top of page

JAK Z DOBRÉ FIRMY UDĚLAT SKVĚLOU - 7



Dnes celý seriál o transformaci společnosti na skvělou zakončíme zamyšlením nad tím, jak to celé – šéfa, tým, podklady pro vizi, její implementaci a nasazení technologií – dát dohromady, aby jste dosáhli kýženého výsledku.


Odpověď je „snadná“…


Držte směr, kterému všichni ve firmě věříte a pokud dlouho vydržíte, úspěch vás nemine


  • Transformace firmy na skvělou totiž není otázka několika měsíců, či dokonce týdnů, ačkoliv se to tak z venku může zdát. Vždy je založena na trpělivé organické - až mravenčí - práci ve všech předchozích 6 oblastech a kumulování malých úspěchů.

  • Nikdy nejde o „velký třesk“, založený na zázračné metodě, super-inovaci, šťastné náhodě, či čemkoliv jiném. Díky tomu lidé ve firmách mnohdy ani netuší, na jak velké věci pracují. Tyto momenty málo kdy mají jméno, slogan, nebo kick-off meeting. Lidé jsou prostě vedeni vlastní motivací něčeho společně dosáhnout, nepotřebují externí berličky.

  • Díky tomu lídři takových společností nepotřebují „řídit změnu“, „motivovat tým“, „podporovat nasazení“. Se správnými lidmi na palubě se problém podpory, nasazení týmu nebo otázky motivace vyřeší většinou samy.

  • Vnější pozorovatel může jednoduše zaměnit příčiny a následky konečného úspěchu, což při prostém kopírování vede k prakticky jistým neúspěchům. Je důležité pátrat v hloubi a historii firem, hodně se ptát, více se inspirovat a kriticky myslet. Ne vždy je „best practice“ tím nejlepším přístupem.

  • Když už se rozhodnete pro tu „svoji“ cestu transformace, buďte konzistentní a věřte si. K roztáčení setrvačníku změn je třeba velkého počátečního úsilí, ale čím déle vydržíte, tím více hybné síly vytvoříte. Jednou se setrvačník „utrhne“ a vy dosáhnete kýženého průlomu situace.

Pokud jste hledali „kuchařku“, která vás dovede se třemi, pěti či snad sedmi ingrediencemi až na vrchol, musím vás zklamat. Nejsem analytik z Wall street. Tak jako všechno skvělé v životě, i skvělou firmu si totiž musíte vybojovat dlouhodobým, konzistentním úsilím. I když…

Nejsem analytik z Wall street

Nakonec mě i ty 3 ingredience napadly. Krev, pot a slzy. (Winston Churchill mi snad propůjčí copyright). Až je všechny smícháte a budete je dlouho vařit, dosáhnete svého.

Krev, pot a slzy

A pak se o vás začne mluvit, psát ve Forbesu a všichni se vás budou v podcastech ptát, kde se ve vás vzalo to kouzlo, hodné Michelinského šéfkuchaře 😊


Hodně štěstí!

bottom of page