top of page

129 | LUCIE LIBOVICKÁ & DANIELA KOLOMAZNÍKOVÁ | JAK MŮŽE MASTERMIND AKCELEROVAT VÁŠ BYZNYS




Nejvyšší forma vzdělávání manažerů. Zázrak řešící všechny problémy podnikání. Terapie skupinou podobně „postižených“. 

 

Mastermind.

 

Tohle všechno jsem už slyšel o tomhle v Česku stále ještě trochu tajemném fenoménu. Fenoménu, který v zahraničí úspěšně funguje už desetiletí. A možná i tisíciletí. O prvním mastermindu se totiž mluví už ve starém Řecku. I když tomu mastermind ještě neříkali. 

 

Ačkoliv mastermindy vedu pro různé platformy řadu let, stále mne tenhle koncept dokáže pozitivně překvapovat. Proto jsem si před mikrofon pozval dvě dámy, zakladatelky společnosti Expertní board 21 s.r.o., která v Česku mastermindové vzdělávání rovněž nabízí. Abych se dozvěděl zase něco nového. Lucie Libovická a Daniela Kolomazníková nezklamaly. Nabídly velmi detailní pohled pod pokličku. Probírali jsme … 

 

🔸 Co je to mastermind? 

🔸 Co je důvod boomu mastermindů? 

🔸 Co si v mastermindu můžu vyřešit? 

🔸 Jak pro mě mastermind problémy vyřeší? 

🔸 Jak si mastermind vede v Česku oproti zahraničí?

 


 


JAK MŮŽE MASTERMIND AKCELEROVAT VÁŠ BYZNYS (PŘEPIS ROZHOVORU)

Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnešní Zážeh bude o tématu, které posledních pár let hodně rezonuje nejen mojí bublinou. Podíváme se na to, co je to mastermind, k čemu je mastermind a proč byste mastermind do svého života minimálně měli zvážit. K tomu jsem si pozval dnes dvě hostky, Lucii Libovickou a Danielu Kolomazníkovou, zakladatelky společnosti Expertní board 21. Ahoj. 

 

Daniela Kolomazníková

Ahoj, Martine.  

 

Lucie Libovická

Ahoj, Martine. 

 

Co nejbláznivějšího zažily za poslední rok? 

 

Martin Hurych

Než začneme se seriózními věcmi, napadla mě taková věc. Co nejbláznivějšího jste zažily za poslední rok a co jste si z toho odnesly do života? 

 

Daniela Kolomazníková

Já mám pocit, že děláme bláznivé věci pořád. Za poslední rok to bylo asi to, když mě moje pětiletá dcera na skútru v 55 km/h buzerovala, že jedu pomalu a že vůbec nefouká vítr. To mi přišlo dost bláznivé. 

 

Martin Hurych

Je tam nějaké poučení do života? 

 

Daniela Kolomazníková

Nebát se, jít do toho po hlavě. 

 

Lucie Libovická

Já přemýšlím o nějakém hlubokém silném zážitku a pro mě to asi byla konference na Pražském hradě v říjnu, kdy se spustila docela nečekaná mediální smršť okolo celého toho průběhu. Musím říct, že jsem si poprvé zažila být na druhé straně a číst o sobě něco, co víš, že žiješ jinak a nemůžeš s tím vůbec nic dělat. 

 

Jak se dostaly k Expertnímu boardu 21? 

 

Martin Hurych

Když jsem já na tu konferenci přicházel, tak jsem si tam sednul a za 5 minut mi přišla SMS, že jsem v Expresu. Já jsem vůbec nevěděl proč a tam mi došlo, že jsem s tím do té doby neměl vůbec nic dočinění, vůbec nic jsem nečetl, já vůbec nevěděl, co se tam stalo předtím. Najednou mi ale zákazník píše, že jsem v Expresu a jsem asociovaný s něčím, o čem vůbec nevím. Pojďme k něčemu pozitivnějšímu. Já jsem říkal, že jste zakladatelky Expertního boardu 21, tak mi pojďte říct, jaká byla vaše pouť na cestě k této společnosti a co Expertní board 21 dělá. 

 

Lucie Libovická

Já začnu tou seriózní verzí, protože se to líhlo nejdříve v dobách, kdy jsem dělávala klasická networkingová setkání. Už jsem tam ale dlouhodobě cítila, že neumím naplnit očekávání lidí, kteří vedou firmy, kteří už mají větší týmy a větší firmy, přijdou na ten networking a jsou tam někdy více či méně spokojení. Nenacházeli tam prostor pro to, aby mohli diskutovat právě to, co je zajímá. Když přišel Covid a bylo takové to zklidnění, tak jsem si říkala, že bych mohla něco takového najít, nějaký koncept, kde bychom mohli být užitečnější. Tou dobou byla mojí mentorkou a koučkou právě Daniela. Jednou jsme seděly na video callu a přemýšlely nad tím, jak to udělat a tak dlouho jsme to diskutovaly, až přišel mastermind, až jsme daly dohromady celý koncept a řekly jsme si, že když jsme to tak hezky vymyslely, tak to pojďme dělat spolu. To bylo někdy v květnu 2020, což byla doba temna mezi prvním a druhým lockdownem, a my jsme založily s. r. o. a odstartovaly firmu, která byla založena na principech živého setkávání. 

 

Martin Hurych

Jak jsi to viděla ty?  

 

Daniela Kolomazníková

Z toho můžeš pochopit, že máme rády výzvy. Já jsem pro sebe řešila dilema, kdy jsem si říkala, že jako kouč překračuji nějakou hranici, kterou bych neměla, protože klientovi, který se mnou konzultuje, říkám, že budeme dělat byznys společně. Přišlo mi to troufalé, ale teď to hodnotím jako jedno z nejsprávnějších rozhodnutí. 

 

Jaká vlastnost té druhé přesvědčila, že má cenu společně podnikat? 

 

Martin Hurych

Znaly jste se, nicméně každá jste měla a máte vlastní byznysy a ještě jste byly v postavení kouč versus koučovaná. Určitě tam byla hromada otazníků. Když jsem nad tím přemýšlel, tak by mě zajímalo, jaká byla ta vlastnost té druhé, která ve finále řekla, že to stojí za to zkusit i přes ty věci, které jste okolo těch otazníků měly. Co bylo to poslední, co má ta druhá, co vám řeklo, že s tou do toho chcete jít? 

 

Lucie Libovická

Já jsem hledala už kdysi mentora nebo kouče, kterému budeš věřit, kterému budeš hlavně věřit to, že to, co říká, žije a ze kterého budeš mít tak trošku i respekt, abys to, co on ti třeba doporučí, pak dělal. Musím říct, že jsem vystřídala pár lidí, pár míst a když mi jedna společná známá právě doporučila Danielu, tak jsem si řekla, že to chci vyzkoušet. Nebylo to o tom, že bych se Daniely úplně bála, ale ten přirozený respekt k tomu, co žije, co dělá, tam byl. Dva roky z toho byla spolupráce na bázi mentoringu a to už byl takový dobrý základ, že tomu člověku věříš, že slyšíš, co ti říká, vidíš, co žije. Ve chvíli, kdy otevíráš projekt, který vyžaduje opravdu velikou odbornost, a tento člověk ti řekne, že do toho půjdeme společně, tak se nad tím zamyslíš a neváháš příliš dlouho. 

 

Daniela Kolomazníková

Já jsem větší matematik a analytik, takže jsem dlouhou dobu dělala byznys sama a dělat byznys sama s sebou nese věci, u kterých si člověk říká, kéž by tu někdo byl. Vím, že to, co je na jednu stranu obrovskou výzvou, ale současně tím jediným, co dává smysl, je nějaká komplementarita. Řekla jsem si tedy, v čem jsem dobrá a v čem už tolik ne a kde by bylo fajn, aby mě někdo doplnil. To s sebou samozřejmě nese názorové odlišnosti, ale troufnu si říct, že to, že je Lucka mimořádně dobrá ve věcech, ve kterých já vůbec ne, a naopak, bylo to poslední, co bylo tím rozhodujícím faktorem. 

 

Martin Hurych

Než se vrhneme na téma dnešního podcastu, poslední otázka o vás. Ty jsi říkala, že začneš seriózní verzí. Jaká je ta úsměvná? 

 

Lucie Libovická

Nevím, jestli úplně tady uděláme tu verzi, co jsme říkaly před natáčením, ale já jsem blondýna, Daniela je bruneta a to je určitě jedna verze. Daniela to prezentuje tak, že já jsem ta krásná, ona je ta chytrá, což je samozřejmě druhá verze. Potom existuje spousta dalších, které tady ale vůbec nemůžeme říct nahlas. 

 

Daniela Kolomazníková

Víš, co ale ona se mnou vydýchala? Jedna z těch posledních konzultací ve vztahu kouč a koučovaný byla, když Lucka u mě seděla a já jsem jí říkala, že kdybych jí přišla ten den trochu nervózní, tak je to tím, že jsem možná už od rána rodila. Potom jsem odjela z konzultace, dojela jsem do Brna a druhý den ráno se narodil můj syn, takže Lucka dala i tohle. 

 

Lucie Libovická

To ale není ta poslední historka. To už jsme měly společnou firmu a Daniela se rozhodla, že ještě povije třetího potomka. Seděly jsme v Brně, byly asi 2 hodiny odpoledne a Daniela byla v devátém měsíci. Říkala mi, že už to není úplně dobré a v 8 večer už přišla fotka, že se jí narodil třetí syn. Jsme tedy komplementární i v tomto ohledu. 

 

Co je to mastermind? 

 

Martin Hurych  

K seriózním věcem, mastermindy pro kamarády už vedu nějakých 10, 12 let, takže mě překvapilo, že dlouhou dobu tady o mastermindu nikdo nemluvil. Poslední léta, nejen v mé bublině, se s mastermindem jako tématem roztrhl pytel. Co to ten slavný mastermind vlastně je? 

 

Daniela Kolomazníková

Jedna z vět, kterou rády používáme a říkáme, je, že je to nejvyšší forma vzdělávání pro CEO a majitele firem. Málokdo z nás si k sobě do obýváku pozve 8 jiných CEO a když už má to štěstí a tohle se mu povede, tak pak je složité zařídit, aby z toho nebyl večerní pánský dýchánek, ale aby to opravdu bylo o byznysu. To je to, co my se snažíme, aby bylo schováno pod slovem mastermind, jak ho chápeme my. 

 

Lucie Libovická

Za mě je to neskutečná koncentrace vědomostí, znalostí, zkušeností, která je zároveň propojená atmosférou lidí, kteří si navzájem rozumí, kteří si nemusejí příliš nic vysvětlovat. Mohou být i z různých odvětví a firem, ale tím, jak vedou firmy a týmy, tak těch témat mají spoustu společných a jdou jen do těch drobných nuancí těch jednotlivých oborů a to je právě to pro ně zajímavé. Já vždy říkám, že mastermind je takové hodně husté síto na lidi. Ti, co tam už přijdou, jsou většinou otevření, milí, spolupracující a sami jsou překvapení, když to zažijí poprvé, jak neskutečně dobrá a příjemná atmosféra tam je. Dokáží tam otevřít témata, která by neřekli mnohdy lidem, které znají dlouhá léta. To je mnohdy ta věc, která rozhodne, když přemýšlí, jestli tomu dají ty 4 hodiny měsíčně, protože to chtějí mít ve svém životě. Nemají totiž tolik lidí okolo sebe, se kterými by mohli v takovémto prostředí a takovéto atmosféře sdílet to, co zrovna aktuálně řeší. 

 

Co je důvod boomu mastermindů? 

 

Martin Hurych

Co si myslíte, že je důvod toho momentálního boomu mastermindu jako tématu v éteru? 

 

Lucie Libovická

Za mě to možná bude snaha přinést něco, co je moderní, co dobře zní, co lidé až tak neznají a co může být pro ně i nějakým marketingovým tahákem. Druhá věc může být samozřejmě stejná snaha přinést lidem nějaký další kvalitní koncept, který je může posunout dál. Může to být i to, že se o tom mluví, že se o tom ví a že už lidé zmiňují ty výsledky a tím pádem je samozřejmě tendence to používat dál. Ty mluvíš o boomu a je to možná i tím, že v tom žiješ a že to sám děláš a je skvělé, že ti nemusíme vysvětlovat, co je to mastermind. Jinak nám ale přijde, že vzhledem k tomu, kolik je firem, kolik je tady lidí, kteří je vedou, tak je toho pořád extrémně málo a my jsme pořád všichni tady průkopníci toho slova a té metody. 

 

Co si v mastermindu můžu vyřešit? 

 

Martin Hurych

Já jsem si udělal takový malý průzkum. Vy máte vlastní firmu Expertní board 21, já jsem už skoro 5 let ve Scaleupboardu, takže jsem si tak trochu říkal, že to slyším všude. Znáte to, když jsem si koupil první černé Volvo, tak všichni začali jezdit černým Volvem. Byl jsem ale na pár networkingových akcích a viděl jsem lidi, kteří se aktivně ptají po mastermindu, takže se objektivně něco v éteru děje. Když k vám někdo jde, co si k vám jde typicky vyřešit? 

 

Daniela Kolomazníková

Mně tam ještě celou dobu znělo hlavou to, co Lucka říkala, proč je boom mastermindu. To bylo z pohledu těch organizátorů a mně tam přijde hrozně důležité říct ještě to, že ten důvod, proč je ta poptávka i na tom networkingu po tom mastermindu, je Covid. My jsme se totiž stáhli, my jsme neměli sociální kontakty, my jsme byli doma a ty firmy teď strašně moc řeší, jak dostat ty lidi zpátky, jak znovu vytvořit tu komunitu. Když se nad tím zamyslíš, tak před Covidem jsme jakousi komunitu ve firmě měli. Byli tam ti lidé, se kterými více do hloubky nebo více povrchně můžeme ta témata otevřít. Teď tady pořád rezonuje ta postcovidová záležitost, kdy ti lidé do těch firem nechodí, nemají se jak bavit, neřeší to v těch kuchyňkách, u toho kafe. Myslím si, že to byl jeden z těch prvků, které akcelerovaly ten nárůst té poptávky. Ti lidé cítí tu potřebu, že potřebují s někým mluvit, aby to posunuli dál. 

 

Martin Hurych

Když mám tedy tu potřebu mluvit se stejně postiženými, mám potřebu vylézt z té své nory, co je ta typická věc, kterou si majitelé a ředitelé firem k vám přijdou řešit? 

 

Lucie Libovická

Většinou je to obchod. To je teď téma, které rezonuje napříč firmami. Musím říct, že je to teď už pro nás ne tak překvapivé, ale vidíme, že jsou to firmy, které jsou na trhu už dlouho, které jsou stabilní, které fungují a mají své jméno. Lidé z nich přicházejí se slovy, že celá ta léta nemuseli dělat aktivní sales a teď najednou už je to potřeba, protože menší klienti odcházejí a oni najednou staví obchodní oddělení a řeší, jak dělat marketing a jak dělat obchod. To je tedy jedno z těch předních a stěžejních témat a pak jsou to samozřejmě lidé. 

 

Daniela Kolomazníková

Je to také strategie. Hodně se to změnilo, protože dříve jsme plánovali na rok a teď pořád ještě plánujeme na 2, 3 měsíce a jak máme v tomhle něco vymýšlet, dělat ty strategie a tu firmu nějak metodicky a systematicky vést a řídit. To je další téma, které se ve všech svých nuancích hodně objevuje. 

 

Jak pro mě mastermind problémy vyřeší? 

 

Martin Hurych

Zapomeneme teď na definici mastermindu, kterou jsme si tady velmi pěkně řekli. Jak si mám jako člověk, který o mastermindu možná slyšel jednou, dvakrát, možná dnes poprvé, představit to vyřešení mého problému v rámci mastermindu? Já k vám jdu, že nemám obchod, potřebuji si vyřešit něco ohledně strategie, možná mě štvou vlastní lidé, možná bych je chtěl angažovanější, protože chci předat firmu. Jak si mám představit, že tohle pro mě mastermind vyřeší? 

 

Daniela Kolomazníková

Pro mě těch rovin je několik. Jedna velmi častá a velmi často zmiňovaná lidmi, kteří na mastermind chodí, je, že ti lidé si myslí, že ty věci řeší sami, ale potom zjistí, že je to obecné téma, které řeší všichni. Potom tam ti lidé také zjišťují slepé uličky, které už někdo vyzkoušel, takže jimi už nemusí chodit. Další je právě ta inspirace a to, co mi na mastermindu přijde jako jedna z těch nejlepších věcí. Ty ty nápady, ty možnosti, ty varianty toho řešení nasypeš na stůl, uděláš z toho velikou hromadu a já si mohu vybrat to, co mi ladí do mojí firmy, do mojí mentality a do celého toho kontextu. Pak je ještě taková věc, ze které profituje téměř každý zaměstnanec, že má nějakého šéfa, který přijde a řekne, že byl nějaký termín a jak to vypadá. Ten CEO nebo ten majitel té firmy většinou nic takového nemá, ale mastermind tohle může také svým způsobem pomoci řešit, protože si tam nastavuješ nějaké cíle na další měsíc. I to je důležité, protože my potřebujeme někde mít nějaký deadline.  

 

Lucie Libovická

Já k tomu přidám ještě jednu věc, takový aspekt, že na tom setkání nesedí jen ti majitelé nebo ředitelé firem, ale sedí tam ještě za nás za organizátory i mentor s facilitátorem, kteří jsou těmi garanty. Role facilitátora je, že čas bude plynout, tak ať se naplánuje, že se nikdo nezakecá, že nevybují jedno jediné ego a neurve si co nejvíce času pro sebe. Mentor je garantem té odbornosti a na konci dá nejen souhrn všech těch názorů, které tam zazněly, ale přináší ještě něco navíc z hlediska té své odbornosti. On má totiž koučovací, psychologické i podnikatelské schopnosti a tato trojjedinost je něco opravdu výjimečného, co nedostaneš, ani když se potkáš ve skupině svých přátel z byznysu. 

 

Daniela Kolomazníková

To je věc, která hodně odlišuje různé typy mastermindů. My roli facilitátora a mentora bereme hodně vážně a opravdu si zakládáme na tom, že ti lidé jsou v tom trénovaní, vzdělávaní, že na sobě makají a že je to fakt profese. Je totiž jiné sednout si do čela mastermindu, protože vedu firmu a vím, jak ukočírovat diskusi a je jiné tam sedět opravdu jako profesionální mentor nebo facilitátor. 

 

Jak můžu měřit efektivitu mastermindu? 

 

Martin Hurych

Ty jsi zmínila, že mastermind tlačí ty své členy i do výsledků. Jak si to mám představit, jak to probíhá, jak já vidím, jak je pro mě ten mastermind efektivní z pozice člena? 

 

Lucie Libovická 

U nás je to všechno o dlouhodobé diskusi. Ta diskuse začíná ve chvíli, kdy člověk přijde a vyzkouší si jakýmkoliv způsobem, jak funguje mastermind, ať už v roli hosta nebo účastníka úvodního boardu. Tam už ví, že je to něco, co se mu líbí, ale ještě třeba neví, jak to začlenit do toho svého osobního i profesního života. Pak přicházíme na řadu většinou my dvě, kdy vedeme poměrně dlouhou, rozsáhlou a detailní diskusi s každým individuálně a ptáme se ho, co potřebuje, co řeší a co hledá. Na základě toho mu najdeme ten správný board a tím, že jich máme 14 v tuto chvíli a samozřejmě každým rokem přibývají další, je možné mu najít takový, který mu plně vyhovuje. Mnohdy jsou ty požadavky extrémně specifické. Najdeme mu tedy ten správný board a on si zároveň i nastaví, čeho by chtěl za ten rok dosáhnout, v čem se potřebuje zlepšit, co potřebuje získat a s tím vším pracujeme. My si tedy ten obrázek uděláme už na začátku a pak v průběhu toho času na tom společně pracujeme a zjišťujeme, jestli to funguje. 

 

Daniela Kolomazníková

My máme kolegyně, které se zabývají customer care, a součástí customer care není jen to, jak my se staráme o ty naše členy. Ony jim pomáhají naplňovat ty plány, záměry a cíle, které oni na začátku řekli. 

 

Martin Hurych

To znamená, že třeba ročně máte nějaké 1:1 se svými členy, abyste dokázali opravdu vysledovat ten progres dotyčného v rámci skupiny? 

 

Daniela Kolomazníková

1:1 máme, ale není to ročně, je to častěji. Troufnu si říct, že statisticky je to zhruba kvartálně. 

 

Co dalšího byste měli vědět? 

 

Martin Hurych

Co dalšího bych měl o mastermindech vědět? 

 

Lucie Libovická

Je to něco, co ti může úplně zásadně změnit život. Možná to od nás bude znít jako nějaká forma marketingu, ale takové věci slyšíme od těch lidí. V tu chvíli si uvědomíš, že děláš něco, co má neskutečný přesah, co spojuje lidi na osobní i byznysové úrovni. Vidíš za ta léta projekty, které vznikly jen díky tomu, že ty jsi ty lidi nejen přivedl na jedno místo, ale někdy myslíš za ně, protože znáš tu rozmanitost jejich byznysů i je jako lidi a dokážeš vymyslet věci, které je hned tak nenapadnou. Funguje to báječně. Teď jsem četla jeden příspěvek našeho člena, který na LinkedInu dával souhrn toho, co ho potkalo nejlepšího v minulém roce. Přišel do boardu, zainvestoval do firmy, která byla součástí Expertního boardu, a zároveň byl ještě na nějakém tréninku. Najednou si říkáš, že opravdu měníme lidem životy. To je něco, co je o mnoho víc než zaplacená faktura nebo nějaký pocit z toho, že si odškrtneš, že setkání proběhlo. 

 

Daniela Kolomazníková

Já k tomu ještě doplním to, co bys fakt měl o mastermindu vědět, protože my to vysvětlujeme každému člověku, než vůbec do našeho mastermindu jde a než vůbec zažije, jaké to je. Nejčastější záměna je totiž networking versus mastermind. Ti lidé tam automaticky skočí a řeknou, že nějaký networking už vyzkoušeli. Já jsem zmínila hned v první odpovědi, že jsem hodně analytik, takže natvrdo řeknu, že mastermind je zdravá byznysová platforma. Když totiž vlezeš na networking, tak se ti z naprosté většiny stane jedna krásná věc, budeš osalesován a staneš se lovnou zvěří. To je něco, co nikdo z nás nechceme prožívat, protože v tom nikomu není dobře. Na druhou stranu si představ, že sedíš vedle majitele agentury, která se specializuje na tvorbu webových stránek, a sedíte vedle sebe třetí, pátý, osmý měsíc a ty začneš řešit nové webovky. Kdo bude ten, koho se zeptáš jako prvního? Ten byznys tedy do mastermindu samozřejmě patří, ale ne prvoplánově, on se děje, protože si vybuduješ vztah s lidmi, kteří hodili své problémy na stůl. Ty vidíš, jak o těch věcech přemýšlejí, jakým způsobem ty věci řeší a to nejen ve vztahu ke klientům, ale i k sobě, k té své vlastní firmě, a proto s někým chceš ten byznys potom dělat. 

 

Jak může mastermind naboostovat byznys? 

 

Martin Hurych

Ve skupinách, co vedu já, mi někdy přijde, že chceš být osalesován. Mnohdy přijdou ke mně nebo i mezi sebou a ptají se, jestli bychom to pro ně mohli udělat. Mnohdy je to v pozici tak intimní, že si nedovolíš jako člen mastermindu své služby propagovat a ty druhé to nenapadne. Když je to tedy tvrdá byznysová platforma, máte nějaký příklad, kdy se u vás takto rozjel byznys? 

 

Daniela Kolomazníková  

Protože sedíme na podcastu, tak jsem si vzpomněla, když jsme natáčeli podcast s jedním z našich členů a partnerů. My obvykle nestříháme podcast, když ho natáčíme a vznikla nám taková veselá historka. Skončili jsme to natáčení a on nám řekl, že to budeme muset střihnout, protože se mu ta investice dvacetkrát vrátila, což je to jediné, co chtěl na tom podcastu říct, a on na to zapomněl. 

 

Lucie Libovická

My máme členy a máme k tomu ještě certifikované partnery, což jsou firmy, které nechodí pravidelně do boardu. Přijdou tam jako zajímaví hosté, protože jsou ověření, jsou spolehliví, máme na ně reference od nás nebo od členů a to jsou takové dva světy, které se prolínají. Tito lidé jsou právě často řešiteli těch témat, která zaznívají na boardech. Mnozí členové jsou v obou těch rolích a chtějí právě jak mastermind, tak chtějí i ten byznys. Já si teď vzpomínám na jednoho člověka, který vloni byl hodně součástí našeho života a je to Maruška Bubnová, která má agenturu Bubnovi. Je to hostesingová agentura, ale zároveň vyrábějí merch a dovážejí spoustu věcí a tady to dokáží zrealizovat. Ona byla partnerem právě na Pražském hradě na konferenci vyjednávání a dodávala nám tam kompletní zázemí hostesek i všeho toho, co jste tam jako účastníci měli. Maruška je nesmírně akční a ona je takovým krásným příkladem toho, že můžeš využít mastermind pro sebe, pro svůj rozvoj, protože její firma je raketa, stejně jako Maruška. Oni letí tím reklamním a marketingovým vesmírem k velikým cílům a ona zároveň dokáže využít potenciál těch kontaktů a potom vyrábí a produkuje akce pro spoustu našich členů a partnerů. My jsme to s ní na konci roku probírali a dělali jsme z toho i nějakou případovou studii. Když jsem viděla, kolik těch kontaktů, kolik těch firem, kolik toho tam je, tak jsem říkala, že to je neskutečné a viděla jsem tam tu zpětnou vazbu, jak se to dá využít. 

 

Jaké nejkurioznější téma v mastermindu řešily? 

 

Martin Hurych

Jaké nejkurióznější téma jste řešili na hot seatu? 

 

Lucie Libovická

Většinou jsou to byznysová témata, někdy zazní osobní témata a ta jsou velmi speciální a musím říct, že ta místnost i tak zmlkne a zklidní se a jdou hodně do hloubky. Vzpomínám si třeba na jedno hodně hluboké téma, kdy se řešilo úmrtí spolužáka, který byl ve tvém životě 40 let a najednou zmizel. Ten dotyčný přišel druhý den po této události na board a šel se zeptat, jak takovou věc řeší ostatní a jak se s tím vypořádávají. To byla taková absolutní změna toho klimatu a musím říct, že to celý ten den hodilo do úplně jiného módu a ve finále to bylo nesmírně užitečné. 

 

Daniela Kolomazníková

Já možná neřeknu kuriózní téma, ale řeknu téma, které mě osobně, když sedím na té židli mentora, vždy rozhodí, protože si říkám, kolikrát to ještě musím zopakovat, aby se takto banální věc stala samozřejmostí. Je to otázka, jak získat B2B kontakt. Má první otázka vždy říká, jestli mají ten seznam deseti kontaktů, které chtějí získat. Skoro vždy dostávám odpověď, ne. Já si říkám, kolikrát to ještě bude muset zaznít, aby, chcete-li dobrý B2B kontakt, jste si sedli a těch prvních deset jste si napsali na ten papír. 

 

Lucie Libovická

To ty ale zažíváš asi také u svých klientů, ne? 

 

Martin Hurych

Ano, zrovna nedávno jsem ve své mastermindové skupině v rámci Scaleupboardu měl, jak rychle nastartovat obchod. To jsem tedy nevymyslel pohříchu já, tohle kdysi dávno, když jsme jako mladíci spolu začínali se ženou, přinesla ona, protože měla krátkou epizodku s multi-levelem. Tam právě takto začínají, sepiš si 100 kontaktů, které vůbec znáš a odkud to začneš rozplétat. Souhlasím tedy s tím, že to je úplně nejjednodušší, nejrychlejší metoda, vědět, odkud začít, koho chci. Velmi pravděpodobně je to tak triviální, že je to v první vteřině přehlédnutelné. Všichni hledáme čím dál složitější řešení, pořád se na něco ptáme umělé inteligence, ale to, co máš před nosem, ti kolikrát nedojde. 

 

Lucie Libovická

Ono to ale mnohdy není o kontaktech, které znám, ale se kterými bych se chtěl seznámit a ti lidé si netroufají. Čím vyšší a známější ten kontakt se zdá, tím si oni říkají, že těch dveří tam bude spousta, je to nedostupné a ten by se se mnou nebavil. Hledají tedy možnost jen konzultace nebo promluvení si s někým a přitom je to tak jednoduché. Ti lidé jsou tak fajn. 

 

Martin Hurych

Já mám dokonce zkušenost, že čím výš, tím jednodušší. 

 

Daniela Kolomazníková

Mně se líbí, jak jsi řekl, že hledáme složité řešení. To je totiž právě jedna z těch věcí, které mi přijdou, že je takový přidaný efekt mastermindu. To není o tom, že bys potřeboval vymyslet revoluci, ale někdy zazní ta rada, ten tip a ty si říkáš, že to přece dávno víš a proč už to neděláš několik let. Najednou to slyšíš tím správným způsobem z těch správných úst a říkáš si, že je to ono. 

 

Lucie Libovická

Nebo o tom jen mluvíš nahlas, mastermind je mnohdy jen čas na to, abys vyslovil své myšlenky a své otázky. Tam si je někdy sám nebo s pomocí ostatních zformuluješ a na konci řekneš, že jsi to vlastně věděl, nebo poděkuješ za nové připomínky. 

 

Martin Hurych

Já tam vidím změnu místa. Jak zmizíš z firmy, tak automaticky začneš přemýšlet o jiných věcech. 

 

Daniela Kolomazníková

K tomu patří ještě jedna věc. Jedna z největších lichotek, která mi přijde ve vztahu k mastermindu, je to, když nám někteří členové říkají, že od 9 do 13 je to naše setkání, my ve 13 skončíme a oni si ten den už nic dalšího neplánují. Chtějí jen sedět a ty věci si dopřemýšlet. Není to tedy jen změna místa, ale to místo potom evokuje tu změnu toho přístupu k tomu, jak přemýšlet o věcech. 

 

Jak si mastermind vede v Česku oproti zahraničí? 

 

Martin Hurych

Jak si mastermind v Čechách stojí oproti světu? Jsme pozadu, dobíháme, předběhli jsme, je tady mastermindů dost? 

 

Daniela Kolomazníková

Je jich málo. Co se týče četnosti, tak je jich málo, co se týče kvality a vůbec konceptu jako takového, tak je to pestré jako kdekoliv jinde. Když se ale opravdu zamyslíš nad množstvím firem, které jsou v České republice, a tím poměrem, tak to jsou promile lidí, kteří jsou v mastermindu. Tam jsme hodně pozadu. 

 

Martin Hurych

Máte představu, jak to vypadá venku? Já pořád hodně sleduji tu angloamerickou bublinu, protože jsem začínal v angloamerickém korporátu a tam je to 50 na 50. Někdo tomu říká Rooseveltův koncept, někdo říká Fordův koncept, dokonce jsem vytrasoval mastermind až po Senecu. Tím chci říct, že tam je to naprosto normální. Jak je to třeba jinde po světě, máte představu? 

 

Lucie Libovická

Tam je to právě běžná součást byznysového a nejen byznysového života. Mastermind můžeš aplikovat v podstatě do jakékoliv oblasti života. Je to o tom, že ti lidé se cíleně sejdou právě za tím účelem najít nějaké řešení, najít společné téma, které je baví a ze kterého potřebují dostat nějaký výstup. V byznysovém životě je to tam úplně běžná věc, která nesmírně pomáhá lidem na všech úrovních a hlavně i na těch nejvyšších. Ty už jsi tam totiž zažil všechna školení, všechny tréninky, byl jsi milionkrát na všem a říkáš si, že už tě nic nemůže překvapit. Pak ale právě přichází jeden z nejvyšších stupňů vzdělávání, což je mastermind, kdy se ti lidé, kteří jsou nositeli toho know-how, těch zkušeností, mohou takto obohatit navzájem. 

 

Daniela Kolomazníková

Mě vždy baví psychologická bublina. Když kolegům z psychologické praxe vyprávím o mastermindu nebo nějakým způsobem spolupracujeme, tak vždy po tom představení přijde uvědomění, že každá učebnice psychologie obsahuje něco, co se jmenuje balintovská skupina. Je to koncept vedení skupiny a nějakého sdílení zkušeností. Ono to tedy má dokonce opravdu metodologii v nějaké technice využívané v aplikované psychologii, kterou všichni psychologové znají. Není to vlastně nic revolučního, jen je to udělané specifickým způsobem pro byznys. 

 

Kde se inspirují? 

 

Martin Hurych

Kde sháníte inspiraci? 

 

Lucie Libovická

Nás hodně v byznysu inspirují naši členové. Oni za nás v podstatě vymýšlejí, co potřebují a tím, jak jsme hodně v kontaktu, tak nám to říkají a z toho vzniká spousta nových projektů. Oni si v podstatě vylaďují mastermind, oni si v podstatě naordinovali certifikované partnery, protože chtěli vědět, jak mají věci dělat a s kým je mají dělat. Oni nás v podstatě inspirovali k řadě workshopů a k řadě tréninků, oni nás motivovali k propojení s různými partnery právě tím, že poptávali nějaký typ vzdělávání. Tak třeba vzniklo i propojení s Radimem Paříkem, se kterým děláme spoustu tréninků vyjednávání a komunikace. Letos nás čeká spousta nových věcí a ve všem tom mají prsty naši členové. 

 

Daniela Kolomazníková

Já budu konzerva. Lucka zrovna dnes postovala příspěvek „leaders are readers“, což je přesně ono. Když se mě někdo zeptá, kde sháním inspiraci, tak já jsem obrovský čtenář a miluji jakékoliv literární zdroje. Vždy si u toho vybavím druhou třídu, kde v domě rodičů sedím zavřená ve špajzu, kde jsem náhodou při hledání nějaké potraviny sáhla po knížce, sedla jsem si na zem a začetla jsem se. Asi po hodině čtení tam přišel můj o rok mladší brácha, který se na mě podíval, zvedl tu knížku, kde si přečetl Čuk a Gek a řekl mi, že jsem literární prase. Tam je tedy ta inspirace, pořád knížky. 

 

Jaké mají ambice v rámci Expertního boardu 21? 

 

Martin Hurych

Poslední otázka, jaké máte vize a ambice s Expertním boardem 21? 

 

Lucie Libovická

Jsou tam nějaké číselné ambice, není to jen o počtu boardů, o jejich množení, ale je to i o lidech, kteří v něm jsou. Je to o tom, co my jim dokážeme dát, je to o dalších druzích setkávání a těch boardů a mastermindů pro ty, kteří už jsou s námi delší dobu a hledají v tom ještě pořád něco víc a víc a chtějí jít víc a víc do hloubky. Jsou to speciální mastermindy pro veliké firmy, pro jejich majitele, kteří mají hodně specifická témata, a je to o dalších typech i jednorázových akcí a setkávání. 

 

Daniela Kolomazníková

Pro mě je to hodně o tom umět naplňovat ty požadavky a očekávání našich členů, účastníků, hostů způsobem, který velmi často bývá jiný, bývá revoluční. Mně se líbí, že nás tlačí k tomu vymýšlet na základě osvědčených konceptů netradiční cesty, netradiční řešení a nějakým způsobem inovovat tu byznysovou scénu. 

 

Martin Hurych

Přeji vám, ať se vám všechno tohle splní, ať vás to, co děláte, dále baví a ať jste úspěšné. Děkuji moc za to, že jste tu byly. 

 

Daniela Kolomazníková

Moc děkujeme.  

 

Lucie Libovická

Děkujeme, Martine, ať se daří. 

 

Martin Hurych

Skončil další díl Zážehu, tentokrát o mastermindu. Pokud jsme vám, kdo ten koncept neznali, představili něco nového, tak jsme udělali naši práci dobře. Stejně dobře jsme ji udělali v momentě, kdy jsme vás nadchli k nějakému posunu vaší firmy a řekli jsme tu nějakou chytrou věc, která vás zrovna nakopla a máte ji na lepíku nebo namluvenou v telefonu, pokud zrovna řídíte. V takovém případě vás poprosím o pár věcí, likujte, sdílejte, komentujte podle toho, co vám ta platforma, na které nás posloucháte, dovolí. Jenom tak se dostaneme skrz algoritmy na přední místa a mně to dovolí zvát takhle skvělé a ještě skvělejší hosty jako dnešní dvě dámy. Určitě nezapomeňte mrknout na moje webové stránky, www.martinhurych.com/zazeh, kde kromě této epizody najdete i všechny ostatní. Mně už nezbývá, než jen držet vám palce a přát úspěch, díky. 

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page