top of page

119 | ADAM BÁRTA | JAK NA DIGITALIZACI MALÝCH FIREM


"Nebojte se digitalizace. Není to raketová věda. Vezměte si k ruce průvodce, který vám ukáže směr. Díky němu posunete v krátkém čase procesy úplně jinam. A nestojí to majlant."

Neustálé přepisování informací z papírů do PC. Případně jednoho programu do druhého. Jeden by chtěl říct, že tohle je už minulost. Jenže není. Je tu stále ještě hromada firem, které se do automatizace a digitalizace neženou. Mají pro to spoustu důvodů. Nedůvěru vlastních zaměstnanců k novotám. Jiný obchodní model, kde lidi u PC prakticky nejsou. A nebo – ano, i to je stále realita – mají tlačítkové telefony a na moderní techniku ani nepomýšlí.

A pak jsou tady digitalizační dravci, kteří přemýšlí, co všechno by si zjednodušili. Jaký proces by chtěli do digitálu převést. Ba dokonce, jak propojit několik specializovaných programů v jednu linku, která je provede kompletním „výrobním“ i výrobním procesem.

Pro obě skupiny pak je tu Adam Bárta. Konzultant digitalizace pro malé a střední firmy. Člověk nasazováním nástrojů protřený, low-code a no-code platforem znalý. Jako málokdo. Tak jsem ho posadil před kamery a mikrofon a začal se ptát.

🔸 V čem je digitalizace malých firem specifická?

🔸 Kdy vzít profesionální software a kdy low-code?

🔸 Jak dobře majitelé chápou svůj hlavní proces?

🔸 Automatizovat procesy tak jak jsou, nebo jak mají být?

🔸 Jak si vybrat low-code / no-code platformu?

Adam si pro vás připravil i dárek. Šablony aplikací pro každodenní

řízení firmy. Stáhnout si návod, jak se k nim dostat, můžete níže.


 

BONUS: ŠABLONY APLIKACÍ PRO VAŠI FIRMU (Kód bonusu: SAPVF)

 

JAK NA DIGITALIZACI MALÝCH FIREM (PŘEPIS ROZHOVORU)


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Tento Zážeh bude o digitalizaci a automatizaci. Neutíkejte, dnes se podíváme na úplně jinou skupinu, než které jsme tady probírali doposud. Podíváme se na malé firmy a zespoda budeme koukat na ty střední. K tomu jsem si tady pozval Adama Bártu. Ahoj.

Adam Bárta

Ahoj, Martine. Díky za pozvání.

Co mu přináší kutilství?

Martin Hurych

Adam se na digitalizaci a automatizaci těchto firem specializuje. Než začneme, co naposledy jsi ukutil?

Adam Bárta

Já potřebuji mít takové projekty, já jsem zjistil, že nejvíce si vyčistím hlavu ne na kole, nebo běháním, ale že potřebuji nějaký stavební projekt. Vymyslel jsem si, že potřebuji doma novou kancelář, nové studio na natáčení, ale než se do něj pustím, tak tam mám jednu obsazenou místnost stavebním vybavením. Na zahradě jsem tedy začal stavět zahradní domek, kam postupně přesunu tyto věci a vybuduji si doma studio a novou kancelář.

Martin Hurych

Kdo je tvým projektovým manažerem?

Adam Bárta

Jsem to já sám.

Co Adama přitáhlo k automatizaci a digitalizaci? 

Martin Hurych

To jsi ten šťastnější z nás. Spousta z nás máme externího projektového manažera, co se týče kutění. Když se vrhneme do digitalizací a automatizací, pojď nám povědět, jaká byla tvá cesta k nim.

Adam Bárta

Ta cesta už se začala psát někdy před 8 lety, když jsem nastoupil do firmy OneSoft, která se následně přejmenovala na Aptien. Z dnešního úhlu pohledu a nových trendů se to dá nazývat jako no-code platforma, kdy jsme měli takovou platformu a tu jsme dodávali zákazníkům na řešení jejich problémů. Já jsem po 6 letech z této firmy odešel a poslední 2 roky jsem pracoval ve společnosti Tabidoo, kde jsem byl na pozici obchodního ředitele. Dostal jsem tam do ruky ještě mnohem lepší hračku, o level výš, která uměla ještě ten low-code. Propadl jsem celému tomu trhu, viděl jsem najednou spousty firem, které se v tomto trhu pohybují, a viděl jsem ty přínosy v rámci té digitalizace. Ti klienti mají možnost díky těmto platformám si komplexně digitalizovat provoz svojí firmy. Asi půl roku zpátky jsem se rozhodl, že zaměstnanecká cesta mě úplně nenaplňuje a že bych si chtěl šlapat vlastní cestu. S kluky v Tabidoo jsme se tedy rozloučili a půl roku už šlapu na volné noze s partou kolegů a stavíme firmu pro digitalizaci a automatizaci procesů v malých a středních firmách.

Martin Hurych

Jaký to je výlet? Kam chcete dojít?

Adam Bárta

Já si žádná KPI nedávám, nemáme ani KPI na to, kolik chceme mít klientů, protože pro nás je důležitější mít zajímavé klienty a brandy, pro které nás bude bavit dělat. Budou to dlouhodobí klienti, protože s těmi klienti, které já dnes mám, máme hrozně příjemný vztah. Oni mi mohou kdykoliv zavolat, vědí, že mi mohou důvěřovat a když zrovna slyší o nějakém novém nástroji, který umí vytěžovat dokumenty, tak se mě ptají, jestli jim to pomůže s fakturami. Jak je znám, tak jim řeknu, jestli je to pro ně, nebo to není pro ně, případně v jaké fázi a kam bychom to zapasovali. Cesty jsou tedy dlouhé, já si cíle nedávám z hlediska toho, co bychom chtěli naplnit, chci, aby mě ta práce bavila a abychom dodávali dobrý produkt a dobrou službu.

Kdo ho v práci inspiruje?

Martin Hurych

Cesta je cíl. Ty máš svůj YouTube kanál, buduješ svůj osobní brand, v tomto případě je vždy hrozně těžké někde hledat nějaké inspirace, nějaké informační zdroje. Kdyby ses měl podělit o někoho, kdo tobě třeba přináší nové trendy, na které se máme tady připravit za pár měsíců, možná let, koho sleduješ, kdo by to byl?

Adam Bárta

Já jsem tu myšlenku s YouTube měl hrozně dlouho v hlavě, kdy jsem hledal někoho, kdo by byl schopný se na ty naše produkty podívat v nezávislém světle a říct, pro koho jsou a co řeší. V Čechách jsem si tehdy dělal rešerši youtuberů, kteří se mi líbí, a našel jsem tam i tebe, viděl jsem, jaký děláš kontent, Petra Máru, bavil mě ten formát. V Čechách jsem ale došel k tomu, že se tady tomu světu nikdo nevěnuje a když jsem se podíval do zahraničí, tak tam toho bylo mraky. Mraky kontentu, kdy ti youtubeři tvoří videa jen pro určitou platformu, takže já se dnes inspiruji hlavně v zahraničí.

Pokud bych v Čechách měl někoho jmenovat, kde chytám nějaké trendy do budoucna, tak není to sice youtuber, ale jsou to lidé, kteří mají nějaké dlouhodobé vize a dlouhodobé vidění toho světa. Je to třeba Filip Dřímalka a podobní lidé. U těch se snažím chytat ty směry a aplikovat je do toho každodenního byznysu.

Jaká je budoucnost nepráce?

Martin Hurych

Zdravíme Filipa, také tu byl, teď mu bude vycházet Budoucnost nepráce. Jaká je podle tebe budoucnost nepráce, budeš nepracovat?

Adam Bárta

To určitě nehrozí, já potřebuji pracovat. Já jsem byl na křestu Filipovy knihy a on tam právě mluvil o tom, že vzniká doba tvůrců, nastupuje nová éra. Hrozně ve mně rezonovalo, co on tam řekl v rámci toho křestu té knihy. Já nejsem programátor, já mám vystudovanou ekonomku, vždy jsem dělal hlavně obchod, projekty, marketing. Já jsem ale dnes schopný díky těm technologiím, které jsou kolem nás, mít vlastní produkty pro zákazníky a nemuset za sebou držet celý softwarový tým vývojářů. To, co my jsme teď ten půlrok připravovali a s čím jdeme teď nově ven, je, že si troufám tvrdit, že jsme první firma, která nad no-codovými a low-codovými technologiemi má postavené vlastní produkty a ty dodává našim koncovým klientům. Já znám ten proces v těch firmách a jen díky těmto technologiím jsem seskládal nějaký příběh, který si dnes ti zákazníci mohou u mě na webu stáhnout a začít obratem aplikovat. To ve mně rezonovalo, protože jsem si říkal, že tyto saasové nástroje můžeš vzít a vymyslet si nad tím vlastní byznys. Teď jsme to viděli, boom AI technologií, kolik vzniklo různých nástrojů, které jsou jen obličej, ale na pozadí je ChatGPT a podobné technologie. Vnímám to jako velikou příležitost na tom trhu si najít to své místečko a dát dohromady to, co tě baví, zajímá a využít k tomu ty technologie.

V čem je digitalizace malých firem specifická? 

Martin Hurych

Ty se specializuješ na menší firmy, Zážehem prošlo už několik firem, které se specializují na střední a větší firmy. Evidentně to je téma, které se tady bude ještě určitě nesčetněkrát opakovat. Mě by zajímalo, v čem ty vidíš rozdíl mezi digitalizací malé firmy a těch větších. V čem je to možná specifičtější?

Adam Bárta

Těch specifik je tam několik. Možná rozkryji, proč já jsem si vybral tento směr. Já jsem si odžil implementace do velikých a státních firem a mě tam nebaví ty rozhodovací procesy. Jakmile já se nebavím s tím decision makerem, který má i ty ruce na těch penězích, a hrozí, že se k tomu procesu v rámci té digitalizace začne vyjadřovat více než jeden člověk, tak od toho dávám ruce pryč. Než by ta firma totiž udělala jeden krok, tak o tom bude radši diskutovat, budou si to připomínkovat a ohromný čas se stráví jen tady na tom.

Já jsem si tedy vybral ten směr těch malých a středních firem, kde vidím, že je obrovský prostor pro tu digitalizaci a pokulhává tam. Zároveň to moje know-how míří na nějakou komplexnost toho řešení. Ta firma nemusí na každý proces pořizovat speciální aplikaci, protože to má nějaké své výhody a zároveň i nevýhody. Díky těm technologiím, které jsou na trhu, té firmě ve finále stačí kolikrát jedno, dvě řešení a je schopná kompletně odřídit ten provoz. Zároveň velikou výhodou jsou finanční a časové úspory. My jsme schopni v řádu jednotek dní zákazníkovi dodat produkt, který začíná aplikovat na ten každodenní byznys. Těch důvodů je tam tedy celá řada. Já ty malé a střední firmy znám jako svoje boty, v tomto segmentu jsem hrozně dlouho a baví mě ty jejich příběhy. Za mě ta alfa a omega je ta komplexnost toho řešení, které my můžeme nabídnout, poměr cena/výkon. Je to za mě ideální cesta.

Kdy vzít profesionální software a kdy low-code?

Martin Hurych

Vrátil bych se k tomu, proč ne speciální aplikace. Moje zkušenost je, že pokud si dělám něco na míru, tak speciálně u těch menších firem vidím, že se snaží přenést do svých aplikací svoje procesy, které nejsou úplně vytuněné. Když si dělám něco na míru, mnohdy vidím, že to znamená slepou cestu nebo zbrzdění růstu. Proč říkáš, že bych neměl zvážit profesionální programy?

Adam Bárta

Já tu cestu vůbec nezatracuji, možná jsem to jen špatně vysvětlil. Dneska máš vlastně tři cesty, kudy jít. Máš krabicové systémy, ještě pár let zpátky jsi měl vývoj na míru, kdy sis musel sehnat IT firmu a ta ti vyvinula software a dnes tady vzniká ten svět no-codu a low-codu. Já si myslím, že pro segment malých a středních firem, pokud nemáš fakt extrémně nějaký specifický byznys, nestavíš nějakou banku, ten vývoj na míru nedává smysl. Rozhoduješ se tedy mezi krabicemi a low-code, no-code. Krabice jsou skvělá cesta, protože ti nabídnou ten proces, vezmou tě za ruku a provedou tě kompletně tím procesem. Nicméně ze zkušeností u těch klientů vím, že jsou to krabice a ty se tě snaží unifikovat tak, jak ony to mají nastavené. Ve finále je ale každá ta firma malinko jiná a musí se přiohnout.

To téma, které ty jsi zmínil, za mě často ten mindset těch podnikatelů je o tom, že si pořídím aplikaci a ono to všechno vyřeší. Aplikace je ale až to B, to je ten nástroj, nejdříve musíme mít nastavené procesy. Ta cesta těch aplikací je sice fajn, je správná, ale musíš někdy dělat kompromisy, protože ti ta aplikace nevyhovuje, nebo se dostaneš do situace, kterou dnes řešíme s klienty. Jedná se o to, že oni přicházejí a mají ve firmě 10, 15 různých aplikací a ve finále ti lidé tráví desítky hodin měsíčně na tom, že kopírují data z jednoho systému do druhého. Platí potom nějaký rozsah peněz za pronájmy, školení a podobně. Já zákazníkům vysvětlím obě dvě varianty, ukáži jim za mě doporučené krabicové produkty, ale ukáži jim také to, co jsme schopní udělat pomocí toho low-codu. Je jen na jejich zvážení, jakou cestou se vydají. Je to tedy vždy individuální. Ty low-codové platformy mají jednu nevýhodu, jsou procesně nepřipravené. Díky těm produktům, které připravujeme, se snažíme ten proces vyřešit. Máme CRM, takto vypadá asi 80 % toho, co se v CRM dnes řeší a 20 % vám třeba doděláme tak, jak potřebujete. Ve finále ale rozhoduje zákazník, jakou cestou se vydá. Ani jednu cestu já nezatracuji, jen je potřeba zvážit, kam to vede.

Jak dojít k rozhodnutí, jaká cesta je správná? 

Martin Hurych

Rozumím tomu, že no-code může být mnohem rychlejší řešení, ale kladu si otázku, jestli to je dlouhodobě udržitelné řešení. Rozumím tomu, že spousta saasových řešení je pro malou firmu v tuto chvíli overkill. Jak ale rostu a začínám koukat na svůj byznys zvídavě, tak už je tam spousta věcí vyvinutých, připravených, které momentálně v tuto chvíli třeba nevyužívám, platím za ně, ale když chci, tak se na ně kouknu a mám tam data, která mohu využívat. Tohle v low-code, no-code zatím není, protože tam si do značné míry ten dotyčný říká, co chce, jenže ten majitel mnohdy neví, co chce a neví, že by ani chtít měl. Jak s tím pracuješ ty?

Adam Bárta

Pro firmy může být klidně no-code, low-code jen přestupní stanice, než narostou do něčeho velikého. Každá ta spolupráce začíná workshopem. Já potřebuji pochopit toho zákazníka, co je jeho byznys, co dnes řeší, jaké na to má dnes nástroje, jaké má zdroje a já nejdu do žádného digitalizačního projektu bez této analýzy. Já to potřebuji pochopit a musíme se sjednotit s tím majitelem, já mám nějaké očekávání, kam bych tu firmu směřoval z hlediska digitalizace, on má nějaké a musíme si tím projít, dát karty na stůl a říct si, kudy kam. Díky tomu jsou ti majitelé často překvapení, jak v relativně krátkém čase dokážeme zmapovat ty procesy té firmy.

Následně mým úkolem je navrhnout pro tu firmu vhodné digitální strategie. Jsou tam strategie, kdy řekneme, že vezmeme specializované CRM, třeba RAYNET v Čechách a k tomu uděláme nějakou nadstavbu, kterou RAYNET neumí, protože se specializuje jenom na CRM. My ten zbytek toho příběhu uděláme na nějaké no-codové platformě, nebo k tomu alespoň použijeme nějaké excelové tabulky, Google Sheets, nebo něco podobného.

Vždy to vychází z těch zákaznických potřeb a nějakého dlouhodobého výhledu, kam ta firma roste, jak dnes roste a jak možná bude růst. Dáme si nějaký plán, který začneme postupně naplňovat a salámovou metodou z něj ukrajovat a to firmě dává i takový pocit bezpečí, že nedělá nahodilé kroky. Má tady nějaký dlouhodobý plán, kterého se drží a postupně ho naplňuje.

Jaké má příklady aplikací?

Martin Hurych

Máš nějaké konkrétní příklady?

Adam Bárta

Mám teď jednoho zákazníka z neziskového sektoru, který přichází s tím, že měl v Microsoftu naklikané na Accessu nějaké databáze, o které se někdo staral, ale ten člověk už odešel. Nikdo to po něm nechce převzít, ale oni potřebují každý den někde spravovat svoje klienty, dary, všechno, co je spojené s tímto provozem. Tam jsme si tedy přesně tohle zmapovali, identifikovali jsme si klíčové procesy, lidi, zdroje a jednoznačně jsme si řekli, že cesta low-codu je ta správná. Není to tak, že jeden svět zanikne a přichází nový, pořád tam ten Access nějakou dobu bude figurovat, protože tam mají naklikané nějaké specializované reporty. Mně nedává cenově smysl je klikat v no-codu, takže rozběhneme nějaké databáze na to každodenní operativní řízení a budou integrované na ten Access a postupnými kroky, jak ta organizace poroste, se to bude migrovat na nové řešení. Za mě tam také přichází potom ty aspekty, když děláš ty komplexnější projekty, tak musíš pracovat i s těmi lidmi na druhé straně. Musíš jít postupnými kroky, aby viděli ty přínosy té technologie, zavádět nějaké automatizace, abychom jim ukázali, že už nejsou potřeba na to, aby přepisovali data z jedné buňky do druhé. Ti lidé se většinou do té technologie zamilují, vidí ty přínosy a pak sami chtějí více a samotné je napadá, kam to ještě nasměrovat.

Jak dobře majitelé chápou svůj hlavní proces?

Martin Hurych

Jak tě ti majitelé pustí daleko v nahlížení, nebo jak i oni sami chápou jejich hlavní výrobní proces? Já totiž mnohdy vidím, že se digitalizuje nějaká momentální záplata. Vybereš si jedno konkrétní řešení, pak na něj chceš navázat a najednou jsi úplně v pytli, protože nepropojíš dva nástroje, které jsi izolovaně v rámci té firmy vybral. Jak daleko tě ti tví zákazníci pustí a jak v tom mají dlouhodobě jasno?

Adam Bárta

Musí mě pustit úplně do detailu.

Martin Hurych

Nicméně oni kolikrát netuší ani návaznost. Já si tímhle procházel dlouhou dobu, já mnohdy vidím, že v tuto chvíli je problém třeba s evidencí poptávek. Co s tím ale potom? Ty to tušíš, ten majitel to netuší, tak co v ten moment? Jedeš izolovaně, nebo už to protahuješ napříč celou firmou?

Adam Bárta

Musíme rozkreslovat i ty navazující procesy a vést ho za ruku. Tam je několik bariér, proč dnes ta digitalizace v rámci těch firem trochu vázne. Ti majitelé na to nemají čas, bojí se toho, že to bude stát hodně peněz a logicky nemají znalosti a zkušenosti, protože se věnují tomu byznysu. Teď řeknou, že chtějí digitalizovat, ale vyjdou na ten trh, těch produktů jsou dnes tisíce a ty nevíš, kudy jít. Součástí té mé služby je i ukázat tomu majiteli tu cestu a zároveň já dnes mám nějaká kritéria na softwary, které mám v portfoliu, které musí splňovat, jinak v tom portfoliu nebudou. Dnes bych zákazníkovi nedodal systém, který nemá API. Kdybych u toho produktu nebyl a kdyby tam zpětně někdo po mně přišel a řekl, že jsem mu nasadil systém, který nemá API a neumožňuje integrovat na jiný systém, tak by to bylo špatně.

Oni se tedy ozvou s tím, že potřebují řešit obchod, že potřebují někde evidovat klienty, zakázky. Já říkám, pojďme na začátek toho příběhu, odkud ty zakázky chodí. Chodí jim do e-mailu. Podíváš se na jejich web, zjistíš, v jakém je stavu, takže se bavíme o tom, jestli by tyto zakázky neměly chodit z webu, kde si to ten zákazník nakliká a jim to tam spadne. Je to takové vedení za ruku, ukazování těch směrů a to ti majitelé oceňují, že jim otevírám obzory a ukazuji celou tu cestu až do konce. Jde to od řízení té zakázky, kde to budete operativně řídit, fakturace, napojení na banku, abyste nemuseli kontrolovat, kdo vám zaplatil a nezaplatil.

Zároveň se ale dotýkáme i dalších témat z hlediska digitalizace, jak řeší lidské zdroje, když jich je 50, mají auta, klíče, telefony, je potřeba to evidovat. Tam už se začíná tříštit ten svět těch jednoúčelových krabic versus ten low-code, kdy ty řekneš, že za ty peníze teď vyřešíme CRM, ale do budoucna bude potřeba řešit ty procesy, řídit ty projekty. Budou tedy potřebovat nástroj na project management a task management. Pak budou potřebovat nástroje na asset, když mají 10 firemních vozů, do toho počítače, telefony, lidi, dokumenty. Na každý tento příběh můžeme pořídit krabici, propojit je, ale je potom otázka, za jakou to bude cenu a jestli to vůbec bude vyhovovat. Často si ty firmy uvědomí zpětně, že platí stovky korun měsíčně za přístup jejich zaměstnance, ale reálně využívají 20 % toho produktu. Já jim řeknu, že v tomto systému budou mít jen to, co potřebují, a já se k nim budu v pravidelných iteracích vracet a budeme to posouvat dál a rozvíjet. Pokud dojdeme do stavu, že jim to řešení nevyhovuje, tak kdykoliv mohou přejít na něco většího, sofistikovanějšího, naintegrovat to, ale já jsem ještě na tuto situaci upřímně nenarazil.

Automatizovat procesy tak jak jsou, nebo jak mají být? 

Martin Hurych

Je lepší automatizovat a digitalizovat na stávající procesy, nebo na ty, které by firma měla mít?

Adam Bárta

Určitě tušíš, že nejdříve je potřeba zanalyzovat ty procesy. Podstatné je říct, že já se primárně věnuji těm digitálním procesům, ale jsem obklopený spoustou expertů na různé procesy, audity a tak dále. Když jde třeba o výrobní firmu, tak bych si nedovolil identifikovat nějaká slepá místa někde ve výrobě. Mám na to kolegyni, která se tomu věnuje už dlouhé roky a je schopná do té firmy přijít a identifikovat tyto procesy, najít ta slepá místa. Nejdříve je tedy potřeba si zanalyzovat ty procesy, říct si, jestli jsou optimální na to, jak dnes funguje ta firma a jak bude fungovat v následujících letech a až potom přicházejí ty nástroje.

Na jakou největší překážku narazil?

Martin Hurych

Když takto chodíš firmami, co zatím byla ta největší lidská překážka? Já totiž vidím, že digitalizace s sebou nese změnu. Změna je něco, co lidé fakt nemusejí. Ty jim řekneš, že něco zavedete a když to nebude prima, tak to zase změníte. Z toho mnohdy lidé mých klientů kvetou. Kde ses potkal s nějakým totálním nepřijetím, nepochopením, nebo s nejsložitější situací a jak jsi z toho vybruslil?

Adam Bárta

Je to svět asi veřejné správy. Z toho důvodu jsem si řekl, že do budoucna ani veřejnou správu řešit nechci. Byl jsem účasten u implementací řešení do veřejné správy a ten odpor těch zaměstnanců byl veliký. Cílem celého toho procesu mělo být ty informace, které oni měli v hlavách a byly pro tu organizaci naprosto nepostradatelné, uložit do toho nástroje. Každý den jsem se tam setkával s tím, že jsem vlastně ten hlavní nepřítel, který je začal zbavovat té nepostradatelnosti pro tu organizaci. Řeklo mi to, že tohle není můj klient, se kterým bych chtěl dlouhodobě pracovat. Radši pracuji s klienty, kteří vidí, proč to děláme a jaké to má přínosy s těmi majiteli. V těch soukromých firmách to někdo tlačí, ti zaměstnanci ví, proč se to musí zavádět, co to přináší, takže jsme šli spíše těmi postupnými kroky.

Co když mám partu řemeslníků s tlačítkovými telefony?

Martin Hurych

Nedávno jsem se potkal s člověkem, který se ptal, jak má digitalizovat firmu, když jeho zaměstnanci mají tlačítkové Nokie, on lítá permanentně po světě mezi zákazníky, mezitím vyřizuje materiál a koordinuje své parťáky. On si nemůže dovolit digitalizovat firmu, nebo si to minimálně nedokáže představit. Co s těmito lidmi?

Adam Bárta

Je potřeba jim ukázat tu cestu. Sám dělám někdy to, že když přijde zajímavý klient, že mě hrozně baví ten case, který on chce řešit, tak po tom callu jdu a naklikám mu nějakou aplikaci. Sednu k tomu na dvě hodiny, zavřu se a po dvou hodinách mu to pošlu, ať se na to podívá, jak to může fungovat. Ta zpětná vazba potom většinou bývá pozitivní, že do toho chtějí jít. Musíš jim ukázat, aby si to představili, protože do té doby mluvíš o něčem imaginárním.

Teď se nám ozvala veliká česká konference zaměřená na HR a řekli, že mají problém, píší si to po mailech a ukládají to různě. Já jsem řekl, že vím, co potřebují řešit, také pořádám konferenci, sedl jsem si a za hodinku jsem jim naklikal aplikaci, kterou bych sám chtěl používat a určitě ji do příštího roku používat budeme.

Ty jsi zmiňoval ty zaměstnance, kteří běží na Nokii. Je to poměr cena/výkon, který my tomu věnujeme a jak komplexní systém stavíme. My se snažíme dělat ten systém co nejvíce jednoduchý, aby ti zaměstnanci u toho nemuseli moc přemýšlet. V rámci onboardingu do toho nástroje, kdy jim ho ukazujeme a představujeme, se vždy snažíme ukázat, jak to dělali předtím a tady na to mají jedno tlačítko a čtyři buňky. V první verzi jdeme úplně tou nejstručnější cestou, kterou to jde, a postupně nabalujeme.

Jaké vlastní aplikace nabízí?

Martin Hurych

Ty jsi říkal, že si vytváříš vlastní produkty, tak nám pojď říct, co máš v ruce.

Adam Bárta

V tuto chvíli máme pro zákazníky připravených asi 5 aplikací a připravujeme dalších 5 nad českou platformou Tabidoo, kde jsme připravili aplikace, které já vidím, že se v těch malých a středních firmách neustále opakují. Je to aplikace na řízení obchodu, řízení lidských zdrojů, správu firemního majetku. Potom máme takový komplexnější produkt, kterému říkáme Moje firma, kde ti ukazujeme, jak na jednom místě v rámci jedné aplikace všechny tyto procesy vyřešíš. Potom tam máme evidence, nebo aplikace, po kterých vím, že je veliký hlad na trhu, ale žádné softwarové firmě nedává smysl na to vymýšlet produkt, jako jsou třeba šatní skříňky. Když máš fabriku se šatními skříňkami, tak někde někdo ty skříňky vydává a většinou se to řeší v excelové tabulce. Dnes díky tomuto produktu dostaneš databázi šatních skříněk a na jedno kliknutí vidíš, jaká je volná, jaká je obsazená, kým je obsazená, kde jsou k tomu klíče, kdyby se něco stalo.

Máme tedy takovouto sadu aplikací, ale připravujeme další aplikace, protože to nestavíme jenom na Tabidoo. Chceme využívat do budoucna další platformy a chceme nad každou z těch platforem mít připravenou nějakou sadu těch casů, které se tam nejčastěji řeší. Těm zákazníkům dnes nabízíme zdarma, aby si je stáhli, protože já vidím, že jedna z těch bariér je obava z té ceny té digitalizace. Když se na to podíváš, za kolik se ty projekty dělají, tak říkám, že je to vlastně směšné, když si srovnáš ty přínosy, které to přináší. Ty aplikace dáváme zcela zdarma, aby si je zákazníci opravdu vyzkoušeli a pak je jen na nich, jestli budou chtít pokračovat dál a budou je chtít od nás nějakým způsobem upravit.

Na co se připravit v příštích měsících? 

Martin Hurych

Děláš tedy takové mini low-code, no-code krabice. Na co se máme připravit třeba v přicházejících letech? Low-code, no-code je tady relativně pár měsíců, možná nižší jednotky let, čímž neříkám, že to tady neexistuje delší dobu. Sám jsi zmínil, že jsi v jedné takové platformě dělal, která možná předběhla dobu, nicméně ten hype tady je půl roku, rok. Na co se máme připravit směrem vpřed v digitalizaci a automatizaci?

Adam Bárta

Ten trend už tady byl fakt dlouhé roky, jen se to neschovávalo tady pod ta slova, která zní hezky. Já jsem byl dva roky v Tabidoo na pozici obchodního ředitele, pracoval jsem na vybudování partnerské sítě, kdy Tabidoo z nějakých 5 partnerů během roku a půl vyrostlo na 60 partnerů. Myslím si tedy, že tento trend tady bude narůstat, že bude spousta firem, které budou nad těmi technologiemi dodávat nějaké digitalizační produkty. Ty, které to dělat nebudou, tady nebudou s největší pravděpodobností, protože ta efektivita, proč děláme tu konferenci, abychom ukázali, že je důležité nezaspat dobu, je potřeba mít tohle v portfoliu a stavět na tom ty produkty. Je to trend, který alespoň z mého úhlu pohledu je potřeba registrovat.

Ty platformy budou navíc přibývat. Když jsme tu konferenci vypustili ven, tak já i Eda Hlava, se kterým pořádám tu konferenci, máme plné e-mailové schránky od různých výrobců, o kterých jsme vůbec nevěděli, kteří by tam chtěli vystoupit. Dnes jsou to už nižší desítky platforem, které jsou vyvíjené v Čechách a vypadá to, že i Česká republika je rodiště těchto technologií, za což jsem hrozně rád. Já si tedy myslím, že o tom uslyšíte čím dál více a už to nebude nějaké okrajové téma. Díky těm produktům, které my připravujeme a určitě budou připravovat další, se bude ten trh dál rozvíjet a ty firmy si to budou říkat a sdílet.

Jak si vybrat low-code / no-code platformu? 

Martin Hurych

Teď jsi mi nahrál na jednu otázku, kterou nemám připravenou, nicméně dost mě tíží. Jak si správně vybrat tu platformu, na které to budu stavět? Jedna věc je totiž technologická vyspělost a druhá věc jsou obchodní zkušenosti. Když jsi tady nakousl Excel, tak já už jsem starší pán, takže si pamatuji, kolik bylo spreadsheetů a dnes se zachovaly vlastně dva. Pro nás bývalé korporátníky je to pořád Excel a pro ty, co si myslí, že jsou ještě stále mladí, jsou to Google Sheets a ten zbytek uhynul, nebo paběrkuje. Když vsázím na něco do budoucna, jak bych si měl vybírat tu platformu, abych ti nemusel volat zase za 6, 8 měsíců, že mi to umřelo pod rukama a já to potřebuji celé přepsat?

Adam Bárta

Do jisté míry za to přebírám odpovědnost já a to je součástí té služby. Nechci ti dodat produkt, který za půl roku, nebo za rok tady nebude. Když nebudeš mít mě, tak jsou v tom portfoliu takové platformy, kde můžeš oslovit jakéhokoliv jiného dodavatele. Ty platformy tady nejsou měsíc ani rok, už jsou tady několik let, mají nad sebou veliké projekty a nemohou si dovolit ten produkt ukončit ze dne na den. Mají třeba někde garantováno ve VOP, že i kdyby ten černý scénář nastal, tak ten nástroj uvolní jako open source, což je za mě důležité kritérium, když si tím nejsi jistý. Já mám nějaká hodnotící kritéria, některá jsou objektivní, některá jsou subjektivní a těm zákazníkům dávám takovou srovnávací tabulku. Jsou tam kritéria, co by ta firma měla mít, jako je délka na trhu, zkušenosti, partnerská síť, dostupnost API, dokumentace a pak jsou tam samozřejmě nějaké subjektivní, uživatelské interface, jak vypadá to prostředí, jak se s ním pracuje. Já si myslím, že za ty zákazníky přebírám tu odpovědnost, že by se ozvat neměli. Kdyby se ale ozvali, tak aby to kdykoliv mohl po mně převzít někdo jiný. Jsou to skutečně prověřená řešení, která si nemohou dovolit v tuto chvíli zemřít. Samozřejmě nemůžeme vyloučit nic, ale snažím se mít v tom portfoliu opravdu prověřená řešení.

Shrnutí

Martin Hurych

Pojďme to dnes uzavřít dvěma věcmi. Ty jsi připravil bonus, kde ty tvoje produkty představíme a ukážeme, kde tě majitelé malých firem mohou najít. Druhá věc, o kterou poprosím tebe, pojďme to nějak shrnout do nějakého závěrečného shrnutí, citátu, poselství, něčeho, co budeme tesat do kamene. Už jsem tady dlouho netesal do kamene, tak pojď tesat do kamene.

Adam Bárta

Já bych chtěl ty majitele motivovat k tomu, aby se toho nebáli. Není to raketová věda, je důležité si vzít k sobě dobrého průvodce, nemyslet si, že všechno vím nejlépe. Já jsem si tím sám prošel, když jsem si i třeba v rámci toho YouTube chtěl všechno dělat sám. Dneska prostě vím, že jsou kolem mě schopnější lidé, které je lepší si najmout, aby mi dělali ty průvodce a ve finále tě to posune o míli dál. Je to cenově dostupné, skutečně se nemusíte bát, že na to mít nebudete a hlavně je důležité se do toho pustit, přestat o tom mluvit a skutečně zkusit si dát s nějakými lidmi, kteří se v této branži pohybují, schůzku. Je potřeba rozkrýt ty karty, popsat tu situaci, v jaké se ta firma nachází a nechat si navrhnout ty možnosti těch cest, kam se vydat. Myslím si, že sami budou překvapení, jak v krátkém čase se dá jeden proces posunout úplně někam jinam. I po těch úvodních workshopech jsou ty procesy zmapované a ti lidé mají v ruce dokument, který mohou vzít a oslovit jakéhokoliv dodavatele, aby jim nabídnul nějaký produkt. U té digitalizace v těch malých a středních firmách je dobré si říct, že ve finále jsou na tom všichni stejně, všichni řeší stejné problémy, není potřeba se toho bát, není to raketová věda. Vezměte si průvodce, který vám s tím pomůže, a spolehněte se na něj, než skákat z dodavatele na dodavatele. Je důležité si s tím zákazníkem sednout, pochopit, jaké mají obě strany cíle, proč to děláme a postupně je začít naplňovat.

Martin Hurych

Děkuji a přeji ti, ať se ti to daří a ať máš hromadu spokojených klientů.

Adam Bárta

Děkuji moc za pozvání.

Martin Hurych

Slyšeli jste to, hlavně se nebát skočit do digitalizace rovnýma nohama. I za sebe můžu říct, že já už si bez digitalizace a automatizace svůj život nedokáži vůbec představit. Pokud jsme vás k tomu nebání se a skoku jakýmkoliv způsobem motivovali, tak jsme svoji práci udělali dobře. V takovém případě poprosím o like, komentář, sdílení tam, kde právě posloucháte, nebo se na nás koukáte. Jelikož Adam připravil bonus, tak určitě mrkněte i na www.martinhurych.com, kde v sekci Zážeh už v tuto chvíli pod touto epizodou zmíněný bonus visí. Já už vám přeji jen úspěch a držím vám palce, díky.

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page