top of page

124 | MICHAL PEŠEK | JAK SKUTEČNĚ DŮLEŽITÁ JE FIREMNÍ VIZE PRO MAJITELE


"Je lepší mít špatnou vizi než žádnou vizi. A cesta k jejímu dosažení musí být plánovaná společně s vaším týmem. A na té cestě nechte lidi dělat chyby. Naučí se víc, než na jakémkoliv školení." 

Jasně že vím, co mám dělat. Nosím to v hlavě už nějakou dobu. Ale vize a strategie, to není nic pro mě. 

 

O vizích a strategiích se píše snad v každé byznysové nebo koučovací knížce. Možná právě proto je bereme za samozřejmou věc. Až tak samozřejmou, že je sami ve firmě mnohdy nemáme formálně zpracované. Nosíme je v hlavě. Mezi vlastní lidi z nich trousíme jen náhodné drobky. A pak se divíme, že nám pod rukama rostou neangažované týmy, které si hrají na písečku jen toho svého oddělení. A snažíme se to všemožně zlomit. Přitom stačí tak málo. 

 

Mít někde formálně stanovenou a jasně komunikovanou vizi a strategii. To už ale víte z těch byznysových a koučovacích knih. To bych nosil dříví do lesa. 

 

Místo toho jsem si před mikrofon pozval někoho, kdo touhle změnou zrovna prochází. Michal Pešek, zakladatel Pešek Machinery si dlouhá léta svoje plány taky nechával pro sebe. Až jednou … A právě o tom je tenhle díl Zážehu, v němž se Michala ptám… 

 

🔸 Co mu vize přináší v praktickém každodenním životě? 

🔸 Jaký byl proces tvoření vize prakticky? 

🔸 Jak detailně má vizi připravenou? 

🔸 Jakou roli ve strategii hrají inovace a obchod? 

🔸 Jak měří kroky v naplňování vize? 

 

Michal svoje poznatky zabalil i do materiálního bonusu „Jak na strategický rozvoj firmy. Stáhnout si jej můžete níže.


 

BONUS: JAK NA STRATEGICKÝ ROZVOJ FIRMY (Kód bonusu: JNSRF)

 

JAK SKUTEČNĚ DŮLEŽITÁ JE FIREMNÍ VIZE PRO MAJITELE (PŘEPIS ROZHOVORU)

Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnes se podíváme na to, jak je pro podnikatele důležitá vize a dlouhodobá strategie. Vím, že toto téma hodně éterem rezonuje, my se na něj podíváme dnes hodně prakticky, protože moje zkušenost je, že oč více toto téma rezonuje éterem, o to méně podnikatelů skutečnou strategii a vizi má. Toto téma bych rád probral s Michalem Peškem. Ahoj, Michale. 

 

Michal Pešek

Ahoj, Martine. Díky za pozvání.  

 

Co mu dává jízda na kole? 

 

Martin Hurych

Michal je majitelem a šéfem, kormidelníkem firmy PEŠEK Machinery. Kdy jsi byl naposledy na kole a kam jsi jel? 

 

Michal Pešek

Jsou to asi 3 dny a byla to taková nostalgická jízda, kdy jsem vytáhl svoji skoro už šestiletou dceru do vozíku za kolo. Uvědomil jsem si, že je to asi poslední jízda s ní, protože už se do toho vozíku nevešla a uvědomil jsem si, že jsem s ní takto strávil krásných více než 5 let a najezdili jsme skoro 3 000 km. Teď už bude šlapat po svých, což už tedy poslední roky šlape. 

 

Martin Hurych

Je ta jízda na kole pro tebe spíše útěk do klidu, nebo naopak brainstorming? 

 

Michal Pešek

Jak kdy. Když to mám v hlavě rozbouřené a potřebuji se zklidnit, tak bych úplně neřekl, že to kolo funguje. Naopak když jsem v klidu, tak si na něj jdu ještě více zrelaxovat, ale potom mě na něm právě napadají ty nejlepší myšlenky, akorát mám vždy problém si je při té jízdě zaznamenat. 

 

Jak Michal Pešek přišel k PEŠEK Machinery?  

 

Martin Hurych

Když jdu na kolo já, tak mám pocit, že jsem v klidu, přijedu domů a mám vymyšleno. Jak Michal Pešek přišel k PEŠEK Machinery? 

 

Michal Pešek

Už je to strašně dávno. V roce 2001 jsem byl takový mladý, nerozvážný, plný optimismu a myslel jsem si, že je svět růžový. Hlavně jsem chtěl být odpovědný za to, co někomu slíbím, abych to mohl ovlivnit a když se s někým na něčem dohodneme, tak abych byl schopný to ovlivnit, což se mi v předchozím zaměstnání úplně nedařilo. Děly se tam věci, které jsem nebyl schopný ovlivnit, byť jsem za ně ze začátku ručil svým jménem. Ve 24 letech jsem se tedy rozhodl, že půjdu dělat na sebe. Vůbec to nebylo o tom, že bych chtěl být svým pánem, že jsem měl naivitu, že budu mít více času a podobně, zkrátka jsem chtěl být odpovědný za to, co někomu slíbím. 

 

Martin Hurych

To je ten důvod, proč se firma jmenuje PEŠEK Machinery? 

 

Michal Pešek

Ano, to je ten důvod, proč si celou dobu ta firma nese v názvu mé jméno a já jsem podepsaný pod vším. 

 

Martin Hurych

To je prima, když se daří. Jak se ti to vydýchává, když se nedaří? I když totiž u jednání nejsi, tak tam jsi i tak. 

 

Michal Pešek

Za ta léta už jsem si na to zvykl. Ty začátky byly hodně těžké, ty první roky jsem opravdu měl pocit, že cokoliv se nepovedlo a byť tam já u toho nebyl, tak jako kdybych to pokazil já. Dnes už se nad to dokáži trošku povznést, ale pořád to vnímám jako moji osobní zodpovědnost. Vždy říkám komukoliv ze svých zákazníků nebo zaměstnanců, že kdykoliv mohou zavolat přímo mně a jsem tam. 

 

Martin Hurych

Ještě by bylo fér asi poznamenat, jak jste velicí a co děláte. 

 

Michal Pešek

My jsme malá firma, je nás dnes ke 30. Naše produkty jsou speciální přípravky a průmyslová automatizace. Naším typickým zákazníkem je firma, která má minimálně středně sériovou nebo vysoce sériovou výrobu a buď zavádí nový produkt nebo hledá nějakou optimalizaci toho výrobního procesu. My jsme schopní mu jednak ty procesy zmapovat a dohledat mu to úzké místo a pak mu zároveň na to navrhneme nějakou optimalizaci, nějaké řešení. To řešení může být jednoduchý přípravek, který ušetří těm lidem práci nebo zlepší ergonomii práce tomu člověku. Ten přípravek je o tom, že ten člověk to do toho buď jednoduše zakládá a ten přípravek mu zrychluje ten proces nebo eliminuje nějakou chybovost. V dnešní době je docela populární také to, že se na tom mohou střídat lidé a je tam mnohem vyšší míra zastupitelnosti v tom procesu.  

To postupně přechází až ke složitějším přípravkům, které už jsou potom osazené senzorikou, hydraulikou, pneumatikou a v podstatě už se z toho stává někdy až poloautomatické pracoviště. Byli jsme třeba schopní zákazníkovi proces, který dělali dva lidé tři čtvrtě hodiny, zkrátit na 25 minut a dělá u toho jeden člověk. Pak už to přechází plynule do té automatizace a už tam někdy jsou ty prvky, kdy už je otázka, jestli ten člověk tam ještě má význam a jestli tam místo toho neposadit robota a ten proces celý zautomatizovat. 

 

Martin Hurych

Vyrábíte tedy věci, aby mohli vyrábět druzí? 

 

Michal Pešek

Přesně tak a aby se jim ta práce dělala lépe, aby je při tom nebolely záda, nebolely ruce, dělali to efektivněji a fungovala tam skutečně ta zastupitelnost mnohem jednodušší. 

 

Martin Hurych  

Mně naskakuje automaticky automotive, strojírenství, něco dalšího? 

 

Michal Pešek  

Na automotive jsme vyrostli a dodnes je to náš poměrně významný zákazník. Ať si o něm říká každý, co chce, pořád je to něco, co tady táhne tu českou ekonomiku minimálně v tom, že to udává trend v té automatizaci, málokde se to posouvá tolik dopředu. My se toho držíme, protože nás to nutí se posouvat s tím.  

Dalším naším významným segmentem je třeba kolejařina, výrobci kolejových vozidel. Co já vždy říkám a mám to rád, je právě ten přesah přes ty jednotlivé obory a možnost vzájemně ty obory obohacovat. Ono se to nezdá, ono i ten automotive by občas možná měl někde přibrzdit a naopak se trošku podívat do zrcadla. 

 

Martin Hurych

Je to pravda, mí zákazníci, co v automotive byli nebo jsou, říkají, že automotive je oproti čemukoliv dalšímu vysoká škola. I za mého prvního života, kdykoliv jsme potřebovali ve firmě cokoliv spravit, tak jsme se koukali po lidech z automotive. 

 

Michal Pešek

Na druhou stranu už mám někdy pocit, že je to trochu jako vysoké školy, které jsou často zkostnatělé a zahleděné do sebe a pak přestávají vnímat ten okolní svět. 

 

Měl vždy firemní vizi? A co ho k ní dovedlo? 

 

Martin Hurych

K tématu, říkali jsme vize, mise, strategie, spousta lidí tomu říká různě. Každý si vezme nějakou knížku, která je mu srdci nejbližší, spousta lidí si ji přečte, chtějí do firmy stejnou vizi, ale nemají na to čas, protože musí hasit průsery. Než se dostaneme k tomu, jak to máš teď, měl jsi to takhle vždycky? 

 

Michal Pešek

Ne, přesně prvních 20 let jsem fungoval tak, jak říkáš ty, že jsem věděl, že bych něco měl mít a že na to nemám čas, protože musím hasit tu operativu a ty denní problémy. Trvalo mi 20 let, než jsem se k tomu probojoval, než jsem si udělal svoji první vizi. 

 

Martin Hurych

Co tě k té vizi a dlouhodobé strategii přivedlo? 20 let jsi podnikal, 20 let jsi podnikal úspěšně, dotáhl jsi to do nějakých 30 lidí a mezinárodního obchodu a teď najednou prozření. 

 

Michal Pešek

Upřímně to byla škola, to, že jsem se trochu oprostil od toho byznysu, začal jsem pracovat sám na sobě, absolvoval jsem dva roky nějakého studia a měl jsem možnost poodstoupit. Právě to bylo to, co mě i donutilo poodstoupit od té firmy. Zjistil jsem, že ti lidé tam fungují úplně skvěle, i když tam nejsem a více jsem si uvědomil, že moje role je spíše v tom vizionářství a v tom dlouhodobějším plánování. Tu běžnou operativu mohu úplně s klidem nechat na těch lidech, co tam jsou. 

 

Martin Hurych

To všechno jsi tedy začal stavět kdy? 

 

Michal Pešek

Vizi zhruba někdy v roce 2020. V roce 2018 už jsem si začal dělat představu, kam by ta firma měla asi směřovat, trošku jsme začali měnit strategii, zúžili jsme portfolio a zaměřili se právě třeba na ty přípravky a automatizaci. Od roku 2020 to začalo dostávat konkrétnější obrysy a začal jsem si to dávat na papír a kreslit si, jak by ta vize měla vypadat. 

 

Martin Hurych

Je to časová náhoda nebo náhodná souslednost, anebo ty složité časy tě motivovaly k tomu si ujasnit věci a dát si je na papír? Udělal bys to i bez toho, co se momentálně okolo nás děje a dělo? 

 

Michal Pešek

Ono to je taková shoda náhod, je to asi nepřímý důsledek. Já jsem měl nějakou vizi, dnes už je to jinak, ale tenkrát jsem měl za strategický cíl výstavbu nových výrobních prostor a k tomu jsem soustředil úplně všechno. Pak do toho právě přišel první Covid, přišli jsme o první veliké zakázky a mně došlo, že není úplně pravá doba v tu dobu dělat velikou investici. Nicméně jsem začal přemýšlet, kam dál s tou firmou. Tenkrát jsem si právě naordinoval to studium a ono to tak nějak zapadlo do sebe. Já jsem si uvědomil, že ta vize té firmy není o tom, jestli budeme mít nějaký hmotný majetek a bude někde stát nějaká hala, ale je to o těch lidech a o tom, co ti lidé vyrábí a kým jsi obklopený a kam se vlastně posouváš. Ta situace, která byla, za to nepřímo může, ale není to tak, že bych seděl a byla špatná situace, ať už to byl Covid nebo ten válečný konflikt. Samozřejmě to na nás také dolehlo, ale myslím si, že jsme s tím celkem statečně bojovali. 

 

Co mu vize přináší v praktickém každodenním životě? 

 

Martin Hurych

Když se podíváš teď už téměř ty tři roky zpátky, co ti jako majiteli a lodivodovi to ujasnění si a hození na papír, jak jsi to tady pojmenoval, přináší v praktickém podnikatelském životě? 

 

Michal Pešek

Mnohem snáze se mi dělají důležitá rozhodnutí a mnohem snáze se mi reaguje na to, když se chvilkově nedaří, tak neztrácet tu vizi a pořád se koukat dopředu. Pořád je potřeba si za tím jít, neuhýbat jednou doleva, jednou doprava, ale pořád člověk ví, kde má ten jasný cíl a hledá k němu tu nejbližší a nejsnazší cestu, byť to občas fouká zleva nebo někdy zprava a snaží se tě to odklonit. Tohle jsem dříve neměl. 

 

Jaký byl proces tvoření vize prakticky? 

 

Martin Hurych

Dokážeš nějak popsat prakticky, jak jsi tedy do toho skočil, jaký byl ten proces uvědomování si až po zhmotnění čehosi na papíře nebo někde na hard disku až po komunikaci do firmy? 

 

Michal Pešek

V mém případě to byla celkem dlouhá cesta, byly to skoro 2 roky, které jsem proseděl nad různými analýzami. Byly to stovky hodin, které jsem strávil nad analýzami, ať už vnějšího prostředí, nějakého trhu, příležitostí a konkurence, tak i vnitřního prostředí, jaké tam mám lidi, co máme za sebou a které ty produkty pro nás jsou nejdůležitější. Bylo pro mě docela zajímavé prozření, kdy jsem si dlouhodobě stavěl byznys na jednom produktu, který byl mnou vypiplaný od začátku, bylo to takové moje dítě a najednou jsem si uvědomil, že vlastně nemá moc veliký potenciál. Cpeme do něj spoustu energie a podobně, ale to jsem si uvědomil až díky tomu, že jsem měl čas se najednou zastavit a začít tohle plánovat. V mém případě to tedy byla pečlivá příprava, abych měl z čeho vycházet, abych měl nějaká konkrétní data a nebylo to jen o pocitech.  

Další rok jsem strávil tím, že jsem právě začal modelovat, jaké jsou naše cíle, kdo je naším zákazníkem, tušíme, jak nás může vnější prostředí ovlivnit a co nám to tedy dovolí. Pojďme si namodelovat, kde bychom chtěli být za 5 let a jaké k tomu máme podmínky. Než jsem s tím předstoupil před své lidi, tak mi to zabralo možná skutečně rok, kdy už jsem věděl, kam chci jít a v podstatě už jsme tu vizi jeli, ale pořád jsem to ještě dolaďoval. Než jsem před ně předstoupil, tak jsem si chtěl být stoprocentně jistý. Když jsem před ně předstupoval a představil jsem jim svoji vizi, tak jsem chtěl, abychom to vzali za naši vizi a byl jsem připravený to, že mi to klidně rozstřelí a že mi řeknou, že jsem se zbláznil. Chtěl jsem s nimi vést o tom diskusi a chtěl jsem na tu diskusi být připravený. 

 

Jak na tvorbu vize získal čas? 

 

Martin Hurych

Ty jsi detailista a maximalista. Mě tam napadá ještě jedna věc. Ty jsi tady vyjmenoval hromadu úkolů, které pro spoustu lidí mohou být už v tuto chvíli stopka třeba už jen kvůli tomu, že to je hromada času. Znamená to, že předtím, než ses pustil do nějakého dlouhodobého strategického plánování, sis tedy uvolnil ruce, nebo jsi to dělal po sobotách, po nedělích, po večerech, protože jsi maximalista? 

 

Michal Pešek

U mě to bylo spíše tak, že jsem si uvolnil ruce a dělal jsem to na úkor práce, protože už jsem věděl, že tam mám lidi, kteří to zvládnou. Možná jsi to řekl dobře, určitě bych tím nikoho nechtěl odradit. To byl můj případ, protože jsem maximalista a dnes už vím, že největší chyba těch předchozích 20 let byla, že jsem neměl žádnou strategii a žádnou vizi. Myslím si, že je lepší mít, byť špatnou a nedokonalou, tak mít alespoň nějakou a po té cestě to formovat. 

 

Martin Hurych

To je jako se startupem, je lepší mít něco a pak to upravovat, než čekat, až to bude skvělé a mezitím ten trh jde někam jinam.  

 

Michal Pešek

Já jsem připravený, že byť jsem na tom strávil stovky hodin, tak stejně už dnes spousta věcí neplatí, ten trh se strašně rychle mění, prostředí se vyvíjí, přichází vám do cesty nové příležitosti, takže to stejně budeme měnit. 

 

Kam firma nakonec vyráží? 

 

Martin Hurych 

Nevím, jestli úplně všichni lidé ve tvé firmě už vědí, kam jít, já vím, že ty jsi svému vyššímu managementu oznámil tu vizi, nicméně co tady můžeme pustit do éteru? Nebudeme tady do éteru pouštět tvé tajnosti, ale zajímá mě mentální směřování firmy. 

 

Michal Pešek

Já si myslím, že to dnes už ví většina z firmy, protože to nebyl jen vyšší management. Já jsem si na ten strategický mítink pozval zhruba polovinu lidí z firmy a nevybíral jsem to podle toho, jakou mají pozici. Spíše jsem vybíral lidi, kteří se za poslední rok velmi aktivně zajímali o to, jak ta firma funguje a sami od sebe přicházeli s iniciativou, co by oni dokázali pro to udělat, aby to bylo lepší. Rovnou když jsme se tam o tom bavili, tak jsem říkal, že zároveň jsou oni těmi ambasadory, kteří by to měli ventilovat dále, ať už do firmy nebo zákazníkům.  

Není to nic tajného a když nepůjdu úplně do detailu, tak jsme si nastavili, kde chceme být s našimi produkty, ať už je to s těmi přípravky nebo s tou průmyslovou automatizací v roce 2027. Byť se to zdá teď na 4 roky, tak už mám rok za sebou, rok jsem jel, aniž by o tom někdo věděl. Chceme zhruba zdvojnásobit počet lidí, zněkolikanásobit výrobní plochy a byť to možná na první pohled vypadá hodně ambiciózně, tak je to dosažitelné, pokud všichni zabereme. 

 

Jak detailně má vizi připravenou?  

 

Martin Hurych

Lidé tedy mají převzít iniciativu, nicméně jak detailně máš nakreslený ten obrázek úplně na konci? Mají šanci ještě vybarvovat něco tví lidé?  

 

Michal Pešek

To byla právě možná jedna z velmi zásadních změn, kterou jsem udělal během toho roku, kdy jsem to už měl teoreticky připravené a než jsem to představil. Původní můj scénář byl takový, že jsem měl nastavenou jasnou vizi, kde budeme v roce 2027. Měl jsem k tomu nalajnované i přesně ty plavecké dráhy, kdy, kdo, co, za jakých podmínek musí udělat, kdo to bude mít na starosti a podobně. To všechno jsem potom vzal a zmuchlal. Já jsem si to odmakal, vůbec mi to nevadí, protože jsem si ověřil, že vím, že to je reálné a vím, za jakých podmínek. Také jsem za ten rok už poznal, že něco se zkrátka muselo změnit, něco se událo naopak dříve, než jsem s tím počítal, protože ta příležitost přišla do cesty. Dnes jsem strašně rád za to a stojím si za tím, že ta strategie k dosažení té vize musí být společným dílem. Nesmí to být tak, že přijde jeden, byť sebelepší vizionář a těm lidem to předloží a řekne, kdo co bude dělat, na tom se musí podílet oni. Jsem hrozně rád za to, jak to mí lidé vzali, že to vzali s odpovědností a podle mě jsou za to i rádi. Byť jsme na totálním začátku a máme za sebou týden po strategickém mítinku, tak vidím na chování těch lidí, že doteď byli angažovaní a teď jsou dvojnásobně. 

 

Jakou roli ve firmě hrají inovace? 

 

Martin Hurych

Vy děláte do nejednoduchých odvětví a sám jsi říkal, že vás baví být tam, kde ostatní končí, tam vy začínáte, vyrábíte strojírenské unikáty. Jakou roli v rámci toho strategického plánu do 2027 hrají inovace a jak je u tebe ve firmě popichujete vpřed? 

 

Michal Pešek

To je celkem záludná otázka, co si pod pojmem inovace představit, každý si pod tím představujeme asi trošku něco jiného. Podle mě to je zlepšení čehokoliv a já si myslím, že u nás ta firma je dlouhodobě nastavená na to, že u nás nic dlouho nezůstává stejné. Pořád se někam posouváme a pořád jsme se někam posouvali, takže to prostředí u nás ve firmě je zvyklé na změny. Co se teď v zásadě změnilo, je, že dříve jsme plánovali změny s horizontem půl roku, rok a teď je to prvně, co máme nějaký výhled na 5 let dopředu. Samozřejmě čím je to kratší období, tím je to detailněji naplánované.  

Inovace tedy probíhají i u nás a ten strategický plán, který jsem teď představil, mi ještě pomohl k jednomu. Spousta věcí se u nás dělo, ať už je to třeba zavádění nového ERP, směřování obchodu někam, nějaký byznys plán a podobně a já jsem si uvědomil, že to spoustě lidem nedávalo souvislosti, mně ano, jim ne. Oni to viděli jako oddělené věci a až díky tomuto jim to najednou začalo zapadat do sebe. Byť třeba teď děláme ERP, které pro firmu naší velikosti je možná zbytečně robustní, tak najednou pochopili, že jestliže za 4 roky nás má být dvakrát tolik, máme mít minimálně dvojnásobný obrat, tak už to potřebujeme. Je dobré být na to připravený s předstihem. 

 

Jak pro ně vytváří podhoubí ve firmě? 

 

Martin Hurych

Co to konkrétně znamená v praxi? Máš nějaké interní procesy nebo jak na dennodenní bázi opravdu zajišťuješ, že se ti lidé, kteří mají ty inovace pro své klienty kreslit, skutečně posouvají? Ty jsi to řekl krásně, inovace je cokoliv, co ve firmě zlepšíme, pro mě je inovace spíše stav mysli než něco zhmotněného na konci. Na druhou stranu spousta lidí tady v Čechách třeba s menšími firmami nevěří, že inovace je něco, co je pro ně. Inovace pro ně totiž znamená SpaceX, TikTok, Tesla nebo něco takového. Většinou se říká, že lidé ve výrobě preferují klid, stabilitu a ty teď ty lidi ženeš do permanentního zlepšování se, do permanentní nestability. Jak tedy vytváříš v té firmě podhoubí, aby to lidé zvládli napříč firmou? 

 

Michal Pešek

Já si myslím, že to podhoubí u nás ve firmě už je takto dlouhodobé. Vzhledem k tomu, jaký já jsem, tak si logicky k sobě vybírám takové lidi, které baví se někam posouvat, baví je měnit. Když začnou u nás od běžného zámečníka, montéra a podobně, tak i ten se musí na každé zakázce učit. Každá zakázka je u nás nová. Už se nám stalo v historii několikrát, že tam přišli lidé, o kterých jsme měli poměrně veliké mínění a mohlo to být do výroby, mohlo to být do kanceláří a velmi brzo odcházeli. Bylo to proto, že na to neměli, protože u nás je to o častých změnách. Není to tak, že se naučíš něco, nějaký výrobní proces nebo nějaký postup a budeš ho dělat celý rok, u nás je každá zakázka originál. I vzhledem k tomu, že děláme originály, snad v jednom procentu děláme ten výrobek podruhé stejný, tak musíš být často připravený na to, že se to i nepodaří na první dobrou. Je to úplně přirozené a to také někdo nedává. Já si myslím, že za těch 22, 23 let už ti lidé vykrystalizovali, klobouk dolů před těmi, kteří jsou tam se mnou 20 let nebo 15 let a je jich tam dost, že to se mnou vydrželi, to už také o něčem svědčí. Myslím si tedy, že to podhoubí tam je a ta vize, která teď je, si myslím, že paradoxně jim to zlehčí, protože najednou se jim to začne spojovat a začne to dávat větší smysl. Není to ode zdi ke zdi, ale vidí jasně na konci dlouhodobou nějakou Severku a ví, proč to dělají, že se to někam posouvá. 

 

Martin Hurych

Abys mohl být originální v tvorbě originálu, tak musíš držet prst na tepu doby ve vývoji, možná v materiálech, možná obecně, co se ve světě děje. Mě zajímalo, jestli to ve firmě nějak řízeně podporuješ, nebo jestli spoléháš opravdu na osobnosti a osobnostní profily těch lidí, které zaměstnáváš. Věříš, že by bez toho nemohli žít a do té firmy to přinesou sami? 

 

Michal Pešek

Ne, podporuji, ale běží to na mnoha úrovních. První je třeba to, že nabíráme poměrně dost lidí do firmy poslední dobou na naši velikost a snažíme se už ty lidi podle toho vybírat. Je to o tom, že když ti přijde nový člověk, tak tu firmu to vždy někam postrčí. Ten člověk je otevřený a ty mu k tomu uděláš i to prostředí, že má možnost se tam vyjadřovat, že má možnost přicházet s návrhy, že je nesmetáš ze stolu. To je třeba i důvod, proč si myslím, že za poslední 3 roky se ta firma rapidně někam v tomto posunula, protože tam přišli otevření lidé. Přišli tam často lidé z větších firem a šli k nám i za horších finančních podmínek, ale šli tam právě proto, že budou mít možnost něco ovlivňovat, chtěli to dělat a já jim ten prostor dal.  

Když jsem cítil, že to na nějaké profesi dává smysl, tak jim umožňuji i nějaké další vzdělávání, ať už je to někde od rozvoje nějakých specializovaných kurzů lidí ve výrobě nebo školy pro lidi v managementu. Je to spolupráce i s výzkumnými organizacemi na nějakých vývojových projektech, kde už je to zase posunuté úplně někam jinam, byť ty výsledky nejsou vidět hned. Někdy se bohužel stane, že jsou z velmi malé míry aplikovatelné do reality, ale i tak tě to posouvá, že se potkáváš s tím segmentem, s těmi lidmi, kteří jsou odtržení od té výrobní reality. Nám to pomáhá to propojovat a myslím si, že nejedeme jen na jedné úrovni, ale snažíme se ty lidi posouvat na více úrovních. 

 

Jak přemýšlí nad obchodem? 

 

Martin Hurych

Ty už jsi tady říkal, že máš veliké ambice, chcete se zvětšovat, chcete nové výrobní prostory. To je potřeba někým naplnit, tak jak přemýšlíš nad obchodem, kam se chystáte expandovat? Budeš expandovat čistě v rámci těch segmentů, ve kterých jsi, nebo chystáš něco nového? 

 

Michal Pešek

Zatím se dá říct, že se chceme držet těch segmentů a i těch produktů, které máme. Naopak chceme posílit obchod o dalšího obchodníka a já si myslím, že ten trh pořád tady ještě je. Máme spoustu zahraničních zákazníků, ale není to o tom, že bychom se za každou cenu tlačili na západ. Ty příležitosti za hranicemi přišly spíše samy za námi, protože to bylo na základě nějakých referencí, které dostali od jejich sesterských společností na našem trhu. Nevyhýbáme se tomu, ale myslím si, že pořád ten český trh pro nás má obrovský potenciál. Zatím se tedy nechystáme cíleně expandovat a měnit produkt. 

 

Jsou schopni prodávat za světové ceny? 

 

Martin Hurych

Nedávno jsem byl na kafi s jedním kamarádem, který mě hodně inspiruje, a probírali jsme, jestli naše byznys modely směrem na západ jsou pořád ještě založené na ceně. Jsme pořád levnější než místní, nebo už je to opravdu to, co si mnohdy říkáme a snažíme se tomu věřit, že jsme třeba ve strojírenství fištróni a jsme inovativnější nebo technicky lepší než místní? 

 

Michal Pešek

Těžko říct. Má osobní zkušenost je taková, že to často o té ceně pořád je. Když už nás někdo ze západu osloví, tak osloví firmy i dále ještě na východ nebo na sever a je problém často konkurovat. Dokonce bych řekl, že se tam trošku smývá ta výhoda. Je tam ta jazyková bariéra, byť máme obchodníka vybaveného sebe lépe, tak pořád je tam rozdíl té mentality, nějaká jazyková bariéra. Ty naše výrobky jsou často o tom, že já potřebuji zákazníkovi vysvětlit věrohodně, že díky tomu, že si to koupí od nás, dostane nejen ten výrobek, ale i nějakou službu a servis a že je to lepší. My nedostáváme často výkresy a jasné zadání, je to o tom, že my navrhujeme to řešení a potřebujeme toho zákazníka přesvědčit, že to naše řešení je pro něj výhodnější. Udělá mu to rychleji, dá mu to rychlejší návratnost, delší životnost a podobně. Když potom tohle nejsi schopný dostatečně vysvětlit, tak je to problém a smývá to tu tvoji výhodu. Párkrát jsem se setkal i s tím, že byť jsme byli levnější než západní firmy a bylo to pro západního zákazníka, tak nám řekli, že nám stejně nevěří a že to stejně objednají u té své firmy. Byť to bylo ve Francii, byť s ním byli na předchozí zakázce nespokojení, tak to stejně objednali u nich. To pro mě bylo celkem veliké zklamání. 

 

Co na zahraniční zákazníky platí? 

 

Martin Hurych

Chcete být top 3 nebo top 5 v přípravcích v České a Slovenské republice. Když tedy mluvíme o té Francii, co s tím? Pokud si totiž budeme pořád říkat, že nás tam nemají rádi, pořád jsme levní, zároveň už i ze západu sem chodí články, že už dávno levní nejsme pro ně, co podle tebe s tím? Ty totiž dodáváš do těch odvětví, která de facto tuto republiku živí. 

 

Michal Pešek

To je těžká otázka. Je to hodně o referencích, to je za mě obrovský základ. Hodně se to liší ještě v odvětví, v té kolejařině je to veliká deviza ty reference. Tam hodně koukají, s kým děláš a jestli ten zákazník je s tebou spokojený. Díky tomu my ve svém portfoliu máme 3 ze 4 největších evropských výrobců nákladních kolových vozidel. V tom automotive je to bohužel trošku jinak, tam se často setkávám s tím, že byť s tou firmou děláš dlouhá léta a jsou s tebou spokojení, tak jsou schopní dát ten další byznys někomu jinému jen kvůli ceně. Tam je to trošku složitější. Kdybych tedy znal odpověď na tvoji otázku, byl bych šťastnější. 

 

Jak měří kroky v naplňování vize? 

 

Martin Hurych

Jak budeš měřit nebo už možná měříš, že jdeš správnou cestou k vytyčeným cílům? 

 

Michal Pešek

To je dobrá otázka, padlo to i na tom našem strategickém mítinku. Já jsem nějakou představu o tom, jak to měřit, měl, ale shodli jsme se, že by bylo dobré, aby si to nastavil ten strategický tým, kterého já nebudu součástí, a budeme to samozřejmě spolu konzultovat. Může jich být několik, může to být dosahování obratu, zisku, ale nikdo nesestavil oficiální žebříček, kdo je tady top v přípravcích. My jsme se tedy shodli, že ten si sestavíme my. Máme ten trh nějak zmapovaný, potkáváme se u našich zákazníků s tou konkurencí, takže víme, ke komu vzhlížíme s respektem a my si sestavíme ten žebříček a budeme se podle toho hodnotit. 

 

Martin Hurych

S čím jako majitel budeš spokojený? Rozumím tomu, že jedna úroveň je, že si lidé měří své úspěchy sami a nějakým způsobem se do toho chtějí otisknout sami, což je samozřejmě chvályhodné, nicméně je tady neodpáratelná úroveň majitele. Jak nad tím přemýšlíš z majitelské úrovně? 

 

Michal Pešek

Já to shrnu do jednoho takového souvětí, které mám na konci té své vize. Já budu za 10 let spokojený, když ta firma bude fungovat, já tam budu chodit s radostí, protože tam budu potkávat lidi, se kterými mě bude bavit se potkávat, a všichni budeme hrdí na to, co vyrábíme. Ono to není o žádných finančních výsledcích, o to mi v zásadě nikdy moc nešlo, já mám tu svoji firmu jako koníček. Já budu šťastný, když ti lidé budou zodpovědní, budou na sebe odpovědně brát úspěchy i neúspěchy a budou hledat řešení a ne jen problémy. 

 

Martin Hurych

Bude PEŠEK Machinery ve druhé generaci? 

 

Michal Pešek

Upřímně se k tomu úplně neupírám. Mám dvě dospělé dcery, ty se k tomu asi nemají a nelámu si z toho hlavu, ale třeba se to časem změní. Teď mám čerstvě dvě malé děti a až napočtvrté se mi podařil syn a kdybych měl být takový patriot, tak řeknu, že mám před sebou ještě minimálně 20 let. Je to jedno, já budu hrdý, když ta značka tady zůstane, ale netrvám na tom, že to musí vést Pešek. 

 

Shrnutí 

 

Martin Hurych

Dokážeš nějak shrnout do pár bodů, jak přistupovat podle tebe z hlediska majitele ke stavbě dlouhodobého plánu, strategického plánu? My to potom zároveň pro posluchače a diváky zhmotníme do bonusu, který v tuto chvíli už je na mých webových stránkách. Kdybychom měli něco tesat do kamene za tebe, co by to bylo? 

 

Michal Pešek

Já si přesně nepamatuji, co jsem ti na ten shortlist napsal, ale v zásadě se asi nezmýlím, když opět řeknu, že je lepší mít byť špatnou vizi, ale alespoň nějakou vizi. Pak je za mě strašně důležité, aby ta cesta, ta strategie k dosažení té vize byla společná, nebylo to dané od jednoho člověka. Pak se určitě nebojte nechat lidi dělat chyby. Já jsem zastáncem toho, že je lepší, aby ti lidé dělali chyby v momentě, kdy tam v té firmě ještě jsem a když už by to šlo do velikých problémů, tak mohu zasáhnout. V momentě, kdy bych je měl vodit za ručičku a u každé první chyby jim říkat, co nemají dělat, tak v podstatě nikdy nevystoupím z toho, že tam budu muset být dennodenně a každou minutu. Moje největší úspěchy byly na tom, že jsem si vzal ponaučení z chyb, které jsem udělal. Dále je lepší mít radši trošku větší vizi, větší cíle, jak se říká, když míříš na měsíc a netrefíš, tak skončíš mezi hvězdami, ale základ je tu vizi mít. Já to vidím, když jsem to těch 20 let neměl, tak jsme se rozvíjeli, jeli jsme někam, ale sám jsem často nevěděl a často jsem propadal tomu, jestli má smysl dále pokračovat. Zkrátka jsem jel jako po serpentýnách, chvíli doleva, chvíli doprava a je to asi za mě i ten důvod, proč jsme se za 20 let neposunuli tolik, jak bychom měli. 

 

Martin Hurych

Moc ti přeji, aby ten přístup, který jsi tady právě vytesal do kamene, tě dovedl tam, kam chceš a v tom nejideálnějším případě ne mezi top 5 nebo top 3, ale na top pozici v tom, co děláte. Držím palce a přeji úspěch. 

 

Michal Pešek

Děkuji, Martine. Já se nebudu hroutit ani z toho, když nebudeme ani v top 10, já budu spokojený, když lidé, se kterými budu dělat, budou spokojení, bude to dávat ekonomický smysl a nás bude všechny bavit chodit do práce. 

 

Martin Hurych

Máme za sebou další epizodu Zážehu, tentokrát o praktickém nasazení vizí, misí a strategií. Pokud jsme vás nějakým způsobem nadchli, motivovali nebo jsme vám předali nějakou myšlenku, kterou začínáte právě v tuto chvíli realizovat, tak jsme naši práci udělali dobře. V takovém případě prosím o like, sdílení, komentář, posunutí kamarádovi nebo zaměstnanci, protože jinak se dál neposune. Já bych hrozně rád, aby se posouval, abych sem dokázal zvát další tak skvělé hosty, jako byl třeba dnes Michal. Určitě mrkněte na stránku www.martinhurych.com, kde v sekci Zážeh už v tuto chvíli je zmiňovaný bonus ke stažení. Mně nezbývá, než držet vám palce a přát úspěch, díky. 

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page