top of page

VAŠEHO ZÁKAZNÍKA NEZAJÍMÁTE. NE TAK, JAK SI MYSLÍTE



Jsme přední PR agentura.


Jsme vaším partnerem pro lepší management.


Jsme tradičním českým výrobcem.


Jsme vývojáři. Dodáme vám kompletní řešení. Používáme nejnovější technologie.


Vytváříme IT, které usnadní lidem práci a podnikům zajistí vyšší bezpečnost



A koho to zajímá? Vašeho zákazníka určitě ne. Alespoň ne v první řadě.



Říká se, parafrázuji, že vašeho zákazníka zajímají 3 věci:


1. Řešení, jeho problému.

2. Řešení, jeho problému.


a


3. Řešení, jeho problému.


Kde v tomto seznamu je, co děláte a že jste nejlepší???


Zákazníka zajímá především řešení jeho problému

Všech pět vět z úvodu tohoto článku jsou „hedlajny“ z náhodně vybraných webových stránek. A mohl bych jich tam doplnit další desítky nebo stovky. Napříč obory.


Je to zvláštní fenomén. Stále a dokola se všude píše, že bychom se měli zajímat o potřeby svých zákazníků a neměli bychom jim tlačit, co jsme zač, co děláme a jak jsme nejlevnější, nejrychlejší, nejskvělejší. I když možná jsme.


Jenže zhusta děláme pravý opak. Dorazíme se 130-ti stránkovou prezentací nebo si ji svým způsobem přišpendlíme na svoje webovky. V reálném životě již víme, že je to chyba (je to jedno z chybných obchodních schémat, zpracovaných tady). Na webovkách se tohoto omylu neustále držíme.


Podle mě to má v obou případech svoje důvody:


1. O skutečných problémech našich zákazníků víme mnohem méně, než jsme si sami ochotni přiznat.


2. Mluvit o sobě je daleko zábavnější a bezpečnější.


Z výzkumů se dokonce ukazuje, že mluvit sami o sobě je do jisté míry stejný prožitek, jako je dobré jídlo nebo sex. Kdo by tedy mluvil o zákazníkovi, že?


O skutečných problémech našich zákazníků víme mnohem méně, než jsme si sami ochotni přiznat

Nevěříte? Zamyslete se, jak se chováme v soukromém životě. Spousta z nás se cítí skvěle, pokud mluvíme o sobě. V hospodě, u táboráku, na holčičím dýchánku. Důležitý je jen náš názor a snaha přesvědčit o něm ostatní. Pokud se nám to povede, pak máme skvělý pocit. Co na tom, že jsme mnohdy přesvědčili jenom proto, že nás už ostatní ani nechtěli poslouchat?


Ale zpět k zákazníkům.


Zákazník musí být již hodně daleko ve svém nákupním procesu, aby věděl, že má chtít firmu, co poskytuje „inovativní firemní řešení“ (ano, i to jsem na webovkách viděl). Musel už ujít kus cestu v definování svého problému, musel si vlastně najít řešení sám a teď již „pouze“ shání dodavatele. Vaše portfolio karet, které v tuto chvíli můžete hrát se mnohdy smrskne na čas a cenu.


Opět paralela ze soukromého života. Když máte jakýkoliv problém, který musíte vyřešit, a nevíte jak… většinou jdete na Google nebo Youtube a hledáte „Jak opravit …“. Nebo se pletu? No a pokud zjistíte jak, hledáte, kde to získat … Mnohdy ani nehledáte varianty a rovnou zamíříte k tomu, kdo vám poradil jak. Nemám pravdu? Nebo jsem divný jenom já?


Proč to samé neděláme i v byznysu?


Nedávno jsem slyšel … Přes naše webovky nám přijdou tak 2 až 3 kontaktní emaily ročně, většinou z toho ale nic není.


Už víte proč?


Ne, nejsem expert na webovky. Ani moje nejsou zdaleka dokonalé. Jen jsem se tu snažil zamyslet na fenoménem, jež mi vrtá hlavou stále více … Dejte mi vědět, co si o tom myslíte i vy. Tady, nebo na sockách. Jsem vážně zvědav.


Držím place a přeji úspěch.

bottom of page