top of page

9 MAP, CO VÁS DOVEDOU ZPĚT NA CESTU K VAŠEMU CÍLI


Po dlouhou dobu bylo podnikání pro spoustu z nás jako jízda po německé dálnici.

Dlouho bylo podnikání jako jízda po německé dálnici.

Jízda pěkném velkém voze renomované značky. Minimálně vyšší střední třídy, samozřejmě. Pěkně v komfortu kožených sedaček, s rádiem naplno vyhrávajícím oblíbenou muziku, s plynem až u podlahy, ti pohodlnější s tempomatem na maximální omezené rychlosti. Jedinou „starostí“ bylo dát si kafíčko na rastplazu, případně napojit svého plechového oře další dávkou pohonných hmot. A uhánět dál …


Pak se to stalo. Ta nemilá hromadná nehoda, která nám bezstarostnou jízdu tak znenadání zatrhla. Nehoda, o níž nikdo předem nemohl tušit, že se stane …

Pak se to stalo. Hromadná nehoda. Všechno stojí.

Někteří už jsou po smrti. Jeli prostě moc nebezpečně, neměli pásy a doufali v zázrak. Nedočkali se.


Někteří řádně krvácí, mají pár žeber polámaných, ale nakonec to s pomocí dají.


Někteří jeli pořádnou károu, takže teď maximálně počítají boule, obhlíží pomačkané plechy a přemýšlí, co pojišťovna zaplatí a co už ne.


Další stojí v koloně a čekají, co se bude dít. Spořádaně vytvoří uličku pro záchranáře a čekají, co se bude dít.


Jiní remcají, co je to za blbce tam vepředu, co neumí jezdit a teď nás všechny brzdí. Jaká je to od nich nezodpovědnost. Vždyť přece podle plánu už dávno máme být v cíli.


Pár vychcánků se tou uličkou chce procpat dál, doufaje … doufaje v co vlastně? Že se rychleji dostanou k té havárce? A co pak tam? A co na tom, že nasírají všechny ostatní v koloně a blokují záchranné práce?


No a pak je tady poslední skupina. Rozvážně stojí na kraji, pozorují to hemžení před sebou, v klidu přemýšlí, co se to vlastně stalo, co z toho pro ně plyne a jak z toho co nejrychleji pryč. Vytahují mapy (hlavně ti, co už jezdí dlouho), startují navigace a hledají náhradní trasu do cílové destinace. Vždyť přeci dálnice není jediná možná cesta, no ne? A čekat, remcat a podvádět teď stejně nikam nevede.

Dálnice naštěstí není jediná možná cesta, no ne?

Ano, bude to teď složitější. Jízda po dálnici a občasné mrknutí na dálniční značení je úplně jiná disciplína než jízda po klikatých německých okreskách v oblastech, kde jsem před tím nikdy nebyl. Jízda podle neustále křičící navigace, oči pěkně přilepené na skle před sebou, nohu neustále na plynu a brzdě, padesátka ve vsi a mezi poli maximálně osmdesát. Na kafíčko ani pomyšlení.


Ale najednou zjišťujete, že vás to začíná bavit. Není to jednotvárné, okolo se stále něco děje, navigace vám dává nové a nové možnosti, kudy do cíle dojet. Svoje auto ovládáte sami, nikdo na vás netroubí, ať uhnete, že překážíte v rychlém pruhu. Máte všechno pěkně pod kontrolou. Jsem si jist, že bezpečně dorazíte, kam míříte. A navíc tam dorazíte s rezervou první.


Vztaženo na vaši aktuální podnikatelskou situaci, ve které skupině se vidíte? Upřímně doufám, že v té poslední.


Jak již jsem psal v minulých článcích Zažil jsem 2 globální krize, Jak se připravit na krizi, která snad nepřijde? a Není to med, být teď majitel či ředitel zažil jsem si podobnou globální „výzvu“ už dvakrát. Po druhé to bylo na regionální exekutivní pozici v jednom korporátu. Měl jsem kliku, že mi ukázali, jak si číst v mapě, ba co víc, jak si do mapy domalovat pár důležitých informací, abych se v ní lépe orientoval.


Od té doby jsem absolvoval ještě celou řádku více či méně významných lokálních „zaškobrtnutí“ a díky tomu měl možnost svoji mapu vytunit v obsáhlý atlas 9 map, pokrývající kompletní cestu od havárie do vašeho cíle. Je v něm 20 let mojí profesionální praxe. 20 let zkušeností z komplexního prodeje.

Podělím se o obsáhlý atlas 9 map, pokrývající kompletní cestu od havárie do vašeho cíle

Rád se s vámi o něj podělím. Tady je jeho obsah …



V mém blogu Můj notes vás provedu jednotlivými mapami atlasu komplexního prodeje, tak abyste měli šanci dokreslit si i vaši osobní mapu podnikání příštích dní.


✔ Do detailu projdeme trh, na kterém se budete pohybovat. Bude jiný!

✔ Najdeme na něm všechny zákazníky. Zákazníkem není jen ten, který platí!

✔ Zjistíme skutečné potřeby, rozhodovací vzorce, motivace. Budou se teď měnit!

✔ Vyladíme personalizované argumentace. Zapomeňte na obecné prezentace. Už nestačí.

✔ Obchoduje každý, nejen obchodníci. Myslete na to.

✔ Znovu prověříme, jak řídíte prodej. Doba se mění, řízení prodeje musí též.

✔ Školte v nových dovednostech. Až bude po krizi, nebude čas.

✔ Inovujte. INOVUJTE! Není lepší čas na nové věci.

✔ Nezapomeneme se ani pravidelně zastavit a vše opět prověřit.

No a pokud přece jen spěcháte, nemáte mapy rádi nebo preferujete místního průvodce, který vám ukáže i ta nejutajenější zákoutí, dejte mi vědět na martin@martinhurych.com, nebo si rovnou rezervujte si krátký videohovor, kde si vzájemně povíme, s čím potřebujete nejvíce pomoci.


Zatím držím palce.

bottom of page