top of page

112 | MARTIN JIRAS | JAK SE VYVAROVAT BĚŽNÝCH CHYB V B2B MARKETINGU


"Když firmy postupně budují svou značku prostřednictvím sociálních sítí a krátkých videí, přistupují k zákazníkovi nenásilným způsobem. První strategií, která se osvědčila, jsou podrobné případové studie. Ty s klienty vždy rezonují. Druhá strategie spočívá v edukativním obsahu, ať už ve formě videí, která analyzují konkrétní případovou studii, nebo diskutují o řešení s jiným klientem."

Kdo ho nemá, jako by nebyl. Prý má zázračnou moc. Vybudovat vám silnou značku. Přitáhnout zákazníky. Edukovat vaše klienty. Jen je potřeba bořit hranice a přimíchat špetku kontroverze.


Marketing.


Teď už jen vědět, jak na něj. Ideálně správně. Kdy použít brandový? A kdy zase třeba výkonnostní? Jo, je v tom chaos. Každý říká něco jiného. A něco jiného platí i pro každou firmu.


Pokusil jsem si v tom udělat trochu pořádek. A tak jsem do Zážehu pozval Martina Jirase, spoluzakladatele a CEO společnosti WeBetter s.r.o., která se marketingem zabývá z pozice kreativní agentury. O čem jsme se bavili?


🔸 Je v marketingu potřeba boření hranic a kontroverze?

🔸 Jak má B2B společnost budovat brand marketing?

🔸 Kdy má smysl nastartovat výkonnostní marketing?

🔸 Jak měřit přínosy brandového marketingu?

🔸 Jak si zvolit komunikační kanály?

Investovat do brandu nebo do performance marketingu, když jste menší firma? To je kruciální otázka. I po tomto dílu. A bude vždycky. Zároveň i název bonusu, který pro vás Martin zpracoval. Takže pokud si chcete ještě jednou osvěžit jeho pohledy na věc, určitě si jej stáhněte níže.


 

BONUS: INVESTOVAT DO BRANDU NEBO DO PERFORMANCE MARKETINGU, KDYŽ JSTE MENŠÍ FIRMA? (Kód bonusu: IDBNPM)

 

JAK SE VYVAROVAT BĚŽNÝCH CHYB V B2B MARKETINGU (PŘEPIS ROZHOVORU)

Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnešní Zážeh bude opět o marketingu a dnes se s jednou marketingovou agenturou podíváme na to, jak ideálně rozdělovat performance marketing a brand marketing pro B2B společnosti. Na toto téma jsem si pozval Martina Jirase, CEO a co-foundera společnosti WeBetter. Dobrý den, Martine.

Martin Jiras

Dobrý den, Martine.

Kde se mu líbí a kde by chtěl žít?

Martin Hurych

Dnes to bude jednoduché, nebude se nám to plést. Já bych začal trochu z osobna, Vy rád cestujete, jak jste na sebe prásknul v přípravě, tak by mě zajímalo, kde Vás to za srdce vzalo úplně nejvíce, co Vás k tomu vedlo a kde byste třeba dokázal dlouhodobě žít.

Martin Jiras

Nejvíce mě celkově asi zaujala Střední a Jižní Amerika. Tam mě to táhne z nějakého nepochopitelného důvodu od té doby, co jsem studoval chvíli angličtinu v Americe a moji největší kamarádi byli z Brazílie. Od té doby k tomu hrozně tíhnu, takže jsem se tam párkrát vydal a tam se mi to hodně líbí. Co se týče toho, kde bych chtěl žít jinde než v Čechách, tak asi ve Španělsku. Hodně silně o tom uvažuji už asi rok a půl.

Martin Hurych

Natáčíme na konci srpna, venku hic, takže teď se máte jako ryba ve vodě.

Martin Jiras

To se úplně říct nedá. Zrovna v tom Španělsku jsem byl teď minulý týden a ono tam bylo vlastně úplně stejně jako tady, ale ten přímořský vánek s vámi udělá něco trošku jiného než v té Praze.

Martin Hurych

Co mají ty jižanské nátury pro Vás tak zajímavého?

Martin Jiras

Ty země mě baví asi tím způsobem života, který je takový trošku uvolněnější, více se žije i večer a mám rád moře. Většinou tedy vyhledávám ty destinace v blízkosti moře, přímořská města a celkově i to jídlo mi vyhovuje více. To je to, za čím tam hodně jezdím, to jídlo, pití a kultura.

Jak se dostal k WeBetter a co tam dělá?

Martin Hurych

Já jsem si to myslel, láhev červeného, tapas a koukat na moře. Jak jste se dostal k firmě WeBetter, co Vás tam přitáhlo? Pojďte nám říct takový krátký životní medailonek, abychom věděli, z jaké pozice budeme dále rozebírat ta témata, která jsem slíbil.

Martin Jiras

K WeBetter jsem se dostal úplně přirozenou cestou. Začal jsem samozřejmě v agenturách, většinou jsem byl na pozici social media managera, nebo nějakého copywritera. Vždy jsem ale chtěl dělat něco svého, protože už před tím agenturním světem jsem na výšce pořádal různé eventy, hudební akce a festivaly. Moje rodina navíc vždy podnikala, i když to byli malopodnikatelé, spíše právě ičaři, freelanceři, ale nějak mě to k tomu vedlo. Po pár letech v agenturách jsem si tedy řekl, že je asi čas založit něco svého. Po několika letech jsem si říkal, jestli to nebylo ještě moc brzo, ale od té doby to tak je, a tak vzniklo WeBetter, protože jsem zkrátka chtěl něco svého, tvořit si a jít si svojí cestou.

Martin Hurych

Co děláte ve WeBetter?

Martin Jiras

To je také dobrá otázka. Primárně v dnešní době je to o tom, že se snažím spoluvytvářet s kolegy nějaké kreativní koncepty, nějak je posouvat, ptát se jich a docílit toho, abychom to vymysleli co nejlepší. Potom se samozřejmě starám o tu byznysovou stránku, sales a řízení toho všeho potřebného, co už ti kolegové nedělají.

Martin Hurych

Čím se zabývá firma WeBetter?

Martin Jiras

Děláme primárně kreativní kampaně. Většinou vše, co děláme, tak jde hodně do onlinu, sem tam pro některé klienty děláme třeba i offlinové věci, ale to jsou primárně spíše už přidružené věci k tomu onlinu. Je to hodně od tvorbě kontentu, o ucelených kampaních, hodně šlapeme do videa, protože máme i svoji produkci. Jsme tedy hodně v tom kreativním světě, co se týče videa, sociálních sítí, YouTube.

Co dělají lépe než ostatní?

Martin Hurych

Odkazem na název firmy, co děláte lépe než ostatní?

Martin Jiras

To je další dobrá otázka. Konkrétně jsem to zjišťoval teď u našich stálých klientů a ono je to hrozně zajímavé, protože každý klient si na nás váží něčeho jiného. Naši klienti mají rádi to, že se snažíme bořit mýty v těch kampaních, nějaké zajeté koleje, že se nebojíme otočit některé zajeté segmenty vzhůru nohama a jít do té kampaně úplně naopak, než by šli všichni. Samozřejmě je to i o těch klientech, že to dovolí, to je hodně důležitá věc, protože ne všichni to dovolí. Další věc je, že se snažíme předcházet fuck-upům a hodně stojíme na nějaké retrospektivě, když ta spolupráce je dlouhodobá, předcházíme nějakým problémům, nebo nějakému úpadku kvality. Do toho hodně šiji já. Potom na nás oceňují nějaký přátelský lidský přístup, to totiž u hodně agentur chybí, si myslím. Často mi to klienti říkají, že ten přístup je hodně chladný, velice finančně řízený a to my úplně nemáme. My se určitě snažíme jít za těmi výsledky, samozřejmě finance také hlídáme, ale většinou přijdeme s něčím trochu navíc a to je jeden z bodů, co nám také hodně klienti řekli, že se jim líbí.

Je boření hranic a kontroverze v marketingu potřeba?

Martin Hurych

Boření hranic segmentu, znamená to kontroverzi a je kontroverze v marketingu důležitá?

Martin Jiras

Lehká kontroverze, ale nemusí to být negativní kontroverze. Mám na to takový jeden příklad, který rád uvádím. Měli jsme například firmu, jsou to EKO plenky, česká výroba a dělali jsme reklamní kampaň. Když si představíte reklamu o plenkách, tak si asi představíte nějakou maminku, blondýnka, růžové prostředí a to je přesně to, co my nechceme dělat. My jsme si řekli, že tam dáme namakaného chlápka, vysokého, fousy, kérky a to bude ta hlavní postava, která se stará o to mimčo a je to na ní postavené. To je už to lehké boření takových těch hranic a mělo to veliký úspěch, protože ty matky to milovaly, jim se líbil ten chlap, jim se líbilo, jak se stará o to mimino v té reklamě, jak si s ním hraje. To tedy utkví těm lidem v té paměti, že je to jiné, to je to, co je zaujme.

Jak má B2B společnost budovat brand marketing?

Martin Hurych

Pojďme teď k tématu, které jsem si na Vás dnes připravil. Moje bublina mnohdy není v marketingu tak daleko jako třeba B2C, nebo e-commerce. Spousta malých výrobních, nebo IT firem s marketingem začíná a protože jsou hodně technicky založené, číselně orientované, tak je pro ně problém uchopit základy marketingu. Mnohdy musím něco zkoušet, výsledky jsou nejednoznačné a podobně. V tuto chvíli se hodně mluví o nějakých brandových kampaních a výkonnostních kampaních. Jak vůbec B2B firma, která prodává něco drahého na dlouhé lokte, typicky moji klienti prodávají za rok, rok a půl od prvního kontaktu s klientem, může dělat marketing?

Martin Jiras

Vy jste narazil na to téma brand marketingu. Já si myslím, že do toho B2B segmentu také postupně proplouvá a je to právě důležité k tomu, jak Vy jste řekl, že většinou tyto firmy uzavírají ty dealy třeba po roce, po roce a půl. Když ten brand postupně budují skrze sociální sítě, nějaký short-form content, krátká videa a podobně, tak se dostávají k tomu svému zákazníkovi nenásilnou cestou.

Jednoduchý příklad je takový, že B2B firma má nějakého obchodníka, ten se dostane do firmy a něco jim tam prezentuje. Potom se ale stane, že oni na něj narazí přes nějakou sociální síť, že tam třeba vypráví něco o tom daném tématu a ten obchodník s nimi v podstatě udržuje kontakt, i když s nimi na těch schůzkách není. Ti potenciální zákazníci se potom mohou dozvědět něco zajímavého, co jim třeba chybělo na té schůzce. Navíc když na mě bude každý týden skákat nové video od té firmy, nebo od toho jednotlivce, tak třeba zjistím, že ten člověk je zajímavý, je chytrý, ví, o čem mluví, tak se mu zase ozvu, že bych to chtěl řešit. To si myslím, že je právě hrozně důležité z dlouhodobého hlediska. Chápu, že to není tak jednoduše měřitelné, ale jsem přesvědčen, že pokud ten obchodník bude dělat nějaký takovýto obsah, který třeba může i poslat do e-mailu tomu klientovi, tak ta úspěšnost uzavírání bude mnohem vyšší.

Co když nepropaguji produkt, ale službu?

Martin Hurych

To si dokáži představit, pokud mám produkt. Spousta těch firem dělá na zakázku, typicky IT studia dělají vývoj na míru. Co v takových případech, co by mi WeBetter doporučili za typ kontentu, za typ obsahu, kterým bych se měl prezentovat? Spousta těch klientů totiž říká, že mají firmu jakou každou druhou, nemají žádnou konkurenční výhodu a nejsou ničím specifičtí, jiní, lepší.

Martin Jiras

První věc, co určitě funguje, jsou případové studie. Když ta případová studie opravdu do detailu rozebraná řeší nějaký konkrétní problém, tak to na klienty funguje vždy a myslím si, že to pomáhá tomu byznysu. Druhá věc je edukativní obsah. Mohou to být videa, kde rozebereme třeba i konkrétně tu případovou studii jen ve video formátu, nebo si například vezmeme nějaké téma, které řešíme s jiným klientem. Nemusíme ho jmenovat, ale budeme mluvit o tom, co tam řešíme a jak jsme to vyřešili, jak se nám to povedlo, jak se nám povedlo něčeho dosáhnout díky něčemu, co jsme vytvořili.

Další věc, co funguje, jsou nějaké ebooky, což se opět váže k tomu edukativnímu obsahu, že tam vysvětlíme nějakou problematiku. Například teď koluje světem ChatGPT, umělá inteligence, tak můžeme například udělat nějaký ebook, může to být klidně 10 stránek, 5 stránek, o tom, jak to využít pro nějaký daný segment. Můžeme tam vysvětlit, jak to implementovat pro nějaký web, jak jsme to někde udělali a co to udělalo. To může dobře fungovat, protože pak to tomu danému segmentu zase obchodníci pošlou a když už to posílám tomu danému segmentu a píši tam o tom daném segmentu, tak si to ten zákazník lépe spojí a je tam větší pravděpodobnost úspěchu.

Martin Hurych

Kdy jste si naposledy stáhl a přečetl jakýkoliv ebook?

Martin Jiras

Konkrétně minulý týden.

Martin Hurych

Já totiž okolo sebe pozoruji lidi, kteří masivně stahují ebooky a nikdo je nečte. Většina lidí na to totiž nemá čas, jelikož je to moc dlouhé.

Martin Jiras

Já tomu říkám ebook, ale on je to spíše takový carousel, který rychle prolistujete třeba na LinkedInu. Je tam 5, 6 slajdů, kde je ale už dostatek nějakých informací a může tam být nějaké call to action. Já třeba dělám to, že si tyto věci pořád ukládám, moc se k tomu nevracím, ale jednou za čas ano, jednou za čas to hledám.

Co by ještě v brand marketingu doporučil?

Martin Hurych

Kdybyste viděl, co mám tady v reMarkable před sebou, tak byste se divil, kolik tam toho je staženého. Chybí nám ještě něco k té brandové části?

Martin Jiras

Já bych jen dodal, že celkově ten brand by měly více řešit i čistě ryze B2B firmy, protože pak ten performance marketing se jim bude dělat o něco lépe. Samozřejmě to není o tom, že udělá B2B firma klasickou reklamu, jako dělá třeba čokoládová tyčinka. Musí se to dělat trošku jinak právě pomocí toho obsahu, konference a podobně. Je důležité nebát se vyslat ty lidi do světa, aby prezentovali sami za sebe a prezentovali tu firmu a byli vidět, nechat nahlédnout do té firmy, třeba i na těch sociálních sítích.

Kdy má smysl nastartovat výkonnostní marketing?

Martin Hurych

Když my teď máme prodej v pytli, potřebujeme ho rychle nastartovat, tak na to nemám čas, to také často slyším. První pokus s marketingem je potom takový, že uděláme nějakou výkonovou kampaň a rozešleme do světa, že jsme nejskvělejší IT studio, které dělá všechno nejlépe, nebo jsme dodavatel digitalizace napříč firmami od malých po největší. Čekáme zázrak a ono se nic neděje. Jak tedy postupovat tady s tou výkonovou částí, aby mi skutečně přinesla nějaké ovoce? Pořád jsme ve stavu, kdy o mně téměř nikdo neví.

Martin Jiras

Tady bych řekl, že pokud rychle potřebujeme nějaké obchodní výsledky, tak je dobré se zaměřit na ten sales jako takový. I z našeho pohledu, když jsme to tak dělali, tak se zaměřit na ten sales, připravit si nějaké materiály, ideálně ty případové studie, protože bez toho je mnohem těžší něco prodávat, a jít do světa, psát, volat. Pokud ale už alespoň nějaké obchodní případy máme, už to nějak trochu funguje, tak je dobré k tomu začít vytvářet nějaký obsah a postupně si vytvářet ten vztah s tím potenciálním zákazníkem.

Martin Hurych

Obsahový marketing je tedy budování brandu. Chápu to správně?

Martin Jiras

Určitě je to jedna z částí.

Martin Hurych

Nicméně Vy vlastně radíte, že pokud nemám nic, tak musím vyslat lidi do trhu a o výkonový marketing bych se vůbec neměl v B2B pokoušet. Je to tak?

Martin Jiras

Tady si myslím, že pokud nemáme žádné zpracované materiály třeba i s tím edukativním obsahem, tak ryze výkonnostní marketing třeba pro IT studio může přinést jen něco málo. Většinou ty poptávky jsou nerelevantní, takové ty, co moc nechcete, že někdo přijde a chce ten web za 9 000 Kč, nebo chce napsat jednu stránku textu na webu. Něco málo to tedy udělá, možná vás to zalepí, třeba se pak z té zakázky stane něco mnohem více, ale myslím si, že to úplně nejde takto spustit. Je potřeba na to jít přes nějaké kanály a mít tu výkonnostní reklamu někde ve vyhledávačích, nebo na Facebooku a Instagramu jako spíše takový remarketingový kanál.

Jak pro B2B dělit výkonnostní a brandový marketing?

Martin Hurych

To je zrovna moment, kde je dobré se zastavit u toho, co se obyčejně píše o výkonnostním a o brandovém marketingu. Pokud totiž s marketingem začínám, tak by se peníze primárně měly lít do té výkonnostní části a postupně vytvářet brand. To, co říkáte, je, že pro B2B firmy tohle neplatí a neměl bych se tím řídit.

Martin Jiras

Ano. U B2C segmentu pokud firma začíná, tak bych řekl, že ten výkonnostní marketing samozřejmě s tím, že vytvoří nějaké materiály, je určitě potřebnější na tom startu. Oni díky tomu totiž vydělávají, nemají ten sales tým, ten majitel nedělá sales, protože to tak dělat ani nejde. U B2B je sales přece jen důležitější, tam nejde podle mě začít čistě výkonnostním marketingem bez ničeho, protože to nebude fungovat. Tam opravdu musíme jít trošku naopak, bych řekl.

Jak měřit přínosy brandového marketingu?

Martin Hurych

Potom sleduji, že když tohle majitel pochopí a chce se do toho pustit, tak zase říká, že každou korunu, kterou vydělá, poměřuje tím, co mu přinese. Buď si tedy koupí ajťáka, soustruh, nebo investuje do brandového marketingu. Jak těmto lidem říct, co bych měl měřit, abych si byl jistý, že jdu po té cestě, která není krátká, ale minimálně jdu po té cestě a nesejdu do borůvčí?

Martin Jiras

Tam je několik bodů ke zmínění, ale úplně ten nejzásadnější je, že bych si řekl, jak vůbec je známá naše značka. Pokud začínáme, tak vůbec, pokud jsme ale firma, která je tady 30 let na trhu, tak nás určitě už někdo zná. Můžeme si tedy zjistit přes nějaký alespoň malý průzkum, který udělají ti zaměstnanci pomocí nějakého dotazníku, jak nás vůbec vnímají ti lidé, co o nás vědí, čeho si na nás váží, čeho si neváží a co jim vadí. Na tom můžeme postavit takové touchpointy a potom tyto touchpointy vzít do nějakých messages, které budeme komunikovat ven. Když tohle uděláme, tak si nastavíme nějaký cíl. Teď nám na web organickou cestou chodí 100 lidí měsíčně, tak náš cíl do konce roku je být na 500. To je první ukazatel, který může firma bez nějakého průzkumu, pokud má nastavené Google Analytics, měřit.

Potom je to podobné jako u B2C. Začali jsme využívat sociální sítě, lidé s námi začali více interagovat a máme tam více dotazů, máme tam více komentářů, máme více prokliků ze sociálních sítí na ten web právě a rostoucí základnu followerů. Mohou se o nás například zmínit nějaká fóra, nebo online magazíny. To jsou všechno takové body, které vy, aniž byste dělali nějaké veliké průzkumy, můžete sledovat a zjišťovat, jestli jste se někam posunuli. Já vím, že ten majitel té firmy řekne, že jim to žádné peníze nepřineslo. Samozřejmě ono vám je nepřinese hned, brandový marketing je opravdu dlouhá štace. Myslím si, že první výsledky mohou být nejdříve tak za tři čtvrtě roku, rok, rok a půl, ale pokud se všechno bude postupně takto zlepšovat, tak z toho i ten majitel bude mít lepší pocit. Začne tomu více věřit, že se něco změnilo, někam se posouváme a dává to smysl. Potom mu třeba klient řekne, že o nich něco někde viděl a to vždy pohladí po egu. Já si tedy myslím, že to je určitě nějaká cesta, co měřit a nastavit si nějaký cíl, jít step by step po těch cílech a ono se to zlomí.

Jak si zvolit komunikační kanály?

Martin Hurych

Když tak sleduji doporučení jednotlivých lidí, tak ta doporučení, co se týče třeba kanálu, kde bych měl vystupovat, jdou ode zdi ke zdi. Jedna varianta říká, buď na jednom kanálu a ovládni ho skvěle a až tam budeš mít dostatek fanoušků a budeš vědět, o čem to je, tak jdi někam jinam. Druhá kategorie říká, musíš být vidět od rána do večera úplně všude. Co je za Vás ta zlatá střední cesta?

Martin Jiras

Pokud se budeme bavit o B2B segmentu, tak si nemyslím, že musíte být všude vidět, to určitě ne. Tam bych spíše spoléhal na tu jednu až dvě sítě, ale je opravdu potřeba si říct, jestli ti potenciální zákazníci na té sociální síti jsou, případně ti majitelé firem a podobně. Každého v B2B to totiž vede automaticky k LinkedInu v dnešní době, ale ne u každého B2B segmentu tam ti lidé jsou. I to je tedy potřeba si říct. Ono se o tom moc nemluví, ale třeba docela dobrá sociální síť pro B2B je YouTube, protože YouTube sleduje strašně moc lidí ze všech možných segmentů. Sledují tam ta how-to videa, jak něco udělat, sledují tam různé webináře, sledují tam opravdu hodně věcí a ti lidé tam jsou. Když na ně potom třeba vyskočí nějaká reklama, tak oni si toho všimnou a opět se tam dá dělat remarketing.

Jak využít Youtube a TikTok na maximum?

Martin Hurych

Jak třeba v mém případě se Zážehem pracovat tak, abych YouTube využil na maximum?

Martin Jiras

Já bych nastříhal všechny Vaše epizody na krátké formáty a nasázel je teď aktuálně do YouTube Shorts. Vždy bych se jednou třeba za týden podíval, co nejvíce funguje a to bych podpořil ještě finančně, aby to skákalo dále těm správným lidem.

Martin Hurych

To máme tedy LinkedIn s otazníkem, YouTube, co frčí dál, co bychom mohli v B2B použít? Já jsem někde slyšel, že ač má pořád v Čechách takovou trochu pejorativní nálepku sítě pro nezletilé, tak že údajně letí v obchodu TikTok.

Martin Jiras

Určitě, TikTok je zajímavá sociální síť a je tam opět plno toho edukativního obsahu, který já sám tam hledám. Myslím si, že když se budeme bavit o těch IT studiích, tak to je pro ně ideální, protože jak říkám, jsou tam ti lidé, co rádi konzumují nějaké novinky, tipy, jak co udělat, inspirovat se. My to hodně využíváme jako inspirativní kanál, jak to dělají nějaké jiné agentury, nebo jednotlivci. Pokud někoho budu dlouhodobě sledovat a zjistím, že já sám to nedokážu dělat tak, jak to dělá ten člověk, tak je veliká pravděpodobnost, že se ho budu snažit potom oslovit a začít s ním dělat nějaký byznys.

Jak pracovat s různými druhy oslovení na jednom kanálu?

Martin Hurych

Tohle má podle mých zkušeností několik zákoutí, protože u mě se velmi pravděpodobně bude lišit člověk, kterého zaujmu technicky, od člověka, který si mě potom najme a zaplatí. Jak tedy pracovat s tím, že v rámci jednoho kanálu na té dané síti se musím vypořádat s několika lidmi, kterým musím doručovat diametrálně odlišný obsah?

Martin Jiras

To je samozřejmě důležité nějak sledovat a pokud se stane to, že zjistíte, že vás tam sice sledují lidé, ale nesledují vás ti správní lidé, tak bych ten kanál změnil a zkusil to dělat někde jinde.

Martin Hurych

Teď si nerozumíme. Ta moje bublina je v situaci, kdy CTO samozřejmě rozumí tomu, co já říkám, nicméně CEO nebude zajímat, co já umím, ale co mu doručím byznysově. Obchodníka bude zajímat, co mu ta aplikace, kterou mu potenciálně dodám, může přinést v byznysu. Tohle jsou lidé, kteří budou sledovat můj kanál. Já se spíše ptám na to, jestli existuje doporučení, jak v rámci jednoho kanálu míchat tři různé obsahy pro tři různé lidi v rámci jedné firmy, kterou já chci okouzlit.

Martin Jiras

To si myslím, že moc dobře nejde. Kdybych mluvil sám za sebe, tak bych se vydal ke každé té cílové skupině na tom jiném kanálu a ten obsah tomu upravil, protože všude funguje trošku něco jiného. Většinou funguje nejlépe to, že ten obsah je na té jedné sociální síti pro toho jednoho člověka. Je to hodně podobné a většinou úplně nefunguje, pokud tam jsou odlišné věci a odlišné informace. Ty algoritmy totiž většinou fungují tak, že když já vám dám nějakou interakci k něčemu, tak na mě potom vyskočí i to druhé. To ale může být něco, co mě vůbec nezajímá, takže vám už tu interakci nedám a ten algoritmus je potom úplně rozhozený. Já bych se tedy spíše zaměřil na té každé sociální síti na toho daného člověka, kterého chci zaujmout, a podle toho vytvářel ten obsah.

Kolik času je na tohle všechno potřeba?

Martin Hurych

Kolik času si na tohle všechno mám připravit? To, o čem se tady bavíme, je totiž časově náročné a ve většině těch firem na začátku to táhne nutně majitel, nebo nějaká neformální hlava té firmy, která má na hlavě hromadu čepic. Kolik času třeba týdně si na to tedy mám vyhradit, aby to dávalo smysl? Chápu, že další zpracování už není na mně, tady je to jen o přípravě těch podkladů.

Martin Jiras

Určitě to nějaký čas zabere, ale určitě bych na to nešel tak, že si tady sepíši spoustu témat a dám si ambiciózní plán, že každý den budu vydávat tři videa. To člověk nevydrží, takže bych spíše zvolil druhou cestu. Nejlepší je si udělat nějaký plán na celý měsíc, nebo alespoň na týden, ale spíše na celý měsíc, sednout si třeba na hodinku, dvě, promyslet si to, vymyslet ta témata a potom si to trošku rozepsat.

Potom už je to o tom, jestli to opravdu budete vytvářet pouze vy a někdo další už to jen doladí graficky, nebo sestříhá, nebo to dokonce vytvoří někdo úplně jiný a vy jste jen navrhl ta témata. Pokud to dále budete dělat vy, například budete sepisovat ten článek, nebo tu případovou studii, nebo budete natáčet to video, tak si myslím, že to zabere dalších 5, 6 hodin, abyste si vytvořil plán na celý měsíc. Já tomu říkám maso na ten celý měsíc, které potom budeme dále vypouštět do světa. Celkově to tedy čítá třeba 8, 10 hodin měsíčně.

Jak vypadá marketing WeBetter?

Martin Hurych

Na závěr taková malá podpásovka, bavili jsme se tady o marketingu pro malé a střední firmy. Vás je 10, tak jak vypadá Váš marketing?

Martin Jiras

Náš marketing vypadal strašně, protože přesně tak, jak to bývá, jediné co, tak jsme většinou řešili web, protože jsem ho chtěl mít v aktuálním stavu. Teď jsme si ale řekli, že chceme vytvořit nějakou právě edukativní platformu a dělat toho obsahu více, protože si myslím, že máme hodně věcí, které můžeme předávat. Děláme na tom dnes a denně, co by mohlo pomoci spousta dalším firmám a nikomu to neříkáme, což je podle mě hrozná škoda. Máme tedy kontent plán, máme ty věci a třeba v neděli prostě jdu do studia a nahrávám videa.

Martin Hurych

Sám tedy teď sedíte jeden pracovní den v týdnu a děláte vlastní marketing.

Martin Jiras

Dá se říct, že ano, spíše to ale mám rozsekané do menších částí v průběhu toho týdne. Je nutno říct, že to nedělám jen já, jsme na tom domluvení, že celý tým se do toho zapojuje nějakým způsobem, každý má nějakou svoji roli a chceme do toho více šlapat, abychom byli inspirací právě pro B2B firmy.

Jak WeBetter využívá AI?

Martin Hurych

Čím dál tím více okolo sebe slyším, že umělá inteligence zruší hromadu odvětví, že překope ty, co zůstanou, a jeden z prvních oborů, kterých se umělá inteligence dotkne, bude marketing. Jak tedy ovlivňuje umělá inteligence Vás a jak ji třeba využíváte?

Martin Jiras

Zatím nás ovlivňuje velice dobře, protože nám spíše pomáhá, je to takový pomocník. Přes Midjourney děláme třeba storyboardy a to nám funguje výborně. Někdy nám to pomůže vygenerovat nějaké nápady, ono to není nic světoborného, ale něčeho se tam třeba chytíme. Určitě to pomůže generovat nějaké články. Je potřeba si s tím pak pohrát, nějak to doladit, dát tam ten svůj pohled, ale zatím nám to funguje dobře. Myslím si, že ten lidský faktor tam bude stále potřeba, ale uvidíme třeba za 10 let.

Martin Hurych

10 let je dlouhá doba, kde bude svět za 10 měsíců?

Martin Jiras

Já si myslím, že ta umělá inteligence se zase o veliký krok posune a bude zase použitelnější k marketingu jako takovému. Co se týče sociálních sítích a podobně, tak to bude o tom, že vzniknou první pozice, které se budou ve firmách zaměřovat čistě na to, že budou specialisté na zadávání těch promptů k čemukoliv možnému. Tomu jsme se přesně smáli u nás v agentuře, kdy bude první nějaký junior prompt manager, ale myslím si, že to bude už relativně za chvíli, protože dokážeme generovat spoustu věcí. Možná za těch 10 měsíců některé progresivní firmy něco takového už budou mít, protože ten člověk jim pomůže hodně akcelerovat, zažehnout některé pracovní výstupy, které třeba dlouho trvají. Bude to určitě zajímavé.

Martin Hurych

Ať tedy umělá inteligence zažehne i Vás. Děkuji moc za rozhovor.

Martin Jiras

Také děkuji, Martine, přeji všem hezký den.

Martin Hurych

Vidíte to, pokud jsme dnes přinesli zase trochu jiný náhled na B2B marketing, tak jsme rádi. Pokud ve vás zůstala nějaká idea, myšlenka a něco jste si nahráli na telefon, když řídíte, nebo napsali na lepík, pokud momentálně koukáte na počítač, tak jsme svoji práci udělali dobře. Určitě nás likujte, sdílejte, komentujte, cokoliv, co vaše platforma, kde nás právě sledujete, dovolí. Mně už nezbývá, než jen držet vám palce a přát úspěch, díky.


(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page