top of page

133 | MARTIN HURYCH | JAK DOBŘE VYBRAT PRODUKT PRO NOVÝ TRH


 

Každý o něm sní. Každý by ho chtěl. A skoro nikdo nemá kuráž se o něj vůbec pokusit. 

 

Nový trh, plný obchodních příležitostí. Nový trh, na kterém jste sami. A dlouho sami zůstanete. Trh bez konkurence. Relevantní konkurence tedy. Protože jste jim natrhli … a přišli jste s něčím, co vaše zákazníky naprosto pohltilo. Najednou se nikdo nestará o cenu. Všichni oceňují, co máte v ruce. I obě by vám utrhli, aby to od vás dostali. 

 

Není těžké si takový trh vytvořit. Stačí chtít. A následovat metodiku Strategie modrého oceánu.  

 

Proto jsem se rozhodl natočit pár sólo epizod, kde vám celou metodiku blíže představím. V prvním díle detailněji probereme třeba … 

 

🔸 Co je strategie modrého oceánu? 

🔸 Jak se tradičně tvoří podnikatelská strategie? 

🔸 Jak vytvořit nový trh? 

🔸 Jaké podmínky je třeba splnit? 

🔸 Jak vybrat produkt nebo službu pro strategii modrého oceánu?  

 


 


JAK DOBŘE VYBRAT PRODUKT PRO NOVÝ TRH (PŘEPIS ROZHOVORU)

Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je další Zážeh. Často jsem tady říkal, že tento Zážeh bude speciální, nicméně tento Zážeh bude skutečně speciální, protože je to první Zážeh, který vyzkoušíme ve zcela novém formátu.  

 

Co mě vedlo k novému formátu? 

 

Tentokrát tady nebudu mít hosta, tentokrát tady budu sám a chtěl bych vám představit jedno téma, které se mnou rezonuje minimálně posledního půl roku. Vy z vás, co mě delší dobu sledujete, jste možná zaznamenali moji snahu přidat ruku k dílu a pomoci firmám vymanit se z konkurence. Snažím se jim pomoci vymanit se z krysí jízdy, kdy se prodávají za hodinovku, strojní čas nebo za tunu materiálu. Proto jsem si na několik dalších epizod připravil téma modrého oceánu. 

 

Co je strategie modrého oceánu? 

 

Modrý oceán je jednak kniha, kterou napsal Chan Kim a Renée Mauborgne, o tom, jak se koukat trochu jinak na vaše byznysové strategie. Podle spousty průzkumů, které jsem měl šanci číst, je to jedna z top 10 byznysových knížek a jeden z top 10 byznysových přístupů posledních 50 let. Modrý oceán je zcela nový pohled na trhy okolo nás. Je to cesta, jak si trhy přemapovat k obrazu svému a jak si potenciálně vytvořit své vlastní trhy. Je to alternativa ke konvenčnímu přístupu, jak se vytvářejí strategie. 

 

Jak se tradičně tvoří podnikatelská strategie? 

  

V tento moment bych měl určitě zmínit i terminus technicus rudý oceán, se kterým se přístup modrého oceánu bude porovnávat. Než se pustíme do modrého oceánu, je fér si říct, jaká je aktuálně situace ohledně tvorby byznysových strategií. Když se vy dnes pustíte do strategie, velmi pravděpodobně se budete koukat na to, jak trh, na kterém se chcete vyskytovat nebo se vyskytujete, funguje. Budete chtít vědět, jaké má své hranice, jaké má své cílové zákaznické skupiny a kdo se na tom trhu vyskytuje. Velmi pravděpodobně se budete dívat na to, jak se chová konkurence, jak se chovají ti zákazníci, kteří už se na trhu vyskytují. V rámci toho budete hledat takové šachové tahy, abyste stávající konkurenci vyšachovali a našli si to své vlastní místo. Budete hledat konkurenční výhodu pro tu vaši firmu tak, aby vám tomu, co umíte nejlépe, nejvíce vyhovovala.  

Strategie, kterou budete tímto způsobem připravovat a vymýšlet, bude podléhat stávající struktuře vašeho trhu. V zásadě vás budou na konci zajímat dva přístupy. První je, jestli se vaše firma dokáže stát lídrem v nákladech a dokáže to dané zboží nebo službu zákazníkovi doručovat nejlevněji. Upřímně řečeno, takových firem na českém trhu může být jen hrstka, protože naše země ve spoustě oborů je moc malá na to, aby dokázala generovat úspory z rozsahu. Většina z vás hledá nějakou diferenciační strategii, konkurenční výhodu a odlišení se od trhu. Podle vlastní zkušenosti spousta firem končí někde uprostřed a dost se trhem plácá. 

 

Jak vytvořit nový trh? 

 

Modrý oceán naproti tomu je trochu rebelský přístup. Je to strategie hledání a vytváření úplně nových trhů napříč stávajícími zákaznickými skupinami. Možná si v tuto chvíli říkáte, že to je něco, co rozhodně není pro vaši malou, střední firmu, startup. Opak je pravdou, dokáži vám dát hromadu příkladů, kdy právě ty menší firmy dokázaly přeformátovat celý trh a nepotřebovaly k tomu žádnou novou převratnou věc, žádnou novou technologii. Dokázaly vyhrát jenom tím, že dokonale pochopily trh, dokonale pochopily jeho bolesti, bolesti hráčů na tom trhu, dokázaly najít jiné, lepší řešení těch bolestí, ideálně levněji samy pro sebe. To ale absolutně neimplikuje, že to, co prodávaly nebo vymyslely, trhu prodávaly jakkoliv levněji než stávající konkurence.  

Není potřeba se toho bát, modrého oceánu není potřeba se bát, je potřeba si věřit, je potřeba nepřijímat podmínky stávajícího trhu tak, jak jsou. Není potřeba snažit se porazit konkurenci, je potřeba se snažit ji udělat absolutně irelevantní. Není potřeba se snažit bojovat o zákazníky, my si ukážeme, že daleko jednodušší cesta je zákazníky pro tu vaši novou poptávku si zcela vytvořit. Určitě není potřeba se snažit překonat konkurenční nabídky a vytvářet kompromis mezi hodnotovou nabídkou. My si ukážeme v několika příštích dílech, jak to udělat, aby všechny tyto věci pro tu vaši novou strategii modrého oceánu se staly irelevantní.  

 

Jaké podmínky je třeba splnit? 

 

Jak si lze vytvořit nový trh? Já už jsem to tady malinko nakousl, opravdu k tomu nepotřebujete být druhý Elon Musk nebo Bill Gates. Bohatě stačí, když máte selský rozum, zajímáte se o to, co se děje okolo vás a chápete, co se děje na tom vašem trhu. Je jedno, jestli se snažíte podnikat v Nuslích, nebo na globálním trhu. Vyberte si problém, který ten váš trh pálí, snažte se jej vyřešit inovativně, snažte se na něj podívat z úplně jiného úhlu pohledu. Mnohdy se mi zdá, že skutečně řešíme spíše následky než příčiny spousty problémů. Když vyřešíte příčinu, máte na stole krásný modrý oceán. Pokud ten problém dobře identifikujete a vyřešíte, máte o zábavu postaráno. Jediné, co k tomu skutečně potřebujete, je správné nastavení mysli, trochu kreativity, zájem o vaše okolí a pozorovací talent. Nejdůležitější je ale věc, která nám často chybí, což je chuť dosáhnout toho výsledku. Je potřeba si věřit, věřit, že dokáži uspět. Jako u každé strategie i u strategie modrého oceánu je potřeba nejdříve si zmapovat stávající situaci a dokázat si představit tu situaci, jak bude vypadat na konci. Mezi těmito dvěma body je potřeba postavit si jasný plán akcí, jasnou exekutivu a do realizace těch akcí se pustit. Přesně to bude obsah těch několika epizod, které jsem tady sólově pro vás připravil. 

 

Jak vybrat produkt nebo službu pro strategii modrého oceánu? 

 

Než ukončím tento první díl, rád bych, abyste odešli s jednou praktickou věcí, nad kterou můžete přemýšlet, než se uvidíme příště. Je to otázka, jak vlastně vybrat produkt, službu nebo cokoliv, co se chystáte případně inovovat a s čím se do toho modrého oceánu chystáte vyplout. Pokud máte startup, tak tam bych řekl, že to je skoro nejjednodušší. Tam ještě předtím, než se vůbec pustíte do nějakého prvního produktu nebo služby, do vývoje digitálního produktu, tak je dobré si projít tím, co si ukážeme v dalším díle. Pokud máte malou nebo střední firmu, tak určitě už s něčím na trhu velmi pěkně fungujete. Velmi pěkným kandidátem na to, co se dá dělat v rámci modrého oceánu, je právě ta vaše hlavní služba nebo produkt.  

Pokud už pracujete ve větší firmě, tak tady doporučuji si udělat krátkou analýzu toho, co vlastně v rukách máte. Ta analýza bude velmi jednoduchá, velmi rychlá. Výrobky a služby, které nabízíte, rozdělte do 3 kategorií. Řekněme jim pracovně zatuchající, kde sice můžete mít velmi pěkně prodávající se výrobky a služby, nicméně sami tak nějak tušíte, že tyto výrobky a služby už nejsou inovativní. Jsou na konci životního cyklu, máte je dlouho v portfoliu a je na ně vyvíjený veliký konkurenční tlak a tlak na náklady. Ta střední kategorie jsou výrobky a služby, kde máte velmi pěkný poměr cena/výkon. Ta poslední kategorie jsou inovativní služby a výrobky, které uvádíte na trh, rychle vám rostou, mají veliký potenciál, ale možná ještě dnes nejsou úplně ty, které by vás dokázaly uživit. Pokud si takto ty výrobky a služby rozdělíte do bublinkového grafu, kdy velikost bubliny bude reprezentovat velikost prodejů nebo obratu plynoucích z těch daných výrobků a služeb, máte krásnou reprezentaci toho, jak vypadá vaše produktové portfolio. Vybrat bych doporučil z těch zatuchajících nebo ze středních vod, tam kde máte šanci opravdu se odlišit od trhu a ta změna z rudého na modrý oceán bude mít největší dopad na vaše obraty. 

 

Závěr 

 

To je v této sólo epizodě dnes už všechno. Vy se v mezičase určitě vrhněte do analýzy produktů, vyberte si kandidáta, na kterém budeme pracovat příště, protože příště spolu probereme, jak pochopit, co se na trhu děje, jak pochopit, jaká je vaše role na tom daném trhu. Pokud se vám cokoliv v této sólo epizodě líbilo, tak určitě likujte, komentujte, sdílejte, protože jinak se o mně algoritmy internetu nedoví. Já už vám jen přeji v analýze úspěch a držím vám palce, díky. 

(automaticky přepsáno Beey.io, upraveno a kráceno)



bottom of page