top of page

INOVACE JSOU PRO KAŽDÉHO



"Nejsem Elon Musk, abych mohl investovat do inovací. Ano vím, ale my vážně nemáme prachy na nějaké inovace."


Tak tohle slýchávám často. Přitom si myslím, že za svůj profesní život už jsem nasbíral hodně zkušeností, a tak vám do tohoto vidění můžu tak trochu hodit vidle.

Celý život se motám okolo inovací, obchodu, business developmentu a potkávám lidi. A proto můžu s čistým svědomím říct, že 3 pilíře, co vám udrží firmu nad vodou, jsou: prodej – inovace – lidé.


Krok před konkurencí


Jsou firmy, pro které jsou inovace denním chlebem. Uvědomují si, že jen díky nim budou vždy o krok před konkurencí. Vytváří si svůj vlastní trh. A pak jsou tady společnosti, které si myslí, že inovace jsou o velkých penězích a velikých skutcích a změnách. Přitom inovace nejsou jen pro profláknutá jména z Forbesu nebo Czech Crunch.


Inovace nemusí být zrovna o letu na Mars. Stačí, když přemýšlíte nad zlepšením služby, zákaznického servisu, zjednodušením procesu. Zkuste nad tím přemýšlet jako nad zlepšením. Chápu, slovo inovace má kolem sebe chiméru něčeho nákladného.


Je jedno, jestli jste firma o třech lidech, nebo společnost s tisíci zaměstnanci. Inovace jsou pro každého.


A je tu ještě další skupina. To jsou firmy, které si myslí, že inovace nepotřebují. Znáte to přísloví: Kdo chvíli stál, stojí opodál? Ostatní vás předběhnou!


Inovace není konečná


Inovace není konečná. Je to teprve začátek. Je to proces. Nikdy nekončící. Začíná u malých změn a kroků. Je to soustavné posouvání se vpřed. A když se za rok ohlédnete, najednou vidíte velký posun. Inovace jsou totiž klíčem, který odemyká další dveře. Dveře k dalším možnostem.


Ano změny bolí. Ale když máte jasnou vizi a přesvědčíte všechny ve firmě proč a jak, tak se vyplatí. Když totiž propojíte lidi tak se změny dějí rychleji. Přichází nové nápady.


Vytahujte inovátory na světlo boží


Mnohdy jsou inovátoři schovaní. Zatím bezejmenní, nedocenění. Ale někde je v týmu určitě máte. Naslouchejte. Protože každý může přispět svou troškou. Nechte prostě svoje lidi mluvit. Čtěte mezi řádky a hledejte byznysový potenciál.


Každý má totiž co říct a když mu dáte příležitost, tak se posune nejen on nebo ona, ale celá firma.

A také poslouchejte své obchodníky. Jsou to právě oni, kdo je v nejužším kontaktu se zákazníkem. A právě od zákazníka mohou přinést nové nápady na změny, na zlepšení!


Vaši lidé vidí, co vy ještě nevidíte. Jen někdy nedokáží vyjádřit to, jak to zpeněžit. Od toho jste tady vy. Vizionáři, kteří naslouchají a posouvají firmu dál.


Nebojte se inovací. Jsou vážně pro každého. Nemusíte vymyslet nové kolo, stačí když půjdete malými krůčky dopředu.


Držím vám palce a přeji úspěch!


bottom of page