top of page

026 | MIRA VLACH | CO JSOU “OBJECTIVES & KEY RESULTS” A KDE JSOU (NE)VHODNÁ


„OKR a KPI se nevylučují, naopak, měly by fungovat vedle sebe. Byla by chyba plánovat pouze změnu a zapomenout na zbytek ukazatelů. Takže pokud jste do této doby používali KPI, nechejte si je a OKR si lépe popište změnu, kterou chcete dosáhnout and na kterou zaměřujete svoji rozvojovou pozornost.“

Mira Vlach je jednou z předních osobností české OKR komunity. Založil a vede platformu pro výměnu praktických zkušeností mezi firmami využívající Objectives & Key results - OKR mastermind.


Kromě toho je také svou dlouhodobou profilací expert a jeden z nejviditelnější odborníků na poli projektového řízení: projektový manažer, konzultant, školitel a hlavně partner pro firmy a organizace, kterým klientům pomáhá systémově rozvíjet schopnost realizovat projekty.


Organizuje diskusní setkání Projektového klubu pro lidi z praxe, kterých proběhlo už přes 90. Vystudoval Systémové inženýrství a informatiku na Ekonomické fakultě VŠB. A následně sbíral zkušenosti v Londýně. Od roku 2006 je na volné noze.


S Mirem se snažíme odpovědět (nejen) na následující otázky:


🔸Jaké postavení má dnes projektový manager?

🔸Jaký je rozdíl mezi KPI a OKR

🔸Pro jaký typ firem jsou OKR vhodná?

🔸Kde ORK raději neimplementovat?

🔸Jak začít implementovat OKR úspěšně?


Pro všechny, které OKR zajímá, připravil Mira komplexní seznam osobností a zdrojů, mluvících píšících i jinak se zabývajících tématikou OKR. Mrkněte níže do sekce Bonus.


Držím palce a přeji úspěch.

 

BONUS


Seznam osobností a zdrojů, mluvících píšících i jinak se zabývajících tématikou OKR (Kód bonusu: OKRSOURCES)

 

PŘEPIS ROZHOVORU


Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je zážeh. Zážeh je počátek akcelerace a akcelerace je něco, co potřebujete, abyste se pohli z místa. Tím, že posloucháte teďka nás dva, tak jste pro tu vaši akceleraci udělali nejdůležitější, totiž první krok. V Zážehu sdílíme zkušenosti z B2B podnikání, z obchodu, z inovací, z práce s lidmi i dalších oblastí firemního života. Dnes budeme akcelerovat s Mirou Vlachem, nezávislým profesionálem, konzultantem v oblasti projektového řízení a entuziastou v oblasti OKR a co jsou to OKR k tomu hned dostaneme. Ahoj Miro.


Mira Vlach

Ahoj Martine.


Martin Hurych

Díky, že jsi přijal moje pozvání. Než začneme, možná je to velmi subjektivní, ale většina projekťáků, které jsem za svoji korporátní kariéru poznal, byli hodně introvertní, jak jde dohromady projekťák a Toastmasters?


Mira Vlach

Mě Toastmasters pomohli v tom, naučit se lépe mluvit před lidmi, ne ale že bych si myslel, že jsem v tom teď nějak skvělý. Je to hřiště, kam můžeš chodit trénovat, takže pro introverta je to super. My jsme se dříve bavili, že občas školím, takže já to beru jako nutnou součást přípravy.


Martin Hurych

Super, to mě zaujalo na přípravě, kterou jsme si posílali před vysíláním. Než se pustíme do OKR, jak jsem slíbil, pověz nám něco o sobě. Kdo jsi, co děláš, co tě živí a co tě baví?


Představení


Mira Vlach

Jsem hrdý Ostravák, žiji v Ostravě, když bych to měl tak rychle shrnout, tak studoval jsem vysokou školu – systémové inženýrství a informatika, takže od toho to mám k projektovému řízení blízko a po vysoké jsem si odskočil na 2 roky do Anglie na cestu na zkušenou. Takže i to mi pomohlo uvědomit si, že mi vlastně velikost Ostravy dost vyhovuje. Londýn má třeba 10 000 000 obyvatel, obrovské město a ta Ostrava, tam má člověk známé, kamarády a je to už dostatečně velké, aby to nabídlo všechno, co člověk potřebuje. Za klienty jezdím, kam je třeba a když je řeč o klientech, tak já jsem na volné noze vlastně už od roku 2006. Projektové řízení beru jako mají hlavní specializaci. Až teď začínám nahlodávat ty OKR, o kterých se dneska asi budeme dost bavit. No a tím pádem mě vlastně živí i to, že já klientům pomáhám s projekty tam, kde už jenom nadšení a selský rozum nestačí. Takže se snažím přenášet tu dobrou praxi do co nejjednodušší použitelné metody, ať si zbytečně v rámci projektu týmy nevyrábí problémy. Pomáhám jim to dostat z těch myšlenek, které zní super, do té rutiny, což je ta nejtěžší část. Takže vlastně velký podíl v posledních letech dělají takové delší spolupráce. Klidně kdy třeba na začátku je to intenzivní kvartál, půlrok a potom nějaké postupné ladění v dalších letech. Zůstáváme v kontaktu s klienty, a tak. Takže teď třeba ke konci roku jsem stihnul udělat takový audit na magistrátě města Brno. Včera jsme měli kick-off s týmem ve výrobní firmě ve Fortemixu. Velmi zajímavá regionální firma, která vyrábí a recykluje materiály a dělá podlahy a podobně.


Martin Hurych

Takže nejsi vyhraněný.


Mira Vlach

Nejsem vůbec vyhraněný, co se týče oboru. Naopak vlastně hodně skáču z oboru na obor. Jsou obory, kde mám třeba více klientů. Teď v podstatě výrobní firmy, veřejná správa kromě toho Brna i město Krnov, nebo Ostrava jih. Tam je stotisíc obyvatel, velký obvod, takže tam to jsou třeba ty dlouhodobé spolupráce plus firmy různého typu, jako třeba CRC, kde dělají klinické studie léků. Firmy nebo organizace, pro které jsou důležité projekty a cítí, že by to měla být jejich silná stránka a potřebují se v tom zlepšovat.


Postavení projektového managera ve firmě


Martin Hurych

Já si neodpustím jednu otázku, doufám, že situace bude už pozitivnější, než jsem jí kdysi zažil já. V korporátu všichni věděli, že projekťák je hrozně důležitá osoba, ale zároveň velmi nepopulární, protože musel donutit ostatní k akci v nějakých deadlinech, v nějaké kvalitě a spoustě lidem se do toho nechtělo a mnohdy byl projekťák vnímán jako osina. Kde nebudu říkat, aby to bylo publikovatelné i před desátou hodinou večerní. Na druhou stranu sleduji, že potřeba projekťáků se, aspoň podle mého soukromého názoru zvyšuje. Mění se i postavení projekťáka v rámci byznysu? Má, řekněme, adekvátní reputaci?


Mira Vlach

Ono se to liší obor od oboru a i v různých organizacích jak to, který projekťák uchopí. Já třeba můžu poslat pozdrav Rosťovi Balnerovi na Městský úřad v Krnově, který tam má jednoznačnou autoritu. Umí to s lidmi, tak, že za ním rádi chodí a dokáže udělat spoustu práce, prostě přirozený talent. Umím si představit i to, že někdo to neumí s takovou grácií, ale důležitý je ten výsledek nakonec. To je jedna věc, ale potom třeba v IT, tam byl velký úkrok od klasických projektů směrem k agilu. Tzn. v řadě firem se projekťáci vlastně zrušili a myslím si, že to kyvadlo se leckdy zhouplo možná až moc. O to víc pomáhá si uvědomit, jak je ta role někdy důležitá. Poptávky po projekťácích jsou. V rámci úvodu jsme to nezmínili, ale já i mimo jiné pořádám setkání projektového klubu, takže si myslím, že jsem docela dobrý konektor. Často se u mě tak sbíhá poptávka a nabídka, i když té nabídky je málo a ti lidé nejsou. Rozhodně se nebojím toho, že by projekťáci neměli práci.


Co jsou OKR (OBJECTIVES & KEY RESULTS)


Martin Hurych

No a teďka k té hlavní události tohohle Zážehu - OKR. Pro ty, co nevědí, co jsou OKR, tak tuhle zkratku brzy vysvětlíme. Na mě poslední dobou OKR vyskakují úplně odevšad a úplně v jakoukoliv denní i noční dobu. Ty jsi propagátor OKR, enthusiasta, pomáháš firmám se zaváděním. Pojďme tedy dneska probrat, co to je, komu se můžou hodit a kdy bych o nich měl začít přemýšlet a kdy je můžu zavřít do šuplete a už se tady tím termínem vůbec nezabývat? Pojďme tedy zkusit říct co to znamená OKR?


Mira Vlach

OKR, je zkratka prvních písmen z anglického Objectives and Key Results a v podstatě je to taková struktura, ve které se plánuje pomocí téhle metody nebo rámce tak, že si plánujeme cíle, které tam dodávají jasné zacílení, nějaký byznysový přínos. Ty Key Results tomu zas dodávají měřitelnost. Je to v podstatě takový rámec, jeden z manažerských systémů, může se to stát v podstatě součástí systému řízení firmy, nebo způsob jakým tým spolupracuje. Jak se stanovují cíle a za mě to jednoznačně pomáhá v rozvoji. Hlavně v rozvojových věcech, ani ne tak běžné rutině, protože tohle je fakt o tom, že máme nějakou strategii, vizi, ke které se chceme přibližovat nebo tu strategii realizovat a za mě, tohle umí být velmi dobrá převodovka. Dřív byla na projekty spousta času, mě je 41, ta doba se svým způsobem zrychluje. Větší tlak na inovace, dostat věci dřív na trh a podobně, takže v tomhle si myslím, že OKR nabízí takové obratnější kormidlo a podporuje tu agilitu v organizaci. Takže to je tak nějak v kostce.


Jaký je rozdíl mezi KPI a OKR


Martin Hurych

Od bývalých korporátníků slyším. „Aha to zas potřeboval někdo protlačit něco do trhu, to jsou vlastně KPI v jiném balení.“ Tak nám pojď vysvětlit rozdíl mezi OKR a KPI a jestli jsou opravdu stejné, nebo diametrálně odlišné a kde bys použil co a proč.


Mira Vlach

No, určitě se nevylučují, naopak. Když už firma používá OKR, tak by měly fungovat vedle sebe a je to něco s čím se počítá, ona by byla chyba plánovat jenom tu změnu a nehledět vůbec na zbytek ukazatelů. Takže z pohledu OKR, pokud firma doteď používala KPI, tak je vůbec nemusí zahazovat, může si je nechat a pomocí OKR si v podstatě jenom o to lépe pojmenuje tu změnu, které chce dosáhnout a na co zaměřit tu rozvojovou pozornost. Těch rozvojových cílů se doporučuje nedávat si moc, protože potom, když máte 10 priorit, tak vlastně s ničím moc nepohnete. Když tam ale vyberete ty nejvíce strategické věci, jednu, dvě, tři, tak je o to větší šance, že za ten kvartál nebo rok se dá udělat spousta práce a že to tu firmu někam zásadněji posune. No a potom ty KPI, dá se to chápat jako takové metriky zdraví, které výborně dokážou pokrýt takovou tu rutinu. To, co jede tak nějak na autopilota a že i když jako majitel jedeš na 2 měsíce do zahraničí a věříš už týmu, že to nějak zvládne, tak v podstatě pak se podíváš na KPI. Míra a počet reklamací, kolik máš na účtě, důležité věci, takový ten dashboard, ať víš, že firma je v podstatě v pořádku. No a k tomu se můžeš podívat na OKR, jak se podařilo pracovat na tom, co jste si stanovili, jako ten hlavní rozvojový cíl. Takže jde to vlastně velmi dobře dohromady. Anglicky se tomu občas, říká business as usual, BAU a k tomu ta sada OKR cílů, tak tomu třeba říkají v Heuréce.


Martin Hurych

Okey. Já bych to zjednodušil na to, že pomocí OKR sleduji, jestli mezi A a B jdu po správné cestě. KPI by pak bylo jako finální popis toho B, toho cíle. Popsal bych to dobře nebo bych se mýlil? Že OKR je na hlídání cesty a změny, zatímco KPI je popis statického stavu?


Mira Vlach

Za mě, co já vnímám jako ten největší rozdíl je, že ty KPI budou mnohem trvalejší. S tou sadou KPI si vystačíš třeba roky. Můžou zůstávat stejná, drobně to můžeš doplnit, kdežto ty kvartální cíle se ti můžou obměnit kompletně. Ať už že se změní priorita, nebo že jich dosáhneš a dáš si jiné, takže to je první zásadní změna za mě. A ono může to být i o tom, že součástí těch priorit, těch OKR může být to, že se chceš zaměřit na nějaké jedno konkrétní KPI. Dostat to z nějaké hodnoty na jinou, ať už je to snížit náklady nebo získat co nejvíce odběratelů na YouTube. To může být tvůj případ třeba, takže nezapomeňte sledovat Martina.


Pro koho jsou OKR vhodná?


Martin Hurych

Díky za neplacenou propagaci. Ty jsi tady zmiňoval už Heuréku. V portfoliu máš i některé banky, velké firmy, k tomu se možná dostaneme. Já vidím okolo sebe, že OKR se snaží zavádět třeba i malinkaté start-upy.


Mira Vlach

No, já bych to tady jenom drobně poupravil. K tomu portfoliu, tady, co asi nezaznělo. OKR jsem sám poznal, tak na konci roku 2017, experimentoval jsem s nimi a dávalo mi to čím dál víc smysl a zároveň jako pro všechny, to bylo poměrně nové. Až na výjimky, jako LMC, kde byli celkem napřed. Pak mi začaly chodit i poptávky z renomovaných technologických firem, které jsou třeba ve Forbesu a když jsme se o tom bavili, kolik zkušeností mám já, jestli můžu někoho doporučit, tak mi vlastně došlo, že není na trhu žádný OKR guru. Takže mi dávalo o to víc smysl, že by bylo super, kdyby byla nějaká platforma, kde se můžou ty zkušenosti vyměňovat. Takže jsem založil a teď pomáhám rozvíjet OKR MasterMind. Je to na doméně, okrmastermind.cz, a to, jak jsi říkal, že mám klienty v portfoliu, tak je fajn ať zazní, že jsou členy OKR MasterMindu. Byl jsem strašně rád, že už fakt máme ty největší česká jména, že je velká část známých firem, které fungují s OKR. Zkušené, se podařilo přivést a ty diskuze tam myslím, bývají jako fakt skvělé. Je to asi nejlepší místo, kde se nachytřit kolem OKR.


Martin Hurych

K tomu se ještě dostaneme. Děkuji, za upřesnění. Já myslel, přesně tyhle velké firmy, které už takhle fungují. Já třeba vidím, že se OKR snaží implementovat i malinkaté start-upy, dva až pár desítek lidí. Chtěl jsem se zeptat pro jaký typ firmy OKR jsou a kdo by si při pohledu do zrcadla měl říct, hele pro mě to vlastně není, tím se nemusím vůbec zabývat?


Mira Vlach

Určitě si myslím, že to není limitované velikostí, protože mě dává smysl plánovat si v duchu OKR i sám pro sebe. I třeba s malým týmem, který mám kolem OKR MasterMindu, tam si stanovujeme zas trošku jinou sadu cílů. Jak jsi zmínil, máme tam i Českou Spořitelnu, Komerční banku, ty už asi málokdo velikosti překoná. Takže velikostí to limitované určitě není, mimochodem zajímavé je, že když plánuji sám pro sebe, tak to dělám mnohem víc punkověji, než když je to třeba ve firmě, kde už se i škáluje na různých úrovních. Tam si do toho lidi víc vzájemně koukají, ale to jenom tak na doplnění. Je pravda, že OKR jsou vlastně v podstatě Open Source, že je tam určitě nějaká sada doporučení, ale zároveň v každé firmě ta implementace může vypadat trošku jinak. Není tam úplně centrální autorita, která by řekla, jak to má přesně vypadat. A i proto si myslím, že hodně vhodné to je pro firmy, které chtějí růst. Třeba ten segment firem, které buď už jsou zainvestované, nebo ví, že chtějí projít investorskými kolečky a podobně. Těmhle firmám to sluší i proto, že ve specifikum OKR je, že se tam dávají odvážnější cíle než typicky. K tomu se ještě můžeme dostat. Takže to je jeden segment, pak je hodně používají i technologické firmy, když třeba vyvíjí nebo typicky ty, které vyvíjí vlastní produkt. Mám zkušenost i s tím, že je to v podstatě dobrý nástroj, jak se ty týmy můžou samy podílet na stanovování cílů. V podstatě, lidi v IT segmentu chtějí dělat práci, která je baví a tohle pomáhá tomu, aby je to bavilo. Myslím si, že i to je třeba případ Heuréky, že nejdříve začali v podstatě na vývojovém oddělení, jako developeři, a tak se jim to tam zamlouvalo, že pak to rozšířili na celou skupinu. Zároveň s tím mám právě dobrou zkušenost i v malých firmách, že je to systém, ze kterého nevyrostou a zároveň, nasadit to ve firmě, kde je třeba tým pěti, deseti lidí, tak je velmi jednoduché. Je to otázka toho, strávit spolu půl dne, den a začít. Zkusit první kvartál, druhý, a i když je to něco, co se osvojuje postupně, není to úplně nic tak extra složitého. Takže teď nevím, jestli jsem zodpověděl celou otázku.


Kde OKR raději neimplementovat


Martin Hurych

Existuje tedy firma nebo oblast, kde raději ne? Nebo je to univerzálně platný nástroj, který se dá vlastně implementovat úplně všude.


Mira Vlach

Je poměrně dost univerzální, ale někde bych zbystřil. Člověk to už tak nějak tuší, že tamto si sedne lépe a tam můžeme narážet. Nedávno jsem se bavil s firmou, která má velký podíl obchodnické činnosti, řekněme, jako account manažeři, kteří se starají, prodávají a tam je to typicky nastavené tak, že splní cíle, dostanou odměny. Je to hodně orientované tímhle směrem a tam se zrovna OKR napasovávají trošku hůř a tu cestu je třeba hledat v tom smyslu, že ono to spolu souvisí. Jak jsme se bavili, že když chceš, aby si lidé dávali odvážné cíle v OKR, tak se naprosto doporučuje, a to je jedno z hlavních doporučení, nemít tam vazbu, nesplnil jsi cíle nedostaneš odměny. Těžko pak po lidech chtít cílit na měsíc, když si pak nesáhnou na odměny. Tohle tam nejde a u těch obchodníků si musíš najít tu cestu, jak to obejít a jak to zapojit. S tím, jak jsou zvyklí jít tvrdě po těch cílech, které je dovedou k odměnám, tak tam třeba to může být 1 bod, kde bych třeba nezačínal implementaci ve firmě.


Martin Hurych

Z toho, co říkáš, tak mi, možná dobře, možná špatně, trochu vylézá, výrobní firmy možná nebudou ten případ.


Mira Vlach

Výrobní firmy o tom často třeba ani neví, takže tam to ani nemám tolik vyzkoušené, ale zajímavé je, že v oblasti výrobních firem existuje třeba hosin kanri. V podstatě takový bratranec OKR, takže není to, že by to bylo asi úplně nekompatibilní, ale je to tam spíše specializované. V tomhle segmentu jsem slyšel spíše o tomhle, ale OKR s výrobními firmami vlastně až tak neřeším, tam spíš bývám přes projekt. Zpátky k tomu, kde OKR ne. Určitě tam, kde je malý podíl otevřenosti. Ono OKRkům sluší otevřenost, často si týmy vidí vzájemně, na čem pracují a měli by vidět. Má to být nástroj i k podpoře sladění a podobně. Takže ta firma by měla být připravená tímhle směrem jít, nemusí to být hned, zlomově, ale postupně. Potom důležitá je i osoba šéfa, manažera nebo CEO, jeho osobnost, jestli, když si s týmem něco domluví, nakolik jim v tom pak dokáže dát autonomii, zdroje a podobně, protože nechat je stanovit si cíle a pak jim nedat žádný prostor na tom pracovat, tam by to třeba smysl nedávalo. Myslím si, že v tomhle směru, se to nabízí jako dobrý nástroj, jak postupně pracovat s tím, jak vedu lidi a kolik autonomie jim dávám, protože ono to nabízí možnosti fakt velké autonomie. Ti lidé si sami navrhují cíle a pak v rámci diskuze se napojují na to zadání, řekněme od boardu.


OKR Miry Vlacha


Martin Hurych

Ty jsi říkal, že OKR by měli být ambiciózní, řekni nám příklad nějakého OKRka. Jaké OKR máš ty na první kvartál?


Mira Vlach

No my je teď v podstatě s MasterMindem dokončujeme. Teď pozdravím Hanu Jadavan, já to musím vysvětlit.


Martin Hurych

Zdravíme Hanu.


Mira Vlach

Zdravíme Hanu. Já totiž, jak jsem říkal, že, když to plánuji pro sebe, tak člověk šetří každou minutu, protože teď poslední půlrok byl fakt šílený, takže se přiznám, že ne vždycky je prostor ty cíle úplně vypilovat do takové podoby, aby obstáli jako před jiným člověkem. Ty to nemáš úplně přesně, jak by to mělo být, takže moje teď naplánované OKR nejsou úplně tip top. Nesnažím utéct od otázky. Ne, mnohem víc než, jestli jsou napsané by the book, přesně podle metodiky nebo nejsou, tak ještě nad tím stojí to, že vůbec pravidelně si ten tým sedne a stanoví si ty priority, jestli kvalitněji sepsané nebo hůře, to už je v podstatě z pohledu důležitosti, ten návrh stojí nad tím. My teď chceme doplnit skupiny, chceme mít zdravé skupiny a chceme mít de facto dvě plně stabilizované skupiny, kam chodí super členové. V obou to teď máme, takže tam chybí ještě pár míst, které se těším, až si udělám čas prosít se asi stovkou jmen, se kterými jsme se bavili a překlopit to ať začnou chodit. Takže to by mohl být, objective. A key results, tím tomu dodáš měřitelnost. Správný key result by měl mít ideálně číslo, takže mít tam, kolik členů to znamená. V podstatě dát to do nějaké sady a s pomocí key results si to můžeš na konci období jasně vyhodnotit. No a pak další oblast, co tam máme, že chceme přinášet hodnotu členům a pomáhat osvětě, takže to tam máme. Taky by se mnou všichni možná nesouhlasili, ale my tam máme třeba mimo jiné i vydání tiskovky, což je takový jako milník, takový key result, že chceme vydat tiskovou zprávu ideálně ve spolupráci s Czech Crunchem, kde už komunikujeme. V podstatě vysvětlit metodu, mít tam třeba i ukázky, takže já doufám, že to klapne a že se to k posluchačům donese. Kdyžtak to pak můžeme doplnit, takže chceme tam mít i například z Česko.digital, neziskovky, že by tam uvolnily vlastní sadu cílů a ten článek i s ukázkou. Mluvím teď za sebe, ne za celý OKR MasterMind, to je asi fajn říct, protože sám za sebe můžu něco poplést, ale vždycky co je důležitý aspekt, že ideálně ty key results, by se měly zaměřovat na ten byznysový dopad. Ne na tu cestu, jak k tomu dojít, takže v tom smyslu třeba ten milník, že chceme vydat tiskovku, tak i to bych si třeba zpětně sám opravil. Mnohem efektivnější cesta nakonec může být tenhle podcast. Z pohledu toho byznysové přínosu chceme zlepšovat osvětu, chceme ať se o MasterMindu ví, mimo jiné taky chceme zviditelňovat zajímavé lidi, a to můžu udělat stejně dobře nebo i lépe, třeba tady, než v té tiskovce.


Martin Hurych

Dámy a pánové v Czech Crunchi, třeste se.


Mira Vlach

Takže se zaměřit na ten výsledek a ten tým si klidně tu cestu v průběhu může i změnit. Pokud zjistí, že ta původně zamýšlená tam nevede. To je vlastně úroveň initiatives a projekty, v podstatě aktivity, které to můžou doplnit o kterých se taky můžeme při tom plánování bavit, takže to je naše sada cílů.


Jak začít úspěšně implementovat OKR?


Martin Hurych

Děkuji, kdyby se mi zachtělo implementovat OKR u mě, jaký by byl tebou doporučený první krok, abych vykročil po správné cestě k implementaci. K úspěšné implementaci. Čím začít?


Mira Vlach

Na jednu stranu neztrácet čas, ale neznamená to nutně, že hned začít nepřipravený. V podstatě jde i o ten první dojem. Druhá šance na implementaci, ne že by nebyla, jsou i firmy, které implementují na několikrát, ale proč, je to zbytečné. Takže za mě, myslím si, že je fajn a teď si já sám hledám ty ideální postupy a to je super, že vlastně každým měsícem přicházím na další a další náměty, ale mě dává teď aktuálně nejvíc smysl: Vybrat si pár lidí jako přípravný tým, myslím si, že je lepší, když to není jeden člověk, ale raději rovnou víc, aspoň dvojice, trojice, protože je to takový větší impuls potom, když už se to má přenést na ty ostatní, můžou se zastoupit. Teď nevím o jak velké firmě bychom se bavili.


Martin Hurych

SME, malé, střední firmy.


Mira Vlach

Takže, klidně si myslím, že i lepší postup nebo takový osvědčenější je začít klidně, buď na chvíli na úrovni vedení a vlastně, tak si to nejdřív sami osahat anebo začít v nějaké části firmy, kde si to sedne nejvíc. Kde jsou tomu lidé nejvíc naklonění, když do toho pak přidáváte ostatní, tak už máte o to víc konkrétních ukázek, jak to může vypadat ve vaší firmě. Ne, že by to nešlo tím velkým třeskem. Jde to, ale je to o to náročnější. Často pak zpětně lidi vidí, co mohli udělat jinak. Na druhou stranu, ten velký třesk nabízí šanci to tu firmu naučit o to rychleji. Já si myslím, že v tom je lepší právě neztrácet čas, že radši se do toho pustit dřív, ale než oddalovat třičtvrtě roku velký třesk, tak radši teď začít v malém. Osahat si to, stejně v řadě firem to strategické, průběžné plánování až tak nefunguje, takže přidat si k tomu ten kvartální pohled je velmi zdravé. Třeba to může být i tak, že se u OKR dá na začátku inspirovat a vybrat si tu vlastní cestu, ale doporučil bych to i podle toho, jestli člověk buď radši čte nebo poslouchá. Rychlá možnost je zajít si na školení. Já školím, snažím se to předat během půl dne, na naucmese.cz, mám kurz. Edutrea, Jarek Procházka, taky školí. Tím myslím otevřené kurzy. Je určitě víc lidí, kteří dokážou zaškolit, ať už třeba zkušení OKR ambasadoři, co to už dělají nějaký pátek, můžeš si je najmout. Ondra Suchý na Red Buttonu má pořad, ten spolupracuje s menšími firmami. RainFellows taky pomáhají zavádět OKR, takže máš už nějakou škálu partnerů, na které se můžeš obrátit. To pak nemusíš číst. Když chceš číst, tak bys měl umět anglicky, protože většina těch zdrojů je ještě pořád v angličtině a to chceme s OKR MasterMindem časem změnit. V tom materiálu co jsme se domluvili, že pro posluchače připravíme, tak já jsem tam vypíchnul takové ty nejosvědčenější knížky a další zdroje, takže tam do toho můžou kouknout a načíst si nebo vyposlouchat podcastů a vlastně můžou i k nám na OKR MasterMindu, na web, na záložku zdroje. Já jsem bral hodně i odtamtuď, kde se to snažíme průběžně doplňovat. No a pak další důležitý milník v tom zavádění je takové to osahávání a rozhodnutí, že do toho jdem. Pak si tohle nějak naplánovat, jak proběhne zaškolení týmu a mít už ten proces. Být ne o jeden krok před tím týmem, ale tam je fajn, když to ten tým nemá zbytečně složitější, než je třeba. A to je vlastně moje hlavní výhrada vůči tomu velkému třesku a implementacím, tam si myslím, že skoro vždycky najdeš tým, který si má plánovat OKR a buď úplně neví jak nebo jim to třeba ani úplně nedává smysl. Takže myslím si, že tohle riziko je menší, když na to jdeš postupně.


Trendy v OKR


Martin Hurych

Rozumím, poslední otázka. Chtěl bych se zeptat, v rámci OKR. Ty jsi říkal, že to je svým způsobem Open Source. Do značné míry k tomu každý může přistupovat jinak. Dá se vysledovat nějaký trend do budoucna, kterým směrem třeba se OKR posouvají? Co už je mrtvé, kam nechodit a kde naopak je ta progresivní část OKR enthusiastů?


Mira Vlach

Úplně si nejsem jistý, jak to odhadnout. Možná začnu tím, že občas slyším jako výhradu, že OKR jsou vlastně už dost stará metoda, protože to vychází z Intelu, kde jako maďarský přistěhovalec Andy Grove ještě navazoval na management by objectives a vytříbil si to do nějaké podoby. Myslím si, že takovému masivnímu rozšíření pomohl investor do Googlu, John Doerr, který to v roce 1999 představil Googlu. Google známe všichni, takže něco na tom asi bude. Úplně špatný systém to asi být nemusí. Určitě je to i o tom, že průběžně se to vyvíjí, zrovna nedávno jsem četl článek o OKR pro produktové týmy. Open Source je to v tom, že není žádná autorita, která by řekla, jedině tak je to správně. Určitě se vyplatí, nedělat si to úplně po svém, protože pak můžeme zopakovat chyby, které už udělala spousta lidí před námi. Musí to hlavně dávat smysl v té organizaci, je dobré vědět, co děláte. Kdybych se měl zamyslet, jestli dokážu odhadnout nějaký budoucí vývoj? Ani ne tak jako celosvětově, protože tam jsou OKR napřed. Spíš mě bude zajímat vývoj v Česku, protože je pravda, jak jsi na začátku říkal, že v určité bublině firem je to velké téma. Ono stačí, že to Tomáš Čupr někde v podcastu pochválí, jak mu to skvěle funguje a samozřejmě s jeho výsledky řada dalších firem zbystří. Takže aniž by to plánoval, tak tomu dělá pak reklamu. Já v tom potenciál samozřejmě vidím. My všichni v OKR MasterMindu se učíme dělat to, co nejlíp. Jsem rád, že tam máme i ty firmy, které dělají implementace nebo pomáhají klientům to nasadit, protože i já se učím. Proti tomu, jak jsem to dělal před dvěma lety, něco si holt člověk musí osahat. Já spíš vím, že chci pomáhat tomu, ať tady jsou lidé, co to umí hodně dobře, ať když už nějaká firma chce OKRka nasadit, tak ať zbytečně ty chyby neopakuje. Sám jsem zvědavý, jestli to bude tak, že to bude mít nějaký ten peak, vrchol a pak bude pomalý ústup a nahradí to třeba za 10 let něco jiného, nebo jestli se to ujme na delší dobu. Momentálně myslím, že je to něco, čemu se vyplatí věnovat pozornost a seznámit se s tím alespoň natolik, abych věděl, jestli mi to dává smysl nebo ne a popřípadě to můžu vzít jako nějakou inspiraci, a tak to vlastně u části klientů i děláme. Jednomu klientovi jsem ukazoval, takhle to třeba funguje u OKR a vedlo ho to k tomu, že si v tom sám od sebe chtěl něco upravit, aniž by firma přešla na OKR, takže je to i takový benchmark. Nějaký komplexnější systém, u kterého se dá inspirovat. Tam bychom se pak mohli bavit i o ScaleUpu a podobně, který zas nabízí širší rámec a tam, myslím si, že tyhle dva se skvěle doplňují.


Martin Hurych

To už si budeme muset nechat na další díly, někdy příště, já budu určitě rád. Pro ty, kteří by tě chtěli navnímávat dál, učit se a hledat zdroje, tak jsme tady jmenovali tvůj okrmastermind.cz.


Mira Vlach

Ano.


Martin Hurych

Už jsme tady zmínili, že jsi pro posluchače a diváky připravil takovou svodku základních zdrojů ze světa i z Čech, kde navnímávat OKR. Ty najdeme na mém webu www.martinhurych.com. Kde najdeme tebe, když to s tebou budeme chtít konzultovat?


Mira Vlach

Kdybyste se chtěli propojit na LinkedInu, jsem radši, když lidi připojí zprávu, proč se připojují, jinak já jsem zvyklý se totiž spíše propojovat s lidmi, které osobně znám. Takže klidně přes LinkedIn, ale s komentářem, prosím, anebo na webu. www.miravlach.cz je v pohodě, ale ten čeká redesign tak školení PM – www.skolenipm.cz. Tam mám hezčí fotku.


Martin Hurych

Tak jo, takže kvůli fotce www.skolenipm.cz, jinak Mira Vlach na LinkedInu.


Mira Vlach

Super, díky.


Martin Hurych

Já taky děkuji, za to, že jsi přišel. To byl Mira Vlach a pokud jste po téhle epizodě odhodlání implementovat OKRka, tak jsme rádi za to, že jsme vám poskytli základní informace a inspiraci. Pokud jsme se vám líbili i jakkoliv jinak, tak nás určitě laďte na YouTubu nebo ve vaší podcastové aplikaci, mrkněte i na další epizody. Jak už jsem, říkal mrkněte i na mojí webovou stránku www.martinhurych.com, kde najdete slíbený bonus. A mě už nezbývá než vám držet palce a přát úspěch, díky.


(upraveno a kráceno)



bottom of page