top of page

5 TIPŮ PRO KVALITNÍ NETWORKING



Mám networking rád. Mluvil i psal jsem o tom už tolikrát ... že mne překvapuje, kolik je stále lidí, kteří ho ještě jako obchodní a byznysový kanál nevyzkoušeli. Nebo

z něj neumí vytěžit maximum. Proto je dobré mít jasnou představu, s čím na B2B byznys networking lze přijít a co očekávat. Tady je mých 5 tipů na kvalitní networking.


Není to jen o zakázkách


Jednoznačně největší motivací networkingu je navázání nových byznysových kontaktů a ideálně uzavření zakázek. Neměla by to být však jediná motivace, se kterou na setkání přicházíte. Potenciál je totiž mnohem větší. Jaký? Poslední dobou zažíváme čím dál častější výpadky dodavatelské struktury, a to napříč všemi odvětvími. A právě díky B2B směřování našeho networkingu se nabízí prostor pro vytvoření kontaktů k diverzifikaci i v této sféře. Důvěryhodné strategické partnerství a spolehliví dodavatelé jsou přece stejně důležité elementy podnikání jako samotní zákazníci. Přesto je dobré zmínit, že 88 % aktivních účastníků networkingu si zakázku skutečně odnáší.


Získání nových znalostí a nápadů


Není to jen o byznyse, ačkoliv o něj jde především. Noví lidé přicházejí s novými myšlenkami, které vás mohou inspirovat a dovést ke zlepšení svých interních procesů, nalezení nového segmentu trhu či odlišné cílovky. Pokud tedy nebudete odcházet s několika zakázkami v kapse (ačkoliv nejaktivnější člen uplynulých networkingů si odnesl přímo uzavřenou zakázku o objemu 500 tisíc korun), nemusíte smutnit! Pro váš budoucí rozvoj je cenná každá konverzace a spojení, které na B2B networkingu uskutečníte. Narozdíl od setkávání v rámci B2C totiž nahlížíte na věci podobnou optikou, anebo naopak úplně odlišnou. Tak či tak se jedná o pohledy obchodních ředitelů, seniorních manažerů, majitelů a jiných specialistů, kteří mají cíle nastavené tak, jak je máte i vy samotní.


Zpětná vazba


Nejen nové nápady, ale i zpětná vazba je důležitou součástí podnikání a podnikatelských procesů. Ať už pozitivní nebo negativní náhled na vaši činnost, nastavení byznys plánu nebo na jakékoliv další probírané oblasti by měl být vždy vítán. Koneckonců, profesní slepota je po letech praxe v každém oboru reálnou hrozbou pro podnikání. Využijte proto příležitosti debatovat v širším kontextu a získejte tak názor od lidí jako vy, tedy lidí dělající skutečný byznys a mající přesah díky svým pozicím a zkušenostem.


Být připraven


Jedno úsloví říká, že štěstí přeje připraveným. V případě networkingu tomu není jinak. Vkládaným očekáváním by měl každý účastník jít naproti poctivou „domácí přípravou“. Ušetříte tím čas jak sobě, tak svým potenciálním zákazníkům či partnerům. Jak to může vypadat v praxi? Pokud je zveřejněn seznam účastníků, projděte si LinkedIn, webové prezentace firem či projektů a případně i další zdroje, které vás „nabriefují“ a na networkingu se tak budete moci bavit konkrétně. Rovněž si stanovte cíle networkingu a sami si odpovězte na otázky: S čím mohu ostatním pomoci? Proč by ostatní měli pracovat právě se mnou? Co sháním? S čím potřebuji pomoci? Díky této krátké přípravě zásadně zefektivníte svou komunikaci a navazování kontaktů.


Aktivní a pozorní zároveň


Poslední doporučení se týká komunikace přímo na místě. Je vhodné vystupovat aktivně a být připraven v krátkosti promluvit o svém podnikání, plánech a třeba i očekávání, která z události máte. Pokud vám po chvíli přijde vzájemná synergie funkční, neváhejte projevit zájem o návaznou schůzku. Výměnou kontaktů a spojením na LinkedInu to přece nekončí. Svého potenciálního zákazníka či partnera však hned napoprvé nezahlťte informacemi a nabídkami. Umění networkingu není jen o prodeji svých dovedností, ale také o naslouchání a vnímání potřeb či očekávání druhé strany. Proto se nejen ptejte na to, co vás samotné zajímá, ale odpovídejte a rozvíjejte témata přicházející z druhé strany.


Pojďme se potkat!


Teď už víte vše! Pokud se nemůžete dočkat uplatnění zmíněných tipů v praxi, mám pro vás dobrou zprávu. Nejbližší networkingová událost je už „za rohem“! Pojďme se potkat a vyslechnout si nejnovější poznatky z oblasti moderního obchodu od Martina Hoška z IMPERu a diskutovat s účastníky (nejen) nad tímto tématem. Kromě mnoha nových informací nebude chybět ani prostor pro dotazy a samotný networking s lidmi řešícími firemní procesy a obchod. Těším se na vás již 24. května v prostorách Worklounge v Panské ulici v Praze!






bottom of page