top of page

070 | MARTIN KOVALSKÝ | JAK VÁM DOTACE POMOHOU V ROCE 2023




Někomu pomohly v začátcích podnikání. Někomu přinesly skutečné bohatství. A někomu i pár let v base.


Dotace.


Slovo, které má v Česku zvláštní konotace. Moje věková kategorie si ještě pamatuje, co se s nimi dělo v devadesátkách. Nebo i teď během covidu. I proto mám respekt před lidmi, kteří mají dotace za vlastní podnikání a snaží se tento obraz napravit. A pomáhat firmám dotace využít skutečně efektivně.


Jedním z nich je Martin Kovalský ze společnosti Czech Cool Trade. Svoji společnost navíc buduje i jako byznysový a networkingový klub. Ideální místo pro dlouhodobý byznys development.


Ale zpět k dotacím. S Martinem jsme probrali následující otázky …


🔸 Proč je dobrý nápad sledovat dotační tituly?

🔸 Na co se připravit před svou první dotací?

🔸 Jaké dotace jsou připravené na 2023?

🔸 Kdy o dotace raději nežádat?

🔸 Proč vyzkoušet podnikatelský networking?

Pokud vás rozhovor zaujal a máte chuť dotace vyzkoušet, Martin nejvýznamnější tituly shrnul do bonusu „Seznam dotačních titulů 2023



 

BONUS

SEZNAM DOTAČNÍCH TITULŮ V ROCE 2023 (Kód bonusu: SDTV2023 )

 

PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Dnešní Zážeh budeme věnovat networkingu, dotacím, budování podnikatelské komunity a když podnikatelské komunity, tak s Martinem Kovalským. Dobrý den, Martine.


Martin Kovalský

Dobrý den, Martine.


Co spojuje Chelsea a Baník?


Martin Hurych

Martin je zakladatelem a jednatelem společnosti Czech Cool Trade. Chtěl jsem se hned na začátek zeptat, co spojuje Chelsea a Baník?


Martin Kovalský

To je krásná otázka na začátek. Modré barvy, určitě to, že jsem fanoušek těchto dvou klubů a to, že věřím, že jsou to ty nejlepší týmy v té určité zemi, kde hrají.


Martin Hurych

Se sparťanem si tedy asi neporozumíte.


Martin Kovalský

Zrovna v pondělí budu mít jednání na Spartě a myslím si, že právě Sparta bude dalším klubem a další firmou v naší firemní komunitě, takže Sparta mi nevadí.


Co je Czech Cool Trade?


Martin Hurych

Bavili jsme se o Czech Cool Trade. Pojďte mi říct, jak Vás vůbec napadlo začít budovat komunitu, co je Czech Cool Trade a kam jste zatím došli.


Martin Kovalský

Je to 10 let zpět, kdy přišla ta chvíle a ten nápad založit poradenskou společnost Czech Cool Trade, takže na jaře budeme slavit 10 let. Byla tam určitě moje zkušenost jak z oblasti dotací, z oblasti podpory podnikání v rámci regionální politiky a byly tam i výzvy klientů, které jsem tehdy spravoval v rámci Moravskoslezského kraje v oblasti dotací. Bylo tam určitě i moje vzdělání, které se hodně točilo ohledně evropských studií, Evropy a podpory a vyrovnávání regionů. Těch impulsů bylo tedy hodně a bylo to v období, kdy končila hospodářská krize a české firmy hledaly pomoc. My jsme si s kolegou, který vyučuje na ekonomické fakultě, udělali SWOT analýzu, co může nejvíce pomoci firmám v té době. Vznikli jsme tedy v krizi, kdy jsme zjistili, že firmy najednou potřebují nové zakázky, potřebují podpořit v rámci obchodu, potřebují podporu od státu formou dotací a finančních nástrojů. Má zkušenost z bytí v Londýně ukazovala to, že tady v Česku chybí budování komunit, budování vztahů mezi firmami, mezi majiteli firem a vzájemná podpora. To byl tedy hlavní impuls, proč se Czech Cool Trade před 10 lety začal tvořit.


Co je cool na CCT?


Martin Hurych

Určitě jste tuto otázku dostal milionkrát, ale já si ji stejně neodpustím. Co je cool na Czech Cool Trade?


Martin Kovalský

To, že máme zájem o dlouhodobou spolupráci, že i byznys v rámci poradenství vztahujeme na tom, že budujeme vztahy mezi majiteli firem a top manažery, a to si myslím, že je cool. Není to studené poradenství, řešení různých projektů a nevelký zájem o firmu. U nás je to o dlouhodobé spolupráci, o budování vztahů, ale také o tom, že náš projektový tým ty firmy, které s námi spolupracují, velice dobře zná, a víme, jak je máme podpořit.


Martin Hurych

Když se kouknu na Vaše stránky, tak je to veliké portfolio firem mnou počínaje, jako jednomužným korporátem, po nadnárodní firmy. Co jde vysledovat, co tyto firmy spojuje?


Martin Kovalský

Spojuje je to, že chtějí být cool a teď to trošku odlehčuji. Spojuje je to, že mají zájem mít dobrý rozvoj a v rámci svého růstu mají zájem o to mít partnery, kteří jim budou v růstu pomáhat. Naše poradenská společnost poskytuje služby pouze firmám, které mají zájem o dlouhodobou spolupráci, 12 měsíců a více. Jsou to všechny firmy, které doopravdy mají zájem růst, a když se podíváme, tak i ta komunita je už v tuto chvíli přes 350 firem. Jak jste říkal, mají různé velikosti od menších firem, rodinných firem až po střední výrobní firmy, IT firmy, sportovní kluby, jako je Baník Ostrava, až po nadnárodní společnosti, jako je třeba Moneta Money Bank, různé firmy v rámci automotive. Spojuje je to, že chtějí mít další partnery na cestě v rámci růstu, úspěchu a prosperitě jejich firem.


Proč je dobrý nápad sledovat dotační tituly?


Martin Hurych

Já bych začal zřejmě s nejviditelnější nohou Vašeho byznysu, což je dotační poradenství. Občas vidím, že díky excesům, přešlapům, které se tu s dotačními programy staly, tak jsou lidé, kteří dotacím a priori nedůvěřují. Pojďme jim říct, proč je dobrý nápad dotace sledovat a co jim to může přinést.


Martin Kovalský

Na úvod bych řekl, že je polovina firem, kterým poskytujeme poradenské služby, a ty prioritně mají zájem o obchodní podporu, marketingovou podporu, nebo budování vztahů na networkingových akcích. Není to tak, že všechny firmy, kterým poskytujeme poradenství, jsou v naší firemní komunitě kvůli dotacím. Je to ale veliká část, takže naprosto souhlasím.

Ohledně dotací je to stejné jako třeba ohledně Evropské unie. Naše média budou především vypichovat to špatné, přitom na každou špatnou věc, kterou uslyšíte ve zprávách, by se našlo 10 dobrých věcí. Kolik dálnic, kolik nemocnic, kolik škol, školek, univerzit vyrostlo díky evropským penězům. Stejně tak je to i u dotací. Jsou stovky projektů, které jsou úžasné, a velmi pomáhají v regionech, kde jsou, a to nejenom té podnikatelské skupině, ale celkově společnosti. Najdou se projekty, kde jsou určité chyby, nebo přešlapy. Víme, že teď aktuálně probíhá nějaké trestní řízení, kde se řeší přešlapy, které byly 10 let zpátky. V tuto dobu se to velmi posunulo, zprofesionalizovalo. Myslím si, že ty firmy, které to dotační poradenství nedělaly dobře a nedokázaly ty firmy vést tak, aby efektivně a dle pravidel čerpaly dotace, už tu nejsou. Na českém trhu opravdu zůstaly jenom firmy, které umí dělat dotační poradenství a jasně řeknou mantinely té dotační žádosti.

My máme krédo a díky tomu máme i velmi dobré vztahy na ministerstvech a různých úřadech, které poskytují dotace. Pokud tedy děláme poradenství pro nějakou dotační žádost a je jedno, jestli je to dotační žádost v řádech stovek tisíců korun, nebo v řádech desítek milionů korun, tak vždy ctíme veškerá pravidla. Děláme to tak, aby to bylo dle cíle té dotační výzvy a aby tam byl efekt jak pro toho, kdo to realizuje, tak samozřejmě ten efekt, který chce úřad. Ctíme veškerá pravidla a musím zaklepat, že za 10 let působení se nám nestalo, že by některý z našich projektů se dostal do nějakých potíží, nebo nesplnil pravidla. A to nám už proteklo přes ruce více než 4 miliardy Kč získaných dotací pro české firmy.


Na co se připravit před svou první dotací?


Martin Hurych

Já tu otázku ještě trochu pootočím. Pokud bych usoudil, že se pokusím ve svém podnikatelském životě poprvé o dotace, na co se mám připravit? Zvenku viděno je to hromada papírů a opruz, ke kterému potřebuji nějakého parťáka, který mě tím provede. Na co se tedy připravit?


Martin Kovalský

Ten parťák je určitě potřeba, pokud si člověk nechce kromě svého podnikání vyhradit hromadu času čtení veškerých povinností, podmínek a tak dále. Doporučoval bych tedy se doopravdy spojit s poradci, kteří v této oblasti mají zkušenosti. Je to stejné, jako když řešíme smluvní vztahy, tak si uděláme konzultaci s advokáty.

Doba, kdy byly tuny papíru, je pryč a ve většině dotačních žádostí je už naštěstí digitalizace, mnoho žádosti se řeší elektronicky, takže už to nejsou tuny papíru. Je důležité se na to připravit, vybrat si dobrou poradenskou společnost, kde vám férově na začátku řeknou, jestli váš záměr dává smysl řešit formou dotací, nebo jestli máte lepší si buď vzít úvěr, nebo to financovat z finančních rezerv. My se tak na to vždy na začátku díváme a našim klientům jasně říkáme, co je to bude stát, protože mnohé dotační žádosti přinášejí i různá potvrzení, která se musí zajistit, projektové dokumentace a tak dále. To všechno stojí peníze.


Jaké dotace jsou připravené na 2023?


Martin Hurych

Blíží se konec roku, mám hromadu nápadů, co bych chtěl příští rok dělat, co bych chtěl postavit, zainvestovat, vyškolit lidi a tak dále. Pojďme si říct, čím mi v roce 2023 mohou pomoci dotace. Jaké máme otevřené tituly?


Martin Kovalský

Musím říct, že rok 2023 bude jeden z nejbohatších pro Českou republiku. Je to kvůli tomu, že jsou dopady pandemie, takže jsou navíc bruselské finance, které se budou dávat do české ekonomiky. Na to jsou ještě hospodářsky postižené regiony, takže máme další regiony, které mají navíc dotační příjmy. Sami víme, že v tuto chvíli česká ekonomika prožívá těžké období, nejenom inflací, ale i dopady energií, takže v rámci roku 2023 je připraveno hodně dotačních žádostí. Je to oblast energetických úspor pro firmy, veliký důraz na fotovoltaiku, veškeré úspory v podnicích od zateplení, výměny zdrojů vytápění, osvětlení, úspory vody. Digitalizace je veliký prostor, ale je veliká podpora pro vědu, výzkum, aby se české firmy v rámci konkurenceschopnosti posunuly. Co bude zajímat určitě všechny firmy v Česku, je oblast vzdělávání. Každá firma může svůj tým, své zaměstnance vzdělávat v oblastech, které potřebuje, a mít doopravdy vysokou dotační podporu. Chystá se také podpora mladých absolventů, kteří budou dostávat dotace firmy, aby zaměstnali absolventy, což je výborný nástroj pro firmy, aby si vyzkoušeli potenciální dlouhodobé spolupracovníky.

Já jsem si pro vás připravil bonus, takže celý tento seznam, na co se můžete těšit v roce 2023, dostanete k tomuto vydání. Plus všem určitě doporučuji spolupráci s naší poradenskou společností, jelikož u nás máte svého projektového manažera a celý náš projektový tým vám veškeré dotační možnosti hlídá a osobně je s vámi konzultuje. U nás se tedy nemůže stát, že byste o jakoukoliv příležitost přišli.


Martin Hurych

Moje cílovka jsou hodně i začínající menší firmy. Na co si mohu sáhnout, pokud mám softwarové studio o 15, 20 lidech?


Martin Kovalský

Těch možností je hodně. Pokud se pohybujete v oblasti IT, vývoje softwaru, aplikací, tak na to jsou speciální dotační výzvy, které vám umožní zaplatit projektový tým, nákup softwaru a vytvoření a posunutí vašich projektů. Oblast IT je teď velmi podporovaná. K tomu navíc Technologická agentura České republiky má další dotační výzvy, kterými podporuje české firmy z oblasti IT, aby vytvářely aplikace, které jsou zajímavé nejen pro Českou republiku, ale třeba pro celou Evropskou unii.


Martin Hurych

Když dělám pro někoho dalšího, tak se mě nic z toho možná kromě vzdělávání asi netýká. Je to tak?


Martin Kovalský

Je tam vzdělávání, jsou dotace i na ty absolventy. Samozřejmě, pokud vaše IT společnost dělá pro někoho dalšího, tak my té firmě dokážeme pomoci zjistit možnosti, jestli ten produkt má parametry, aby bylo možné na něj získat dotace. Vy můžete mít firmou zaplacený tým a realizovat tento produkt pomocí dotací. Těch možností je samozřejmě více. Firma o 15 lidech neznamená, že musí být malá a že musí mít malé obraty, nebo že nemůže mít své zázemí, svoji nemovitost. Proto doporučuji i pro tyto firmy, aby měly partnery v rámci dotačního poradenství a hlídaly ty možnosti.

Samozřejmě víme o tom, že ne všichni se na dotace i díky té historii díváme, jakože podporujeme majitele firem. Já musím jenom říct, že ta doba se posunula, že doopravdy teď ty dotační výzvy, co jsou, se efektivně používají na ty záměry, které hodně firmám pomáhají. Zvyšují konkurenceschopnost a tím pomáhají celé české ekonomice. To, co bylo, bych tedy hodil za hlavu a aktuálně bych se k tomu vrátil, nechal si zjistit, jaké jsou možnosti, protože jsou i finanční nástroje. To je zase nový druh, že dostanete částečnou dotaci třeba 20 % a na zbytek projektu dostanete úvěr, který je zvýhodněný, nebo nulový. Jsou tedy i další nástroje, jak podpořit české firmy.


Co když sedím v Praze?


Martin Hurych

Napadá mě, co s dotační dírou uprostřed České republiky? Z drtivé většiny se to totiž na Pražáky nikdy nestahovalo.


Martin Kovalský

Teď je zajímavé, že mnoho dotačních výzev je i pro Prahu, takže i toto se zase trochu posouvá. Je mnoho dotačních výzev, kde i pražské firmy mohou žádat o dotační podporu. Zároveň mnoho pražských firem má své pobočky v regionech, které mohou čerpat veškeré dotační podpory.

Možná jsem nezmínil, že na Ministerstvu průmyslu se stále připravuje dotační výzva na elektromobilitu, což si myslím, že by bylo velice prospěšné pro české firmy. Nebylo by to prospěšné pouze z oblasti snížení nákladů na naftu a benzín, ale samozřejmě z pohledu ekologického chování firmy. Víme, že společenská odpovědnost a ekologické chování začínají být povinnostmi pro prosperující firmy. To je třeba dotační výzva, která by byla zajímavá pro veškeré firmy od rodinných až po nadnárodní. Připravuje se to už od jara tohoto roku, oblast dotací je velmi turbulentní a ne vždy vše, co je připraveno ke schválení, se schválí. Někdy se to posune. Já si ale i přesto myslím, že třeba oblast elektromobility je teď podporována pro neziskový sektor, nebo pro sektor veřejné správy, takže si myslím, že je to jenom o nastavení dobrých podmínek. Myslím si, že by byla škoda neposunout tuto oblast v České republice.


Kdy o dotace raději nežádat?


Martin Hurych

Ďáblův advokát, kdy si o dotace neříkat, kdy na ně radši zapomenout?


Martin Kovalský

To je krásná, ale těžká otázka. Určitě jeden moment, kdy o dotace nežádat, je, když vaše firma je na tom tak špatně, že nevíte, jestli další rok bude fungovat. Firma by měla být stabilizovaná, ekonomicky zdravá, aby vůbec sahala na nějaké větší dotace. V momentu, kdy ta firma není úplně v kondici, je možné třeba využít dotace na vzdělávání, nebo na zaměstnance, ale zapomenul bych na veškeré investiční dotace. Pokud by firma za rok skončila, musela by tu dotaci vracet. To je tedy jeden bod, kdy bych řekl, rozhodně ne.

Druhý bod, který mě napadá, je to, co jsem říkal na začátku, pokud to ekonomicky nevychází. I přesto máme firmy, kdy jim ukážeme, že ty náklady jsou vysoké, nedoporučíme to řešit, doporučíme, ať si to řeší po vlastní ose a stejně chtějí realizovat dotační žádost. To jsou tedy hlavní dvě oblasti, kde bych dotace nedoporučoval. Pokud má někdo dostat dotaci 200 000, ale náklady na získání dotace budou 150 000, 170 000 a do toto započítáme čas, tak tam nedoporučujeme žádat o dotaci.


Martin Hurych

Dotaci bych měl tedy chápat jako zažehnutí mé expanze, nikoliv záchranu firmy.


Martin Kovalský

Přesně tak, pokud se bavíme o větších investičních dotacích. U té záchrany jsou samozřejmě menší dotace, jako je vzdělávání zaměstnanců, ty jsou možné. Určitě bych ale nešel do velikých investičních dotací, když ta firma není ekonomicky v pořádku. Potom je ještě ta varianta, což u nás nikdo nezkouší, že někdo chce čerpat dotaci, ale za jiným účelem, než je dle pravidel. To bych v žádném případě nedoporučoval, protože ty kontroly jsou velice dobré a s Czech Cool Trade ani nikdo takový spolupracovat nemůže.


Martin Hurych

Co jsme v rámci dotací neprobrali, co bychom ještě měli říct?


Martin Kovalský

Oblast dotací je tak široká, že kdybychom ji měli rozebrat, tak tu sedíme hodiny. Já myslím, že naši projektoví manažeři shrnout ty nejzajímavější oblasti, kde je možné získat dotaci a podporu i v rámci finančních nástrojů v roce 2023, do bonusu k této epizodě.

Za mě bych určitě nebral dotace jako sprosté slovo. Historicky už i za králů vždy ten stát, nebo panovník určitým způsobem ovlivňoval hospodářství a ekonomiku. Mohlo to být snížení daní, podpora mlynářů na to, aby si postavili nové mlýny, protože potřebovali jíst. Ta ekonomická dotační podpora tu bude vždy, ať tady bude jakákoliv vláda, ať bude Evropská unie, nebo nebude. Vidíme ve státech, které nejsou členy Evropské unie, že i tam stát podporuje určité segmenty podnikání. Aby byly české firmy konkurenceschopní nejenom v rámci českého trhu, ale i evropského, tak v určitých oblastech je to třeba podpořit. Nebál bych se tedy toho, firmy mohou jen ušetřit své investiční náklady na jiné rozvojové projekty, takže bych doporučoval mít své poradce, aby tu oblast hlídali. Je to velmi turbulentní oblast, kde něco, co jsme včera nevěděli, může za měsíc být na stole a firmy mohou tuto podporu získat.


Proč vyzkoušet podnikatelský networking?


Martin Hurych

Vy jste říkal, že dotace byly a už je nemáme považovat za sprosté slovo. Musím říct, že Czech Cool Trade je mistr v podnikání v oblastech, které jsou mnohdy považované za sprosté slovo a nemyslím to špatně. Za mě druhá veliká noha u Vás je networking, protože není snad týden, co by se neobjevil e-mail, že pořádáte akci. Upřímně to obdivuji, protože já jsem proti Vám maličký networker a vím, co dá každá jednotlivá akce organizace. Okolo sebe však vidím, že networking u spousty lidí nemá úplně dobrou pověst. Za mě je to docela škoda. Pojďme si tedy říct, co Vás vedlo k založení networkingu a proč bych já, jako podnikatel, se měl kousnout do jazyka a jít to vyzkoušet.


Martin Kovalský

Já jsem první zkušenost s networkingem získal někdy před 11, 12 lety v Londýně, kde je ten komunitní život, nejenom golfové kluby, ale doopravdy tam fungují byznys kluby a mají obrovskou tradici. Sami víme, že v životě je několik milníků, které jsou pro nás důležité, což je určitě rodina, ale potom jsou to vztahy. Vztahy mají obrovskou sílu, protože vás mohou podpořit, mohou vám dodat energii a když něco potřebujete, tak jsou to právě dobré vztahy, které vám pomohou i v osobním životě. Stejně tak je to i v byznys životě.

Co je důležité, není to jenom v malém byznysu, ale i v tom velkém a každý úspěšný podnikatel vám řekne, že si vytvořil, hýčká a buduje si obchodní vztahy. Navzájem se inspirují, podporují, pomáhají si k tomu, aby měli obchodní partnery a ten networking a budování vztahů probíhá určitými způsoby na všech stupních byznysové škály.

Za mě networking tedy v žádném případě není sprosté slovo. Já bych se proti tomu silně ohradil, protože networking je prostor, kde se potkávají u nás v Czech Cool Tradu majitelé firem a top manažeři, kteří chtějí budovat vztahy a chtějí se navzájem podporovat. Na většině těch akcí ještě získají buď určité know-how, nebo zážitek třeba ze sportovního utkání. Je to prostor, kde jsou všichni na stejné vlně a všichni tam jsou od toho, aby se navzájem poznali a podporovali. Networking není od toho, že by se tam měly podepsat smlouvy, že by se na vás někdo měl vrhnout. My celou tu naši firemní komunitu edukujeme, po této akci máte na všechny kontakty a můžete se navzájem podporovat. Tak to nejvíce funguje. Když někdo podpoří vás, přivede vám výborného klienta, který potřebuje vaši službu, tak za to budete rád a samozřejmě rád podpoříte tu druhou stranu.

Myslím si, že čas pro business networking v Česku teprve přijde. Je pravda, že networking v Česku začal v období, kdy začal i Czech Cool Trade, protože začaly snídaňové networkingy. Každý networking je fajn, ale musí být zacílený, pro jakou skupinu je, a tak musí být řízen. My třeba máme zásadu, že se účastní majitelé a top manažeři firem a cílem je, aby se cítili dobře. Nemáme žádné časovače, jak dlouho můžete mluvit, naopak to děláme u kulatých, nebo u obdélníkových stolů a říkáme, že pokud chcete mluvit, tak nemusíte ani vstávat. Děláme to tak, aby se tam cítil dobře i začínající podnikatel, nebo majitel rodinné firmy, který třeba není extrovertní, není zvyklý vystupovat na konferencích či prezentovat se na sociálních sítích. Vedle něj může klidně sedět třeba jeden z nejúspěšnějších českých byznysmenů, kteří se u nás také potkávají, v rámci top 100 nejbohatších lidí. Ta část řízená je doopravdy krátká, je od toho, aby každý řekl, co o sobě říct chce, nebo co zrovna jeho firma dělá.

Druhá část, ta neformální, je mnohdy důležitější nejenom dobrým jídlem, ale tím, že se doopravdy ti jednotliví účastníci navzájem potkají, vznikají tam sympatie, domlouvají si schůzky a vzájemně se podporují. Myslím si, že networking v Česku teprve rozkvétá. Každý networking je fajn, protože se tam potkají lidé, kteří se chtějí navzájem poznat a podporovat. Pokud jsou takto networkingy vedené, tak si myslím, že je to super. U nás to dělá eventový tým zaměstnanců a jak jste říkal, je to hromada práce. U nás máme doopravdy eventový tým, který od rána do večera dělá eventy v Česku. Všem doporučuji, kdo jste ještě nebyli, přijďte se podívat, přijďte si to zažít, stojí to za to. Na akci Czech Cool Trade můžete jednou dokonce bez toho, že byste s námi měli smlouvu o poskytování poradenských služeb a vaše firma se stala součástí firemní komunity.


Martin Hurych

Já minimálně dvakrát podtrhnu to, že se tam potkávají lidé, kteří jsou stejně mentálně nastavení a podepíšu všechno, co jste o networkingu říkal. Mně třeba v začátcích mého podnikání networking přinesl největší kšeft na dlouhou dobu. I proto mám chuť to vracet a mám své malé networkingy. Na druhou stranu vidím, že na networkingy chodí čím dál více lidí, kteří jsou v momentální krizi a snaží se něco prodat, nebo jsou networkingy, kde proti sobě sedí nevyvážené skupiny. Já nemám nic proti finančním poradcům, ale v momentě, kdy dorazí finanční poradce na networking majitelů firem, tak cítím, že je tam okamžité napětí a z networkingu je jenom takové velké špatné. Jinak je ale za mě networking pro byznysmeny jedna z nejpodceňovanějších obchodních metod.


Martin Kovalský

Určitě souhlasím. Musím však říct, že my si tu kvalitu firem, kterým poskytujeme poradenské služby v rámci i auditu certifikace podnikatelské kvality, kterou absolvuje každá firma, která je součástí naší firemní komunity, velmi hlídáme. Pokud se stane, že se dozvíme z našich údajů, nebo z informací ostatních firem, že nějaká firma by nefungovala buď eticky, nebo ekonomicky správně, tak ukončujeme spolupráci. Firma se potom nemůže účastnit našich networkingových akcí.

Ohledně oblasti financí, tak u nás se potkávají pouze majitelé těchto finančních skupin, nebo oblasti financí. Když k nám přijde někdo z oblasti financí, tak je to majitel, nebo spolumajitel té firmy. Nepotkávají se u nás tedy obchodní zástupci, protože by to setkání s majiteli firem nedělalo dobře.


Co je certifikace podnikatelské kvality?


Martin Hurych

Ti majitelé mají potom i pocit, že jsou lovená zvěř a nedochází k tomu, k čemu docházet má, což je volná diskuse. Vy jste mi poskytl oslí můstek k té certifikaci. Kolik hvězdiček u Vás mám já, když s Vámi spolupracuji rok?


Martin Kovalský

Jednu hvězdičku. To ale není málo, to není špatně, to je výborné. My to máme rozděleno do tří stupňů. Neznamená, že má někdo jednu hvězdičku a někdo tři, že je to lepší firma, ale vypovídá to o tom, jak dlouho garantujeme tuto kvalitu. Každá firma u nás prochází auditem, kde jsou jasná kritéria, jasné metody, jak náš projektový tým zjišťuje tuto kvalitu. Každá firma, která chce být součástí firemní komunity a získat poradenské služby Czech Cool Trade, musí toto splnit. Získává potom certifikaci plus samozřejmě další marketing s tím spojený, protože je to i o marketingu říct, že za tuto firmu dáváme ruku do ohně, že je velice dobrá a doporučujeme s ní budovat vztahy a podporovat ji.

Jsou tři stupně. 0-2 roky je jedna hvězda, 2-5 let, kdy garantujeme tuto podnikatelskou kvalitu, jsou dvě hvězdy a 5 a více let jsou tři hvězdy a to je maximum. Teď jsme se rozhodli, protože už příští rok budeme mít firmy, se kterými spolupracujeme 10 let, že i ty 10leté budeme oceňovat. Nebude to ale více hvězdiček, nebudeme přidávat, abychom nebyli jako Evropská unie. Podotýkám ale, že to není o tom, že má někdo jednu hvězdu, takže je v něčem horší než ten tříhvězdičkový. Ten tříhvězdičkový je akorát firma, kterou doopravdy známe 5 let a více a garantujeme tam tu podnikatelskou kvalitu delší dobu.


Martin Hurych

Vy jste říkal, že tam jsou nějaká kritéria, předpokládám, že jsou veřejně přístupná, protože je to za mě docela senzitivní věc nechat se někým proklepnout. Jaká byla tedy první reakce komunity, když jste něco takového zavedli?


Martin Kovalský

Dá se říct, že to zavedení přišlo po iniciativě firem z naší komunity. Oni říkali, že potkali někoho z firemní komunity Czech Cool Trade na networkingu a automaticky brali, že jim garantujeme určitou kvalitu. Řekli jsme si, že bychom se na to tedy měli podívat. Párkrát se totiž stalo, že firma nedělala svoji práci dobře a my takové v rámci firemní komunity nechceme, takže jsme museli ukončit spolupráci. Není to hodně případů, na 350 firem je to možná 10 případů za 10 let, takže jich je málo. V podstatě to tedy byla iniciativa firem z naší firemní komunity, ať tomu dáme nějaký rámec, ať tam zavedeme nějakou metodiku a že by ocenili, kdybychom i ocenili, že je někdo s námi delší dobu.


Kdy bude CCT v Londýně?


Martin Hurych

Poslední otázka, kdy bude Czech Cool Trade v Londýně?


Martin Kovalský

Je to můj cíl. Jak se říká, v životě má mít člověk sny a cíle a z tohoto snu se teď aktuálně stává cíl. Czech Cool Trade má za cíl doopravdy v rámci další dekády vytvořit evropskou firemní komunitu a potom bude ta kancelář v Londýně. Potom Vás tedy, Martine, pozvu.


Martin Hurych

Druhý díl bude tedy v Londýně. Držím Vám palce, ať se to podaří, protože to je opravdu ambiciózní balvan.


Martin Kovalský

Děkuji moc a věřím, že to s celým týmem zvládneme.

Martin Hurych

Dnes to bylo o dotacích, networkingu a v širším slova smyslu business developmentu a podnikatelské komunitě s Martinem Kovalským. Pokud jste zahořeli touhou se stát součástí Czech Cool Trade, nebo jakékoliv další byznysové komunity, tak jsme s Martinem odvedli práci nadmíru dobře. Určitě mrkněte na moje webovky kvůli bonusu, který bude v sekci Zážeh pod touto epizodou. Určitě likujte, protože bez liků se o nás svět nedoví, takže hned po doposlouchání nám dejte like a odběr. Mně už nezbývá, než jen držet vám palce a přát úspěch, díky.


(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page