top of page

097 | MARCELA LONKOVÁ | PROČ MUSÍ ÚČETNÍ CHÁPAT KLIENTŮV BYZNYS


„Pokud vybíráte moderní účetní kancelář, chtějte online přístupy k datům, nebude vyžadovat papíry a nabídne vám reportingový nástroj. Musí se vám přizpůsobit, chtít po vás minimum a dávat reporty ve srozumitelné formě. A hlavně… Musí rozumět vašemu byznysu a být vaším parťákem.“

Zvoní vám mobil. Kouknete a displej a zježí se vám vlasy hrůzou. Bojíte se, co zase bude chtít. Nadávat, že jste něco nedodali včas. A sypat na vás ten její njůspík, kterému vůbec nerozumíte. A rozumět ani nechcete.


Vaše účetní.


Všichni to známe. V takových chvílích máme pocit, jako chycený záškolák, kterého vedou k řediteli. Naštěstí se to mění. Už jsou tu firmy, které chtějí odvádět špičkovou službu 21. století a být vaším byznysovým parťákem. Fakt že jo.


Jednou z nich je společnost This One s.r.o., kterou založila Marcela Lonková před 8 lety. Marcela je jak účetní, tak hlavně technologický entuziasta. Když vypráví o nových nástrojích, které její tým používá ke zjednodušení práce vlastní i klientů, úplně jí září oči. V její firmě polovina lidí pracuje jen na posouvání firmy vpřed. Takový malý účetní Google, chtělo by se jen s trochou přehánění říci.


Proto jsem Marcelu podrobil malému křížovému výslechu a ptal se na následující otázky:


🔸 Proč je stále většina účetnictví stále papírová?

🔸 Proč účetní preferují formální správnost před byznysovým pohledem?

🔸 Měl by účetní chápat klientův byznys?

🔸 Kdy nebudou účetní potřeba?

🔸 Jak si vybrat moderní účetní kancelář?


Na tu polední otázku Marcela odpovídá i v bonusu, který k této epizodě zpracovala. Stáhnout si jej můžete níže.


 

BONUS JAK VYBRAT MODERNÍ ÚČETNÍ KANCELÁŘ (Kód bonusu: JVMUK )

 

PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Dnešní Zážeh bude o účetnictví, ale neutíkejte, dnes to bude o té pozitivní stránce účetnictví a budeme se vám snažit ukázat, že i účetnictví může být sranda, cool a sexy záležitost. Pozval jsem si na to Marcelu Lonkovou, dobrý den.


Marcela Lonková

Dobrý den.


Co si romantického povídá s ChatGPT?


Martin Hurych

Marcela je spolumajitelkou účetní kanceláře This One. Než začneme, já jsem v přípravě našel takovou zajímavou věc, Vy, když nic neděláte, tak si šuškáte s ChatGPT. Docela by mě zajímalo, co mu tedy šuškáte a co jste se romantického dozvěděla.


Marcela Lonková

Šuškám mu podle toho, v jaké jsem náladě. Teď jsem v takové trošku unavenější, depresivnější, protože je duben, květen, takže jako daňová kancelář jsme samozřejmě v tom nejnáročnějším období. Říkám mu tedy, že jsem unavená, mám před sebou spoustu úkolů, je pátek odpoledne a já nevím, co mám dělat. Vyjede mi odpověď, ať se uklidním, je potřeba něco udělat, furt jen neplánovat, zaměřit se na to, abych měla za sebou v pátek odpoledne nějakou hotovou práci a před sebou mám víkend, tak abych si odpočinula. Zkouším samozřejmě i ty naše účetní a daňové otázky, ale tam je to ještě slabší. Na nějaký text na webové stránky, na sociální sítě, nebo jako příprava na konference je však docela dobrý.


Martin Hurych

ChatGPT je tedy Váš osobní psychoterapeut?


Marcela Lonková

Určitě je osobní psychoterapeut a určitě je to takový napovídač různých témat a pohledů. Jsem zvědavá, co mi řekne za půl roku, až se ho zeptám na stejné daňové otázky. Občas si totiž zapisuji ty odpovědi, tak by mě zajímalo, jestli se to bude zlepšovat a jestli za rok budeme mít ještě vůbec práci.


Jak se Marcela dostala k This One?


Martin Hurych

Pojďme k Vaší práci a k Vaší firmě. Jak se stalo, že se Marcela stala účetní a jak se stalo, že si Marcela založila firmu?


Marcela Lonková

Já mám VUT v Brně, pocházím z Moravy, tam jsem si našla manžela Pražáka a ten jednou bouchnul do stolu a řekl, že Pražák nebude v Brně, tak jsme v Praze. Ještě je to advokát, takže představa, že advokát z Prahy bude pracovat v Brně, je nepředstavitelná. Na vysoké škole jsem studovala

podnikatelku a po škole jsem nastoupila do interní účtárny stavební firmy, kde jsem strávila asi rok. Musím se přiznat, že jsem byla zděšená, protože moje jediná pracovní náplň bylo otevírání obálek s fakturami, zapisování do Excelu, přepisování do účetního systému a běhání po velikých prostorách, aby se faktura schválila. Utekla jsem za rok, protože jsem si říkala, že tohle po mně s vysokou školou nikdo nemůže chtít. Cítila jsem, že není moc kam se posunout, protože jsem byla těmi šéfy ekonomických úseků vnímána jako ta holka, co běhá s fakturami, což bylo hořké.

Tehdy jsme se tedy přestěhovali do Prahy a já jsem nastoupila do malé účetní kanceláře tady v Praze a poznala jsem trošku jiný pohled. Poznala jsem více daňové poradenství, poznala jsem různé typy klientů a vydržela jsem tam dva, tři roky. Potom jsem se přesunula do větší účetní kanceláře a tam jsem hodně poznala, co to je proces, co to je dobré naplánování tak, abych zvládla obstarat co nejvíce klientů a tam jsem cítila ten důraz na to nedělat ty zbytečné věci a dělat je moderně.

Po 6 letech jsem byla natolik otrávená profesí účetní, protože jsem na tom pořád neviděla nic smysluplného, až jsem z toho založila vlastní firmu, kterou mám 8 let. Založila jsem ji tak, že jsem nechtěla ani jeden papír. Chtěla jsem, aby nám ti klienti posílali, nebo jsme si nějakým způsobem vyměňovali PDF soubory, takže hned od začátku jsme jeli na PDF. Velice rychle se to překlopilo v roce 2018 do nějakého vyčítání vytěžovacího nástroje a na tom jedeme dodnes. Jsem tedy ráda, že jsem to vydržela, protože to nebylo úplně jednoduché a že jsme si ustáli to, že nechceme ty papíry a to dodnes trvá.


Proč je stále většina účetnictví stále papírová?


Martin Hurych

Tohle je dnes věc, o které se hodně mluví. Firem, které mluví o digitalizaci účetnictví, je hromada, nicméně pořád je ještě spousta okolo mě takových dam, které místo obálek otevírají PDF a stejně to přepisují všechno ručně. Čím myslíte, že to je, proč je tady taková setrvačnost v rámci účetnictví? Já třeba kolikrát slyším, že vzhledem k archivačnímu zákonu a vzhledem k tomu, na co jsou dámy z finančních úřadů zvyklé, je pořád lepší držet si někde šanony, byť veškerý zbytek jede digitálně. Já to nechápu. Pomůžete mi s tím nějak?


Marcela Lonková

Já to také nechápu. Všechno to, co jste vyjmenoval, jsem slyšela mnohokrát jako argument proti digitalizaci. Finanční úřad komunikuje přes datovou schránku a já už jsem roky neposlala nic v papíru. Možná je v rámci okolí Prahy trošičku jiný přístup, nicméně i dámy z menších měst na okraji České republiky určitě mají datovou schránku. Myslím si, že ta profese účetních je hodně konzervativní, je tam jakási obava, aby to bylo správně, protože zodpovídáme za účetnictví a daně. Léta se to v tom papíru dělalo, léta byl papír tou podstatou a myslím si, že jsme nějak zapomněli přemýšlet nad tím, jestli to vůbec dává smysl, jestli je to efektivní a jestli je to vůbec práce, kterou chceme dělat. Pokud totiž studujete vysokou školu, jste k tomu daňový poradce a podstatou vaší práce je 80 % času přepisovat z papíru nějaká data do účetního systému, tak mi přijde, že jsme někde zaspali.

Myslím si, že se účetní zaměřují hodně na tu legislativu, aby to bylo odborně správně, což je otázka, ale už se zapomíná na to, abychom to zpracovávali efektivně, aby i ty účetní kanceláře vydělávaly nějakou zajímavou korunu. Marže v těch účetních kancelářích jsou strašné, proto jsme tam často jako krysy v tom kolečku a je to skoro nezastavitelné. Když dnes přicházíme do takové účetní kanceláře, kde třeba chceme pomoci s tou digitalizací, tak často nejvíce bojujeme proti té neschopnosti se zastavit a uvědomit si, v jaké jsem situaci. Přijmout ten fakt, že potřebuji tu změnu, že už ten vlak ujíždí a je za 5 minut 12, je bolavé a náročné. Těch 20, 30 let historie, kterou ty účetní v sobě mají, je obrovské břemeno a ta změna bolí.


Co ji vede k pomoci vlastní konkurenci?


Martin Hurych

Chápu správně, že pomáháte i potenciální konkurenci v přechodu na digitální účetnictví?


Marcela Lonková

Ano, pomáháme. Ukazujeme tu naši cestu, kterou jsme si prošli, ať už třeba od toho, jak komunikovat s tím týmem účetních, že se opravdu nemusí bát o tu práci, že je tam hezká práce čeká. Jsou tam zajímavější klienti, jsou tam zajímavější peníze, protože tam samozřejmě vzniká nějaká zajímavější marže, takže jsme schopni jim s tím pomoci.


Proč si myslí, že účetnictví je mrtvá věda?


Martin Hurych

Vy jste v přípravě uvedla, že účetnictví je mrtvá věda. Jak to mám chápat?


Marcela Lonková

Má dáti, dal už existuje dlouhou dobu, nijak jinak se neúčtuje a je to pořád to stejné. Výsledkem je nějaká obratová předvaha, rozvaha, výsledovka, daňové přiznání, na tom se nic nezměnilo. Legislativa se trošičku mění, DPH z 15 spadne na 10, potom zase na 21 a tak podobně, něco je daňové, potom je to zase nedaňové, takže tyto změny se tam dějí, ale ten samotný obor se nemění. Jsou to aktiva, pasiva a tam už není nic jiného k vymýšlení. Mění se však to zpracování, technologie, způsob, jak na to nahlížet a jakou zpětnou vazbu tomu klientovi mohu dát. Tyto věci se naštěstí posouvají vpřed a za těch 8 let je to obrovská změna.


Proč účetní preferují formální správnost před byznysovým pohledem?


Martin Hurych

K technologiím se dostaneme. Hodně okolo sebe sleduji a dlouho jsem to tak měl i já, že účetní je většinou dáma, která má zajistit, že to všechno bude správně vycházet. Vy jste sama vyjádřila pochybnost, co znamená správně, ale to, co skutečně spousta klientů chce, je nějaká pomocná ruka a možná trocha kreativity. Čím to podle Vás je, že alespoň z mého pohledu je těch druhých výrazně méně než těch prvních?


Marcela Lonková

Já si myslím, že to je právě zakopané v tom, jak 80 % té práce věnujeme tomu přepisování a té práci s těmi doklady samotnými. Strašně málo času kvůli tomu zbývá na uvědomění si, co v tom účetnictví vlastně vidím. V účetnictví totiž vidím spoustu věcí a naší klienti tam vidí ještě jiný úhel pohledu, takže když se tyto světy dají dohromady, tak je toho tam opravdu spoustu k vidění. Pokud to tomu klientovi chci prezentovat, tak mu to nemohu prezentovat jednou za kvartál, nebo každý rok v dubnu, protože to už je pozdě. Aby to pro toho klienta mělo tu přidanou hodnotu, aby tam opravdu chtěl s tou účetní sedět a chtěl se do svého reportu podívat, tak ho musí mít včas. Jestliže však do 25. následujícího měsíce s vyplazeným jazykem zpracováváte za všechny klienty DPH a potom máte pár dní, kdy zakládáte doklady a zpracováváte mzdy, tak nemáte čas se zastavit. Klient ty výsledky chce hned druhý pracovní den, nebo týdně, nebo denně, máme klienty, kteří si stahují výstupy od nás denně, protože potřebují ty pohyby vidět denně. Když se tedy nezastavíte a jste furt v tom krysím kolečku toho přepisování, tak vám ten čas na to vůbec nezbývá.

Když se potkávám s těmi účetními, tak oni mají až panický strach, že neumí tomu klientovi ta data přečíst a vysvětlit, protože jsou 20 let v tom závodu to honem přepsat, honem vygenerovat DPH a včas poslat přiznání na finančák. My je konfrontujeme s tím, že ta data zaúčtuje někdo jiný, ona tam naskáčou téměř sama a oni mohou mít čas na to si sednout a podívat se do toho účetnictví. Pro ty účetní je to ale stres jako blázen.


Měl bych od účetní očekávat finanční reporting?


Martin Hurych

To mě hrozně zajímá. Tohle by podle Vás měla být funkce účetní? Účetnictví se totiž někdy vidí jako vložení dat do systému, ale Vy říkáte, že by dobrá účetní měla dělat to, co dnes nabízí spousta finančních analytiků a nadstavbových profesí. Spousta lidí dokonce říká, že jsou ve spolupráci s účetní, protože tohle se od ní nedá očekávat. Co Vy na to?


Marcela Lonková

Myslím si, že aby toho ta účetní byla schopna, tak je potřeba, aby se trošku vzdělávala. Pokud teď po 20 letech přepisování ta účetní vyleze a začne radit klientům, co se v jejich účetnictví děje, tak jí bude chybět vzdělaní. Já si ale nemyslím, že by to bylo nějak zásadní, protože pracujeme s těmi čísly, s těmi daty, s těmi výkazy a nějakými reporty na denní bázi, takže víme a já si myslím, že po pár schůzkách s klientem bychom pochopili i pohled toho klienta.


Měl by účetní chápat klientův byznys?


Martin Hurych

Jedna z věcí, která mě vždy při debatě s účetními zaráží, je, že já jako podnikatel chci vědět dopady na mé podnikání a účetní na mě mluví v analytických účtech, o kterých já nemám absolutně žádné ponětí. Znamená to tedy, jestli to dobře chápu z toho, co říkáte, že účetní by měl začít chápat ten můj byznys?


Marcela Lonková

To je naprosto zásadní. Pokud nechápu byznys klienta, tak o čem mám účtovat, to to účetnictví potom může být špatné, pokud já nechápu byznys toho klienta.


Martin Hurych

Já ale mnohdy vidím, že mi dotyčný řekne, co je to za účet, ale doteď mi nepřišlo, že by se mi někdo staral o firmu z byznysového hlediska.


Marcela Lonková

To je právě proto, že na to není ten čas, někdy tam třeba nejsou ti správní lidé, ale z 90 % na to není čas. Pokud na ten byznys toho klienta nejdete od lesa, z čehož potom vyplývají i nějaké možnosti automatizací, a klient má například e-shop, tak to ručně ani přepisovat nejde. To všechno se musí na jedno kliknutí do toho účetnictví dostat. Pokud opravdu nevím, jestli ta klientova služba je služba, nebo je to vývoj nějakého softwaru, tak mám problém a musím to od toho klienta zjistit. Pokud nechápu, co ten klient dělá, tak si troufnu říct, že u půlky faktur ani neumím zaúčtovat správně.

Teď jsem si vzpomněla, co jsem ještě chtěla říct. Vy jste se ptal na ty datové analytiky, jakou mají provázanost na ty účetní společnosti. Já si troufnu říct, že pokud má klient třeba datového analytika a má špatnou účetní, tak ten datový analytik mu reportuje špatná data. Pokud ta účetní má data včas, dobře zaúčtovaná, chápe ten byznys a je schopna se naučit nějakým novým technologiím, nebo má tu spolupráci s tím datovým analytikem, tak může být dobrým parťákem tomu klientovi. Pokud je tam ale účetní, která od rána do večera jenom přepisuje, tak si myslím, že má za sebou i smutného datového analytika, protože ten moc reportovat klientovi nemůže.


Kde se vzala záliba v technologiích?


Martin Hurych

Otočíme list. Kamkoliv jsem se kouknul, na Váš profil na LinkedInu, na web, tady to z Vás sálá, tak Vy jste entuziasta do technologií. V přípravě jste dokonce říkala, že Vám to málem zlomilo vaz, že Vám trvalo tři až čtyři roky, než se tato stránka Vaší profese prosadila. Co Vás takhle brzo k technologiím přivedlo, kde je ta záliba v technologiích?


Marcela Lonková

Já si myslím, že ta záliba je hlavně v tom, že jsem z podstaty líný člověk. Když jsem začínala firmu a první dva roky to bylo opravdu jen o tom, že já a moje kolegyně přepisujeme PDF, tak jsem si říkala, jestli to je vrchol mého podnikání. Přemýšlela jsem nad tím, jestli takto chci 20 let kontrolovat po někom, jestli správně něco zkopíroval z PDF a jestli to správně přeuložil. Říkala jsem si, že to není možné, protože kdybych věděla, že budu pořád jen přepisovat, tak bych tu firmu ani nezaložila.

V roce 2018 ale proběhla srážka se společností Rossum a už to běželo. My jsme nějakým způsobem v tom roce 2018 jim dávali feedback na to, co se v účetnictví děje, jak může fungovat vytěžování a jak potřebujeme ta data v účetním systému. Když jsem viděla, že všechno naše umění přepisování, přeukládání a zálohování PDF zvládne technologie, tak jsem si říkala, abychom za dva, za tři roky vůbec měli co dělat.

Bohužel to není tak rychlé, protože i po 5 letech je pro někoho vyčítání, vytěžování a technologie v účetnictví absolutní tabu. Pořád si tedy s těmi tématy vystačíme, ale kolem toho účetnictví je spousta dalších nástrojů, ať už jsou to třeba roboti, ať už je to umělá inteligence, ChatGPT. Klienti přichází s neskutečným množstvím různých vychytávek a vy nemůžete říkat, že to nebudete používat, protože to neumíte, musíte se tomu otevřít. Typicky máte jednatele, který běhá po celém světě, platí platební kartou a za měsíc vám nasbírá 300 podivných dokladů. Vy mu po měsíci říkáte, že mu to zdražíte tak, že už nikde platit kartou nebude, protože se mu to nevyplatí. Můžete ale také říct, že je nějaká aplikace, ať si koupí virtuální kartu, zaplatí si přístup a kdykoliv zaplatí, tak mu to přijde na mail. My tak nemáme ani jednu papírovou fakturu, nemáme žádnou jedinou chybějící nejasnou platbu a všech 300 plateb máme během hodiny zkontrolovaných. Dříve jsme to dělali den a ještě jsme buzerovali klienta, že potřebujeme ty fyzické doklady. To bylo za mě úplně nejhorší, protože máte platícího klienta a ještě ho buzerujete tím, že vám nedodal účty za tankování, za restaurace, za ubytování, za taxíky a podobně. Teď mu ale můžeme nabídnout nástroj, který není sice zadarmo, ale ušetří to oběma stranám spoustu práce. Vlastně si tedy uvědomuji, že všechny věci, které nemáme rádi, nahrazují technologie, což je super, jen se trochu bojíme toho, že nám to bere práci.


Jaké technologie v práci využívají u ní ve firmě?


Martin Hurych

Co dalšího ještě používáte za technologie?


Marcela Lonková

Rossum, umělá inteligence, vyčítání, roboti, to je asi to základní. Máme takový jednoduchý nástroj od Automation Docku, pracuje to na bázi Excelu, není to žádné drahé milionové řešení a snadno se ovládá. Jsme schopni si na tom stahovat bankovní výpisy, rejstříky a generovat DPH. Generuje nám to dnes i nějakým způsobem účetní závěrky, dělá to kontrolu, je to takový jednoduchý nástroj, takže na něj nepotřebujeme žádnou další kapacitu, která by nad námi stála. Používáme tedy takovéto jednoduché nástroje. Jak jsem mluvila o platebních kartách, tak na to používáme nástroj Payhawk. Takových nástrojů je vícero, ale protože to umí celosvětové placení, tak byl tento ideální. Na české placení lze využít například Fidoo.


Co je v technologiích čeká tento rok?


Martin Hurych

Vy musíte koukat dopředu, co máte v merku na tento rok? Co instalujete tento rok?


Marcela Lonková

Tento rok v rámci naší kanceláře bych ráda, kdybychom se všichni trošku posunuli v těch digitálních dovednostech. Mám v plánu léto využít opravdu na nějaké naše společné testování ChatGPT a trošku posunout to naše technologické IT zázemí, abychom všichni udělali zase třeba krok, dva dopředu. Někdo je v tom totiž více vepředu, někdo je trochu pozadu, tak abychom se srovnali.

Máme nový systém, implementovali jsme nový systém, takže si hrajeme s novým systémem a letos půjdeme ven s informací, že už nebudeme používat Rossum, ale budeme používat skupinový nástroj. Naše firma je totiž nově od letošního roku součástí skupiny ETL Global, což je evropská skupina, která vyvíjí nový nástroj, takže se těším na změnu z toho, co už jedeme 5 let. Už to máme zažité a už to

umíme ovládat i v noci, takže se těším na to, že to nebudeme umět a že to nebude ono a že to nebude fungovat, že to budeme ladit a že to budeme posouvat a ukazovat třeba i tomu trhu.


Martin Hurych

Jak se na to těší Vaši lidé? Tohle totiž většinou bývá veliký průser, protože majitel firmy je vždy nadšenec, který to táhne dál, a ti lidé pod ním jenom úpí, co si to zase vymyslel. Jak to mají Vaši lidé?


Marcela Lonková

Budou úpět, co jsem si to zase vymyslela, ale nic jiného jim nezbývá. Jdeme zkrátka dopředu a tak to prostě je.


Jak rozvíjí svůj tým?


Martin Hurych

Vy jste mi už částečně sebrala další otázku z jazyka, když jste říkala, že na léto plánujete posouvání toho týmu. Ze všeho, co si tady povídáme, rezultuje, že na lidi v rámci technologií kladete veliké nároky. Jak je rozvíjíte? Toto totiž musí být nějaká systematická činnost, to jedním školením v jedno červnové odpoledne nevyřešíme.


Marcela Lonková

Je to tak. My v kanceláři nemáme moc lidí, kteří by aktivně přicházeli s nějakými návrhy. Pár nás tam je, kteří házíme nové podněty, nové technologie a trochu se vzájemně popichujeme. Jak jsem říkala, je ideální, pokud půjde nějaké kontinuální školení, dodnes jsme ho neměli, takže jsme vždy vlastními silami vyzkoušeli, naimplementovali, pouštěli do toho týmu a ne vždy to dopadlo dobře. Někdy to tomu týmu trvá déle, protože mají spoustu té běžné agendy, kterou třeba já nechci úplně vidět a ráda bych, aby upřednostnili ty technologie, ale naštěstí upřednostňují stále ty klienty. Myslím si, že tohle je něco, co začíná odlišovat ty průměrné a podprůměrné firmy od těch dobrých.

Co se týče náboru nového člověka, tak 3, 4 roky zpátky by bylo na prvním místě, jak je na tom účetně a daňově. Dnes nás opravdu zajímá, jak se staví k těm změnám, k těm technologiím, jestli je tomu otevřený, jestli si zkouší, jestli se někam posunul, jestli sám něco zlepšuje a jestli to řeší i s klienty. Pokud z toho vidíme, že se ten člověk od technologií drží dál, tak může být sebelepší účetní, ale já vím, že do budoucna to bude váznout. Není jednoduché takové lidi najít a není jednoduché si takové lidi ve firmě dlouhodobě udržet. Ty nároky jsou veliké, uvědomuji si to, musíme s tím více začít pracovat aktivně, protože ta únava a stres z toho možná i tlaku ode mě a okolí je veliký. Na druhou stranu se tam snažíme tvořit nějakou dream atmosféru, aby nám to všechno dávalo smysl, ale není to jednoduché.


Jak podněcuje ve své firmě inovace?


Martin Hurych

Tato otázka bude širší a nebude jenom o účetnictví. Držet se na špičce technologického pokroku, nebo ve Vašem případě v čele pelotonu účetních kanceláří znamená, že nějakou část něčího pracovního času musím věnovat na testování. To je část, která se ve spoustě firem první škrtá. Jak to

organizujete Vy? Vy jste několikrát řekla, že přicházíte s náměty pro klienty. Jak to vlastně technologicky vyřešit, máte na to pozici, nebo je to součástí každého člověka a jako v Googlu má 20 % času na testování, nebo jak to organizujete?


Marcela Lonková

Dnes máme naši kancelář rozdělenou 50 na 50. 50 % lidí jsou ti opravdu účtaři, kteří se z 80, 90 % věnují tomu byznys, a potom je tam 50 % lidí, kteří se nějakým způsobem věnují automatizacím, procesům a technologiím. Samozřejmě i ta půlka těch, co se věnují technologiím, musí vydělávat, takže je tam třeba implementace těch robotů, nebo služba digitální transformace. Samozřejmě umíme i to účetnictví, ale už to není o tom, že bychom měli 9 z 10 lidí účetních a jednoho IT správce, který nám čas od času někde něco pomůže nainstalovat, nebo aktualizovat. Je to opravdu o tom, že co jeden člověk, tak to vedle toho je člověk posouvacího typu. Bez těch lidí to nejde a jsou různí, jsou mladí, jsou zkušení, jsou méně zkušení, někdo na procesy, někdo na systémy, někdo je schopný datové analýzy, někdo je schopný se naučit programovat. Různě to tedy kombinujeme.


Kde bere inspiraci pro inovace?


Martin Hurych

Jak ta půlka, která tlačí firmu vpřed, sbírá informace, kde jsou ty tajné informační zdroje, kam bychom se měli třeba ostatní podnikatelé koukat?


Marcela Lonková

Já si nemyslím, že to jsou tajné informační zdroje. Za těch x let, co už fungujeme, máme na sebe navázané různé konference, různé webináře, jsme členy úplně normálně běžných skupin a ty věci se tam méně či více objevují. Velmi častým zdrojem inovací jsou naši klienti. Oni často přicházejí s tím, co se jim nelíbí a protože jsou to třeba i technologicky zdatné firmy, tak nám často říkají, jak by to chtěli a abychom se podívali, jestli už to v České republice existuje. Velmi často to jsou tedy klienti a je potřeba jim naslouchat. Když se s tím klientem potkám, tak se ho ptám, co tam je, co mu tam vadí, co mu tam nesedí, co by ještě chtěl, o čem sní a na to potom mohu hledat nějaký nástroj. Nemusí být vždycky super drahý, super skvělý, může to být jenom zlepšení nějakého našeho interního procesu a hned tomu klientovi může něco přinést.


Považuje svoji firmu za účetní, nebo technologickou?


Martin Hurych

Když Vás tak poslouchám, tak mě napadá, počítáte se pořád za spíše účetní, nebo už technologickou firmu?


Marcela Lonková

50 na 50. Pořád nás živí hlavně účetnictví, ale ty technologie k tomu podle mě patří. Já už bych neuměla dělat účetnictví bez technologií, já už bych se nechtěla k tomu vrátit a ty technologie mě baví. Že bychom byli nějak super technologicky zdatní, to se říct nedá. Furt se pohybujeme v tom našem malinkém rybníčku, kde je pár firem, pár nástrojů a postupně se rozšiřujeme, testujeme a zkoušíme. To mě na tom baví a k sobě potřebuji lidi, které to také baví. Pokud je to člověk typu papíry, šanony a barevná propiska, tak my si nerozumíme, nemáme si byznysově co říct.


Kdy nebudou účetní potřeba?


Martin Hurych

Když už jsme v těch technologiích, kdy nebudu účetní potřebovat?


Marcela Lonková

To je dobrá otázka. Tímto tempem, jakým to jde, si dokáži představit, že třeba do 5 let by mohla být aplikace, kterou Vy jen budete schvalovat a bude se tam automaticky všechno účtovat a padat. U nás si to dokáži představit. Ty daně a tyto věci jsou pořád v České republice jinak než na Slovensku a když se na to nepodívá ten daňař, tak tam může být veliký průser. Myslím si ale, že opravdu ta účetní práce už nebude o tom, že potřebuji nějaký měsíční report a zaúčtované doklady. Spíše to bude složené z ceny těch aplikací a úplné minimum tam bude lidského času. Dnes už ta naše služba je z veliké části tvořena aplikacemi a my chceme a furt se snažíme posouvat, aby tam bylo co nejméně té týdenní, měsíční kontroly na těch běžných věcech. Snažíme se, aby tam byl prostor pro ten consulting s klientem nad tím reportem, nad tím výstupem. Myslím si tedy, že za 5 let už bude účetnictví takovou aplikací, nad kterou bude daňař a nad tím datový analytik.


Martin Hurych

Měl by to být tedy takový posun z administrativní činnosti do konzultační činnosti. To znamená, že dámy, co mají za sebou trezory šanonů, mají před sebou 5 let.


Marcela Lonková

Záleží, jestli ti klienti budou jako Vy a budou chtít aplikaci bez účetní, nebo furt budou dobíhat ti klienti, kteří budou chtít tu svoji účetní a papíry. Je to hodně o tom klientovi, je to hodně o tom, co ten klient chce. Já je tedy moc často nepotkávám, ale někteří říkají, že si dělají dvě hromádky zaplacených a nezaplacených faktur, že je to fajn, že v tom mají přehled, dokud samozřejmě nepoznají, co jsou ty technologie a jak to ušetří čas a peníze. Dokud těmto lidem tedy někdo na rovinu neřekne, že to, co dělají, je zbytečnost, ztráta času a ztráta peněz a budou si v tom dále hovět, tak pro ty účetní ta práce bude. Myslím si, že ale potom bude spousta firem, pro které bude zajímavější ta aplikace. Dnes je každý youtuber a influencer, takže všichni potřebují nějakou správu nad financemi, takže si myslím, že takových klientů bude hodně. Těším se na to, až to nebude jen kontrola toho běžného, ale že se to bude posouvat dopředu.


Jak si vybrat moderní účetní kancelář?


Martin Hurych

Kdybych chtěl těchto plus minus 5 let překonat nějakou novou účetní kanceláří, jak bych si ji podle Vás měl vybrat, aby to bylo moderní? Jaké parametry bych měl vzít v potaz, aby pro mě účetnictví nebyl jen opruz a něco, co musím dělat kvůli státu, aby to nebyl náklad, ale aby to byla investice?


Marcela Lonková

Určitě chtějte firmu, která Vám dá online přístup k datům, která v tom účetnictví jsou. Nebude po Vás chtít ty papíry, nabídne Vám nějaký reportingový nástroj, nabídne Vám nějakou míru přizpůsobení se, něco, co nebude za draho a zvládnete s tím pracovat i Vy. Vlastně toho po Vás musí chtít ve finále úplné minimum, ale dávat ten report, dávat ty přehledy v pro Vás smysluplné formě. Jak takovou firmu najít, asi na internetu, nevím, já jsem takovou firmu nehledala a ani nevím, jak se k nám dostávají klienti. Tohle bych ale asi chtěla, abych se mohla kdykoliv podívat, aby se mnou komunikoval ne jeden člověk, ale aby v tom týmu byl třeba ten daňový poradce, byl tam někdo, kdo mě upozorní na nějaké běžné věci. Musí to všechno dohromady dávat smysl a musí tam být ten tlak na výstup. V okamžiku, kdy ani 25. k DPH nemáte měsíční přehled o tom, jak se Vaší firmě daří, nemůžete se nikam podívat, jste závislý na tom účetním, až Vám ta data předá, tak je to špatně. Vy chcete vidět do toho účetnictví, i když tomu třeba nerozumíte, ale rozumíte zaplaceným fakturám, přijatým, vydaným rozumí každý klient, nějakému měsíčnímu výsledku rozumí také každý klient. V okamžiku, kdy Vás nechce ta účetní pustit do toho svého prostředí, je někde něco špatně. Hledejte firmu, která je otevřená tomu, že jí tam budete říkat, že to má blbě a že to chcete jinak a že to chcete předělat a přeúčtovat a ještě rychleji.


Martin Hurych

Tak jste to viděli a slyšeli. Marcelo, děkuji moc za rozhovor. Přeji Vám, ať se daří a ať přežijete za těch 5 let i tu změnu, kdy účetnictví bude v jedné aplikaci.


Marcela Lonková

Určitě. Děkuji mockrát za pozvání a za super atmosféru.


Martin Hurych

Já jsem vám říkal, že účetnictví může být cool a sexy. Dnes jsme to slyšeli a pokud jsme vás zaujali, tak jsme naši práci udělali nadmíru dobře. Mně už nezbývá, než zrekapitulovat to, co tady říkám každý díl, všechny díly včetně tohoto najdete na www.martinhurych.com/zazeh. Pokud se vám epizoda skutečně líbila, tak určitě likujte, sdílejte, odebírejte, protože jinak se o nás svět nedoví. Mně už nezbývá, než držet vám palce a přát úspěch, díky.


(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page