top of page

125 | JAKUB SODOMKA & ADAM KARNET | JAK SPRÁVNĚ ZADAT VÝVOJ WEBOVÉ APLIKACE


"Jako zadavatel si uvědomte, jaké máte byznysové cíle, které má webová aplikace dosáhnout. Zároveň si uvědomte očekávání jejích uživatelů. A že to nebude jednoduchá práce. Někdo se vývoji bude muset z vaší strany věnovat dlouhodobě." 

Chci web! Takový, jaký má konkurence. Protože je trendy. Sexy. Cool! 

Takové je mnohdy zadání nejen webovým vývojářům, designerům a agenturám. Podobně to mají i vývojáři mobilních a „plnotučných“ aplikací. Jaké je ale následné zklamání z toho, že vzniklé dílo nemá na byznys žádaný dopad! A koho z toho viníme? Správně. My to nejsme. 

 

Jak teda vývoj webové aplikace zadat správně? Jak si nenatlouci nos a nevyhodit mnohdy i pár milionů z okna? To jsou otázky, které rezonují mojí bublinou. A sám jsem si jimi prošel taky. Proto jsem si před mikrofony a kamery pozval dva , kteří se vývojem webových aplikací pro velké firmy úspěšně zabývají. Jakub Sodomka z SDMK Design Czech s.r.o. a Adam Karnet z WebToad s.r.o. už mají pár webů, které sami dost často používáte za sebou a o zákaznických zadáních by mohli vyprávět dlouhé hodiny. Proto jsem se jich ptal: 

 

🔸 Kde jsou největší výzvy ve spolupráci s klienty? 

🔸 Jak se měří úspěšnost webové aplikace? 

🔸 Co si jako zadavatel mám předem připravit? 

🔸 Jak se ve tvorbě aplikací liší B2B a B2C? 

🔸 Co je design systém a k čemu je dobrý? 

 

Jakub s Adamem svoje povídání i dlouholeté zkušenosti shrnuli do bonusu

5 kroků k vaší kvalitní webové aplikaci“. Pokud nechcete opakovat chyby mnoha zadavatelů před vámi, musíte si ho jednoduše stáhnout níže.

 


 

BONUS: 5 KROKŮ K VAŠÍ KVALITNÍ WEBOVÉ APLIKACE (Kód bonusu: KKVKWA)

 

JAK SPRÁVNĚ ZADAT VÝVOJ WEBOVÉ APLIKACE (PŘEPIS ROZHOVORU)

Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Dnes se podíváme na to, jak si zadat vývoj té vaší nejlepší webové aplikace, jak se nespálit a jak nedostat něco, co jste vlastně vůbec nechtěli. K tomu jsem si sem pozval dva hosty, tím prvním je Jakub Sodomka z SDMK Design. Ahoj. 

 

Jakub Sodomka

Ahoj. 

 

Martin Hurych

Tím druhým je Adam Karnet ze společnosti WebToad. Ahoj. 

 

Adam Karnet

Ahoj. 

 

Co na sebe vzájemně prozradili? 

 

Martin Hurych

Oba tady budou reprezentovat něco, čemu říkáme Alien Overlords a k tomu se vzápětí dostaneme. Než ale vysvětlíme, proč jste tady dva a mluvíme o třech firmách, tak mám na vás takovou otázku. Adam vaří a čte, tak mě, Jakube, napadlo, co jsi od něj četl nebo jedl a co jsi tomu říkal? 

 

Jakub Sodomka

Na našem offsitu jsem od něj jedl tortilly, ale nic jsem nečetl. Kromě tedy samozřejmě textů, kterých je habaděj v rámci pracovního procesu, jsem nic jiného nečetl. 

 

Martin Hurych

Jakub na sebe nic neprozradil v přípravě, tak na něj práskni něco teď a tady. 

 

Adam Karnet

Jakub má s sebou dvoje boty, na natáčení tohoto podcastu si přinesl ještě speciální obuv. 

 

Jak se dostali k sobě i ke svým firmám? 

 

Martin Hurych

Jakub to dnes bere smrtelně vážně. Já jsem vás tady představil jako šéfy a majitele vlastních firem, nicméně zmínil jsem tady i Alien Overlords. Pojďte mi říct, jak jste se dostali k těm firmám a co ta třetí, která je tady v tuto chvíli ve vzduchu navíc, pro vás znamená a proč vzniká. 

 

Jakub Sodomka

Já jakožto dlouholetý designér jsem si jednoho krásného dne řekl, že sám sebe nenaškáluji a že udělám něco, čemu budu říkat studio nebo agentura. Založil jsem tedy SDMK Design, což je někde od roku 2018 a na to se potom nabalila ta druhá firma WebToad. My jsme totiž byli čistě izolovaní na nějaké designování, ať už je to samozřejmě trošku víc rozkročené, než to teď říkám. Jednoho hezkého dne do toho vstoupil ještě náš třetí kolega, Antonín Pospíšil, a po nějaké době z toho vyplynulo, že potřebujeme nad těmi dvěma firmami vytvořit jakousi střechu. Ta střecha by měla říkat, že jsou to sice dvě firmy, ale mají jeden proces, jednu pipeline, ale k tomu se ještě dostaneme. 

 

Martin Hurych

Jak ses dostal k WebToadu? 

 

Adam Karnet

My jsme založili s mým tehdejším partnerem firmu na vysoké škole už v roce 2009. Bylo to čistě kvůli tomu, že vývoj webů nebo webových aplikací bylo něco, čemu jsme se v té době už věnovali. Přišlo nám tedy logické, že to budeme dělat na sebe, nebudeme to dělat pro někoho jiného, ale že to budeme my, kdo bude dodávat tu službu.  

S Jakubem jsme se potkali až někdy kolem roku 2017 právě při práci na projektu pro jednu agenturu. Postupně nám ta spolupráce vyrostla do toho, že spolu nejen děláme ty projekty jako takové, ale stavíme i nějaký brand, který je nad námi. Chceme, aby poskytoval nejen to, co dělá SDMK, nebo to, co dělá WebToad, ale abychom tam dostali i další služby, které souvisejí s tím, co děláme, ať už je to online marketing, analytiky a tak dále. 

 

Martin Hurych 

Ambice Alien Overlords je tedy to zastřešit a být nějaká fullstack agentura? 

 

Adam Karnet

Já se hrozně bráním slovu agentura, to má hrozně špatný zvuk v dnešní době. Ono to není o tom, že bychom to chtěli jen tak ze svého vlastního popudu, ale my vidíme, co shání klienti na projektech, na kterých pracujeme. Oni za námi chodí a říkají, že jsou rádi, že mají vyřešený design a development a že by potřebovali někoho, kdo by jim vyřešil i analytiky a metriky spojené s kampaněmi. To bychom mohli mít už v portfoliu té služby, kterou rovnou nabízíme. Nejsou to jen věci, které se týkají vyloženě webařiny, ale máme i partnery na to, kteří by nám chtěli pomoct s inovačním designem, byznysovými propozicemi, s byznysovým plánováním. Náš cíl je, abychom byli schopní uchopit to, co ten klient řeší už klidně od nějakého strategického plánování přes exekuci až po nějaký dlouhodobý proces, který potom následuje. 

 

Kde jsou největší výzvy ve spolupráci s klienty? 

 

Martin Hurych

Vy jste tady zmiňovali webové aplikace a weby. Já mám v rámci své bubliny dvě skupiny, někteří z nich ty weby tvoří a dodávají je té druhé skupině a z obou stran vidím, že to největší, co tam hapruje, jsou vzájemná očekávání. Kde vidíte ten největší problém vy z vlastní praxe? Kde jsou největší výzvy, když třeba s potenciálním klientem domlouváme, jak to, co po vás chce, má vypadat a kolik to má stát? 

 

Jakub Sodomka

Řekl jsi jedno kouzelné spojení, kolik to má stát, což je často to první, na co se ti klienti ptají. To je v podstatě už z podstaty velmi problematické, protože většina těch klientů není dostatečně připravená na to, aby tato otázka mohla být zodpovězena. Ta příprava na to udělat takové množství materiálů, práce, abychom byli schopni vůbec nějakou cenu určit a definovat, se zkrátka udělat musí. Jestli to udělá na straně své klient už předtím, nebo to uděláme my s ním, to je potom teprve nějaká otázka dalších diskusí. 

 

Jak se měří úspěšnost webové aplikace? 

 

Martin Hurych

Já to možná trochu přeformátuji. Klienti sice nevědí, co to má stát, vidím, že se dramaticky liší očekávání klientské a dodavatelské strany. Na čem se dokáží shodnout hned na začátku, je, že ta aplikace nebo ten web mají být úspěšné. Co je tedy úspěšné, jak vy vnímáte, co je úspěšná webová aplikace, jaké jsou faktory toho, aby byla úspěšná a na co si mám dát jako zadavatel pozor? 

 

Adam Karnet

Já si myslím, že je nejdůležitější vědět, jaký je můj byznysový cíl, čeho chci dosáhnout, protože nikdo si nejde koupit aplikaci. Já mám byznysový cíl, který chci naplnit, a ta aplikace může být jeden z mnoha způsobů, jak k němu dojít. Nebavíme se ale o mobilních aplikacích, ty mi neděláme, ale může to být třeba webová aplikace. Já tím chci naplnit nějaký byznysový cíl, chci to nějakým způsobem ideálně zmonetizovat, i když ne všechny byznysové cíle se mi vrátí ve formě přímých financí. Mohu si koupit lepší vnímání mého brandu nebo cokoliv takového, ale měl bych vědět, co to má přinést tomu mému byznysu. Je strašně šokující, jak to často v praxi není jasné, když se takový projekt rozjíždí.  

Náš obor není výjimečný v tom, že se liší očekávání klienta a dodavatele, to je podle mě všude. Od té doby, co jsem stavěl barák, je to veliká zkušenost a člověk si k tomu potom připodobňuje hodně věcí. Ty cihly a beton na ten barák si každý umí poměrně dobře představit, i to množství, které bude potřeba. V tomto segmentu když klient udělá obecné zadání a postaví ho před tři odlišné subjekty, tak jeden to nacení na 250 tisíc, jiný na milion a půl a jiný na 5 milionů. V podstatě nikdo z nich nemusí být absolutně mimo nebo lhář nebo nezodpovědný. Je tam prostě obrovský rozdíl v tom, jak se různé věci dají implementovat, jakou mají udržitelnost, na jakých technologiích jsou postavené. Není to vůbec o tom říct, klient nebyl připravený, protože klient dělá to, co umí, má nějaký svůj byznys a je na nás, abychom mu pomohli se zorientovat v tom prostředí vývoje webové aplikace. Musíme ho i postavit před nějaká nepříjemná fakta, která se k tomu vážou, protože na jeho straně se bude také muset udělat spousta práce. Může to být stanovení poměrně přesných byznysových cílů, zajištění vlastních kapacit, ten segment v tom umí být hrozná divočina. Těch možností je strašně moc a zorientovat se v nich je extrémně obtížné pro nás, kdo v tom segmentu jsme, natož pak pro někoho, kdo do něj přichází zvenku. 

 

Co je webová aplikace? 

 

Martin Hurych

Abych tady nemíchal pojmy s dojmy, pojďme si udělat nějakou představu o tom, co v té mé bublině technických, technologických výrobních firem může tedy znamenat webová aplikace. 

 

Jakub Sodomka

Webová aplikace je trošku zavádějící tím názvem, ale v podstatě je to všechno, co si umíme představit. Může to být prezentační web nebo nějaký intranet, jakákoliv interní aplikace, která slouží k nějaké automatizaci, nějakému flow nějakých úkolů, dá se pod to skutečně zařadit úplně všechno. Asi bychom mohli říct, že se dá pod to zařadit i e-commerce, které my tedy zrovna neděláme, ale vesměs jakýkoliv takovýto digitální produkt se dá nazvat webovou aplikací. Mobilní aplikace slouží vyloženě jen pro nějaký dedikovaný účel jako samostatná mobilní aplikace a je tak i vyvíjena. 

 

Co si jako zadavatel mám předem připravit? 

 

Martin Hurych

Adame, ty jsi říkal, že je potřeba si ujasnit své byznysové cíle. Souhlasím s tím, že spousta lidí i okolo mě to má tak, že konkurence něco má, já to chci také, web se mi už nelíbí, tak uděláme nový, ale to zadání není úplně jasné. Co si tedy jako zadavatel mám v hlavě srovnat a s čím za vámi mám přijít, aby hned od začátku ta diskuse dávala smysl? 

 

Adam Karnet

Já jsem měl nedávno schůzku s firmou, přišel k nám pan majitel, je to menší firma, ale ten člověk přišel neuvěřitelně našlapaný informacemi. On byl schopný během hodinové schůzky nám vysvětlit, že je v nějakém segmentu, ten segment čeká nějaká legislativní bouře a on vidí, co se bude dít a chce se na to na rozdíl od konkurence připravit. Má jasný byznysový plán, čeho chce dosáhnout a ten svůj byznysový plán byl schopný nám vysvětlit během 30 minut. Zároveň dodal, že vůbec nerozumí tomu, jak se dělá web, který bude na jeho klienty působit tak, jak on chce, jaká k tomu vede cesta a co pro to má udělat, kolik ho to bude stát. Pro nás to bylo skvělé, protože s tím se dá pracovat.  

Ten první vstup není o tom, jestli chci měřit metriky takové nebo makové. Je o tom, čeho chci dosáhnout a jestli dokáži vysvětlit těm dodavatelům, jaká je moje situace, jaký je můj cíl, jaké jsou tam limity a co dělá konkurence. Nám zabere strašně moc času stát se 10% orientovanými ve vašem segmentu, ale když vy nám ty informace dokážete takto dát, tak my je potom dokážeme použít a dělat nad nimi to, co umíme my. Pokud v tom projektu tohle není a ten projekt je postavený na to, že my máme získat ten přehled v tom segmentu, tak je to pak strašně časově náročné, finančně náročné a ta věc se posouvá pomalu dopředu. I ta motivace na straně toho klienta postupně uvadá, protože ty věci neběží tak, jak si člověk na začátku představuje. 

 

Jakub Sodomka

Já bych k tomu dodal, že samozřejmě nějaké výzkumné metody a rozhovory se zákazníky a vlastníky jsou nápomocné k tomu, že jsme schopni z toho dostat nějaké množství informací, se kterým se dá pracovat. Ideální je kombinace, ideální je to, co říká tady kolega Adam, plus si sami ještě udělat nějaký takovýto výzkum a ta data dát na nějakou hromádku a s nimi potom teprve pracovat. 

 

Adam Karnet

Ty trošku předbíháš. Já jsem samozřejmě neřekl, že uživatelský výzkum v těch projektech nemá být. Kick-off fáze každého projektu je dostat se právě ke klíčovým stakeholderům, dostat se k uživatelům nebo zákazníkům, zjistit nebo minimálně validovat, že ty jejich potřeby jsou skutečně takové. To, co zmiňoval Jakub, je strašně důležité, ale není to ta věc, která by měla být předtím. To už je část naší práce, která se zabývá nějakým UX toho celého řešení, vstupy, výstupy, ale to, o čem jsem mluvil já, tomu všemu ještě předchází. To je to, co ten klient by měl znát na své straně, nad svými byznysovými potřebami. Pro nějaký digitální produkt, novou aplikaci, cokoliv takového my potom zjišťujeme, jak by třeba reagovali v onlinu jejich zákazníci, pokud bychom jim nabídli to nebo to. To je už projekt od projektu jiné. 

 

Jak se ve tvorbě aplikací liší B2B a B2C? 

 

Martin Hurych

Jak se v tom liší B2C a B2B? 

 

Adam Karnet

Málo a zároveň obrovsky. Neexistuje jeden úhel pohledu, jakým se na to podívat a tu odlišnost podle mě pojmenovat. Bude to záležet na produktu, na službě, bude to záležet na tom, vůči jak veliké skupině firem to B2B je orientované. B2B produkt může být totiž orientovaný paradoxně vůči spoustě firem a B2C produkt může být orientovaný na velmi úzký výsek zákazníků. 

 

Jakub Sodomka

Já bych řekl, že u toho B2C segmentu může být třeba větší tlak na konverze. Často v tom B2C segmentu je nějaký produkt nebo nějaká služba, která se musí dostat k velikému množství zákazníků, protože do té doby to nedává byznysově smysl. Zobchodovat ty lidi skrze nějaký funnel nebo vytvořit validně nějakou zakázku je daleko komplikovanější a to nastavování těch cílů může být daleko hůř dosažitelné, když je těch zákazníků veliké množství. Opačně v tom B2B segmentu jsou to spíše někdy i komplikovanější věci, které ten zákazník nabízí svým B2B zákazníkům, ale udělat dvě zakázky může být někdy dostačující byznys na rozdíl od toho B2C, kdy jich musí udělat 50 tisíc. V tom skutečně rozdíl být může, ale jak řekl tady Adam, je to projekt od projektu. 

 

Adam Karnet

Druhý způsob, jak se na to dá koukat, je, že přimět ke konverzi toho jednotlivého uživatele může být jednodušší. Já mám v ruce svůj telefon, mám tam otevřený prohlížeč a tam je ta služba nebo ten produkt, který mně se líbí, takže se rozhodnu a koupím si ho. Naproti tomu ve firmách a velikých organizacích ten rozhodovací proces o tom, zda si tu službu nebo produkt koupím, může zahrnovat i desítky lidí a různé úrovně toho rozhodovacího procesu. Není na to tedy univerzální odpověď, jestli je jednodušší nebo složitější jedno nebo druhé. Bude to strašně záležet na velikosti té audience nebo toho poolu těch lidí, kteří si to mohou koupit, konzumovat, co to je za službu a jestli jsem celosvětový nebo lokální. 

 

Jak by měla vypadat uživatelsky přívětivá aplikace? 

 

Martin Hurych

Mně se na tom hrozně líbí to, že ta dělicí plocha není B2B a B2C, protože spousta lidí z nějakého důvodu věří, že B2B je firma na firmu a diváci a posluchači vědí, že já to nevyznávám. Já pořád říkám, že to je člověk na člověka a pak dává veliký smysl to, co jste řekli. Ty jsi tam zmiňoval, Adame, důležitost uživatelského rozhraní, user experience a podobně. Je to humorné, po cestě sem do studia jsem viděl takový fórek, jak vypadá velmi čistě základní uživatelské rozhraní Applu, jak čistý je vyhledávač Googlu a jak vypadají typické podnikové aplikace postaru. Jak by měla vypadat dnes dobrá webová aplikace, aby byla čistá, srozumitelná, rychlá a uživatelsky přívětivá? 

 

Adam Karnet

Uživatelské rozhraní je strašně široký pojem. Tohle je jedna z věcí, kterou má smysl zmínit, strašně moc se skloňuje slovo design a slovo design u nás má hodně sklony tíhnout k vizuálnímu designu. Design jako to sloveso „to design“ ale neznamená jen malování nebo vizuální věci, ale je to design produktu, design služby, design procesu. Je to design celé té uživatelské zkušenosti, té user experience, která se váže k tomu produktu, a to je to, co my se vždy snažíme vysvětlovat. Pojďte se neupínat na to, jak to bude vypadat, pojďte se primárně zabývat tím, co si z toho má ten uživatel odnést za feeling celkově nad rámec toho, jak to vypadá. Ten vizuál je jedna podmnožina toho, co se tam všechno v tom projektu typicky řeší. 

 

Martin Hurych

Než pustíme Kubu ke slovu, skoro bych řekl, že pořád je hlavní diskuse o velikosti a barvě tlačítek na landing page. Je to tak? 

 

Adam Karnet

Hlavně musí být větší logo. To je vždy ten zásadní požadavek, ale já chápu, proč se to děje. Pak je strašné, když se člověk dostane do pozice, kdy designuje svůj web a říká si, jestli by to logo vlastně také neměl mít větší, ale pak se plácne přes ruku a řekne ne. 

 

Jakub Sodomka

Je strašně důležité nejdříve zjistit, co ta věc má dělat a jak jednoduše to interpretovat v tom digitálním prostředí, k čemu má sloužit. Když to řeknu trochu obecněji, tak úplně odstranit jakékoliv překážky, které by k tomu mohly vést. To pomůže minimálně k tomu, že se ten uživatel dostane do nějakého bodu, kam potřebuje jít snazší a rychlejší cestou. Když tu cestu ještě dokáži udělat atraktivní, že mě třeba baví nebo je vizuálně zajímavá a je v tom brandu, splňuje to i trochu tu emoční vrstvu, tak mám chuť se tam vracet a něco v tom dělat. Já mám samozřejmě i to vlastní postižení designové, že vesměs nechci používat aplikace, které jsou ošklivé, protože se mi do nich nechce vracet. Zkrátka dělat v nějakých šílených tabulkách nebo v něčem, kde je to fakt přes koleno, je pro mě trest.  

To je samozřejmě otázka i mobilních telefonů, protože byť my říkáme webová aplikace, tak většina věcí musí být perfektně odlazená pro mobilní zařízení. Ty webové aplikace se totiž často užívají na mobilním zařízení, když teda pominu vyloženě nějaké intranety, které obsluhují lidé v kancelářích. Tam ten tlak, aby to bylo přívětivé pro to užívání a našel jsem, co potřebuji, je daleko vyšší. Pakliže to tam bude komplikované a ten uživatel si nebude vědět rady, co kde má jak mačkat, tak se tam pravděpodobně už nevrátí. To se samozřejmě bavíme spíše o těch B2C webech a je to spíše otázka i e-commerce, kdy jakmile ten člověk přijde a nezjistí, jak má nakoupit, tak už tam pravděpodobně nikdy nepřijde. Pak se bavíme spíše o těch aplikacích, které tam musí splnit nějaký úkol, třeba i z nějakého pracovního hlediska a tam samozřejmě tomu uživateli třeba nic jiného nezbyde, než v tom dělat, protože je to jeho pracovní nástroj. Udělat tu věc přívětivější tomu uživateli ale pomáhá jednak plnit ty úkoly rychleji a také plnit ty cíle rychleji. 

 

Co je příklad skvělé aplikace? 

 

Martin Hurych

Nebudeme říkat, co nestojí za nic, zkusme pozitivně. Co je podle tebe dobrá webová aplikace pro zaměstnance? 

 

Adam Karnet

Například Fakturoid je skvělý. Jestli tohle někdy uslyší někdo, kdo dělá Fakturoid, tak bych mu chtěl poděkovat, protože je to fakt skvělé. 

 

Martin Hurych

Fakturoid mám 5 let sám a jsem nadmíru spokojený. 

 

Jakub Sodomka

Je to přesně tak a to je přesně ono, jednoduché, člověk tam najde, co potřebuje, je tam vizualizace dat a když potřebuji, něco si vyexportuji. Potom jsou podobné jiné nejmenované fakturační softwary, o které jsem také zavadil v minulosti, a tam si vyfiltrovat nějakou fakturu je skutečně něco. To je přesně ono, jakmile mám tuto negativní zkušenost a pětkrát hledám, kde mám hledat nějaký export faktury, tak pravděpodobně se začnu koukat po jiném řešení. Tady se láme chleba, kdy by měly tyto firmy z mého hlediska už nad tím právě přemýšlet, kde jim utíká voda. To je důvod, proč se tyto aplikace testují, protože ty věci často odhalí to testování, že někde uživatel neví, kde co má stáhnout, vyexportovat, jenomže ta realita je taková, že mnoho firem to nedělá. 

 

Adam Karnet

Stejně jako byznys má ty své cíle, tak i ten uživatel má své cíle. Tady my máme rozpor toho kovaného designéra a mě a to je, že pokud ta aplikace bude sebeošklivější, ale bude mi snadno plnit ten cíl, který od ní já chci, tak tu aplikaci budu používat do konce dnů. Pokud ta aplikace bude úplně vyvoněná, ale musím tam na každou věc udělat extra 7 tapnutí sem, tam, zavřít, otevřít a není to ten přímočarý postup k tomu, čeho chci dosáhnout, tak tu aplikaci nebudu používat.  

Pak je to o tom, že my se bavíme třeba o Fakturoidu jako o skvělém examplu a pak jsou lidé v nějakém velikém korporátu, kde ten Fakturoid nevyužijí. To není enterprise tool a v tu chvíli oni nemají na výběr, než používat nějaký ten složitější nástroj, který má horší usabilitu. Je tam velice hmatatelný rozdíl, ale to jsou situace, kdy není na výběr. To prostředí, ve kterém se ten člověk pohybuje, protože nejsem sám ve vakuu, ten můj kontext v tom hraje také strašně důležitou roli. 

 

Jakub Sodomka

Je to tak. Ten estetický vizuál není nadsazen té užitnosti, ideálně když to jde ruku v ruce. 

 

Co je design systém a k čemu je dobrý? 

 

Martin Hurych

Když s vámi takto mluvím o tom, co děláte, tak nejpozději někde mezi třetí a čtvrtou větou slyším design systém. Co to je a k čemu bych to měl používat? Proč bych to měl zvažovat a kdo by to měl zvažovat? 

 

Jakub Sodomka

To je krásná otázka. To spojení slov už napovídá, že to bude nějaký systém používání designu. Já to připodobním třeba k Legu. Pakliže si dokáži postavit na tom svém produktu Lego, které ty kostičky má minimálně kompatibilní, že do toho nemíchám Sevu a Igráčky, kteří mi nestojí na těch ploškách, tak to začíná fungovat. Mám nějaký jeden systém, jak používám nějaké atomické prvky a patterny až po nějaké konzistence i vizuální, že používám nějaká pravidla na to, jak mají vypadat nějaké akce, ať už jsou to tlačítka nebo formuláře. Je to zkrátka malá až obří sada designových pravidel, ale nejen designových, protože ten design systém je v konečném důsledku už hotová knihovna nějakých modulů, ze kterých mohu potom něco skládat dohromady. Dají se z toho vytvářet právě ty webové aplikace a má to spoustu přínosů, ať už byznysových, tak co se týče efektivity práce. Do toho produktového týmu to přináší spoustu benefitů, pokud na to ta daná firma nebo startup najede. 

 

Jak moc je design systém rozšířený? 

 

Martin Hurych

To, co říkáš, je na první poslech tak samozřejmé, že bych očekával, že to dnes má každý, kdo si dělá webovou aplikaci. Na druhou stranu to slovo jsem slyšel až od vás, tak jaký je aktuální stav? 

 

Adam Karnet

Já si myslím, že je to takové téma, které se hodně dostává teď z té komunity, která se tím primárně zabývá. Existují samozřejmě firmy, které design systémy mají už léta, akorát se tomu neříkalo právě tímto označením. Ono ale také není vůbec jednoduché takový design systém udělat, aby byl škálovatelný a aby byl udržitelný. Ten design systém vám nedává jen benefity, on vám třeba dává také omezení, což je skvělé, ale ne každý si to myslí. Přijde marketing a chce dělat něco nového, ale přijdou vývojáři a řeknou, že používáme tento design systém a ten ty prvky nemá a jestli ty nové prvky chcete, tak se do toho design systému musí přidělat. Jedna věc je udělat něco jednorázově a druhá věc je udělat to tak, aby to bylo opakovaně použitelné a udržitelně rozvíjitelné. Tam se mění ta úměra toho, kolik to vezme času a peněz.  

Není tedy pravda, že všichni potřebují design systém, to tak vůbec není. Design systém je něco, co se vám vyplatí v delším běhu už jen na konzistenci toho, co se dělá, co se navrhuje. Pokud jste větší firma, která má buď více interních systémů, složitější systémy, které se v čase rozvíjejí, přibývají do nich nové featury, nové vlastnosti, tak je to určitě něco, nad čím uvažovat. Pokud jste ale někdo, kdo má prezentační one-pager, nějakou jednostránkovou webovou prezentaci, tak zabývat se design systémem nad úrovní nějaké typografie a barevné škály je špatná investice. Cíl není chodit po světě a říkat, kdo nemá design systém, ten to dělá špatně. Design systém je nástroj stejně jako spousta jiných nástrojů, jak dosahovat nějakých obchodních cílů, pořád se k tomu budeme vracet. 

 

Jakub Sodomka

Krásné vysvětlení je třeba to, že ve chvíli, kdy společnost používá vícero aplikací a v každé aplikaci se to chová jinak, v každé aplikaci vypadá tlačítko jinak, tak tam nastává opravdu problém. S tím design systémem je ta snaha právě tyto věci sjednocovat. Od jedné firmy může uživatel používat více aplikací, často to bývá třeba v rámci nějaké organizace, kdy někdo něco chodí měřit. Zadává to do tabletu, pak si sedne k počítači, něco tam ťuká, pak má na něco třeba ještě mobil a pakliže tam má ty patterny, které vidí ve všech těch zařízeních, tak je umí používat a ví, k čemu ta tlačítka slouží. Skutečně dělá nějakou akci, kterou je zvyklý na tom jiném zařízení dělat také, a potom je to samozřejmě benefitní. Skutečně jsou firmy, které mají těch aplikací 10, 15, a pakliže nevyužívají třeba takovýto systém, tak může být velmi náročné ty věci udržovat a sjednocovat ty mechanismy. V konečném důsledku trpí i ten uživatel, protože skáče z jednoho do druhého a pokaždé je to úplně něco jiného a to je zkrátka problematické. 

 

Co dál si musím jako zadavatel uvědomit? 

 

Martin Hurych

Abychom se teď vrátili obloukem na začátek, říkali jsme, že když tedy něco po vás budu chtít a než za vámi přijdu, tak bych si měl ujasnit, co mi to má přinést, to je první věc. Pak jsme říkali, že bych si měl uvědomit, co od toho bude požadovat ten, pro kterého to stavím, to znamená ta druhá strana. Teď jsme se bavili o tom, jak by to mělo nejen vypadat, ale jak by to mělo celé fungovat, aby to splňovalo obě dvě ty strany. Co dál si potřebuji jako zadavatel uvědomit, než za vámi přijdu? 

 

Adam Karnet

Pro tebe nebo pro vás jako pro zadavatele to bude veliké množství práce. Typicky jsou to věci jako obsah, dělá se uživatelský výzkum, tak kde vezmeme ty uživatele. Potřebujeme nakontaktovat vaše zákazníky, tak kdo dá k těm uživatelům, k těm zákazníkům ten přístup, kdo to s nimi předkomunikuje? Máte připravené všechny brandové podklady, aby mohly být použité na webu? Co ta písma, co používáte ve svých firemních materiálech, vlastníte je, můžeme je vůbec používat tímto způsobem? Co cookies, co GDPR, co na to říká váš legal department, že tam chceme mít 20 formulářů, ve kterých budeme z lidí tahat všemožné osobní údaje, kde se budou ta data udržovat? Je to strašně moc věcí, některé jsou malé, některé jsou veliké. Chceme mít na webu články, do kterých budeme dávat videa, tak kdo ta videa bude produkovat? Budete si je produkovat in-house, je na to nějaká marketingovka nebo jiná třetí strana? Je u vás ve firmě dlouhodobý plán, jak ta aplikace bude třeba fungovat? Konkurence má něco, já to chci také, ale tam většinou lidé nevidí, jak moc do toho ta konkurence už musela nainvestovat času, peněz a vůbec mentální energie. Navíc ta konkurence třeba ví, že něco takového uprovozovat stojí v některých případech miliony korun ročně. Já to chci, kolik bude stát to vyrobit, je jen jeden výsek toho koláče a je potřeba vzít tam v potaz ještě spoustu dalších věcí. 

 

Martin Hurych

Když jsem vás teď chvilku poslouchal, tak to byla vlastně prezentace potenciálních úzkých hrdel a exploze, jak webovou aplikaci nedělat. Pojďte to dnes uzavřít nějak pozitivně. Jak ji dělat? Je logické a říkáte to tady naprosto správně, že dělám něco, co se mnou bude nějakou dobu, potřebuji se o to starat a je to hromada práce. Dokážete tedy nastínit nějaké benefity, co z toho budu mít, až to budu mít? 

 

Jakub Sodomka

Bude to plnit ty byznysové cíle a to je to nejdůležitější. Může to ale plnit i jiné cíle, třeba marketingové a tak podobně. My říkáme, že na té straně toho klienta je potřeba nějaká práce. Je potřeba nějaký člověk nebo více lidí, kteří dělají nějakou práci kolem té aplikace, kolem toho rozhraní nebo i klidně prezentačního webu. Může to být obsahová činnost nebo tam dělají zkrátka nějakou jinou práci, ale je to práce. Ta práce ale nemusí být nezbytně nudná nebo nějak stresující, ona může být třeba i docela zábavná, v rámci toho obsahu může být velmi zábavná. Záleží, co to je samozřejmě za projekt a tak podobně. 

 

Jak si správně vybrat dodavatele? 

 

Martin Hurych

Je to moje první webová aplikace, nekoukám na konkurenci a chci skutečně něco svého, jsem připravený jako ta dotyčná osoba, která za vámi přišla, nicméně tomu vašemu byznysu nerozumím. Jak já zvenku poznám jako zadavatel, že až to spolu skončíme, tak to bude dělat to, co to dělat má? Jak si vybrat správného dodavatele? 

 

Adam Karnet

Nepoznáš to, ale v tomhle zase ten segment není výjimečný. Nepoznáš to ani u spousty jiných segmentů, nicméně já vždy říkám lidem, že se spolu nějakým způsobem bavíme, že interagujeme na nějaké lidské úrovni. My říkáme nějaké věci, ten klient říká nějaké věci a ono se vždy pozná po jednom, dvou, třech sezeních, jestli se ty věci protínají nebo jestli tam vzniká nějaká disproporce. Ty nemáš dopředu žádnou záruku, protože my neprodáváme produkt, my prodáváme službu. My děláme aplikace na míru konkrétním potřebám konkrétních klientů. V softwaru znáš spoustu produktů, které se opravdu prodávají jako krabicový produkt, nebo je to služba, která má třeba tři tarify nebo různé vlastnosti a tam se to očekávání dá řídit mnohem lépe. V našem případě, kdy děláme službu, není moc veliký rozdíl mezi námi a mezi architektem a je to mnohem více o té interakci mezi těmi subjekty než u toho krabicového produktu. 

 

BONUS 

 

Martin Hurych

Vy jste si pro nás připravili bonus. Co v tom bonusu najdeme? 

 

Adam Karnet

Najdeme v něm více těch bubáků, které jsme tady zmiňovali, na co si dát pozor. Je to nějakých 5 věcí nebo 5 oblastí, na které si dát pozor, když člověk chce vytvářet nějakou webovou aplikaci. Já myslím, že to je univerzálně přenosné na jakoukoliv aplikaci nebo jakýkoliv software. Všechny ty věci tady nějakým způsobem zazněly, takže je to nějaké shrnutí v krátkém textu, na co je potřeba se zaměřit, srovnat si to v té své hlavě nebo v té své firmě, než jdu za někým. 

 

Jakub Sodomka

Součástí toho materiálu není jen to patero, o kterém tady mluvíme, ale je tam ještě takový malý bonus pro ty, kteří si to stáhnou. Ti se mohou se mnou nebo i do budoucna s někým z mých kolegů potkat na nějakém krátkém online mítinku a prodiskutovat to, co by do budoucna chtěli dělat nebo jak se k tomu postavit. To tam nabízíme, ta služba je samozřejmě zdarma a rádi si popovídáme. 

 

Martin Hurych

Super. Za nás všechny děkuji a přeji, ať se vám daří. 

 

Jakub Sodomka

Děkujeme. 

 

Adam Karnet

Děkujeme za pozvání. 

 

Martin Hurych

Další díl Zážehu máme za sebou. Pevně věřím, že teď máte lepší představu, jak by vaše budoucí webová aplikace mohla a měla vypadat. Pokud to tak skutečně je, tak jsme naši práci udělali dobře. V tom případě poprosím o liky, komentáře, sdílení tam, kde se právě díváte nebo posloucháte, protože jinak se o nás svět nedozví a já sem nebudu moci pozvat další skvělé hosty. Určitě mrkněte na www.martinhurych.com/zazeh, kde už v tuto chvíli je slíbený bonus pod touto epizodou. Mně už nezbývá, než jen držet vám palce a přát úspěch, díky. 

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page