top of page

058 | LUKÁŠ VYSKOČIL | JAK NA VZTAHY MEZI OBCHODEM A NÁKUPEM




Dal jsem výjezdní Zážeh a zajel do Ostravy za Lukášem Vyskočilem z PROEBIZ. Cesta to byla dlouhá, ale vyplatilo se mi to. Povídání to bylo zase víc než zajímavé.


Už když se kouknete na Lukášův LinkedIn, má tam: „člověk, otec a produktový manažer PROEBIZ”. Na tom pořadí si zakládá a žije ho. Možná to někomu přijde zvláštní, ale Lukáš vidí mezi otcovstvím a byznysem mnoho paralel. A když ho poslouchám, tak zjišťuji, že má pravdu.


Lukášova cesta vedla v PROEBIZ od IT specialisty až k nákupu. Je tam už skoro 13 let. Původně reklamní agentura začátkem tisíciletí vytvořila první software, který překonal všechno, co do té doby dělali. A šlo jim to tak dobře, že se začali specializovat na digitalizaci procesů firemního nákupu, veřejných zakázek a elektronické aukce. Nákup a prodej je jejich doménou.


Proto jsme probírali nejen manželství mezi nákupem a prodejem, ale ptal jsem se i další aktuální otázky, které nás všechny v téhle době zajímají …


🔸 Jaká je situace v digitalizaci nákupu v Česku a na Slovensku?

🔸 Proč jako malá a střední firma se zajímat o elektronizaci nákupu?

🔸 Jaký je rozdíl mezi nákupem komodity a komplexního řešení?

🔸 Jak se nákup vypořádává s aktuální krizovou situací?

🔸 Jaké očekávat trendy v nákupu?




 


PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Tento Zážeh je speciální, je výjezdní a dnes si užíváme pohostinství firmy PROEBIZ. Dnešní díl budeme věnovat nákupu a jeho vztahu k obchodu a když o nákupu, tak s Lukášem Vyskočilem, mužem, otcem a produktovým manažerem firmy PROEBIZ. Dobrý den, Lukáši.


Lukáš Vyskočil

Ahoj, Martine.


Jaké jsou paralely mezi otcovstvím a byznysem?


Martin Hurych

Chtěl jsem se zeptat, jak důležitá je tato sekvence, muž, otec, produktový manažer?


Lukáš Vyskočil

Je tam malá chyba, mělo by to být člověk, otec a produktový manažer. Ta sekvence je důležitá přesně v tom pořadí, v jakém je. Když to říkám na půdě PROEBIZu, tak to není úplně nejlepší, ale je to tak, za mě je práce až na třetím místě. První je člověk, pod ním je otec a až potom je práce a produktový manažer v PROEBIZu.


Martin Hurych

Angličtina na LinkedIn profilu dokáže být prevít. Chtěl jsem se zeptat, co si člověk může vzít do práce z toho, že je taťka?


Lukáš Vyskočil

Myslím si, že spoustu věcí. Těch paralel a přirovnání či situací, které se dají využít, je mnoho. Je to laskavost, slušnost, budování vztahu, chování se k dítěti, které můžeme považovat za klienta, dodavatele. Můžeme tam využít nějaké prvky síly, agrese, autority, ale i přesto se k němu chováme jako k rovnocennému parťákovi. Myslím si, že přesně tak, jak to funguje u dětí, to může fungovat v byznysu a ve spolupráci v jakémkoliv oboru, který si dokážeme představit.


Jak se Lukáš k nákupu dostal?


Martin Hurych

Jaká byla cesta Lukáše k nákupu?


Lukáš Vyskočil

Je pravda, že kolegové asi budou pozorně sledovat, co tu budu říkat, protože se úplně nepovažuji za odborníka na nákup, ale za ty roky, co jsem tady, jsem už něco nachytal. Zažil jsem pár konferencí, spoustu schůzek s klienty, ale nepovažuji se za odborníka na nákup, to je potřeba říci.

Ta cesta byla jako slepého k houslím. Já jsem nedokončil vysokou školu a ten příběh je hrozně zamotaný v tom, že mi otec řekl, ať jdu do práce. Já jsem se přihlásil na první inzerát a vzali mě tady. Příběh je velice zamotaný, strastiplný, plný zvratů, ale dopadlo to tak, že jsem přišel, oni mě vzali, já jsem doteď nepochopil, proč se tak stalo, ale asi to byl osud. Od té doby jsem se učil, co je elektronická aukce, co je nákup, že nějaký nákup existuje i ve velikých firmách a jak na to ty firmy pohlíží. Snažil jsem se nachytávat hlavně z konferencí a schůzek s klienty věci, které se toho nákupu týkají. Začínal jsem však na IT, takže dlouhé roky jsem byl v IT a až poslední 3, 4 roky už koluji přes obchod po produkty a podobně.


Jaká je pozice PROEBIZ v software pro nákup?


Martin Hurych

Pro moji bublinu, která ne nutně zná PROEBIZ, pojďme trochu představit firmu. Tady už padlo pár termínů jako eAukce, tak co je PROEBIZ a co děláte?


Lukáš Vyskočil

PROEBIZ je vlastně původem reklamka a je na trhu 30 let, což je poměrně dost na střední firmu. Já vždy říkám, že jsme taková rodinná firma. Každopádně firma začala jako reklamka a potom najednou přišel veliký klient Vítkovice. V tom příběhu se zrodila myšlenka, že bychom tomu klientovi mohli pomoci i na jiné bázi než pouze s bannery a nějakou propagací. Chtěli jsme mu pomoci na poli dodavatelského řetězce, vyjednat lepší vztahy, lepší podmínky a lepší ceny.

Kolem roku 2000 se zrodil nápad na první software, který se nazýval PROEBIZ. Tento software následně překonal svou slávou celou firmu. Firma se původně jmenovala NAR marketing, ale tím sílícím tlakem toho největšího hráče v podobě produktu jsme se potom všichni v telefonu představovali jako PROEBIZ. Od roku 2000 je hlavní ten software na elektronické aukce, ale samozřejmě i na tendery obecně a od té doby jsme začali budovat trh, protože tu žádný nebyl. Tenkrát frčely obálky a domluva a nikdo to nechtěl dělat online.

Dnes řešíme téměř celý proces toho nákupu a máme asi 6 softwarů, takže už nějakou rodinu máme. Umíme už i katalogii, umíme workflow, umíme v rámci státní správy celý životní cyklus toho požadavku. Města či instituce si musí požadavky zadávat elektronicky, aby splňovaly zákon a na to máme certifikované softwary. Dnes je to tedy pro nás pořád ještě core byznys, i když nás baví i jiné projekty.


Jaká je situace v digitalizaci nákupu v Česku a na Slovensku?


Martin Hurych

Během Covidu, po něm a teď je hodně skloňovaný pojem elektronizace, digitalizace a automatizace. Jaká je situace na tomto poli v nákupu v Čechách a možná na Slovensku?


Lukáš Vyskočil

Ti nejlepší jsou hrozně daleko a ti, co ještě nezachytili ten vlak, pořád ještě posílají maily, nedej bože otevírají obálky. Ti nejlepší jsou opravdu už na nějaké robotizaci a automatizaci, už přemýšlí, aby ten proces jel celý bez zásahu člověka. V dnešní době už nestačí, aby byl jen digitalizovaný, ale musí být opravdu automatizovaný, robotizovaný a bez zásahu člověka. Dnes už existují sklady, kde člověk není, takže je to vážně vidět. Na druhé straně je potom samozřejmě realita toho trhu a masy ostatních firem, které mají ještě veliký kus cesty před sebou. Je to tedy firma od firmy, což je asi všude.


Proč jako malá a střední firma se zajímat o elektronizaci nákupu?


Martin Hurych

Má bublina je malá, střední firma. Proč jako malá, střední firma bych měl uvažovat o elektronickém nákupu?


Lukáš Vyskočil

Myslím si, že ta cesta je pro všechny. Je potřeba však říci, že PROEBIZ se specializuje hlavně na veliké firmy, protože ten nákup tam má nějaký objem a licence nejsou levné. Samozřejmě na trhu nejsme jenom my, dnes jsou startupy, které to dělají všechno přes jiné nástroje a elektronizují.

Ta cesta je jednoduchá, protože si myslím, že je efektivní, je v tom úspora času, nějaká eliminace chyby a samozřejmě statistika, report a přehled. Například ve startupových firmách funguje automatizace na bázi poměrně levných, nebo téměř free nástrojů. Když si vezmu, jak fungují malé firmy, tak si myslím, že je to jediná cesta, kterou bych se vydal, kdybych nějakou firmu zakládal. Zakládat dnes firmu a neřešit digitalizaci už na začátku, si myslím, že je chyba. Když jste malá firma, která má ty procesy 20 let, bude to těžší.


Kde je elektronický tendr nejvhodnější?


Martin Hurych

Na LinkedInu občas probleskne taková bouřka mezi obchodem a nákupem, z obou stran velmi humorná. Chtěl jsem se zeptat z pozice někoho, kdo software vyvíjí, kde je třeba e-tender nejvhodnější metoda?


Lukáš Vyskočil

Já už bych to nedefinoval jako nejvhodnější metodu. Když jsme začínali, tak e-tender byl sci-fi. Klobouk dolů před kolegy, kteří v roce 2000 obcházeli firmy se softwarem a říkali jim, že to dají do aukce. Každopádně dnes už je to naprosto standardní součást nákupního týmu. Pokud jste větší firma, tak je naprosto běžné, že je to součást strategie nákupu.

Kde je to nejvhodnější, určitě se dá říct, kde je dobré to použít vždy. Jsou to tendery, kde máte jasnou specifikaci a přesně víte, co kupujete, případně máte více dodavatelů a chcete tu cenu stlačit. Vůbec nevadí, že s nimi potom můžete jednat vícekolově. Já bych ale řekl, že nejvhodnější je to mít jako součást toho nákupního týmu a potom dle každého z těch výběrek, které vás čekají, volit strategii. Už i dnes jsme se dostali do fáze, že někde ten tender zkrátka nedává smysl. Dnes už se třeba může udělat jen poptávka, pokud je tam malý objem, nebo je to potřeba mít rychle. Sesbírám ceny z trhu, přijdou mi ceny, za dva dny to mám sesbírané a mohu nakupovat. Samozřejmě tohle nejsem schopen udělat u tenderu, který je za miliardu. Za mě je tedy vhodné to mít jako součást nákupního portfolia a podle situace potom volit.

Určitě to může být poptávka, může to být aukce, může to být jiný typ aukce. Mám málo dodavatelů, zvolím typ, jako je třeba Nippon, nebo Holland, kdy ti dodavatelé nesoupeří mezi sebou, ale soupeří s automatickým strojkem. Ten jim, co nějaký časový interval říká, jestli jsou schopni snížit cenu o 2 000 Kč. Když to potvrdí, pokračuje se dál a za 2 minuty znovu. Dodavatelé na to pohlíží, jakože je to nefér,

netransparentní a boj s větrnými mlýny. Názorů je na to samozřejmě spoustu, ale každý zadavatel si může zvolit tu strategii podle sebe. My vždycky říkáme, pokud informujete dopředu a komunikujete správně, tak nevidíme žádný problém v tom, že si v podstatě určujete strategii, kterou u dodavatele použijete.

Posledním klíčovým faktorem je mít všechno na jednom místě a všechno online. Nemusí to být samozřejmě všechno, ale firmy se dnes snaží mít přehled o tenderech z 99, 98 %, aby vše projelo přes nějaký systém. Je to potom dohledatelné, mohu se podívat, kdo tam soutěžil, co to bylo za tender, jací byli dodavatelé, jak to dopadlo a cíl je to nedělat mimo systém. To je podle mě ten klíčový faktor, který se dnes ukazuje jako větší, než je třeba úspora v aukci.


Jaký je rozdíl mezi nákupem komodity a komplexního řešení?


Martin Hurych

Pojďte dát obchodníkům trochu pohled do zákulisí. Z pozice nákupčího, jaký je podle Vás rozdíl, když nakupuji jednoduše popsatelnou komoditu a něco, co je velmi komplexní, jako je informační systém, větrná turbína, zkrátka něco, co je mnohdy jednorázový nákup?


Lukáš Vyskočil

Ze zkušenosti, kterou mám, je to vždy o spolupráci. To, co se diskutuje v nákupu a na konferencích, je, že nákupce musí rozumět tomu, co nakupuje, ale vesměs to nedá sám. Musí se doptat, pokud to bude IT systém, musí spolupracovat s IT a zjistit, jaké tam jsou přesné specifikace, co vlastně od dodavatele chci, co jsou klíčové faktory, na co si dát pozor, jaký je servis a tak dále. To zkrátka ten nákup, i když tomu bude rozumět, velmi těžce vymyslí. Ten klíč je tedy podle mě spolupráce. Na trhu samozřejmě vidíme, že ta spolupráce ne vždy funguje. Sám jste zmínil, že tam jsou občas rozbroje a každá firma to má jinak, ale já si dovolím tvrdit, že je to špatně a v tomto toxičtějším prostředí je potom těžké udělat dobrý nákup.

My máme takové trochu genderově nekorektní přirovnání. Může to totiž být jako manžel a manželka. Obchod je manžel a nákup je manželka, která to oddře doma. Obchod je ten, který jde ven do práce a potom přijde, doma je to uklizené, čisté, krásné a pokud řeknu, co manželka celý den dělala, tak to není ideální vstupní věta na návrat domů. Velmi podobně si to představuji i tady. Firma se skládá z mnoha celků, ale je potřeba si říci, že u obchodu je dopad na výdělek často daleko nižší, než kolik procent ovlivní nákup. U nákupu ve větších firmách to může být až 80 % nákladů firmy, které může nákup ovlivnit. Proto se snažíme stavět piedestaly a sochy nákupcům, protože obchodníci jich mají hodně a nákupci jich mají málo. Je pravda, že dobře fungující nákup může ušetřit mnoho peněz. Pokud ostatní části firmy pomohou a táhnou za jeden provaz, tak je to potom nejlepší situace.


Martin Hurych

Já jsem to myslel trochu jinak. Evidentní je, že profitabilní firma má velmi dobrý obchod a nákup, protože na jedné straně vydělávám a na druhé straně šetřím, čímž z obou stran zvyšuji marži. Já jsem to spíše myslel tak, že když jde manžel z jedné rodiny za manželkou z druhé rodiny, tak jak tam vlastně uspořádat ty vztahy? Co mnohdy vidím i na LinkedInu jako doporučovanou metodu, aby

nákupčí s nikým nemluvil, schoval se a používal eAukci jako metlu. Já to dokáži velmi dobře pochopit třeba na komoditách, protože my jsme dělávali víceméně to samé. Proto jsem rád, že tu zaznělo, že nákupčí by měl komunikovat napříč firmou, ale i s dodavatelem, protože jsou věci, které se nevejdou do excelové tabulky. Jak potom postupovat v těchto případech?


Lukáš Vyskočil

U nás na konferencích často zaznívá, že nákup je i nositelem inovací. Nákup z těch nejlepších firem, které prezentují u nás na konferencích, opravdu sedí v boardu a je součástí těch hlavních. Sedí tam s výrobou, obchodem a podílí se na chodu firmy. Obchod nedělá nic bez nákupu, nákup nedělá nic bez obchodu, bez výroby a tak dále. To je samozřejmě ideální stav a je velmi těžké se k němu někdy dostat.

Ohledně toho manžela s manželkou z druhé rodiny, to už jsme hodně na hraně, každopádně i tyto typy jsem už také viděl. Každopádně my ze zkušenosti doporučujeme, že obchodník z jiné firmy, který se chce někam prodat, nebo někam nabídnout své zboží, tak by se neměl vyhýbat místnímu nákupu. Myslím si, že opačná cesta je vhodnější, protože pokud to není zmrzlina, nebo tužka, která přes nákup projít nemusí, a když je to větší věc, tak velmi pravděpodobně přes ten nákup stejně musí projít. Ze zkušenosti nevychází dobře, když se to snaží dělat tak, aby ten nákup to nemohl ovlivnit. To vesměs té firmě nepomáhá. Nepomáhá to jak obchodu, tak nákupu, protože ta spolupráce je tam klíčová a obchodníci neví věci, co ví nákup, případně výroba. Zase je to o té spolupráci. Já bych se osobně nebál jako obchodník vyloženě komunikovat i s nákupním oddělením.

Zjistil jsem jednu zajímavou věc, že z nějaké studie vypadlo, že se tam dost často naráží na komunikační bariéru. Nákupci s větší pravděpodobností využívají mailing, kdyžto obchodník se chce potkat. Je to faktor, kdy se nedomluví, protože obchodník není schopen akceptovat to, že se s ním nechtějí vidět. Nákup si totiž chce poslat 10 mailů a vyřešit to přes maily. I to může být problém.


Martin Hurych

Určitě bych podepsal, že obchod nemá ignorovat nákup. Co mnohdy vidím, že nákup se nechce vidět, nebo nechce komunikovat, je bráno jako metla, nepřipustit si někoho k tělu a zjednodušit si práci tím, že nemusím argumentovat obchodníkovi, proč něco nechci. Dokonce jsem slyšel, že progresivní nákup je inovační. Na druhou stranu jsem slyšel, že nákup, který nekomunikuje, je brzda inovací, protože nepřipouští nic jiného než to, co je v excelové tabulce. Nepřipouští žádné další varianty, které, byť se nevejdou do tabulky v Excelu, by mohly být pro tu firmu ekonomičtější. Je to jen o komunikaci nejenom s nákupčím, ale i s lidmi, co jsou za ním, ke kterým se spousta techničtějších profesí nedokáže dostat. Jak se třeba nákupčí koukají tady na to? Od nás se chce komunikace, ale nákupčí mnohdy uměle staví bariéru směrem do firmy, ze které nakupují.


Lukáš Vyskočil

Já tohle mohu potvrdit ve smyslu, že ta bariéra se samozřejmě staví na obou stranách. Na našich konferencích se říká, že nákup patří do boardu, nebo třeba pod CEO, CFO, ale to nepůjde samo. Jede se tam tlak a je tam zmiňováno, že to musíte udělat svou pílí a máte styčného důstojníka, který to musí vykomunikovat. Určitě jen proto, že dobře nakupujeme, nebo dokážeme dobře komunikovat s dodavateli, neznamená, že si nás bude vážit obchod, nebo vedení. Jsou to zase spojené nádoby a pokud se nebudou bavit, tak je to špatně. Samozřejmě jsem viděl i příklady z opačné gardy, že jakmile se to zablokuje z obou stran, tak už se hází klacky pod nohy a v tom se potom velmi špatně komunikuje komukoliv.


Kdo je fair sourcer a jaké má vlastnosti?


Martin Hurych

Vaše konference se jmenuje, jestli si dobře pamatuji, eBF. V rámci eBF udělujete ocenění Fair Sourcing Award. Kdo je fair sourcer?


Lukáš Vyskočil

Je to ocenění nákupu. Vrátím se k myšlence, kdy jsme řekli, že obchodníkům se staví piedestaly a sochy před firmami za nejlepší rok a nákup potom hází vajíčka. Náš ředitel chtěl tedy udělat i něco, co ocení v komunitě nákupců ty nejlepší z nejlepších.

Dělí se to na dvě kategorie, jedna je trend a druhá master. Trend je za nějaký inovativní přístup a projekt za daný rok a master je potom přímo jednotlivci. Trend může být spíše skupině, firmě a master je člověk, který je opravdu brán jako kapacita v nákupu, tu firmu někam pozvedl a je brán jako odborník na slovo vzaté. Cena se uděluje každý rok a je to těm nejlepším nákupčím, kteří se pohybují na českém, slovenském a polském písečku.


Martin Hurych

Jaké vlastnosti má fair sourcer?


Lukáš Vyskočil

Myslím si, že musí mít vytříbenou komunikaci a musí se umět prodat. Musí dokázat obhájit u boardu, že to bude podle něj a že to tak dává smysl. Za druhé musí být skvělý lídr a musí umět pracovat s lidmi. Musí s nimi umět komunikovat, motivovat je a dát jejich práci smysl. Zároveň by měl být i dobrý vizionář, aby si dokázal představit, kde bude nákup ve firmě za 5, 10, 20, let. To je tedy další klíčová vlastnost. Když jsem s těmi lidmi na after party, tak jsou navíc všichni strašně fajn, takže si myslím, že poslední klíčová vlastnost je i nějaká lidskost, laskavost a selský rozum. To k tomu tak hezky zapadá.


Jak se nákup vypořádává s aktuální krizovou situací?


Martin Hurych

Byly doby hojnosti, kdy nakupovat byl podle mě ráj, protože všeho všude bylo dost. Teď se ta situace rapidně změnila. Občas vidím, že buď něco není, nebo nevím, za co nakoupím, kdy nakoupím a tak dále. Je nějaká rada pro nákupčí, jak se v tomto chovat? Co vidíte třeba u Vašich klientů, jak se chovají oni?


Lukáš Vyskočil

Přišla doba krize, kdy samozřejmě nejdříve se všichni zleknou, ale potom se ukazují ty krásné příklady, kdy našli cestu. Já mám hezký příklad toho, kdy krize může být akcelerátor pokroku. Bylo to tady u kolegy Honzy Hirsche, který to prezentoval na naší konferenci. On je to festival, já furt říkám konference, ale je to několikadenní festival. On tedy říkal, že do výroby ve veliké výrobní fabrice potřebovali nikl. Ukazoval na tom příběhu, že před krizí s tím nešlo absolutně nic dělat. Potřebovali nikl, museli ho vytradovat a sehnat nejlepší cenu. Když se zdražil, tak to bylo špatné, ale nedalo se nic dělat. Potom ale přišla krize a oni zjistili, že nikl není. Najednou se však ukázalo, že když se nad tím zamysleli, tak to šlo dělat i jiným výrobním procesem, aniž by potřebovali nikl. To vlastně ukázalo, že v době 2, 3 roky zpátky to bylo neprůchodné a nešlo to dělat bez niklu a najednou to dělají bez niklu a ještě levněji. Našli jsme jiné materiály, zjistili jsme, že to jde udělat jinak a děláme to bez niklu. Tohle já říkám jako příklad toho, jak se dá využít krize ve vlastní prospěch. Samozřejmě si všichni nejdříve popláčeme, ale potom se v tom dají hledat výhody a nové možnosti, na které bychom jinak nepřišli.


Martin Hurych

To je moc pěkná ukázka širší spolupráce v rámci firmy, protože tohle nákup neudělá sám. Co tam, kde tu spolupráci nemám, nebo mít nemohu? Jsem sám a potřebuji nakupovat to, co jsem nakupoval. Existují nějaké tipy, triky, něco, co funguje, kde si pojistím cenu, pojistím si dodávky a podobně? Jak se v tomto případě pracuje?


Lukáš Vyskočil

Přiznám se, že to už do detailu úplně neznám. Zkusím tedy říci něco ze zkušenosti, kterou mám, a případně v tom potom bude pokračovat v dalším díle kolega přímo z nákupu. Co se říkalo, tak že už nefungují cenové doložky. U klienta, kterého implementuji na katalog, se předtím měnily ceny jednou za rok a teď je to třeba i co 14 dní, nebo jednou za měsíc. Je to opravdu úplně zcela nová situace. Už to není ani vyjednávání, dodavatel řekne, jak to bude, a v tu chvíli tam cítíte rozdíl mezi jednáním a oznamováním. Když jsme to s tím klientem řešili, tak jsme říkali, že to zkrátka museli pouze akceptovat, že tam jiná cesta nebyla. Určitě existují cesty, jak si to zasmluvnit, vyjednat lepší cenu, pokusit se, ale upřímně nedokáži říci 5 tipů, které v této situaci pomohou.


Co PROEBIZ chystá do budoucna?


Martin Hurych

Co určitě dokážete říct je, co můžeme čekat od PROEBIZu do budoucna. Jaké jsou třeba trendy, na co se chystáte, nebo jaké trendy naopak budete nastolovat v časech přicházejících?


Lukáš Vyskočil

My jsme vlastně v pohodě, protože každá krize byla pro nás příležitostí. Když je krize, tak lidé chtějí šetřit a pak chtějí softwary, které jim ušetří peníze, a to nám docela hraje do karet. Říkám to i docela veřejně, protože je to čistá pravda.

Jinak teď investujeme hodně času do projektu mimo softwary. Softwary mají samozřejmě své týmy, já vedu jeden z nich, vyvíjí se, nějakým způsobem se implementují a nasazují klientům. Tím, jak jsme ale byli reklamka, tak nás hrozně baví komunikace s lidmi, být s nimi v nějaké komunitě a snažit se je spojovat, aby si vyměňovali zkušenosti. Když si 50, 100 největších firem řekne to, co si říkáme my, a vymění si zkušenosti z nákupu, tak je to podle nás to nejdůležitější, co se jim může na trhu stát. Proto děláme vzdělávací akce, což je právě nákupní festival v Ostravě. Potom děláme i semestrální kurz ve spolupráci s Vysokou školou báňskou, kde vystupují ti nejlepší specialisté z naší komunity. Je to semestrální kurz, trvá 6, nebo 5 měsíců a specialisté tam vystupují každých 14 dní, jak naživo, tak online. Je tam kompletně zmapovaný celý nákupní proces a vše, co se kolem nákupu děje v dané firmě, od lidí, krizového managementu, vyjednávání s dodavateli, vztahy, udržitelnost. Dovolím si tvrdit, že je to jeden z nejlepších vzdělávacích kurzů na trhu. Teď nás čeká druhý ročník v září, nebo v říjnu.

Třetí věcí, kterou se zabýváme, je to, kde teď sedíme. Je to naše studio, kde jsme si splnili takový malý sen a vděčíme za něj Covidu. Covid byl i u nás akcelerátorem změny, kdy jsme si chtěli jet naše akce offline a nedovedli jsme si představit, že by mohly být online. 3 roky to ale nešlo, festival 3 roky nebyl a v tu chvíli jsme museli najít něco, co nás bude udržovat v komunitě. Tak jsme vymysleli streamy, teď už je to Procurement Board TV, což je televize, která je čistě zaměřená na odborný obsah ve formě nákupů. Časem si myslím, že tam budou i nějaké manažerské dovednosti a případně i třeba ergonomie na pracovišti a strava zaměstnanců. Uvidíme, co všechno tam dáme, ale zatím je to čistě zaměřené na nákup a vyjednávání. Tím se teď poslední dobou bavíme.


Jaké očekávat trendy v nákupu?


Martin Hurych

Kdybychom měli vypíchnout jeden trend v nákupu, který přijde v dohledné době z toho, co vidíte na festivalu, nebo o čem mluví na Procurement Board TV Vaši hosté, co by to bylo? Kam se nákup posune během dalších 12 měsíců?


Lukáš Vyskočil

Trendů je více, takže si jich dovolím říci víc. Z oblasti samotné digitalizace je to určitě automatizace a robotizace. Ohledně toho je teď veliký hype a firmy se snaží mít stále více činností a procesů bez zásahu člověka. To si myslím, že je veliký trend, protože samotná digitalizace už se dnes bere jako standard.

Druhý, který jsem zaznamenal, je určitě udržitelnost. Já tomu říkám opravdová udržitelnost. Na festivalu jsem třeba viděl přednášku z Asahi, nebo z Plzeňského Prazdroje, která byla naprosto fenomenální. Bylo vidět, že ta udržitelnost je opravdová, protože byla opravdu vypočtená, rozmyšlená přesně na jednu plechovku, kde budeme za rok, za 2, za 5, za 10 a tam jdeme. Udržitelnost dává smysl, ale musí se žít. Není to tak, že řeknu, jdeme za tím, ale za 10 let se nic nezmění. Není to ani forma digitalizace, kdy máme věci v počítači, abychom vytiskli a podepsali. To je ta neopravdová udržitelnost.


Martin Hurych

Trendem je tedy digitalizace a udržitelnost v nákupu. Děkuji za velmi příjemné povídání a malý battle. Těším se na pokračování.


Lukáš Vyskočil

Já také.


Martin Hurych

To byl Zážeh o nákupu s Lukášem z PROEBIZu. Už jsme tu zmínili, že tato malá přestřelka a vhled do nákupu bude pokračovat, protože i na Procurement Board TV bude toto téma rozebráno. Určitě tedy sledujte, co bude napsáno pod záznamem, bude tam link i na druhý díl. Jinak doufám, že jsme odvedli dobrou práci v tom, že jsme vám přinesli náhled na nákup, mimochodem první v Zážehu. Pokud se vám to líbilo, tak určitě likujte tam, kde právě posloucháte, nebo sledujete, protože bez liků se tento díl do světa moc nepodívá. Určitě nám tím pomůžete. Určitě mrkněte i na moje webové stránky, www.martinhurych.com, kde v sekci Zážeh bude plný přepis této epizody a linky na vše, co jsme tu zmiňovali. Mně nezbývá, než držet vám palce a přát úspěch, díky.




(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page