svůj home feed, což je podobné LinkedInu a Facebooku, ale potom mají speciální kartu Reels, kam chodí koukat na krátká dynamická videa. Do toho je tu ještě karta Stories, kde jsou krátké fotky, videa, které za 24 hodin zmizí. Jde o nějakou podobu exkluzivního obsahu. Vy musíte vymyslet, co do všech těch kanálů tvořit. Zabere to hodně práce a času. Člověk musí vědět, že na to buď čas má, nebo má peníze na to, aby zaplatil někoho, kdo na to čas má.

Když se budeme bavit, co konkrétně tam zveřejňovat, tak bych Vám ráda dala nějaký univerzální návod, abyste tam dal fotku své kolegyně, která pije kafe v kanceláři. Nejsem si ale jistá, jestli to je to, co ty lidi zaujme. Co si budeme povídat, to, že někdo pije kafe v kanceláři, už je tam milionkrát ohrané téma a nevím, jestli to je to, co má tu firmu formovat.


Martin Hurych

Hodně se mluví o tom, že na jednu stranu se člověk má oprostit od nějakých klišé a experimentovat, protože musí najít, co jeho cílovka zrovna na něm oceňuje. Na druhou stranu se říká, že například ten feed by měl být konzistentní, abyste byla rozpoznatelná. Co v těch začátcích s tím, když teprve hledám? Mazat to, co se nepovedlo, nebo to tam nechat vyhnít a doufat, že po pár měsících skrolování už na mě nikdo nedojde?


Katka Pavlíčková

To je zase individuální. Instagram má jednu skvělou funkci, že když se vám něco na profilu nelíbí, tak kliknete archivovat, čímž to skryjete z profilu. Zůstane vám to v archivu, kde zůstanou i liky a komentáře, takže víte, co se tam dělo. Když se třeba za půl roku rozmyslíte, že to tam chcete vrátit, tak jen kliknete a ono se to tam znovu objeví.

Myslím si, že člověk by si měl plus minus říct nějaké 3, 4 okruhy témat, které chce v tom obsahu točit a potom vymýšlí, jakým způsobem je nafotí či natočí. Když si to představíte, tak člověk přijde na váš profil a vždy vidí 3 kostičky vedle sebe. Na první obrazovku se mu průměrně vejde nějakých 12 kostiček. On by v těch kostičkách měl na první pohled vždy vědět, co děláte. Spousta firem dělá to, že za sebou dají 3, 4 příspěvky, které jsou tematicky stejné a ten člověk přijde na profil, uvidí 4 kostičky, které ho nezajímají, a odejde pryč. Ta síť je extrémně rychlá a vy hrajete o vteřiny, takže to potřebujete mít promyšlené, aby byl váš profil pestrý na první pohled.


Jaké příspěvky dávat na feed, reels a stories?


Martin Hurych

Mluvili jsme o třech potenciálních kanálech, feed, Story a Reels. Jaké typy obsahu do jednotlivých kanálů dávat a případně jaký obsah teoreticky a jak recyklovat, pokud vůbec?


Katka Pavlíčková

Když se budeme bavit o feedu, tak tam lidé nejčastěji začínají fotkami. Ať už je to čtvercová, 4:5 na výšku, někdo používá ještě zastaralý formát 16:9. Tím člověk začne, protože udělat nějakou fotku je to nejjednodušší. Vezmete si telefon do ruky, zapnete foťák, něco vyfotíte a máte to ve vteřině hotové.

Potom vám samozřejmě někdo řekne, že je nutné dělat Reels, protože je to teď hrozný trend. Vy se do toho bezhlavě pustíte, aniž byste si vůbec zjistili, jestli je pro vás formát Reels vhodný. Jsou lidé, kteří mají nějaké vyrobené video, které jim natočil někdo na YouTube nebo na Facebook a má 3, 4, 5, 10 minut, protože to vám tam dovolí nahrát. Vy ho vezmete, nahrajete, dáte ho k dispozici a většinou zjistíte, že to nemá moc dobrou dokoukatelnost, protože dlouhá videa na Instagramu moc nefrčí.

Potom si řeknete, že máte feed zmáknutý, a jdete do Stories. Tady je důležité si zapamatovat jednu věc, že Stories vidí primárně vaši sledující. Stories nemají možnost akvizovat nové lidi na účet, protože to technicky není možné. Abyste vůbec lidi nalákal na profil, tak feed je pořád silný akviziční nástroj.


Jak dostat lidi na svůj Instagram feed?


Katka Pavlíčková

Pravděpodobně si řeknete, jak dostat lidi na feed. Nejčastější způsob je používat hashtagy nebo klíčová slova, protože ty slouží k nějaké katalogizaci obsahu do různých témat. To je to, co dělá každý. Pak je tu další věc. To, co dělá dnes většina maminek na mateřské a influencerů, že tam jsou od rána do večera nalepení a všechno možné likují a komentují. Veřejně se o tom moc nemluví, protože to lidem nepřijde důležité, ale všichni to tak dělají, protože se o sobě snaží dát vědět. Potom jsou takové případy, že si zaplatíte reklamu, pošlete tam nějaké koruny a necháte Instagram, aby k vám přivedl lidi, které by to mohlo zajímat.


Jak si vybrat svoje hashtagy?


Martin Hurych

Když tedy budu začínat, nemám moc kuráže na placenou reklamu a zároveň jsem majitel firmy, tudíž nemám čas klikat srdíčka a likovat cizí příspěvky, jak si vybrat hashtagy, aby to byly reprezentativní? Aby to nebyl hashtag, který nic neříká. Jak kombinovat jednak ty veliké hashtagy s miliony uživatelů, ale zároveň menší hashtagy, které zacílí na mě?


Katka Pavlíčková

Mně se líbí, jak jste zmínil, že veliké hashtagy mají hodně uživatelů. To není o uživatelích, ale o množství fotek. Spousta lidí si naivně myslí, že když má hashtag třeba 2 000 000 příspěvků, tak je dobrý. Většinou to značí jediné, že za nějakou dobu, třeba 10 let, se tam nasbíralo 2 000 000 fotek. To vám ještě neříká nic o tom, jestli je vážně dobrý.

Když se budeme bavit o tom, čím začít, tak já vždy lidem doporučuji, aby si napsali nějaká kořenová slova pro jejich podnikání. Dám příklad. Já vím, že třeba BGRAM se zaměřuje na školení, marketing, konzultace, podnikání. To jsou kořenová slova, kterými začínám. V Instagramu, když si dole kliknete na lupičku, přes kterou vyhledáváte cokoliv, tak nahoru do toho řádku napíšete kořenové slovo a on vám začne našeptávat různé kombinace, které to slovo obsahují. Tím začíná práce s hashtagy. Vy si vlastně děláte rešerši hashtagů, což je ze začátku časově náročnější, ale je potřeba to udělat, abyste zjistil, jestli ta klíčová slova vůbec existují, kolik je pod nimi příspěvků a jestli to vůbec stojí za to.

Potom se samozřejmě díváte, co lidé zveřejňují, jak často to zveřejňují, jaké typy lidí tam chodí, jestli vůbec jsou to lidé, které by mohlo zajímat, co děláte. Vy jste schopný to z těch fotek navnímat. Jak jsem již zmiňovala na začátku, tím, že si Instagram přepnete na firemní účet, hned vidíte v přehledech, jestli vám hashtagy vygenerovaly příchody. Pakliže ano, tak to děláte dobře. Pokud tam nevidíte příchody z hashtagů, pravděpodobně jsou ty hashtagy špatné, nebo ten typ obsahu zkrátka nezaujal lidi pod těmi klíčovými slovy.


Martin Hurych

Mám dvě otázky. Hashtagy česky, nebo anglicky? A dávají vlastní hashtagy smysl?


Katka Pavlíčková

Podle cílového trhu. Já vždycky s radostí říkám, že pokud nabízím produkty v Čechách a nemám zahraničí vyřešené, tak je pro mě zbytečné cílit na zahraničí, když to tam neumím dodat. Jednoduché.

Vlastní hashtagy dávají smysl v případě, pokud očekáváte, že lidé na Instagramu ho začnou sami používat. Dám příklad. Budete firma typu Pepíček s. r. o. a budete mít pobočky po celé republice. Je veliká pravděpodobnost, že od vás lidé všude možně nakupují. Pokud máte nějaké vizuálně zajímavé produkty, tak se s nimi dost často lidé chtějí pochlubit. Říká se tomu brandový hashtag. Vy jim dáváte možnost, aby sdružovali obsah pod jedním klíčovým slovem a pro vás to může sloužit jako zdroj obsahu, komunitní část, kde se sdružují vaši věrní zákazníci, kteří sdílí zpětnou vazbu. Do jisté míry to slouží i jako taková vaše reference toho, co děláte. Je x způsobů, jak se dá brandový hashtag využít. Já se bohužel v Čechách setkávám s tím, že lidé si udělají brandový hashtag, ale jsou jediní, kteří ho používají. Potom to pozbývá smysl.


Jaký typ obsahu a podle čeho na profil dávat?


Martin Hurych

Máme firemní profil, máme vybrané hashtagy, možná jsme iPhonem 4 udělali pár prvních fotek. Teď do toho chceme šlápnout trochu více. Co vlastně vůbec chceme na ten profil dávat? Chceme být určitě kreativní, originální, to chce asi každý. Jak byste na to šla Vy, pokud byste vlastnila IT studio, nebo soustružnickou dílnu?


Katka Pavlíčková

U ajťáků záleží, jestli se propaguje ajťák samotný, nebo firma, která zaměstnává tým ajťáků. Vy to můžete pojmout tím stylem, že buď chcete Instagramem rekrutovat nové lidi do firmy, nebo chcete ukazovat, k čemu slouží výsledky práce ajťáků a publikovat finální produkty. Na začátku je tedy podle mě důležité si říct, čeho chci docílit. Buď budu rekrutovat lidi, potom mám úplně jiný typ obsahu, nebo chci ukazovat lidem, jaké děláte produkty.

Dávat to dohromady na jeden profil není moc časté. Většinou zjistíte, že se vám to potom tematicky láme a je těžší vyhodnotit, co vlastně funguje, protože se vám tam míchá několik publik a měření je potom komplikovanější. Někteří lidé to řeší tím stylem, že ten druhý typ obsahu, který má jiný účel, není tak častý na tom profilu a řeší to vytvořením speciálního hashtagu pro tento typ obsahu. Může to být třeba právě pro to náborování.


Kdy a jak často na Instagramu publikovat?


Martin Hurych

Mám už i obsah. Hlavně na zahraničním webu jsou neuvěřitelná čísla článků o tom, kdy správně a jak často na Instagramu publikovat. Co Vy na to?


Katka Pavlíčková

Já nemám ráda tyto zahraniční výsledky, protože oni to berou globálně z celého trhu. Nám už se několikrát s klienty stalo, že oni sídlí tady v Čechách a chtějí cílit na Jižní Ameriku, kde je logicky časový posun. Potom se stává ta věc, že Vy jste zvyklý tady v nějakou denní hodinu zveřejnit obsah, ale ti lidé na druhé straně buď spí, nebo se teprve probouzejí. Vy to tedy musíte celé přizpůsobit trhu, kam chcete cílit, což není tak jednoduché. Neříkám, že to není realizovatelné, ale musí k tomu člověk takto přistupovat.

Druhá věc je, že dnes už máte, ať už v rámci firemního účtu, přehledy o tom, kdy vaše publikum, které si nasbíráte, je nejvíce aktivní. Tomu se vy dokážete přizpůsobit. Navíc máte nespočet analytických placených nástrojů, které vám téměř na hodinu přesně řeknou, kdy zveřejnit příspěvek, aby měl co největší úspěch.


Martin Hurych

Vím, že průměry a zobecňování jsou vraždou jakýchkoliv konzultací. Na druhou stranu jsme ve fázi, kdy ještě tato data úplně nemám, nebo nemám tak široké publikum, aby to bylo reprezentativní. V takových případech, kdy s novotou ven?


Katka Pavlíčková

Já bych se zamyslela nad tím, kdy bude podle vás z nějakých zkušeností to cílové publikum pravděpodobně na Instagramu aktivní. Já to můžu říct na našem příkladu BGRAMu. Nás sledují primárně podnikatelé, lidé na volné noze, majitelé firem a my víme, že třeba pondělky jsou totálně zabité, protože oni mají jiné starosti. Nemá proto smysl jim důležitá témata dávat v pondělí. To si člověk postupně vypozoruje jednak z návyků klientů a jednak mu analytiky začnou poměrně rychle ukazovat data. Třeba zjistíte, že máte nejsilnější druhou půlku týdne a čas víkendu, a nemusíte se stresovat tím, že na začátku týdne to tam budete pálit. Začátky jsou tedy spíše o testování.


Martin Hurych

Jak často s něčím novým ven, když začínám? Abych refreshoval svůj profil, živil algoritmus a dostával se kontinuálně před oči svých potenciálních zákazníků.


Katka Pavlíčková

Já se Vám to úplně bojím říct, abych Vás neodradila. Je jedna část, kterou po vás chce Instagram, což jsou nějaké 4 příspěvky týdně na profilu, každý den 2 Stories, do toho 3 Reels týdně. Když to vidí normální člověk se zdravým rozumem, tak si řekne, že to je na Bohnice.

Potom se budeme bavit o tom, co je realizovatelné. Dnes je takový standard u firemních účtů, že alespoň 2, 3 příspěvky týdně na profil dají. Ať už je to fotka, video, Reels, to je jedno. Co se týče Stories, firmy je publikují většinou každý den, každý druhý den, aby kontinuálně udržovaly pozornost. Když jste v začátcích, logicky máte tendenci tam toho pouštět více a více. Tam bych zase byla opatrná v tom, co už jsem zmiňovala, že spousta lidí má tendenci dělat velké množství Stories a na profil se trochu vykašlou. Stories neumí přivést nové lidi. Pokud máte zhlédnutí 20 lidí, každý den dáte 2, 3 Stories a stojí vás to hodně času, musíte si říct, jestli se vám to vůbec vyplatí, nebo radši zapracujete na profilu, abyste si prvně vybudovali publikum.


Jak nabrat lidi na profil?


Martin Hurych

Já jsem schválně začal budováním obsahu a vysíláním do zdi, jak to dělají v televizi, protože spousta mých lidí jsou analytici, introverti, detailisté a nemají rádi, když přivedou člověka na něco, co je prázdné. Dokázal bych si představit, že u některých z mých posluchačů se právě teď dostáváme k tomu, jak vůbec nabrat lidi na profil. Co s tím? Protože Instagram je třeba pro mě docela counter intuitivní. Jak vyhledávat lidi a jak je, v uvozovkách, přinutit, aby dali sleduj.


Katka Pavlíčková

Já slovo přinutit nemám ráda, protože nucení na Instagramu bohužel nefunguje. Tam mají lidé svobodnou vůli. Řekněme si to ale třeba na příkladu Vašeho podcastu. Vy byste k tomu mohl přistupovat tím stylem, že na profil budete dávat ochutnávky epizod, čímž je nalákáte na celý podcast. Mohlo by to tak fungovat. Otázkou je, jestli člověk, který Vás sleduje na YouTube, kde mu vždy vyskočí zvoneček, že máte nové video, potřebuje vidět to samé na Instagramu. Spousta lidí poslouchá podcasty ve svých Apple Podcastech, Google Podcastech, takže oni si to rovnou pustí a proč by to měli vidět na Instagramu, když jim přijde notifikace ve chvíli, kdy to zveřejníte. Je potřeba si tedy říct, jestli to je cesta.

Na druhou stranu podcasty jsou, vždycky byly a asi budou o lidech. Lidé většinou nějak vypadají a lidé na Instagramu mohou být zvědaví, jak ti lidé vypadají. Lidé na Instagramu, myšleno ve fotkách nebo ve videích, vždy fungovali a budou fungovat skvěle. Lidé se rádi dívají na jiné lidi.

Potom je to samozřejmě i o nějakém vytahování highlightů z podcastu. Něco Vás v podcastu zaujme, zpracujete to do profilu v podobě nějakého grafického vizuálu, kde máte pěkný obrázek, a přes to dáte výkus z podcastu, který opět lidi naláká na celou epizodu. Může to být cesta.


Obsah recyklovat nebo nerecyklovat?


Martin Hurych

Hodně často se diskutuje třeba v angloamerickém světě, že dnešní pozornost opravdu vyžaduje hromadu produkce. Získat pozornost lidí vyžaduje hromadu produkce. Jedna část, která je teď relativně menší, říká, že by se mělo recyklovat. Druhá část, která momentálně dost roste, je, že každá síť musí mít nějakým způsobem originální přístup, originální obsah. Jak se z toho nezbláznit, jak možná některé věci recyklovat a co určitě nedělat? Věřím, že některé věci recyklovat lze.


Katka Pavlíčková

Já si myslím, že u fotek je recyklace na Instagramu poměrně častá. Dá se s tím dobře pracovat, protože naše telefony nebo foťáky dnes umí fotit ve velikém rozlišení. Vy jednou zveřejníte nějakou fotku, pod kterou píšete nějaké myšlenky. Víte, že se o tom tématu chcete za nějaký čas bavit znovu a víte, že ta fotka nějakým způsobem zafungovala. Na Instagramu však moc nefunguje, že byste fotku znovu zveřejnil. Spíše se lidé snaží, když už tu fotku jednou nafotili, ji třeba oříznout, čímž vlastně vznikne nová fotka a vy pod tím můžete znovu nějak vykomunikovat to, o čem chcete mluvit. Dělá se to často.

S recyklací na Instagramu se setkávám v poslední době čím dál častěji, protože když už někdo Instagram nějakou chvíli dělá, tak je prostě vyčpělý s nápady, zvlášť, když se o to stará sám. Když za rok vystřídáte 4 holky, které se vám starají o Instagram, to něco jiného. Když jste sám, tak logicky dojdete do bodu, kdy si řeknete, co tam pořád dávat. Potom přichází na řadu něco, čemu já říkám audit Instagramu, kdy já člověku prolustruji kompletně jeho obsah, jeho statistiky a dokážu zjistit, jaký typ obsahu funguje a co to s lidmi dělá. Díky tomu ta témata zrecyklujeme a trochu jinak popíšeme. Lidé kolem vás pořád proudí a nikdo nebude rolovat 70 fotek dolů, aby si tam něco přečetl.


Jak na reels?


Martin Hurych

Několikrát jsme tady zmínili Reels. Reels jsou dnes propagované jako jeden z mála ještě fungujících kanálů, kde nemusíte platit a je nějaká šance na zhlédnutelnost. Jsou pro Instagram relativně nové, tak se tvrdí, že jsou algoritmem protěžované a je tam větší šance, že budete zhlédnuta. Je to pravda a jestli ano, jak k tomu přistupovat a jestli i sem musím tvořit originální obsah? Protože stejně tak, jako se mluví o Reels, tak se mluví třeba pro mladší věkovou skupinu o TikToku, mluví se o YouTube Shorts. To jsou vlastně další velmi podobné formáty a kdybych měl všude plodit originální obsah, tak se z toho zblázním.


Katka Pavlíčková

To si nemyslím, to bude spíše asi nějaká obecná bublina kolem Reels. Když se zamyslím nad tím formátem, tak ono je to de facto, lidé tomu říkají na rovinu vykrádačka TikToku. Instagram už nevěděl, co udělat, tak si řekli, tak tam vrazí krátká videa, jelikož je to nějaký trend. Já musím říct, že spousta lidí, kteří Reels tvoří, většinou recyklují obsah z TikToku, kde to vytvoří. To, co se Instagramu nepodařilo, je ta věc, že TikTok má zkrátka lepší nástroje na vytvoření videa. Lidé, kteří už v TikToku umí, si to tam rychle vyrobí a pak to stejně jdou dát na Instagram, protože tam mají své publikum. Jenže to by nebyl Instagram, aby nám do toho neházel klacky. Instagram s TikTokem nějakým způsobem bojuje, je tam rivalita a oni už dnes mají vyvinutý algoritmus, který pozná, že jste nahráli video z TikToku na Instagram. Oni vás nezabanují, ale takováto videa v algoritmu tak často netlačí do nějakých trendových sfér. Spíše to omezují, protože chtějí, abyste používal jejich rozhraní pro tvorbu Reels.


Martin Hurych

Když bych srovnal stejný highlight ze Zážehu, až budu zpracovávat Vás, kam Vás mám dát, aby Vás bylo více vidět? Zpracuji stejný highlight ve čtvercovém formátu do feedu a ten samý ve formátu na výšku do Reels. Kde mám větší šanci, že Katku objeví?


Katka Pavlíčková

V obou těch kanálech. Je ale důležité zmínit, co my ještě u Reels nevíme. My vlastně vůbec nevíme, kdo to vidí. Já se s tím setkávám u klientů, když mi říkají, že udělali Reels, který má 10 000 zhlédnutí, ale nevědí, kdo to viděl. Potom se třeba dozvím, že ten člověk použil podkresovou hudbu z knihovny Reels, která má pod sebou 3 000 000 sekvencí z celého světa. Takže to mohou vidět lidé v Americe, ale to není má cílovka. V tom má Instagram před sebou ještě poměrně dlouhou cestu. Lidé jsou tím dnes velmi oslepení, že Reels jsou mantra jejich organického dosahu, ale nedomýšlí tu věc, že nemohou ovlivnit, kdo je uvidí. Na tom profilu Vy jste furt schopný si těmi hashtagy nějakým způsobem zajistit, že se to dostane k Čechům, Slovákům a do nějakých tematických oblastí, které jsou pro Vás primární.


Pokud nemám čas, čemu se věnovat prioritně?


Martin Hurych

Kdybych měl tedy omezit Instagram na absolutní minimum, pořád to bude feed?


Katka Pavlíčková

Já jsem přesvědčená, že minimálně v začátcích ano. Nemohu říct, co bude za měsíc, za dva měsíce. Třeba už Instagram otevře lepší statistiky pro Reels a příště se zasmějeme tomu, co tu dnes říkám. V tuto chvíli však lidem nechci říkat, aby Reels nedělali, ale aby se na ně neupínali. Aby nespoléhali jenom na Reels, ale pořád mysleli na to, že feed je to hlavní, co jim generuje návštěvnost.


Shrnutí


Martin Hurych

Už víme, co nedělat. Pojďte na závěr v pár větách vydestilovat nějaké moudro BGRAMu, shrnutí tohoto dílu. Co dělat na Instagramu, abych byl úspěšný?


Katka Pavlíčková

Já si myslím, že by si člověk měl primárně „vytáhnout hlavu ze zadku“, pokud chce jít na Instagram. Musí si otevřít hlavu, protože ta síť je extrémně rychlá, musí tam být člověk stručný, musí mít nějaký vztah k vizuálu. Pokud ho nebaví fotit, nemá na to talent, nebaví ho natáčet videa, ať tam zkrátka nechodí, protože to pro něj bude ztráta času.

Další věc je ta, že pokud mi zrovna nějaký obsah nefunguje, neznamená to, že to není cesta, ale chce to nějaký čas, než si lidé zvyknou.

Také je potřeba si ujasnit i nějakou jazykovou mutaci komunikace, protože spousta lidí je tam schizofrenních, jednou píšou česky, jednou anglicky, jednou mají české hashtagy, jednou anglické. Je to zmatečné.

Další věc je, že by se člověk měl připravit na to, že ta cesta, než uvidí nějaké první výsledky, může trvat třeba půl roku. Musí na to být připravený.

Poslední varianta je, že bych se určitě nebála placených reklam, protože do jisté míry jsou na Instagramu v některých případech stále levným způsobem komunikace. Jakmile však chcete prodat něco konkrétního, tak už do té kapsy musíte sáhnout poměrně hluboko. Ty možnosti tam ale jsou a jsou poměrně rozšířené.


Martin Hurych

Když budu mít zájem o spolupráci s BGRAMem, o audit a nějaké nakopnutí, akceleraci, zažehnutí mého instagramového profilu, kde Vás najdeme?


Katka Pavlíčková

Jednoznačně webovky, bgram.cz. Já jsem poměrně dost aktivní na svém LinkedInu, takže Katka Pavlíčková, kde mě můžete sledovat. Dále samozřejmě Instagram, protože tam pravidelně ve Stories říkáme o novinkách na Instagramu, člověk se může podívat, jak to děláme my. My jsme B2B segment, takže se člověk může podívat, jak se to dá pojmout i tímto způsobem.


Martin Hurych

Perfektní. Děkuji za návštěvu.


Katka Pavlíčková

Děkuji za pozvání.


Martin Hurych

To byla Katka Pavlíčková z BGRAMu. Doufám, že jsme vám ukázali další možné cesty, jak se dostat k zákazníkům a že to není jen LinkedIn, nebo síť pro staré, Facebook. Budu rád, když budete tento díl šířit mezi své známé a kamarády, když budete likovat, protože jinak se o nás svět ani LinkedInu, ani Instagramu nedozví. Ve svých podcastových appkách, nebo na YouTube určitě dávejte subscribe, abyste nepřišli o příští díly. Pokud vás zaujal slíbený bonus od Katky, tak se mrkněte i na moje webovky, kde v sekci Zážeh bude tento bonus určitě k dispozici. Já už vám jen přeji úspěch a držím palce, díky.



(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page