top of page

121 | MARTIN TRYZNA | JAK (NE)ZAMĚSTNÁVAT KAMARÁDY A RODINU



Kamarádi a rodina. Život si bez nich nedokáže většina z nás představit. Tedy ten osobní. V pracovním životě jde naopak většinou o zakázané zboží.

Ne tak pro Martina Tryznu, CEO společnosti UX Fans s.r.o. a bývalého juniorského reprezentanta v biatlonu.

Martin má rád kontroverzi. Navíc má svoji dubovou palici. Teda hlavu. A to je kombinace přímo stvořená pro bourání paradigmat. Když teda za Martinem přijdete a řeknete, že kamarádi a rodina se nezaměstnávají, hádejte, co se stane … Správně, Martin má ve firmě kamarády a rodinu v množství větším než malém.

Martina znám ze Scaleupboardu. Měl jsem šanci slyšet jeho názory na tohle téma několikrát. Proto se dneska objevil i v Zážehu, kde spolu probíráme …

🔸 Co Martina vedlo k zaměstnávání kamarádů a rodiny?

🔸 Jak oddělují pracovní a osobní život?

🔸 Jaký je přínos sportovce do podnikání?

🔸 Jak u kamarádů řeší vytýkání, platy a odměny?

🔸 Co dělá startup úspěšný?

O pravidlech, která sám dodržuje a která evidentně fungují (jinak by nevybudoval firmu o 35 lidech), sepsal bonus „Pravidla spolupráce s přáteli a rodinou“. Stahovat jej můžete níže.




 

BONUS: PRAVIDLA SPOLUPRÁCE S PŘÁTELI A RODINOU (Kód bonusu: PSSPAR)

 

JAK (NE)ZAMĚSTNÁVAT KAMARÁDY A RODINU (PŘEPIS ROZHOVORU)


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnes probereme téma, které éterem zrovna moc nezní a když ano, tak mnohdy v negativním slova smyslu. Podíváme se totiž na to, jestli a jak zaměstnávat kamarády a rodinu. Na toto téma jsem si pozval zapřisáhlého podporovatele tohoto přístupu, Martina Tryznu. Ahoj.

Martin Tryzna

Ahoj, dobrý den.

Jakou největší výhru pro Martina znamenal biatlon? 

Martin Hurych

Martin je zakladatelem a CEO společnosti UX Fans. Než se pustíme do tématu, ty jsi bývalý juniorský reprezentant v biatlonu. Jako veliký sportovec, co za největší výhru ti biatlon přinesl do tvého života?

Martin Tryzna

Určitě mi to přineslo do té kariéry ty návyky z toho sportu, což začíná u fair play a také to, že když člověk chce něčeho dosáhnout, tak musí tvrdě makat. Nikdy to nepřijde zadarmo, je potřeba každý den trénovat a snažit se zlepšovat.

Martin Hurych

Od devadesátých let to tady je takové, že podnikatelé nejsou moc fair play. Co si o tom myslíš ty?

Martin Tryzna

V těch devadesátkách to fair play moc nebylo, ale teď si myslím, že my jsme si schopní vybírat ty klienty, kteří hrají fair play, a dodržovat ten princip transparentnosti a toho fair play. Když tedy někdo nehraje fair play, tak s tím já nechci fungovat.

Co UX Fans a Martin dělá?

Martin Hurych

Já jsem říkal, že jsi založil firmu UX Fans. Pojď nám říct, co tě k tomu přivedlo a co vlastně UX Fans dělá, jak jste velcí, ať potom dokážeme pochopit, z jakého úhlu pohledu budeme komentovat to, o čem se budeme bavit.

Martin Tryzna

Já jsem začínal v oblasti IT jako projektový manažer, nejdříve v Praze v jedné firmě a potom následně v Liberci. V jednom momentě jsem skončil na projektu Mitonu Restu v Liberci a zároveň se mnou skončilo i několik vývojářů. V podstatě se nám nikomu nechtělo hledat nějakou práci v Praze nebo někde v Liberci po menších firmách, tak jsme si řekli, že je úplně ideální doba na to založit vlastní firmu.

Naším hlavním oborem je, že stavíme startupy nebo digitální produkty a to, co je naše konkurenční výhoda, je, že to děláme od A do Z. To ve zkratce znamená, že k nám stačí přijít pouze s nápadem, s nějakými penězi a my jsme schopní ten digitální produkt postavit od zákaznického testování, UX, UI vývoje až po spuštění a dlouhodobou údržbu v produkci a dlouhodobý rozvoj toho produktu. Aktuálně je nás ve firmě 35.

Co Martina vedlo k zaměstnávání kamarádů a rodiny?

Martin Hurych

Když jsem se na tebe připravoval, tak jsem zjistil dvě věci. Hodně říkáš, že je prima, když lidé ve tvé firmě jsou sportovci. Zároveň se netajíš tím, že v práci trávíš třetinu svého času, takže je potřeba si to udělat pěkné a ty se nebojíš zaměstnávat buď rodinu nebo kamarády. Co tě k tomu vedlo? Standardní předpoklad na trhu totiž je, že když zaměstnávám rodinu, tak je to více problémů než užitku. Co tě vedlo k tomu to mít jinak?

Martin Tryzna

Já mám docela rád kontroverzi a když je něco tabu, tak to nechci hloupě přijmout a říct si, že to nějakým způsobem dává smysl. Chci to zkusit zvládnout a řekl jsi to správně, v té práci trávíme jednu třetinu života a já tam chci ten čas strávit s lidmi, se kterými ho trávím rád. Chci se do té práce těšit každé ráno, takže si tam budu nabírat a hledat lidi, kteří mi jsou blízcí. Zároveň když se dostaneme už k těm kamarádům a rodině, tak většinou zejména u těch kamarádů to je stejná povaha lidí, budeme si rozumět. Za mě platí dobré přísloví, vrána k vráně sedá. To je ten hlavní důvod, chci pracovat v kolektivu, který je mi blízký a jdu s ním rád i večer na pivo, kde se zásadně už nechci bavit moc o pracovních věcech. Tam už je ten osobní život, člověk si to musí umět rozdělit mentálně v hlavě i s těmi lidmi si to nastavit. Když vstupujeme do té profesní spolupráce, tak ani jeden z nás si nechce zkazit ten osobní život. Musíme si to tedy striktně rozdělit a tak budeme fungovat, nesmí nám to navzájem do sebe zasahovat.

Jak oddělují pracovní a osobní život?

Martin Hurych

To se upřímně hrozně jednoduše říká, těžko se to ale podle mě dělá. Když prací žiješ, tak máš chuť to řešit i po pracovním životě. Jak to tedy doopravdy prakticky děláte, že jste schopní se ve 4, v 5, v 6 sbalit, jít na pivo a už o práci nepromluvit? Je to nějaká kultura, která se vyžaduje, nebo to máte nepsané jen mezi vámi? Jak to děláte?

Martin Tryzna

Z veliké části to musím kočírovat já. Když já neotevřu to pracovní téma, tak se o něm bavit nebudeme. Kolikrát jsem už řekl, že tady práci řešit nebudu, počkáme do zítra, všichni mi vidí do kalendáře, takže si můžeme dát mítink, ale mě také zajímá, co ti lidé dělají doma.

Martin Hurych

Mě na tom zaujala jedna věc. Spousta lidí záměrně mění bubliny. Teď nechci, aby to vyznělo zle, ale od rodiny si jdeš odpočinout do práce a od práce si jdeš odpočinout do rodiny. Jak to tedy dlouhodobě funguje u vás, kolik lidí z těch 35 by se dalo prohlásit za velmi blízké kamarády a rodinu?

Martin Tryzna

Těch opravdu blízkých je nějakých 5. Nevidím se se všemi každý den samozřejmě, ale s těmi blízkými kamarády se zná i moje manželka a ti příbuzní a ta témata v ten off-time té práce jsou absolutně jiná a vůbec se to do sebe navzájem nemixuje.

Martin Hurych

Kolik lidí z rodiny zaměstnáváš?

Martin Tryzna

Přímo z rodiny teď jednoho člověka, což je zatím moje jediná zkušenost.

Co ho vede k zaměstnávání sportovců?

Martin Hurych

Logicky ty jako celoživotní sportovec tíhneš ke sportu, zaměstnáváš sportovce. Je to záměrně nebo jak to máš?

Martin Tryzna

Záměrně ne, ale opět si myslím, že platí to, vrána k vráně sedá. Máme tam bývalé reprezentanty v běžeckém lyžování, mistry světa v orienťáku na kole, reprezentanty v zimním orienťáku a ta komunita u nás na severu je. Musím říct, že velice často jsou ti lidé ambiciózní a cílevědomí. Díky tomu často vrcholovému sportu třeba neměli úplně čas na studium vysoké školy, která by přímo byla k tomu zaměstnání, ale díky té cílevědomosti jsou schopní se v té praxi velice rychle posouvat. Dostávají se potom rychleji na nějaké vyšší schopnosti a vyšší úroveň.

Martin Hurych

Do toho bych se ještě trochu zavrtal. Mě teď napadlo, jak o tom přemýšlím, jestli vůbec v Jablonci a Liberci jsou nějací nesportovci.

Martin Tryzna

Když jdu třeba v Jablonci okolo přehrady, tak těch lidí tam v létě běhá opravdu hodně, ale určitě se najdou. Myslím si ale, že zrovna tato oblast tím sportem žije i díky těm Jizerkám, které jsou v zimě narvané lyžaři.

Jaký je přínos sportovce do podnikání?

Martin Hurych

Abychom nemluvili úplně obecně, ty už jsi to tady nakousl, když srovnáš sportovce a nesportovce, co myslíš, že je přínos sportovce do podnikání? Je to něco, co bych měl nějak testovat, když třeba přibírám lidi do firmy?

Martin Tryzna

Já si myslím, že je jednoznačné plus, když se ten člověk aktivně věnuje nějakému sportu už díky nějaké psychohygieně. U toho sportu si člověk odpočine, nemusí to být vrcholový sportovec, to určitě neříkám, ale ti lidé jsou jednoznačně i zdravější, výkonnější a ta mentální hygiena během toho sportu je jednoznačně přínosem. My také chodíme během dne společně běhat, vyčistit si trošku hlavu, máme v kancelářích sprchu, pak se vrátíme a člověk má takové druhé ráno, by se dalo říct.

Martin Hurych

Kdy stíháte pracovat?

Martin Tryzna

Jsme tam o trošku déle, nebo večer, ale když je venku krásně, tak tě to vytáhne z té židle.

Jaký je Martin parťák?

Martin Hurych

Když to máte takto posazené tu kulturu v práci, jaký jsi šéf? Jak by ses popsal jako šéf a jak se to během let, co máš firmu, vyvíjí?

Martin Tryzna

Principiálně já úplně nemám rád to slovo šéf, já nemám podřízené, já mám kolegy. Mám ve svém job description to, že se mám starat o to, aby ta firma rostla, měla nějaký směr, měla nějaké kormidlo a držím nějaké mantinely toho, jak to děláme. Pak jsou tam kolegové, kteří zase mají v tom job description vývoj. Kdybychom šli do toho šéfa, tak když je něco potřeba rozhodnout a není to schopný rozhodnout ten tým, tak já jsem ta poslední instance toho, která to rozsekne. Jaký jsem šéf? Asi bych mohl říct málo tvrdý, ale spíše hledám ta řešení obecně společně nějakým konsenzem, než že bych byl nějaká tvrdá ruka, která má svoji hlavu a svoji pravdu.

Jaká je ve firmě nastavená kultura?

Martin Hurych

Jak bys tedy popsal kulturu u vás ve firmě? Je to založené opravdu celé na té sportovní důvěře a na nějakém kamarádství?

Martin Tryzna

Ta kultura by se určitě dala nazvat kamarádskou. To si myslím, že je jedna z věcí, proč nám i tak málo lidí odchází. Málokdy se stane, že by nám nějací lidé odcházeli, protože se jim v té firmě nelíbí. V podstatě většinou, koho nabereme a vydrží 3 měsíce až půl roku, tak už potom vydrží velice dlouho. Ta kultura je tedy otevřená, řekl bych, že rozhodně v té firmě je slyšet názor každého, bez výjimky každého a taková kamarádská. Je tam ale i nějaký tah na branku, takže to není tak, že bychom si tam chodili popovídat. Všichni víme, že jdeme za nějakým cílem a chceme se každý den zlepšovat jak osobně, tak dodávat lepší produkty na trh.

Jak se mu daří držet komunikaci v týmu?

Martin Hurych

Napadla mě ještě jedna věc. Jak se spolu bavíme ve Scaleupboardu, tak já o tobě vím, že hodně dáváš důraz na komunikaci, i v přípravě to několikrát zaznělo, a to komunikaci jak od tebe směrem do týmu, tak od týmu směrem k tobě. V těch tradičních firmách, kde zaměstnáváš lidi volně z trhu, je ta komunikační linka alespoň teoreticky nějak jasně daná. Jak se tobě daří držet některé věci chvilku v tajnosti, než je ten čas je oznámit, nebo naopak jak zajistit, že k poslednímu člověku dojde ta informace tak, jak má dojít od tebe?

Martin Tryzna

To bych zrovna řekl, že se mi občas stane takový fuck up v tom, že jsem taková horlivá hlava a chci ty věci rychle vyřešit, takže ten sousled toku informací občas nepodchytím. Že bych měl nějak extrémně vymazlené komunikační toky, to nemám, ale už jsem si našel nějaké způsoby, že když potřebuji říct něco firmě naráz, tak vím, že musím počkat na nějakou měsíční snídani. Do té doby si to držím pro sebe, protože to je jediný moment, kdy jsem schopný mluvit k celé té firmě. Když někdo na té snídani není, tak to už není můj problém.

Jak řeší vytýkání nedostatků u kamarádů?

Martin Hurych

Zažil jsem jednu věc v mém druhém korporátu, když jsem dělal pro Holanďany. Oni to mají položené tak, že v práci jsou naprosto brutálně upřímní a za 10 minut si s tebou mohou dát to pivo. Jak to řešíš ty, když někomu něco v práci vytýkáš? Opravdu potom jdete na to pivo za půl hodiny, dokážete to takto dokonale odclonit?

Martin Tryzna

Tam musím říct, že je to člověk od člověka. Myslím si, že právě i díky tomu, že ten vztah je takový kamarádský, tak někomu můžeš říct, tohle se mi nelíbí, tohle jsi opravdu zkazil. On ti bude chvíli oponovat, pak si to nějak dohodnete, že každý na tom má nějaký svůj podíl a za 10 minut je ten vzduch čistý. Někdy to ale v někom může jeden, dva dny ležet, ale to se zase dá relativně rychle vycítit, takže se o tom jdeš znovu pobavit v klidu a ten vzduch vyčistit. Za mě ta komunikace je alfa a omega a když cítím, že někde něco není ideální, ať už se to ke mně dostane, nebo při té spolupráci to vycítím, tak je potřeba hned jít a ten vzduch si vyčistit. Znovu je potřeba si to říct s odstupem, s klidnou hlavou, bez emocí a vyjasnit si, kam jdeme a proč se to událo.

Jak řeší platy a odměny?

Martin Hurych

To jsme probrali jednorázovky a věci, které se ne úplně na první dobrou týkají ohodnocení. Když ale řešíš třeba ohodnocení, platy mezi kamarády, jak tam to potom máte vyřešené? V tradičních firmách mezi námi zase až takového vztahu moc není, takže se tyto věci vyjednávají daleko lépe. Pokud se ale máme vidět ráno u hodnotícího pohovoru, v poledne na společném výběhu okolo přehrady a večer u piva, tak mi něco říká, že to bude senzitivnější. Jak řešíš tyto věci?

Martin Tryzna

Já bych řekl, že od dne 0 té firmy tlačíme to, že ty odměny těch jednotlivých kolegů jsou seřazené od nejlepšího dolu. Tuto férovost se opravdu snažíme udržovat a nějaká review tohoto pořadí děláme velice často. Nejsem na to sám, nás těch spolumajitelů je 5, kteří to řeší, takže ani já to sám nejsem schopný ohnout a zároveň každý v té firmě má nějaké oblasti, na které se má soustředit v nějakém období. Tam se potom dá říct, jestli se to splnilo, nebo ne a já tam nemám manipulativní manévr.

Martin Hurych

Chápu správně, že si děláte výsledkovou listinu?

Martin Tryzna

Dá se to tak říct. Z principu se dá říct, ty peníze, ať chceme, nebo nechceme, jsou nějaké měřítko schopností těch lidí a měli bychom je být schopní nějak za sebe seřadit.

Martin Hurych

Jak tohle komunikuješ?

Martin Tryzna

Řekl bych, že to je spíše delší horizont nějakého roku, ale principiálně takto komunikujeme, jak fungujeme, jak je to v hodnocení. Opět se můžeme vrátit k nějakému fair play. Nejvíce dusno na tom pracovišti může dělat to, že tady má někdo víc, protože se zná s tím šéfem. To jsou přesně ta pravidla toho, jak pracovat s těmi kamarády. Nesmíš jim v žádném případě nadržovat, to prostě nejde.

Martin Hurych

Sestupuje někdo do druhé ligy nebo do divize?

Martin Tryzna

Spíše jdou všichni výš a výš. Jak už jsem říkal, tak se neustále snažíme zlepšovat, pořád na sobě pracovat a když někdo sestupuje, tak si myslím, že v té firmě nemá být.

Shrnutí – Na co si dávat pozor při zaměstnávání kamarádů?

Martin Hurych

Ty jsi tady zmínil pravidla, jak pracovat s kamarády a s rodinou. Kdybys to měl teď uprostřed podcastu shrnout do nějakých 3, 5, 7 bodů, na co bychom si měli dávat pozor? Zároveň pro posluchače a diváky připomínám, že to, co teď tady Martin řekne, ve finále dáme i do bonusu, který už v tuto chvíli je někde tady okolo epizody ke stažení.

Martin Tryzna

Začal bych chronologicky. Alfa a omega je úplně v tom nejdřívějším bodě, když se bavíme o tomto tématu s člověkem, se kterým uvažuji, že bychom společně spolupracovali, je potřeba vymezit ty hranice. Mně už teď dává výhodu to, že už nějakou zkušenost s tímto mám a relativně dobře jsem to schopný vysvětlit i na nějakých reálných situacích. Je potřeba si vyjasnit ta území, kde to končí, kde to začíná a co se může stát. Já toho člověka mohu po třech měsících vyhodit, protože chci být s tou firmou úspěšný a když to nebude fungovat, tak to nebude fungovat a je naprosto fér mu to říct dopředu. Zároveň mohu být nespokojený s tou prací a budu říkat, že s ní nejsem spokojený. To je nějaký začátek toho vztahu.

Potom je nějaká část i toho finančního ohodnocení. O tom jsme se bavili před chvílí, tam je to v podstatě dané. Pak je už ten pracovní život a tam bych řekl, že v práci se bavíme o práci a velice málo tam mluvíme o osobních věcech. U těch lidí, kde by mi to teoreticky mohlo sklouznout, se to fakt snažím minimalizovat. Večer u piva se ale zase nechci bavit o těch pracovních věcech. Podobně to mám i třeba s teambuildingy a s těmito akcemi. Ty working hours jsou v té práci a na teambuildingy už se to snažím ne úplně tahat.

Pak to jsou už i třeba takové drobnosti. Může to znít až zvláštně, ale my máme nějaký firemní chat a tam řešíme pracovní věci, ale jestli půjdeme odpoledne s dětmi ven, tak to už řeším na WhatsAppu. Jsou to dva jiné světy a ta zpráva od sebe může být 5 minut, ale už i tohle pomáhá nějakému vymezení těch hranic a oddělení těch dvou světů.

Martin Hurych

Dodržuješ tedy striktně oddělení i těchto komunikačních kanálů?

Martin Tryzna

Snažím se, někdy to ulítne, ale principiálně se snažím. Ono potom i z praktických důvodů na té jedné službě chci mít pracovní věci a jinde ty soukromé, protože když něco dohledávám, tak zhruba vím, v jaké sféře a kdybych to měl dohromady, tak je v tom bordel.

Jaké jsou plány do budoucna?

Martin Hurych

Jaké jsou vlastně plány do budoucna?

Martin Tryzna

Určitě ještě chceme růst, ale už od začátku jsme tak nějak říkali, že nechceme mít obrovskou firmu. Víme, že nějaký náš mentální limit se pohybuje okolo 40 lidí. To je takový nějaký náš směr, kam bychom se chtěli dostat a potom spíše pracovat na nějaké efektivitě a trénování těch lidí a stabilizaci té firmy dlouhodobě.

Martin Hurych

Myslíš si, že by to mohlo fungovat i u 80, 100 lidí?

Martin Tryzna

Nenapadá mě důvod, proč by to tak fungovat nemělo, ale i tu firmu jsme zakládali s tím, že já chci mít nějaký přehled o všech projektech a co se tam děje. Díky té velikosti firmy bych už na některé projekty z logických věcí neviděl a absolutně netušil, co se tam děje. To není úplně tak, jak bych to chtěl dělat.

Přežije tě vaše kultura?

Martin Hurych

Až jednou odejdeš nebo budeš chtít odejít jako zakladatel, jeden ze spoluzakladatelů a CEO a budeš chtít mít volněji možná na dlouhé běhy, co teď děláš místo biatlonu, myslíš si, že tato kultura přežije i bez tebe?

Martin Tryzna

Myslím si, že určitě ano. Místo mě by tam byl v ten moment nějaký jiný CEO a v momentě, kdy by ten CEO byl z té firmy, tak není důvod, protože to má takto zažité a nemá motivaci to měnit. Kdyby ale přišel CEO zvenku, tak to samozřejmě může rozbít.

Jak vybírat zákazníky, aby odpovídaly firemní kultuře?

Martin Hurych

Tuhle jsme se bavili o vztazích uvnitř firmy. Ty jsi hned na začátku podcastu zmínil, že ty hodnoty sportovců, jako je schopnost jít si za výsledkem, fair play a podobně, dnes už máte šanci hledat i u svých zákazníků. Máte přetlak na vstupu, takže už si můžete vybírat. Pokud bych chtěl dělat s těmi, se kterými mě to baví, a ještě jsem se to nenaučil, co bych u těch svých potenciálních zákazníků měl hledat, abych měl šanci tyto vlastnosti najít a pracovat s někým, komu to dává smysl? Jak to děláte vy?

Martin Tryzna

Jeden z pilířů, na kterých to stojí, je nějaká transparentnost a management očekávání s tím klientem. Abych si mohl vybírat, tak jsem k tomu klientovi absolutně transparentní, samozřejmě vykazuje nějaké měsíční hodiny, ta IT hodina není úplně nejlevnější věc. Díky tomu, že já jsem takto transparentní, potom nechci, aby mě tam honil na nějakých drobnostech, které se tam z logiky věci musely udělat. Když se budu opakovat, je to nějaké fair play jednání. Když já se k tomu klientovi chovám fair play, tak vím, že on mě nikdy nepodrazí a je tam vzájemná důvěra. Oni věří naší expertize, kterou si myslím, že už za nějakých těch pár let máme.

Co u klientů vyhledávají?

Martin Hurych

Mohl bych vyprávět o klientech, kteří věřili, že je klient nepodrazí, a skončilo to trochu jinak. Každopádně v úplně těch prvních fázích námluv, co tedy skutečně testujete nebo jak chcete, aby ta protistrana vystupovala a jednala s vámi? Kde jsou ty první známky toho, že by to mohl být potenciálně průser a kdy radši utíkáte pryč?

Martin Tryzna

Ono to kolikrát nemusí být úplně přesně o tom klientovi jako takovém. Pořád ti klienti na tom českém trhu přesně nevědí, jak to IT funguje, jak ten náš byznys funguje a že když je tam chyba, tak chyba se během toho vývoje prostě stává. V podstatě neexistuje produkt na světě aktuálně bez chyby, je to vlastnost toho IT. Projektový manažer tam je vždy potřeba, někdo to řídit musí, to jsou takové typicky rozporované položky a je to o tom edukovat.

Jak toho klienta poznáme? Zase se budu opakovat, když je to sportovec, což často ti decision makeři v těch firmách nebo majitelé jsou, tak tam už to je zase vrána k vráně a ty principy máme podobné. Kdybych měl říct to, kdy říkáme, že to pro nás není, tak je to už u nějakého prvotního nacenění. Je to nějaké zbytečné rýpání, už tam je cítit nějaká nedůvěra a když už na začátku je i nějaká vlastní intuice, tak nám to pak nedává dlouhodobě smysl.

Co dělá startup úspěšný?

Martin Hurych

Pro vás dlouhodobý úspěch předpokládám, protože stavíte startupy, je prokázat, že vaše startupy, ať už vámi zainvestované nebo vámi tvořené na klíč, jsou úspěšné. Když se takto podíváš napříč startupy nebo vašimi projekty, co dělá startup skutečně úspěšným?

Martin Tryzna

Exekuce. Ta statistika je, že 70 % startupů neuspěje. Kolikrát ale narazím na to, že ten nápad je dobrý a mohl by nějakým způsobem žít, zaměstná to 3, 4, 5 lidí, plus to uživí ty rodiny za těmi lidmi, kteří tam pracují. Takovýchto nápadů si myslím, že je spousta, ale velice často je to na té exekuci. Myslím si, že ta míra neúspěchu 70 % není tím, že by bylo 70 % nápadů špatných, ale velice často ta exekuce je špatná. Typický příklad je, vyhradím si na to nějaké peníze, 1 milion korun, za 700 tisíc to nechám napsat a pak mi zbude 300 tisíc na marketing, na obchod a tak, ale to mi vyjde přesně na jeden měsíc a pak nemám peníze. Někdy je lepší udělat nějaký hloupý prototyp za 300 tisíc, co tak nějak vypadá, ten produkt je funkční a ten zbytek peněz si nechám do toho testování na tom trhu. Tam totiž vzniká ten byznys, ne v té technologii. Ta technologie je důležitý stavební kámen, ale já potřebuji rok živit obchodníka, což je přesně další milion korun.

Jak vypadá průměrný úspěšný startup?

Martin Hurych

Když se mluví o startupech, tak drtivé většině lidí vyskočí na rozum Productboard, Rohlík, miliardové firmy, stomilionové firmy. Ty tady mluvíš o 4 zakladatelích a jejich rodinách, je to hrozně sympatické. Jak tedy optikou Jablonce a Liberce vypadá klasický startup nebo průměrný startup v Čechách? Na jednu stranu vidíme jen pozlátko u těch úspěšných, na druhou stranu někdy slýchávám, že startup už je buzzword a že za startup se dnes prohlašuje každý. Jak to vidíš ty?

Martin Tryzna

Jak jsi říkal, definicí startupu je hromada. Já mám nějakou svoji, že startup je nějaký nový druh služby na trhu, který tady ještě předtím nebyl a teoreticky má šanci uspět na tom trhu. My máme startupy přesně okolo těch 4 lidí, ale teď máme po nějakých 3 letech už 80 lidí a to je za mě pořád úspěšný startup, chytnul se na tom trhu. I naše firma je 35 lidí a řekl bych, že je také funkční, stabilní a i startup ve velikosti do 100 lidí je za mě úspěch. Samozřejmě to nebude unicorn, ale úspěch to je, je to funkční firma.

Martin Hurych

K 35 lidem blahopřeji, to je úplně skvělá firma, málokdo ji tady má. Já vždycky říkám, že tito lidé jsou hrdinové a elita společnosti, protože to tady nemá každý. Děkuji za rozhovor, držím palce, ať se vám daří, ať se ti daří zaměstnávat sportovce po Jizerských horách a ať jste úspěšní a děkuji za sdílení a za bonus, který v tuto chvíli už visí na mých stránkách. Ať se ti daří.

Martin Tryzna

Děkuji moc za pozvání, ať se daří.

Martin Hurych

Nakoukli jste pod pokličku firmy, která své human resources řeší trošičku jinak. Doufám, že vás to zaujalo, možná trochu motivovalo, možná okolo sebe máte hromadu zajímavých lidí, ke kterým jste se zatím točili zády z obav, co by se stalo, jestli by to vaše kamarádství vydrželo. Zkuste to. Pokud se vám tato epizoda líbila, tak vás poprosím o liky, sdílení, komentáře na platformě, na které nás zrovna posloucháte, nebo kde se na nás koukáte, protože jak už to sami víte, jinak se o nás svět nedoví. Pomůžete mi tím dostat se k dalším uším a očím a díky tomu i zvát další zajímavé hosty. Určitě mrkněte na moje stránky, www.martinhurych.com, kde v sekci Zážeh už je v tuto chvíli potřetí zmiňovaný bonus. Mně už nezbývá, než držet vám palce a přát úspěch, díky.

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page