top of page

106 | JAN KOPRAJDA | JAK SE VYHNOUT PASTEM INTEGRACE ERP



Potřebujete se pohnout s firmou dopředu. K tomu potřebujete data. Reporty. Nový pohled na věc. Což není problém. Máte přece informační systém, no ne?


Zvedáte telefon. Píšete email. Sháníte svého implementačního partnera. Firmu, která u vás ERP instalovala a zprovozňovala. Když už se dovoláte, většinou se zákaznického zážitku nedočkáte. Nemáme čas. Nevíme. Zjistíme. Počkejte. Řádově týdny.


Jenže vám utíká byznys mezi prsty. A tak vezmete Google, najdete jiného implementačního partnera daného softwaru, dovoláte se a … „Omlouváme se, nejste náš klient a k přestupu potřebujete souhlas jak předchozího implementátora, tak dodavatele software“. No kde to jsme říkáte si …

Jo, tohle se fakt stalo mému klientovi. A že to není úplná výjimka potvrzuje i hromada dalších zkušeností lidí okolo mne. Jde o jedno z nejzkostnatělejších míst na trhu.


Do boje s tímhle světem se pustil můj další host. Jan Koprajda, zakladatel a CEO dvou firem, syncAgent a Whys. Úspěšně. Vnesl do odvětví svěží vítr a daří se mu atmosféru pomalu ale jistě měnit. Proto jsem se ho vyptával na následující otázky …


🔸 Proč se integrací ERP spousta lidí vyhýbá?

🔸 Jaká je odezva dodavatelů ERP systémů?

🔸 Proč je svět dodavatelů ERP zkostnatělý?

🔸 Co všechno lze na ERP integrovat?

🔸 Co zvážit a zjistit před začátkem integrací?

Honza svoje postřehy z integrací shrnul i do dalšího bonusu „Na co si potřebujeme odpovědět, pokud přemýšlíme o integraci ERP“. Pokud o integraci ERP přemýšlíte, musíte ho mít. Ke stažení jej najdete níže.



 

BONUS: Na co si potřebujeme odpovědět, pokud přemýšlíme o integraci ERP

(Kód bonusu: NCSPO)

 

JAK SE VYHNOUT PASTEM INTEGRACE ERP (PŘEPIS ROZHOVORU)


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnešní epizodou otevírám nepravidelnou rubriku, jak se jim daří. Podobně jako před dvěma lety mi pomáhal roztlačit celý Zážeh, tak dnes mi pomůže roztlačit tuto rubriku Honza Koprajda. Ahoj.


Jan Koprajda

Ahoj, Martine. Já děkuji moc za pozvání.


Co ho dovedlo k potápění a co mu dává?


Martin Hurych

Honza je majitel dvou firem, Whys a syncAgent. Než se pustíme do toho, co se u tebe za ty dva roky stalo, tak ty ses mezitím naučil potápět, stal se z tebe vášnivý potápěč. Řekni mi, co tě k tomu vedlo a co tě na tom nejvíce baví.


Jan Koprajda

Já jsem se už potápěl kdysi dávno jednou se svojí ženou na svatební cestě v Řecku a tam mě to chytlo. Mě obecně láká voda, miluji vodu, jsem takový ten vodní typ a vždy vyhledávám vodu. Ten svět, který je pod vodou, je hodně jiný oproti tomu, co je tady na zemi a je úžasné pozorovat ten život kolem sebe. Mě to strašně uklidňuje, zároveň mě uklidňuje ta beztíže, která pod vodou je, a hrozně si tam odpočinu. Nějak mě to tam táhlo a když jsem to potom zkusil a začal jsem se tím více zabývat, tak jsem zjistil, že to je něco, co mi hodně pomáhá se uklidnit, odpočinout si a přestat myslet na práci. Proto jsem to začal dělat více a více.

Teď dokonce novinka, začínám plánovat freediving, na to se také hodně těším a také mě to strašně fascinuje. Vidím tam ten rozdíl oproti tomu scuba divingu, že tam má člověk takovou větší svobodu, že tam nemá na sobě tu láhev, ale je tam úplně sám se zvířaty a světem okolo. Je to úžasné, doporučuji to každému, kdo se nebojí vody a kdo chce poznat něco zajímavého, nějakou část země, kterou pozná hodně nízké procento lidí. Je to stále takový nedotčený svět.


Martin Hurych

Ty se potápíš něco málo přes rok, jestli si dobře pamatuji. Co je top zážitek za ten rok a kousek?


Jan Koprajda

Asi nejzajímavější je pro mě noční potápění, to úplně miluji, to vylézají různí tvorové a nejvíce se mi líbily dvě murény. Já jsem stál nad nimi asi metr a ony se mezi sebou proplétaly a jedna najednou odplula a začala lovit ryby přímo přede mnou.


Co se u něj za 2 roky změnilo?


Martin Hurych

Když jsi tu byl před těmi dvěma lety a kousek, tak jsi měl jednu firmu, Whys. Měl jsi firmu, která dělala zakázkový vývoj, a tady jsme tak trochu nesměle pošilhávali po produktu. Co se od té doby změnilo?


Jan Koprajda

Dál nesměle pošilháváme po produktu. My řešíme integrace s ERP systémy a ten zakázkový vývoj dnes děláme v mnohem větší míře. Tehdy bylo asi 70 % zakázek na integrace s ERP a teď už jich máme asi 90, možná 95 %. Nicméně jsme v té době postupně ten produkt ladili a uvolnili jsme nějakou verzi ven pro ostatní zajímavé služby, ať už se jedná o softwarové firmy či nějaké SaaS. Najednou se to chytlo a hodně firem do toho šlo, líbilo se jim to, ten nápad byl pro ně skvělý, když viděly, jak to funguje. Díky tomu s námi začínají více a více spolupracovat různé firmy, které mají nějaké aplikace, které potřebují integrovat na rozličné ERP a nechtějí to řešit, a zároveň i software housy, které vyvíjejí nějaké aplikace. Ty chtějí tu práci delegovat na někoho jiného. Hodně se tedy posunul ten produkt i to naše přemýšlení, jak nad tím produktem dnes přemýšlíme a máme mnohem větší vize, plány, cíle, než to bylo tehdy.


Martin Hurych

Honza je hrozně skromná osobnost, takže tam, kde musíte u některých jiných dělit 10, tak u Honzy v klidu násobte dvěma, protože skutečnost je lepší, než ji tady Honza velmi pravděpodobně bude vykreslovat. Vy děláte integrace ERP, co je ERP?


Jan Koprajda

ERP systém je podnikový informační systém, který řídí celou ideálně středně velikou firmu, až veliké firmy. Je to systém, který pomáhá mít všechny důležité agendy té firmy na jednom místě.


Co ho dovedlo k integracím s ERP?


Martin Hurych

Pojď nám říct, proč sis vybral zrovna integraci do informačních systémů firem.


Jan Koprajda

Já jsem se k tomu přichomýtl jako vývojář tím, že jsme to řešili a řešili jsme to čím dál tím častěji, různě jsme to zkoušeli. Myslím si, že jsem docela kreativní v tom, jak přistupuji k řešení nějakých problémů a když jsme tehdy řešili ty první integrace, tak mě napadlo si oddělit tu aplikaci a udělat si to nějak zvlášť. Věděl jsem totiž, že to bude něco, co bude chtít hodně klientů a nebavilo mě dělat dvojí práci. Nevýhoda těch velikých softwarů je, že často se tam vše vyvíjí na míru a dělá se tam de facto v podstatě to stejné, jenom třeba mírně jinak. Když jsem řešil ty integrace s ERP, tak už jsem od začátku přemýšlel, že to je něco, co dává smysl oddělit a nikdy to nemít součástí toho produktu. Takhle to vlastně vznikalo.

Tím, že to takhle vznikalo a my jsme zjistili, že to funguje a že ti klienti to poptávají a je to zajímavé pro výrobce ERP, pro zákazníky, případně pro nějaké další aplikace, tak jsme se na to začali více soustředit. Ještě se mi často stávalo, že jsem se potkával s různými lidmi a když jsem jim řekl, že mám softwarovou agenturu a integrační platformu na ERP, tak všechny zajímala hlavně ta integrační platforma. Došlo mi tedy, že je to to, co je na té naší práci zajímavé. Začal jsem se tím tedy hodně zabývat a utvrzovat v tom, že to dává smysl. Já jsem totiž hodně opatrný v tom něco pustit do éteru, případně i říct, že tady vyvinu a nainvestuji hodně peněz do nějakého produktu, když nemám tu jistotu, že to ten trh chce. Nepřímo jsme si tedy zvalidovali, že to ten trh chce, že ho to zajímá a na základě toho jsme si řekli, že do toho vložíme více úsilí


Martin Hurych

Dnes se z toho původně vedlejšího úsilí stala druhá firma. Jak se jmenuje?


Jan Koprajda

Aktuálně se jmenuje syncAgent, ale teď jsme zrovna v období, kdy řešíme rebranding, chceme tomu dát nějakou hezkou oficiální značku, nějaký pozitivní brand. Chci trošku změnit komunikaci, protože ten ERP segment je takový konzervativní a já tam chci být více fresh a stavět se na stranu zákazníků, vytvořit jim nějaký vřelý produkt, ze kterého budou mít dobrý pocit. Tím, že to rebrandujeme, tak řešíme i trademark a zjistili jsme, že syncAgent není úplně dobrý název, takže se teď snažíme najít nový název. Ten si myslím, že během krátké chvíle, pár týdnů bude venku a využijeme to k tomu, že všem zase řekneme, že jsme to přejmenovali. Těším na to.


Kdy přišly první úspěchy syncAgenta?


Martin Hurych

Spousta projektů a startupů sní o hokejce, jak se jim zvedne revenue a zisky a počty klientů, ale statisticky vzato jich tam světově dojde jenom velmi malá menšina. U tebe to vypadá, že už se zvedáš, takže hokejka je alespoň na obzoru. Kdy začala ta křivka stoupat? Kde vidíš ty začátky toho, že jste opravdu začali růst?


Jan Koprajda

Já si myslím, že se o tom začalo mluvit a to bylo vlastně celé. Více jsem to začal řešit, dal jsem to ven, celé jsem to vyplivl ven a chtěl jsem tím vlastně i vyzkoušet, jak na to ti lidé budou reagovat. Začal jsem o tom mluvit na LinkedInu, na profilu o tom obecně hodně mluvím. Co se mi líbí na těch integracích, je, že my integrujeme nějakého klienta a když je ten klient s tou integrací spokojený a líbí se mu, jak jsme to odbavili, tak to řekne nějakému jinému klientovi. Tam to jde tedy docela rychle kupředu. Ty firmy se o to zajímají a já věřím, že máme něco, co tady na tom trhu trochu chybělo, že jsme narazili na něco, co je opravdu potřeba a co ty firmy chtějí. Nic v takovém modelu, v jakém to aktuálně vyvíjíme my, tu podobného není. Jsou tady různé integrační služby, jde to i integrovat jinými způsoby, není to tak, že by se to všechno dalo dělat jenom přes nás, ale ten náš způsob je dostatečně unikátní na to, aby to ty firmy zaujalo.


V čem je syncAgent unikátní?


Martin Hurych

V čem je ta vaše největší výhoda, nebo kde je ta změna oproti konkurenčním službám?


Jan Koprajda

Ten hlavní benefit vidím asi v té znalosti těch ERP systémů, případně i zkušenosti s těmi platformami, na které ty ERP přímo integrujeme. Ty ERP tam jsou nejdůležitější samozřejmě, protože tam panuje takový strach kolem toho. Když se budeme bavit o nějaké firmě, která přímo implementuje ty ERP, tak ti se toho nebojí, ale pro toho klienta to zase na druhou stranu může být příliš drahé, když to integruje přímo ten implementátor a udělá to přímo pro tu firmu na míru. Je to taková oblast, které se obecně částečně vyhýbá každý, kdo může. Je tam spoustu důvodů, ale tím, že my se na to specializujeme a vzali jsme si to za své a je to něco, za co bojujeme, aby fungovalo dobře, tak si myslím, že se tím odlišujeme. My kvůli tomu rozvíjíme tu platformu, co máme, ale není to jen o té platformě, je to opravdu o tom přístupu k těm integracím a k nějaké kreativitě. To si myslím, že je nejdůležitější v tuto chvíli.


Proč se integrací ERP spousta lidí vyhýbá?


Martin Hurych

Ty mě znáš, takže víš, že se vrátím k té otázce. Co jsou ty důvody, proč se integraci ERP spousta lidí vyhýbá?


Jan Koprajda

Integrovat ERP znamená pracovat s neznámým rozhraním, které často není dobře zdokumentované a zároveň je napsané trochu krkolomně. Když to srovnám s moderním softwarem, tak dnes ty integrace na klasická API jsou mnohem jednodušší, a přesto na to existují integrační platformy, jako tady máme třeba Make, nebo Zapier. U těch ERP je to ještě mnohem sofistikovanější, není to tak hezké na pohled a tím pádem je to méně lákavé. My se se syncAgentem snažíme nejen dělat ty integrace, ale zároveň jsem schopni vytvořit krásné RESTové rozhraní, které ten ERP nemá a postrádá. Vytvoříme v tu chvíli do toho takovou bránu, aniž by se klient musel učit a zkoumat, jak ten ERP systém funguje.


Jaká je odezva dodavatelů ERP systémů?


Martin Hurych

Jak vás mají rádi dodavatelé ERP? To, co říkáš, je de facto pomoc jim dostat se do moderního byznysu, nebo pomoc jejich klientům propojit ty informační systémy s externím světem. To je dnes v podstatě nutná podmínka pro byznysové přežití. Jak na to koukají ti dodavatelé?


Jan Koprajda

Já bych řekl, že to není zas tak růžové, jak by se to mohlo zdát. Mění se to, za tu dobu, co v tom jsem, tak jsem dnes už trochu pozitivnější a jsou firmy, které se nám i ozvou s tím, že by nás chtěly oficiálně supportovat. Uvědomují si totiž, že ty integrace na ERP v této době hrají obrovskou roli a může to pro ně znamenat mnohdy docela i deal breaker. Nicméně je to v tomto ohledu trochu pomalé, což je částečně moje vina, jelikož se tomu tolik nevěnuji. Kdybych možná více tlačil na ty dodavatele ERP a více se je snažil motivovat a hledat ty cesty, tak si myslím, že máme dnes mnohem větší support než v tuto chvíli. Já se teď ale primárně fokusuji na klienty a partnery, kteří do toho chtějí aktivně zasahovat, a až vyčerpáme tento segment, tak začnu více řešit ty ostatní. Ta podpora ERP systémů je ale velice důležitá. Když ji tam máme, tak je to úplně jiný přístup i potom k tomu klientovi, protože když se za nás postaví ten výrobce toho ERP systému, tak samozřejmě pro toho klienta to něco znamená. On má i mnohem větší jistotu, že tím, že jsme doporučovaní výrobcem a nejen nějakým Jardou, co má někde nějakou firmu, tak tam je větší vážnost toho produktu, větší důvěra. Nicméně i tak ta potřeba je tak obrovská, že mám pocit, že stejně ty firmy jsou rády, že tady vůbec něco takového je, takže to jde i bez toho a řekl bych více než dobře.


Proč je svět dodavatelů ERP zkostnatělý?


Martin Hurych

Když si s klienty sednu k ERP, tak od nich potřebuji nějaká data do obchodu, abychom přenastavili segmentaci klientely, nebo abychom získali data o stávajících klientech. Nestačí nám interní kapacity na to, abychom si udělali tyto reporty a podobné věci a v momentě, kdy vyžádáme support od dodavatele, tak je reakční doba velmi dlouhá a zákaznický zážitek ve valné většině hrozný. Čím myslíš, že to je? Je to tím, že už jednou ulovený zákazník nemůže utéct? Jsem to jen já, komu přijde, že to je velmi zkostnatělé odvětví?


Jan Koprajda

Teď si musím dát pozor na to, co řeknu. Myslím si, že je to tam obecně pomalejší. Já tam také vidím velikou nevýhodu, že ten zákazník, když se rozhodne, že si pořídí nějaký ERP systém, tak svým způsobem je v nějakém vendor locku a nemá v podstatě příliš moc možností. Často tam jsou nějaké vztahy mezi určitými softwary, které jsou naintegrované s tím ERP systémem, a on nemá možnost si vybrat jiný software. To je něco, co mi dlouhodobě vadí. Je to možná i tím, že jsem vyrostl na Linuxu a jsem zvyklý, že si člověk může dělat všechno různě, jak potřebuje. Jeden z mých cílů je otevřít ty ERP pro ty zákazníky tak, aby měli možnost se napojit na cokoliv, na co potřebují a nemusí mít výběr jen ze dvou softwarů.

Řekl bych, že obecně výrobci ERP jsou hodně opatrní na cokoliv. Nevím, čím to je, možná to je opravdu tím, že většina těch ERP systémů vznikla před 20, 30 lety. Jsou to už veliké firmy, mají nějaké know-how, mají nějakou úroveň a asi to je přirozené, že ty firmy se takto chovají. Ty technologie jdou ale hodně dopředu a pro ty zákazníky je to značně znevýhodňující. Já hledám cestu, jak jim tam dát větší kousek svobody. Věřím tomu, že to ve výsledku přinese výhodu i pro ty výrobce a doufám, že se bude měnit právě i jejich myšlení.


Co všechno lze na ERP integrovat?


Martin Hurych

Ty jsi říkal, že integruješ informační systémy na platformy. Pojď nám popsat typický příklad toho, co děláte, co na co propojujete.


Jan Koprajda

Aktuálně máme veliký boom v e-commerce, takže děláme různé e-shopové platformy, jednoduché, složité i různá custom řešení. Potom děláme hodně různé výrobní systémy, které se programují, nebo nějaká CRM, nebo třeba skladové systémy. V podstatě jde o to, že se pohybujeme v integracích podnikových systémů, což není jen o tom ERP, ale je to o tom, že tam mám nějaký systém, který potřebuji běžně integrovat s ERP systémem. S ERP systémem například nepotřebuji integrovat Google Docs a podobné aplikace, které jsou součástí těch běžných integračních platforem. Spíše se bavíme o tom, že to jsou aplikace, které nejsou úplně masové, mainstreamové. Často to jsou B2B aplikace a jsou to aplikace, které mívají maximálně tisíce uživatelů. Nejsou to aplikace, které používají miliony lidí na celém světě. Tento trh je v tomto ohledu trochu přehlížený.


Proč je syncAgent plnou náhradou integrace na míru?


Martin Hurych

To znamená, že to, co bych normálně řešil nějakou na míru psanou automatizací, teď vyřeším přes syncAgenta?


Jan Koprajda

Já si myslím, že je to jeden z velikých benefitů toho způsobu vývoje, jak my k tomu přistupujeme. Ono to není tak, že by dnes neexistovaly můstky na ERP systémy. Máme tady firmu, jako je například Dativery, která vytváří jednotlivé můstky a dokáže propojit například Shoptet a ABRU. My jsme jiní v tom, že jsme si postavili cloudovou platformu, která nepotřebuje žádné pluginy do ERP. Funguje to nezávisle na nich, ona komunikuje přímo buď s databází, nebo s nějakým API a my máme nějaké templaty vždy na tu komunikaci. Když máme nějaké hodně úzké spolupráce s některými partnery, tak to máme nastavené tak, že tam máme vyřešené nějaké agendy a procesy, které řeší 80 % těch klientů. V tu chvíli, když ten zákazník za námi přijde, jsme mu schopni vyřešit buď ty věci hodně rychle a levně, nebo řekne, že to potřebuje úplně překopat a my mu to uděláme na míru. Tam je ta výhoda, že my to všechno dokážeme zvládnout na té jedné konkrétní platformě, aniž bychom nějakým způsobem omezovali tu platformu.


Co zvážit a zjistit před začátkem integrací?


Martin Hurych

Firmou mi běhá hromada lidí, nebo nějaké převodní excelové tabulky, nebo Google Docs tabulky. Kdybych měl chuť začít propojovat ty systémy, které mám třeba ve výrobě, jaké jsou první věci, které bych si měl zjistit, zvážit, nakreslit předtím, než jdu k nějakému integračnímu partnerovi?


Jan Koprajda

Já miluji klienty, kteří mají úplně kompletně popsaný ten proces. Oni jen přijdou s tím, že mají tři aplikace, které by potřebovali prointegrovat, ERP, výrobní systém a nějaký skladový systém. Já se většinou s těmi klienty bavím o tom, jak by to mělo fungovat správně. Když to ti klienti neví, tak už jsme i v roli takového poradce, kdy my se snažíme tomu klientovi vymyslet ten proces tak, aby to bylo co nejjednodušší i pro něj výhledově. Tím, jak integrujeme spoustu jiných firem, tak se snažíme hledat nějakou co nejvíce standardizovanou cestu i právě kvůli nějakým případným změnám v budoucnu. Když se mu to totiž naprogramuje příliš na míru, tak je to někdy kontraproduktivní, protože my víme, že dnes ty konektory 80 % klientů řeší určitým způsobem a je blbost, aby on to řešil obráceně. Když to tedy neví, tak mu takto radíme. Když to ví a má to připravené a dává to smysl, tak si to s ním jen potvrdíme, vyřešíme a to je potom ideální zákazník. Samozřejmě je ideální, když nám připraví i, co by chtěl přímo propojit s čím. To potom je už jen o tom to u nás nakonfigurovat, nějak to nachystat a potom tam máme mnohem méně práce, což se ale holt neděje. Většina to právě takto nemá, většina ani nedokáže nad tím přemýšlet a potřebují nějakého průvodce, který jim to vysvětlí a ukáže. Většinou jsme tedy spíše v roli toho, že ty konzultace tam jsou potřeba a je potřeba to s tím klientem probírat a najít tu správnou cestu pro něho.


Martin Hurych

Co tak vymyslet krátký manuál, nebo checklist toho, co je potřeba předtím, než půjdu za Honzou Koprajdou? Upíšeš se k bonusu?


Jan Koprajda

Určitě. Ono se to liší i podle toho, kdo přijde, s čím přijde, ale určitě něco takového vymyslím. Možná to budou dva manuály.


Proč říká, že když se maká, fuckupy se nedějí?


Martin Hurych

Já bych s dovolením otočil list. Mě v tvé přípravě zaujala jedna věta, když jsem se ptal na fuck-upy, která říká, že když děláš všechno naplno, tak se fuck-upy nedějí. Jak to myslíš?


Jan Koprajda

Je otázka, co nazývat fuck-upem a co nazývat nějakým jednoduchým problémem, který nastává v průběhu té realizace. Já si myslím, že většinu fuck-upů, kterou jsem kdy udělal, jsem udělal proto, že jsem si něco dobře nepromyslel, jednal jsem třeba vyloženě hodně na základě emocí. Beru to tak, že když se dnes dívám, jak fungujeme, tak si myslím, že když jde člověk do věcí naplno, tak tím i dost řeší ty důležité věci, které je potřeba řešit. Tam mohou být nějaké náznaky komplikací, které mohou právě vzrůst v ty fuck-upy, ale ve chvíli, kdy k tomu přistupuji proaktivně, hlídám si to zodpovědně a i retrospektivně, tak v tu chvíli prostě žádný fuck-up nemůže nastat.


Martin Hurych

To znamená, že všichni, co měli fuck-upy, se něčemu nevěnovali dostatečně detailně.


Jan Koprajda

Myslím si, že to platí pro mě osobně. Možná to cítím příliš krutě, ale myslím si, že fuck-up je vždy vyhnívání nějaké věci, nebo podcenění nějaké věci, na kterou jsem nedal dostatečnou pozornost. Z mého pohledu to může být i to, jestli mám ve firmě správné a schopné lidi. To, že naberu někoho špatného na nějakou pozici, třeba si to neohlídám, nechám to vyhnít, ignoruji to, může znamenat, že se firma dostane do nějakého specifického problému a ten fuck-up tam potom vznikne. Vidím tam velikou dávku toho, že ten člověk k tomu nepřistupuje zodpovědně, nebo retrospektivně. Já chápu, že to je o nějaké úrovni cesty, nějaké úrovni znalosti, ale dnes to pro mě je takové, že já neřeším fuck-upy. Já řeším jenom výzvy a problémy, kterým my musíme čelit, a fuck-upy budu řešit ve chvíli, kdy se na něco vykašlu. Je to jen o tom, že tam může vzniknout nějaká komplikace, která může být i správná, ale já si ji musím uvědomit a musím na ni nějak zareagovat.

Co ho vede k odmítání investora?


Martin Hurych

Ty jsi v oblasti, která prožívá veliký boom, obecně automatizace a digitalizace je veliký buzzword, který se teď diskutuje úplně všude. Je to oblast, do které spousta lidí jde, chce investovat, nebo pokud tam má nějaký projekt, nebo startup, tak hledá investora. Ty jsi tomu imunní a to, co jsme si tady říkali, že se ti za ty dva roky povedlo, financuješ z vlastních zdrojů. Co tě k tomuto přemýšlení vede? Na tvém místě by spousta lidí už někde seděla a hlásila se o desítky milionů korun.


Jan Koprajda

Teď to bude asi trošku souviset s mojí povahou. I když to teď roste, tak já se furt utvrzuji v tom, že to, co děláme, dává smysl a pořád si nejsem stoprocentně jistý, že ten trh ten produkt přijal jako takový. I když ten boom kolem toho je, tak si pořád říkám, že se může něco stát, pořád se může něco pokazit, což může být i na naší straně. Já si začínám uvědomovat, že vůči těm zákazníkům máme čím dál tím větší zodpovědnost. Tím si uvědomuji i to riziko toho, jak to všechno správně odbavit, nachystat, navrhnout, dobře pracovat s těmi klienty a s tím produktem, aby to fungovalo dobře. Nerad chodím za lidmi s něčím, o čem nejsem stoprocentně přesvědčený, že na tom trhu uspěje. Ten úspěch hodně záleží i na mně, protože já vybírám ten správný tým, ty správné lidi na ty dané pozice. Samozřejmě to není jenom o mně, je to o celém tom týmu, ale u mě je ta zodpovědnost toho týmu a tím pádem se na to dívám trochu přísně.

Pokud jednou budeme přemýšlet o nějakém investorovi, tak budu vědět, že když za ním jdu, tak jdu s hodně dobře zvalidovaným produktem, který potřebuje nějakou pomoc jen kvůli tomu, aby mohl několikanásobně vzrůst v krátké době. Ideálně by to měl být nějaký investor z oboru, který se v tom vyzná a může nás dostat ještě na nějaké lepší služby, na nějakou lepší pozici na tom trhu, kde už to třeba já nezvládnu. Věřím tomu, že potom dojdu na nějakou hranici, kde si řeknu, že už té firmě bez investora nemohu nic přinést, protože ten člověk bude mnohem dál než já. Momentálně si myslím, že se i já osobnostně rozvíjím dostatečně na to, abych mohl říct, že tu firmu ještě dokáži i já sám posouvat bez toho, aniž bych tam měl nějakého parťáka.


Kde bude za další dva roky?


Martin Hurych

Když jsi tu byl před dvěma lety, tak jsi nesměle mluvil o produktu, dnes produkt máš, to je neoddiskutovatelná věc, byť se svojí skromností si myslíš, že jsi mohl být dál. V přípravě jsem našel, že máš minimálně evropské ambice. Až se uvidíme případně zase za další dva roky a až tě zkontrolujeme, jak se ti daří, tak co už budeš mít a jak bude vypadat tehdy už přejmenovaný syncAgent a Whys?


Jan Koprajda

Já doufám, že už v té Evropě budeme fungovat nějakou dobu. Nevím, jestli to bude za dva roky, mně to přijde totiž svým způsobem jako velice krátká doba, ale doufám v to, že se postupně staneme na ty ERP a na ty podnikové systémy takovým nejzajímavějším brandem. V České republice už doufám, že budeme nějak ustálení v té době, že už nás budou ideálně všichni znát a v Evropě budeme nějakým způsobem alespoň na nějakém začátku. Ten cíl je pro mě aktuálně stát se takovou nejzajímavější integrační platformou na podnikové systémy minimálně v Evropě. To by bylo super.


Martin Hurych

Budu ti držet palce a přát ti, ať se ti to splní.


Jan Koprajda

Uděláme pro to maximum a věřím, že postavíme jadernou elektrárnu.


Martin Hurych

Díky za účast a ať se daří.


Jan Koprajda

Díky za pozvání.


Martin Hurych

Tohle byla první epizoda z nepravidelné série, jak se jim daří. Doufám, že vás nakouknutí do Honzovy firmy zaujalo, možná trochu nakoplo, protože pak jsme udělali naši práci dobře. Určitě mrkněte na www.martinhurych.com/zazeh, kde už v tuto chvíli pod touto epizodou visí slíbený Honzův bonus. Pokud se vám epizoda líbila, tak určitě likujte, sdílejte, dávejte nám hvězdičky, komentujte, protože jinak se o nás algoritmy nedovědí. Já už vám jen držím palce a přeji úspěch, díky.


(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page