top of page

JAKÁ JE ROLE CEO VE FIRMĚ?


Klíčoví zákazníci

Anglickou i českou definici pro CEO asi všichni znáte a víte, co si pod tímto pojmem formálně představit. Ale jak to funguje v praxi? Dovedete říct, kam až ve firemní struktuře sahá působnost generálního ředitele? Co by mělo být jeho běžnou agendou? A které činnosti by měl naopak delegovat? Na to se podíváme v dnešním článku.


Význam CEO? Větší než řídicí orgán


Pokud si CEO představujete jako vrcholný rozhodovací bod celé firmy, který navíc rozhoduje vždy o všem a za všech okolností, jste vedle. Pořádně. V pozdějších fázích podnikového růstu by taková role byla dokonce i škodlivá. Pokud má být CEO pro svou společnost maximálně efektivní, je důležité, aby se stavěl spíše do role stratéga, který koordinuje firemní aktivity, byznysové směřování nebo energii a úsilí týmu. Pokud se vám takové fungování povede nastavit, úspěch je zaručen. CEO získá volnější ruce a tolik důležitý nadhled nad chodem celé firmy. Místo toho, aby se zaobíral a zdržoval každým detailem, může se zaměřit na vytváření lepších podmínek a prostředí, aby jeho lidé, týmy a celá společnost snadněji dosáhli strategických a byznysových cílů. A nadhled tady rozhodně neznamená jen mikro-management denní agendy.


Manažerská role CEO


Manažerská role CEO zahrnuje mnoho aspektů od strategického plánování až po vedení týmu a správu finančních prostředků. Je to CEO, kdo definuje směr firmy a vytváří prostředí, ve kterém může tým prosperovat. Jeho schopnost vést, motivovat a inspirovat ostatní je klíčem k tomu, aby firma dosáhla svých cílů. Právě tak se pozná dobrý CEO.


Delegování jako klíč k efektivnímu fungování


CEO musí mít nade vším kontrolu. Musí vědět, co každý ve firmě dělá a jak funguje. Slyšeli jste to taky? Tak to klidně pusťte z hlavy. Jedním z největších omylů, kterých se CEO mohou dopustit, je pokusit se dělat všechno sami. Efektivní CEO naopak ví, co je pro něj nejcennější komoditou. Čas. A toho je vždycky málo. Proto se CEO učí delegovat úkoly. Získává tím nejen kapacitu navíc. Ale také buduje důvěru v týmu a každému umožňuje rozvíjet své schopnosti.


Founder vs. CEO


Je naprosto běžné (a sám se s tím často setkávám), že se zakladatelé v počátečních fázích vývoje firmy pohybují v roli CEO. Jejich vášeň a vize pohání firmu vpřed. Ale jak firma roste, musí si uvědomit, kde leží hranice mezi rolí zakladatele a rolí CEO. Zatímco zakladatelé mohou být vizionáři, kteří vidí dlouhodobý směr firmy, CEO přináší manažerské dovednosti potřebné pro udržení a růst společnosti. 


CEO, který přijde zvenčí, není zatížený celou historií firmy, nemaloval si v hlavě první byznys plán a první uzavřené zakázky. Do firmy ale může přinést svěží vítr. Často dovede zefektivnit rutinní procesy. Proč? Protože na ty většinou zakladatelé příliš nemyslí. Důležité je zachytit moment, kdy začíná být působení foundera v roli CEO kontraproduktivní. Každá firma se v jistý moment přesune ze své startupové fáze a dostane se do bodu, kdy je potřeba delegovat nejen jednotlivé agendy, ale například i celé řízení firmy


CEO není jen řídící manažer. Dává firmě prvotní impuls, přemýšlí strategicky a inspiruje své podřízené. Časem se ale musí naučit delegovat práci a později i řízení celé firmy, kde si však ponechává podíl na strategickém plánování. Následná funkční spolupráce mezi zakladatelem a CEO je základem pro silnou a udržitelnou firmu.




bottom of page