top of page

130 | TOMÁŠ ŠUSTA | JAK SE OSVĚDČIL PODCAST V B2B MARKETINGU?




Už se do toho nemá cenu pouštět. Podcastů je hromada. Nedá se to uposlouchat. 

 

Tohle je přesvědčení vládnoucí v Praze. Možná v Brně. Jenže čísla mluví zcela jasně. A úplně opačně. Podcasty poslouchá zatím pouze polovina populace. A protože tohle číslo neustále roste, čeká nás v následujících 24 měsících další vlna nových podcastových témat i formátů. A možná i nových podcastových celebrit. 

 

Upřímně jsem rád, že se podcastu věnuju už 3 roky. Stojí za tím i Tomáš Šusta, provozní ředitel EP Events & Production s.r.o. Normálně mě tenkrát s Petrem Schwankem ukecali. Dneska prorazit by bylo mnohem těžší. Prst na tepu doby ovšem musím mít neustále. A tak jsem Tomáše vzal do jeho vlastního studia a ptal se … 

 

🔸 Co je za dalším růstem obliby podcastu? 

🔸 Je podcastu stále dobrý kanál B2B marketingu? 

🔸 Jaké typy podcastu se v B2B osvědčily? 

🔸 Proč je video verze podcastu stále důležitější? 

🔸 Jaký je rozdíl mezi videem a podcastem na YouTube? 

 


 


JAK SE OSVĚDČIL PODCAST V B2B MARKETINGU? (PŘEPIS ROZHOVORU)


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnešní Zážeh budeme věnovat podcastům a k tomuto tématu jsem si pozval Tomáše Šustu, ahoj. 

 

Tomáš Šusta

Ahoj, Martine. 

 

Co mu dal fotbal do života? 

 

Martin Hurych

Tomáš je provozním ředitelem společnost EP Events and Production, kde hrdě vzniká Zážeh třetím rokem. Než se dostaneme k tobě, jak ses dostal k podcastům a k místní továrničce na podcasty, tak jsem se chtěl zeptat, co ti dal fotbal do života? 

 

Tomáš Šusta

Propisuje se mi v tom pracovním životě něco, co vnímám na tom hřišti, což je třeba týmová práce. Každý má tu svoji roli, musí to být nějakým způsobem poskládané a musí být i nějaký ten kapitán nebo trenér, který to řídí. V tuto chvíli jsem to asi já, kdo dává ty úkoly, ladí to a řídí to. Sám jsi tady před natáčením říkal, 12 klubů za 10 let, což je třeba něco, co jsem si navnímal. Já jsem totiž nebyl jen v Čechách, byl jsem i v zahraničí a tak nějak se mi to propisuje do té mé povahy a do toho všeho. Je to nějaké moje DNA, které se snažím dát do té malé továrničky tady v Modřanech. 

 

Martin Hurych

12 klubů za 10 sezón, je to tak, že potřebuješ permanentní změnu? 

 

Tomáš Šusta

Sám víš, že já jsem specifická osoba, takže ne s každým vyjdu. Když jsem byl mladší, tak jsem si to ještě neuvědomoval, že je potřeba nějaká i politická hra kolem toho. Měl jsem problém s hlavou, takže nějaký tlak na sebe jsem neunášel, byl jsem naštvaný, že nehraji a tím pádem se to cyklilo. Pořád jsem ty kluby měnil, pak jsem to zkusil právě v zahraničí, Rakousko, Německo, což mi také hodně dalo, když to vezmu zpětně. Několikrát jsem si říkal, že jsem blbec tam vůbec chodil, ale teď když na to koukám, tak jsem za to hrozně rád. Teď už dokopávám tady v Průhonicích a tam to asi i skončí. 

 

Jak se dostal k podcastům? 

 

Martin Hurych

Jak ses dostal k podcastům? 

 

Tomáš Šusta

U mě to začalo na Fajn Radiu, když jsme se tam potkali spolu s Petrem. Já jsem tam dělal sociální sítě, eventy, pomáhal jsem u programu a podobně. Postupem času jsem si zkusil i sociální sítě u nějakých jiných agentur, kdy jsem si to zkusil i pro nějakou velikou developerskou společnost, sáhl jsem si opravdu na všechno. Během Covidu jsme si dali s Petrem zase zprávu, on mi říkal, že má něco, co by mě mohlo zajímat, tak jsme si sedli, plácli jsme si a tam to všechno začalo. 

 

Martin Hurych

Asi nejznámější obličej je za firmu Petr Schwank a teď i Tomáš Nezmeškal. Co tady máš na starosti ty, tu špinavou práci okolo? 

 

Tomáš Šusta

Já jsem ten, který, když se nedaří nebo když je problém, tak se volá a jde to vyřešit. Já tady řeším produkci, nějaké strategie kolem těch podcastů, jak by to mělo vypadat, dávám i nějaká doporučení a to jde z větší části přese mě. Řídím si tady kluky, co jsou v provozu, do toho dělám business development, lítám kolem klientů, dělám jim takové to hezké, hladím je po hlavě, dám si s nimi kafe, zajdu na jídlo a tak dále. Já jsem takový ten cirkusák, co tady každého uvítá, což se za poslední rok úplně nedělo, protože jsem měl i nějaké jiné pracovní povinnosti a teď se k tomu vlastně vracíme. Ukázalo se totiž, že to pro nás dělá hrozně moc a že na tom máme postavený celý ten byznys. 

 

Co je za dalším růstem obliby podcastu? 

 

Martin Hurych

Toto téma jsme si spolu domluvili z jednoho důvodu. Měl jsem pocit, že podcastů v Čechách je hromada, že už musíme být po Covidu dávno za špičkou, nicméně jednak jste to rozstřelili vy, jednak jsem viděl nějaká čísla zvenku a podcastová mánie se v Čechách čeká i tento a příští rok. 

 

Tomáš Šusta 

Ono už to začalo. Já jsem to říkal předloni na jedné přednášce tady v Praze v Jaltě a tam mi nikdo nevěřil. Ten boom tady byl právě v tom Covidu a pak si všichni říkali, že už je podcastů moc. Není to tak, teď se to etablovalo, něco odpadlo a začalo se více dbát na kvalitu. Vstoupilo do toho i video, což je veliká proměnná, vznikly tady další platformy typu Herohero, Forendors, máme tady Gazetisto. Všechny tyto tři platformy expandují do zahraničí a ten boom za poslední půlrok je fakt veliký. Jsou tu nichové věci, jako je Mladý podnikatel, je tu Petr a ten boom tomu dali i třeba teď ti influenceři. Dost influencerů si dnes dělá svůj vlastní pořad, nějaký podcast a snaží se to zmonetizovat, což je nějaký ten další stupínek toho mediálního světa, který už tady nastolila E15 v podobě předplatného. Tímto stylem se to teď bude ubírat. Je otázka, jak dlouho to vydrží s tím předplatným, kam až to bude stoupat. Dnes vidíme pořady za 10 EUR na Herohero, což je více než za Voyo a máš tam jenom jeden pořad. Ti lidé daleko raději dnes dají peníze tomu svému tvůrci, který je pro ně autentický, přináší jim exkluzivní content, což ti nějaká ta platforma nedá, viz Netflix. Jak dlouho trvá tvým dětem, než si něco vyberou na Netflixu? 

 

Martin Hurych

Čím dál tím déle, protože zvlášť náš nejmladší má už všechno sjeté. 

 

Tomáš Šusta

To je právě ono. Ty víš, že ten člověk ti dává pravidelný content a furt je něčím zajímavý. Samozřejmě nejde to udržet díl od dílu, ale když se ti povede 7 dílů z 10, tak jsi vlastně fantastický a ti lidé jsou ochotní za to platit i takové veliké peníze. 10 EUR v rozpočtu dnešní české domácnosti je dost. Když si vezmeš, co všechno platíš a ještě k tomu, že bys měl platit tady 10 EUR jednomu, 8 EUR druhému, 5 EUR třetímu. Zrovna teď jsme ohledně toho dělali jeden průzkum. 

 

Martin Hurych

Já vždy trochu špičkuji, že to je cena jednoho, dvou sójových latte ve Starbucksu. Nicméně když jsem si dělal sám teď s přelomem roku takovou malou inventuru, za co platíme, tak jsem byl zděšený, kolik toho platíš, protože to je Netflix, Spotify, něco na Googlu a žena nějaké Voyo. To jsou klidně 2 tisíce měsíčně za content. 

 

Tomáš Šusta

Do toho na T-Mobilu teď vznikla nová platforma od DVTV, která teď nahání veliké podcastery, veliké tvůrce a cpe je k sobě na tu platformu. Dneska je to na pozici 7 a to už je zase další nějaká monetizace a dostává tě to přímo do televize. Otázka je, jak to teď funguje, protože je to v nějakém pilotním řešení, ale to je další nějaká subskripce, která tě potom stojí prachy. 

 

Je podcastu stále dobrý kanál B2B marketingu? 

 

Martin Hurych

Fér je poznamenat, že to jsou velkoformátové produkce, ani ne tak investicemi dovnitř, ale záběrem. Většinou jsou to totiž veliká celospolečenská témata. Pojďme se vrátit k tomu, co může zajímat tu moji bublinu, podcast jako B2B kanál. Dává to pořád smysl? 

 

Tomáš Šusta

Já na to vždy dávám stejnou odpověď. Každý ten B2B markeťák, B2B člověk si musí uvědomit, že se dostáváš v tu chvíli do kapsy každého člověka a je to jen o tom, jak to pak namarketuješ a jak ho donutíš si to poslechnout. Prodáváš mu sám sebe ve výsledku, když to vezmu teď u tebe. Když jsem sem jel, tak jsem si ještě procházel nějaká čísla a máme tady Matěje Kotrbu, Fuckupy v IT. Jemu za poslední rok ta investice u nás vynesla přes 300 %. Když se podíváme na Tomáše Rusňáka, Hypotécast, není to tak dlouho, kdy jsme s ním dělali rozhovor a jemu se ta investice vrací v řádech milionů. Je to tedy jen o tom najít si tu formu, najít si tu cílovku a do ní to potom marketovat. Je to nejjednodušší způsob, jak sám sebe představit. Ty jsi ten odborník, který dá tu přidanou hodnotu, kterého si ti lidé budou chtít objednat, sjednat si s ním hypotéku, nechat si od něj pomoci s obchodem. Je to fakt nejrychlejší a nejpřímější cesta k těm lidem, kteří o tom rozhodují. Dnes má telefon kdekdo, někdo možná dva, tři a ty aplikace dnes máme všichni. 

 

Jaké typy podcastu se v B2B osvědčily? 

 

Martin Hurych

Když se zaměříme na B2B, jako provozní ředitel asi největšího podcastového vydavatelství v republice nám pojď říct pár tipů, co na B2B trhu v technických, technologických a průmyslových firmách ještě není. 

 

Tomáš Šusta

Je toho dost, co nám se osvědčilo. Vezmu příklad, co máme tady, co dělá Petr, což jsou talk heady. Je to o tom to namixovat tak a mít tam ty odborníky z toho trhu, mít tam ty lidi, kteří ti dají kredibilitu, a ty musíš ukázat i tu svoji expertizu. Jsou to právě ty krátké epizody, kdy si sám sedneš před mikrofon a začneš říkat, protože sedět tady a zpovídat někoho je hrozně easy. Musíš jen poslouchat, udělat si nějakou přípravu a když ten obor znáš, tak víš, kam si toho člověka dovést. Jít ale s kůží na trh a ukázat tu svoji expertizu, tam je ten oříšek, tam to občas některé lidi bolí, víš o tom své, takže je to o tom najít ten mix. 

 

Kdo má být podcastovým obličejem firmy? 

 

Martin Hurych

Když mám za sebou padesáti, stohlavou firmu, jak takového člověka najít? Mám to být já jako majitel, jako CEO té firmy, který tedy bude obličejem do toho podcastu, nebo jak uvažovat v tomto nastavení? 

 

Tomáš Šusta  

Bohužel v tuto chvíli většinou u těchto velikých firem jsou to ty hlavy, které rozhodují a chtějí být vidět. Když je veliký kohout na CMO, tak se tam chce zviditelnit, protože už většina těchto lidí pochopila, že si tím dělá ten svůj vlastní brand. Když se potom něco stane v té firmě, tak oni tady mají náboje k tomu jít dělat konzultanta, jít dělat něco jiného do nějaké jiné firmy. Krásný příklad je dnes Heureka, Braverman. Jemu v B2B frčí podcast a on už dnes Heureku nepotřebuje a loni také skončil. 

Když se vrátím ještě k té otázce, asi je potřeba si říct, co ten podcast má splňovat. Hodně firem se dnes uchyluje k tomu, že to je vlastně HR, že to je nějaký employer branding, který ukazuje to, co ta firma dělá, jací tam jsou lidé a může to zpovídat ve výsledku specialistka HR. Stačí, když umí trochu mluvit, je hezká na kameru, když chtějí dělat kameru a umí se na to připravit a věří si na to. Tam je opravdu potřeba si říct, kam s tím podcastem cílím, kam tím mířím a podle toho ideálně najít toho člověka ve firmě, ať je to autentické, protože máš ten největší vhled do toho. Samozřejmě jsou tady dnes mraky firem, které si berou moderátory, ať už z pozice toho, že to vnáší nějaký nový vhled, tak už toho, že se bojí jít s tou kůží na trh. 

 

Jaký formát zvolit? 

 

Martin Hurych

Jaký formát bych měl zvolit, co dnes frčí? Na trhu vidím podcasty 3, 4 a více hodin, oproti tomu vidím velmi krátké formáty, tak kam bych měl své myšlenky směřovat v tuto chvíli? Co je ten zlatý standard? 

 

Tomáš Šusta

Zlatý standard je pořád do té půl hodiny. Nám se to tady osvědčuje tu dobu, co jsem tady, já teď začínám pátou sezónu v EP, takže je to ten kratší dynamický formát. Když si vezmeš, kdo je ta cílovka pro tebe v tom B2B světě, tak jsou to lidé, kteří dřou a nemají úplně čas si to poslechnout. Poslouchají to cestou do práce, v tramvaji, v autě a ta dojezdová vzdálenost je dnes do půl hodiny, maximálně 40 minut, pokud nejedeš z Prahy do Brna. Uvidíme, co nám hodí ten průzkum, ale je to o tom, že když jedeš Praha – Brno, tak si pustíš ten dlouhý formát a spíš si pustíš něco, co ti tu hlavu nezaměstná. Pustíš si nějaký odlehčený a klidně delší podcast, který víš, že třeba budeš mít i na cestu zpátky po tom dlouhém dni. Za nás to jsou tedy ty kratší formáty, dynamičtější, což i u nás se tady pak bude časem ještě propisovat, budeme tomu uzpůsobovat studio, ale to je jiná písnička. 

 

Proč je video verze podcastu stále důležitější? 

 

Martin Hurych

Několikrát jsi tady zmiňoval video, já jsem sám byl překvapený, že čím dál tím více video a speciálně YouTube mi dělá daleko větší záběr. Někde jsem dokonce slyšel, že dnes YouTube je největší platforma pro podcasty na světě. 

 

Tomáš Šusta

Určitě. Byli tady youtubeři, obrovský boom, tak to tak nějak jelo na té vlně a teď přichází ten další boom, zase je to nový formát, který ten YouTube si uvědomil, že musí podporovat. Proto i ten algoritmus tomu napomáhá. Dnes jsou všichni na Googlu, většina tvé cílovky je na Googlu. Vezmeš si Spotify a je video, jde to, ale to cílení, když to chceš podpořit, abys to dostal k těm lidem, už je obrovský problém. Tady je zrovna něco, kde Spotify hrozně ztrácí vůči tomu YouTube. 

 

Martin Hurych

Je to tak, že když dnes mluvíme o podcastu, tak už je zpátečnické uvažovat o hlase, ale automaticky se bavíme o videu? 

 

Tomáš Šusta  

Petr teď dělal nějaký talk head, měl připravenou prezentaci, já jsem do ní nahlížel a vytáhl si hezká data. 10 let zpátky 98 % bylo jen čistě audio. Dnes už to je klidně 50 na 50. Jsou totiž dostupnější technologie, v Praze dnes najdeš podcastových studií jak naseto, každá Praha má ve výsledku minimálně jedno. V každém větším městě jsi dnes schopný si ve sklepě udělat svoje vlastní studio a ten YouTube to ještě podporuje. Ti lidé vidí, že to funguje a že to je teď nějaký trend, který pojede nějakou dobu. 

 

Jaká je poslouchanost podcastu mimo velká města? 

 

Martin Hurych

Jak je to v rámci Čech s poslouchaností podcastu mimo veliká města? Když se podívám na moje statistiky, tak frčí města nad 100 tisíc lidí a zbytek se ve statistikách moc neukazuje. Jaká jsou vaše čísla? 

 

Tomáš Šusta

Já ta čísla mít budu, teď je akorát právě ten průzkum, který jsme dělali loni, takže když si tady zkusím vybavit loňská data, tak to bylo lehce přes 50 % populace v Česku, co vůbec poslouchalo podcast. Tady ale pozor, už jenom to slovíčko podcast je problém. Dnes už asi ne, ale před tím rokem, dvěma těm lidem v těch menších městech slovo podcast nic moc neříkalo. Poslouchám ty rozhovory, koukám na YouTube, tam ti to končí. Když ale děláme s tou agenturou nějaký ten dotazník a dáme tam slovíčko podcast, tak v tu chvíli já si vystřelím hrozně moc lidí a přitom bych ani nemusel. Tenkrát nám z toho nejhůře vycházely kraje typu Karlovarský, Ústecký a Jihočeský. Bohužel třeba tato agentura to většinou stahuje podle okresu, takže nejsme schopní úplně to rozpadnout do molekuly. Jinak je to ale tak, jak říkáš, ta menší města zaostávají za Prahou plus minus o 5 let. 

 

Jaký je rozdíl mezi videem a podcastem na YouTube? 

 

Martin Hurych

Napadla mě jedna věc, ty jsi říkal podcast versus rozhovory. Jaký rozdíl je dnes mezi rozhovorem natočeným na YouTube a podcastem na YouTube? Já se na to ptám, protože je tady Brocast, což za mě je typický podcast, na druhou stranu v tuto chvíli pro mladší lidi, co se třeba baví technologiemi, Petr Mára pro mě nikdy nebyl podcast, vždy to byl youtuber. Je to už dnes opravdu jedna bandaska? 

 

Tomáš Šusta

Pozor, on je i podcaster. Podcast Středo/věk mu funguje velice dobře. V tuto chvíli to za mě rozděluje Spotify, popřípadě Apple Podcast. Je to ta audio stopa a to je to, kam se vracíme těch 10 let zpátky, kde to fakt bylo jen čistě o tom zvuku, což je pro člověka nejpřirozenější. Radši budeš poslouchat než koukat. Doba se zrychluje, je tady nějaký multitasking, ale já si teď nedokáži představit, že Petra Máru si pustíš jen jako audio. On dělá videa, různé unboxingy, představuje nové produkty a na to se chceš koukat. To, co dělá s kluky ze Středo/věku, je krásný podcast, je to součástí YouTube, Spotify, rozhovor, podcast, říkejme tomu, jak chceme.  

 

Na jaký trend jsme zapomněli? 

 

Martin Hurych

Na jaký trend jsme zapomněli v rámci Čech? K cizině se ještě dostaneme. 

 

Tomáš Šusta

Ono to jde ruku v ruce. Ten trend, co teď přichází a už se i propisoval poslední půlrok, krásně pojmula třeba Radlická kulturní sportovna, která každé pondělí dělala live podcasty, live rozhovory podcasterů, kteří mají tu sílu tam dostat ty lidi. Bavíme se teď o mainstreamu a těch live věcí bude přibývat, ať už jen díky té interakci, že ti lidé ti chtějí napsat live, chtějí ti položit tu otázku, YouTube tomu samozřejmě bude napomáhat. Je to o tom, že když buduješ ty své komunitky, tak ti lidé si na tebe chtějí sáhnout a je to takový další exkluzivní content a vytrháváš to z té řady. My tady teď máme jeden podcast, který si o to úplně říká, takže si myslím, že uběhne kvartál, maximálně půl roku a jdeme také dělat s tímto podcastem živá vystoupení. Zkrátka těch živáků bude přibývat. 

 

Kde bere inspiraci v zahraničí? 

 

Martin Hurych

Podcast se tedy rozkračuje do streamování. Je něco dalšího ve světě, na co máme čas se adaptovat? Kde berete inspiraci, co sem přinesete v rámci vlastní tvorby? 

 

Tomáš Šusta

Sledujeme zahraniční weby, Amerika, Anglie. Petr se tím v podstatě zabývá od doby, co opustil rádio, takže je pro nás takový filtr toho, co je teď zajímavé, do čeho bychom se měli vrhnout. Z toho výčtu je to třeba právě to živé vysílání. Za mě ten trend by měl teď nastavit hlavně Spotify a měl by více začít pracovat s reklamou. Dnes není úplně easy někam něco dostat, není tady vlastně nic onlinového a když, tak to úplně nefunguje. Jediný, kdo si tohle může v tuto chvíli dovolit a kdo to drží pevně v rukách, je Spotify. Teď je otázka, jak si kluci řeknou, jestli do toho jdou, nebo nejdou. Když jsem totiž viděl třeba rozhraní Spotify na reklamu, dnes kdybys chtěl inzerovat Zážeh, tak inzeruješ v hudbě, inzeruješ v playlistech a ještě ve free verzích. Inzeruješ podle nějakých cílových skupin, které tam odhaduješ. Vzhledem k tomu, že nevíš, co poslouchá CEO nějaké veliké technologické firmy, střílíš naslepo a zkoušíš. My jsme to testovali, zkoušeli jsme to, něco to přineslo, ale nám to vlastně zatím smysl nedává už jen z toho důvodu, že my sami do toho nemůžeme vlézt. Dnes to tady drží jedna agentura, přes kterou musíš inzerovat. Pokud jsi větší firma, tak to dává smysl vůči brandu, ale pokud jsi nichový podcast, tak mi to nedává hlavu a patu. Je daleko jednodušší najít si právě někoho, jako jsme třeba my, a tam si rozesít tu reklamu. 

 

Dává pro B2B podcast smysl placený obsah? 

 

Martin Hurych

Dává pro firemní podcast smysl placený content? 

 

Tomáš Šusta

Jak u koho a jak si to nastavíš v té firmě. Dám příklad, jsem tady e-commerce platforma, která si říká, proč by nemohla po těch svých partnerech chtít peníze. Chcete u mě být, vidíte, že mám dosah, tak si to ve výsledku zaplaťte, jestli chcete být u mě. Přispějte mi tady na ty kluky, kteří sem přijdou natáčet a starají se mi o to, dělají mi to třeba na klíč. V tom B2B marketingu je třeba si uvědomit, že ten prostor tam furt je, když to vezmu v rámci toho e-commerce. 

 

Kam kráčí EP Events and Production v roce 2024? 

 

Martin Hurych  

Kam EP kráčí v roce 2024, co tady připravujete? Jen nakouknu do vlastní kuchyně, co máme začít kopírovat a na co se máme těšit. 

 

Tomáš Šusta

Ti lidé, co s námi dělají, vědí, že jsme podcastová produkce a máme to dnes nastavené tak, že máme nějaký obchod, co se týká tvorby a výroby, plus máme obchod na to prodávat reklamní prostor do těch podcastů. To jsou takové dva základní pilíře. My teď k tomu přidáváme takové menší, které by tomu měly dopomáhat, které by to měly více stabilizovat. Dnes už nejsme jenom podcastová produkce, my už dnes děláme daleko více věcí. Není to tedy jen o tom, že tady sedíme, ale jezdíme natáčet medailonky, video vizitky, letos bychom chtěli udělat nějakou televizní kampaň. To je tedy jedna část, rozšířit tu produkci jako takovou.  

Potom tam máme projekt Petra, který za mě se hrozně povedl, jen ho potřebujeme ještě daleko více napushovat. Prodeje jsou, ale máme furt představu, že by to mohlo být lepší. Jedná se o podcastovou akademii. V podstatě je to online projekt, kde si začínající podcaster, ale vlastně i člověk v tom větším korporátu nebo v té větší firmě, když chce začít nebo chce do toho více proniknout, může koupit tento balík. V několika epizodách se dozví od mluveného slova přes marketing až po tu technologickou část, kdy my jsme vzali naše know-how a šli jsme s ním na trh. To je tedy další nějaká část.  

Poslední pilíř je, že my v tom B2B světě už nějakou dobu jsme, umíme to, ty podcasty za mě jsou kvalitní, doručujeme to, co chceme, to, co jsme si tady před pár lety řekli. Máme nastavenou nějakou tu laťku, pod kterou nejdeme, ale furt jsme koukali mimo ten mainstream a lifestyle. Tam jsme si řekli, že bychom do toho chtěli daleko více šlápnout, takže pracovat s těmi influencery, Instagram, TikTok. My jim nabízíme teď tady ty prostory, aby tady mohli natáčet a nějakým způsobem jsme mohli být už vážně v tuto chvíli ten label, který to pomáhá dostávat do těch správných uší.  

To jsou tedy takové novinky, tak nějak se ten kruh uzavřel a je to něco, co tento rok chceme stabilizovat. My těch nápadů s Petrem máme hrozně moc, navzájem si je hodnotíme, takže je to takový živý organismus, který je za mě furt dynamický, že to po těch x letech nevyčichlo a furt se to posouvá dál. 

 

Martin Hurych  

Seznam se tedy má čeho bát. 

 

Tomáš Šusta

Seznam je 100 % českého internetu, takhle vysoké cíle asi v tuto chvíli nemáme, ale chceme být ta kvalitní podcastová produkce a nejen to. Máme ještě jeden projekt, který budeme mít teď v březnu, je to Firemní podcast roku. Řekli jsme si, že když už to takto děláme, tak bychom chtěli udělat i nějaké takové ocenění, kde teď máme téměř dvacítku firem už přihlášených. Máme hotovou porotu, která je za mě celkem zajímavá a 21. 3. bude vyhlášení, takže kdo se bude chtít přihlásit, tímto vyzývám, není problém. Něco málo stojí přihláška a je to o tom, že na Václaváku se potkáme, předají se ceny, dáme si nějaké dobré jídlo a bude to i takový networking. Když jsme si tady teď prošli všechna podcastová ocenění, tak je tady Podcast roku, což je ten lifestyle, mainstream, ty největší podcasty v republice, ale tam my úplně necílíme. Chtěli jsme si udělat něco vlastního, takže jsme si řekli, že dáme první ročník a uvidíme, jak se to chytne či nechytne. Jelikož ale už dnes máme 20 přihlášek, tak víme, že se nám to chytá. 

 

Kdy bude další díl FotbalCastu? 

 

Martin Hurych

Když jsem si na tebe dělal rešerši, tak jsem zjistil, že jsi zvyklý v podcastech odpovídat na bonusové otázky, tak tady mám také jednu, abychom uzavřeli dějový oblouk a propojili fotbal s podcastem. Kdy bude další díl FotbalCastu? 

 

Tomáš Šusta

Asi nebude a nebude ani Mediálka. Je to nějaká kapitola, která se mi zavřela, a teď si v hlavě vymýšlím něco nového. U nás je to tak, že já jsem ten, který ty věci testuje, objevuje nové cílovky, které díky třeba Mediálce jsme prokopli. Teď si vymýšlím nějaký svůj další vlastní projekt, který se bude dít tady, a uvidíme, jestli se k tomu dostanu a jestli se to chytne. 

 

Martin Hurych

Budeme ti držet palce, aby se to chytlo. Díky za Zážeh a díky za účast v tomto rozhovoru, děkuji moc. 

 

Tomáš Šusta

Díky. Měj se, ahoj. 

 

Martin Hurych

Probrali jsme zevrubně, kam se podcast zase posunul za zhruba rok, co jsme tady o něm v Zážehu mluvili. Pokud jsme vám sdělili něco nového, pokud jsme vás pro natáčení dalšího podcastu nadchli, tak jsme naši práci udělali dobře. Zbytek už je na vás, určitě likujte, sdílejte, komentujte podle toho, co tam, kde zrovna posloucháte nebo se koukáte, vám umožní. Určitě mrkněte na moje stránky, www.martinhurych.com/zazeh, kde kromě této epizody jsou i všechny ostatní. Mně už nezbývá, než jen držet vám palce a přát úspěch, díky. 

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page